• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #276552  autor: edgar5
 11 lip 2008, 20:12
Witam

Potzrebuje niedrogiego i mobilnego internetu.
Pozsiadam laptopa i modem GT Option Fusion GPRS/UMTS
Potzrebuje teraz karty sim do transmisji danych. Rozwazam iplusa albo orange. Oczywiscie prepaid.
Co polecacie? Jak jest z zasiegiem? Ktora z sieci ma wiekszy zasieg 3G itd?
Jakie oprogramowanie polecacie do kompresji ruchu oraz blokowania np. upgreadu antywirusa albo systemu windows?
Chce jak najbardziej zaoszczedzic blokujac zbędny ruch.
Pozdrawiam.

PS. w domu bede laczyl sie przez zwykly router wifi, wiec owe udogodnienia potzrebne beda mi tylko poza domem (w pociagu, samochodzie, na lotnisku, w lesie...)

co polecacie, ja jestem totalnie nowy w tym temacie

#276554  autor: elrond
 11 lip 2008, 20:23
edgar5 pisze:Ktora z sieci ma wiekszy zasieg 3G
Zdecydowanie Plus --> Klik!
edgar5 pisze:co polecacie, ja jestem totalnie nowy w tym temacie
Sam w momencie awarii mojej radiówki szukałem czegos zastępczego. W końcu została uruchomiona, ale poczytałem trochę, i według mnie zarówno Orange jak i Plus mają podobną ofertę, jednak ja wybrałbym iPlus Sim Data, choćby ze względu na powyższą kwestię zasięgu.

A co do kompresji danych i blokowania niepotrzebnego transferu, to niech już "praktykujący" doradzają.

#276576  autor: mariusz9a
 11 lip 2008, 22:01
Dobrym rozwiązaniem może być również kupno Simplusa i uruchamianie pakietów Internetowych. 50MB danych kosztuje 10zł. Trzeba jednak pilnować tych pakietów, ale za to wychodzi trochę taniej niż SimData Plusa lub Orange.

Jeżeli chodzi o zasięg 3G to przedmówca już powiedział - zdecydowanie Plus i to ze sporą przewagą. Natomiast zasięg EDGE to zdecydowanie Orange.

Można wyłączyć obrazki w przeglądarce i już będzie dobrze ;)

#276584  autor: pidsud
 11 lip 2008, 22:26
Jeżeli nie chcesz calkowicie pozbawiać się obrazków w Simdacie i Simplusie można włączyć APN optimizer - i ustawić najlepszą kompresję, czyli najgorszą jakość obrazków.

I do tego Opera.

#276631  autor: vinc
 12 lip 2008, 09:32
Koniecznie instalacja programu do monitorowania ściągniętych i wysłanych danych, np. NetMonitor.

Obrazek

#276637  autor: yagi
 12 lip 2008, 10:24
vinc pisze:Koniecznie instalacja programu do monitorowania ściągniętych i wysłanych danych, np. NetMonitor.
Maly blad w nazwie... Chyba chodzi o NetMeter ;)

Tutaj wiecej na ten temat

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#276744  autor: Wiesiu79
 12 lip 2008, 18:59
Co do mobilnego internetu to polecam forum na: http://www.bez-kabli.pl/
Sam korzystam z orange free na karte, co prawda zasięg tylko Edge ale do przegladania wiadomosci i poczty ujdzie.

#276758  autor: yagi
 12 lip 2008, 20:15
Wiesiu79, ja sie ostatnio przejechalem na Orange w Gorlicach. 40 kb/s w EDGE wola o pomste do nieba. Dobrze ze mialem z zapasie Simdate (w tym samym miejscu 120-150 kb/s), bo by mnie nerwica wziela :(

Obrazek

#276772  autor: edgar5
 12 lip 2008, 21:32
napiszcie cos wiecej jesli chodzi o oszczedniejsze pobieranie danych z netu a nie pomiar pobierania danych (netmeter)-to mnie nie interesuje.
kilka kwestii:

1. traffic compresor-> kompresuje dane poprzez laczenie sie z serwerem proxy , ktory kompresuje dane przesyla je dalej na modem (okolo 50% kompresji)
2. co z blokowaniem antywirusów i innych microsoftowych aplikacji? tu wykorzystuje zone alarm jako firewall i wyblokowuje wszytsko a odblokowuje tylko to co chce...
tu pojawia sie kwestia przestawienia wszystkiego na nowo jesli chcemy sie znowu laczyc np przez karte wifi w lokalnej sieci-trzeba wylaczyc zapory, trafic compressora, znowu wlaczyc automatyczne aktualizacje i update antywira, przekonfigurowac przegladarke...ufff, troche roboty...
3. czy znacie jakis mega kombajn , ktory robi to wszystko automatycznie, jako jeden program?

#276789  autor: Wiesiu79
 12 lip 2008, 23:16
yagi pisze:Wiesiu79, ja sie ostatnio przejechalem na Orange w Gorlicach. 40 kb/s w EDGE wola o pomste do nieba. Dobrze ze mialem z zapasie Simdate (w tym samym miejscu 120-150 kb/s), bo by mnie nerwica wziela :(
Niestety taki internet z wielu powodów ma to do siebie że w jednym miejscu lepiej chodzi z plusa a gdzie indziej z orange dlatego najlepiej przetestować obie sieci w miejscach w których chcemy korzystać z netu i wybrac szybszy.

[ Dodano: 2008-07-12, 23:46 ]
edgar5 pisze:napiszcie cos wiecej jesli chodzi o oszczedniejsze pobieranie danych z netu a nie pomiar pobierania danych (netmeter)-to mnie nie interesuje.
Jeżeli chodzi o antywirusa to uzywam kasperskiego i nie zauwazyłem aby pobierał on jakies niesamowite ilosci Kb.Aktualizacje Windowsa raczej nie trudno wyłączyć. Po za tym jest jakaś funkcja w Viście dzięki której jak jadę na zasilaniu bateryjnym to mi nie aktualizuje nawet antywira więc może nie musisz wcale wyłączć aktualizacji.

Jako przegladarkę polecam Operę. Wyłączam wszystkie zbędne bajery typu reklamy i animacje flash. Dodatkowo przy pierwszym wejściu na daną stronę zapisuje się ona w pamieci dlatego każde następne wejście zżera już mniej Kb
Jeśli chodzi o te wszystkie programy niby przyśpieszające to wiele z nich testowałem i niektóre to nawet zwalniają net więc dla mnie najlepsza jest nie ruszana Vista

#276809  autor: edgar5
 13 lip 2008, 10:23
dla mnie najlepsze jest przeinstalowanie visty do xp :) nie używam visty.
dzieki za informacje
jeszcze jedna sprawa
w centrum Łodzi łącze sie przez modem GT Option Fusion GPRS/UMTS i iplusa, wykrywa mi 3g ale tranfer jest po prostu żenujący , do 30 kb/sec...
widze ze net przez komórke to jeszcze na raze wyciaganie kasy z ludzi za usluge ktora praktycznie nie istnieje

#276818  autor: biotyt
 13 lip 2008, 11:02
edgar5, jeśli posiadasz telefon w Plusie lub Orange to kup zestaw prepaid do Internetu we własnej sieci. W oby sieciach istnieje usługa przelewu pomiędzy kontami prepaid więc można elastycznie rozdysponować pieniądze z doładowań w miarę potrzeb pomiędzy swoim głównym numerem, a tym do Internetu.
Także jeśli posiadasz abonament to w każdej chwili możesz sobie zlecić doładowanie z abonamentu co może okazać się czasem niezastąpione.
Cenowo iPlus i Orange Free na kartę wypadają identycznie więc wybór oferty uzależniłbym jedynie od tego warunku. Będąc w podróży i tak głównie będziesz miał GPRS na tym modemie, a na 3G to raczej za dużo sobie nie pościągasz ze względu na koszty.

Jeśli chcesz ograniczyć koszty oraz zapewnić sobie szybsze otwieranie stron polecam instalację czegoś takiego jak MicroEmulator na laptopie, pozwala on na uruchamianie midletów Javy np. Opery Mini. Przeczytaj sobie to: link
Sam korzystam z takiego rozwiązania. Program pozwala na rozciągnięcie tej wersji Opery na pełny ekran przez co strony prezentują się jak w zwykłej przeglądarce, ale pobierane jest dużo mniej danych. Działa to dość sprawnie i redukuje koszty - moje czytanie stron internetowych, rozmowa na gg, pisanie na forum itp. po 2 godzinach zabawy skończyło się rachunkiem ok. 1zł właśnie dzięki Operze. Wcale nie się jakoś nie oszczędzałem.
Niestety Opera nie radzi sobie z Flashem, ale dzięki temu odpada też wiele reklam przy okazji, za których ściąganie trzeba by było płacić np. na Firefoxie jeśli ktoś nie używa Adblocka.

biotyt

#277131  autor: Irek
 14 lip 2008, 18:54
Orange Free na Kartę, najlepszy najtańszy i bez żadnych problemów.

"And one more thing..."

#277155  autor: vinc
 14 lip 2008, 20:38
yagi pisze:vinc napisał/a:
Koniecznie instalacja programu do monitorowania ściągniętych i wysłanych danych, np. NetMonitor.

Maly blad w nazwie... Chyba chodzi o NetMeter
racja yagi :oops: oczywiście NetMeter :-D poplątało mi się :lol:

Obrazek

#277159  autor: yagi
 14 lip 2008, 20:53
IreQ pisze:Orange Free na Kartę, najlepszy najtańszy i bez żadnych problemów.
To zalezy od tego gdzie sie korzysta. Pisze zeby ktos sie nie zasugerowal od razu i raczej sprawdzil, ktory op w jej/jego okolicy lepiej dziala.
Cena taka sama jak Simdaty ;) Zobaczymy co pokaze Era i Play w necie prepaid :-D

Przerabialem rozne sytuacje, dlatego mam w zapasie Simdate, Orange Free na karte i pakiet BC na telefonie - korzystam z tego operatora, ktory najlepiej dziala w danym miejscu ;-)

Obrazek

#277329  autor: Sirmark
 15 lip 2008, 09:46
yagi pisze:To zalezy od tego gdzie sie korzysta. Pisze zeby ktos sie nie zasugerowal od razu i raczej sprawdzil, ktory op w jej/jego okolicy lepiej dziala.
to prawda, bo w roznych miejscach bedzie rozna jakosc dla kazdego opa. Natomiast
ja od znajomych duzo slysze narzekania na iPlusa poza aglomeracjami.

Poza tym za miast prepaidow w stylu simdaty, proponuje rozwazyc wziecie pakeitu danych do posiadanej aktywacji .. w Erze masz ok 47 zł za 500 MB, w Plusie ok 60 zl za 1 GB, a w Orange chyba tez 60 zł za 1 GB.
To moze sie wydawac nie malo, ale w Erze wlaczasz pakiet i pierwszego dnia kolejnego okresu rozliczeniowego wylaczasz pakiet, i tym sposobem za te 47zl pakiet masz na 2 miesiace. (Era rozlicza proporcjonalnie pakiet, ktory wazny jest do konca okrsu rozliczeniowego).

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#277402  autor: frigerda
 15 lip 2008, 16:24
W Megapaczce w heyah za 5 zł na miesiąc masz 5MB transferu na co tylko chcesz ;-)

#277418  autor: fortel
 15 lip 2008, 18:03
Orange Free>20MB na miesiac za 10zł! :roll:

#277521  autor: yagi
 15 lip 2008, 22:16
No i na dniach wchodzi prepaid Ery wiec teraz juz praktycznie mozna przebierac w ofertach ;)

Obrazek

#277682  autor: frigerda
 16 lip 2008, 16:20
Megapaczka to pakiet. Dalej można korzystać z neta w Heyah, tylko płaci się trochę inną stawkę. Najważniejsze,że jest taka opcja :)