• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Czy Lucent bedzie lepszy od Camela?

Tak
23
70%
Nie
Brak głosów
0%
Nic to nie zmieni
6
18%
Najlepszy byl Sicap z AoC
4
12%
 #246442  autor: domur
 18 sty 2008, 17:50
Od Stycznia 2008 niektore nowe karty simplus i sami swoi dzialaja juz na kolejnej trzeciej z kolei platformie tym razem Lucenta. Jesli ktos posiada taka karte niech pisze jak to dziala w porownaniu do Camela. Mile widziane sa takze informacje (takze nieoficjalne ale z wiarygodnych zrodel) o kolejnych etapach wdrazania Lucenta oraz zamiarach migracyjnych ze strony Polkomtela dla obecnych uzytkowanikow korzystajacych z platform Camel lub Sicap z AoC. Zrodlo: http://telepolis.pl/news.php?id=10277 Podziekowania dla WitkaT za info.

-----d---------------o----------------m---------------u---------------r-----

#246663  autor: Marens
 19 sty 2008, 23:03
domur pisze:Jesli ktos posiada taka karte niech pisze jak to dziala
Jak to sprawdzić?
Aktywowałem numer w Simplusie 10 Stycznia, numer 695(...). Nie mam żadnych problemów, koszty oraz pakiety są rozliczane natychmiast.

#246670  autor: mariusz9a
 19 sty 2008, 23:24
Marens pisze:koszty oraz pakiety są rozliczane natychmiast.
U mnie minimalne opóźnienie to ok 5 minut. Ale zazwyczaj jest dużo dłużej. Więc może trafiło Ci się być na tej nowej platformie skoro działa natychmiast:) Ja z miła chęcią bym się na nią przesiadł ale się nie da:( Nawet byłbym skłonny zapłacić te parę złotych za wymianę karty SIM gdyby to było gwarancją znalezienia się na tej nowej platformie bo bardzo zależy mi właśnie na natychmiastowym rozliczaniu pakietów:]

#246678  autor: domur
 20 sty 2008, 01:07
MARENS: Nie ma konkretnego kodu czy sposobu zeby sprawdzic na jakiej platformie dziala karta sim. Wiadomo natomiast ze na Camelu oplaty za SMS, MMS i GPRS pobierane sa czy to z pakietu czy nie ale z opoznieniem przynajmniej 5 minutowym tak jak napisal Mariusz9a. U mnie takze wystepuje takie opoznienie. W czasie rzeczywistym czyli natychmiast rozliczane sa tylko polaczenia glosowe oraz polaczenia typu dane. Wiec skoro twierdzisz ze u Ciebie SMS, MMS i GPRS rozliczane sa natychmiast to z pewnoscia oznacza to ze korzystasz z platformy Lucent bo na pewno nie Camel (opoznienie) ani tez Sicap z AoC (stan konta na wyswietlaczu) Kolejna roznica moze byc tez to ze na Camelu nie mozna sprawdzic stanu konta kodem *100# po zablokowaniu polaczen wychodzacych ani laczyc sie z numerami bezplatnymi, wysylac sms na numery bezplatne ani nawet nie mozna odebrac MMSa. Na Lucencie natomiast dziala znany nam POP oraz inne prepaidy Orange a tam wszystkie te opcje sa dostepne nawet przy zerowym saldzie konta poniewaz Lucent wogole nie blokuje polaczen wychodzacych tylko poprostu analizuje czy stac cie na dana operacje czy tez nie jesli cie nie stac to nie laczy, nie wysyla sms itd Na lucencie nie mozna tez miec ujemnego stanu konta jak to bywa w Sicam z AoC oraz Camelu.

MATEUSZ9A: Szczerze mowiac gdyby bylo pewne ze po wymianie nowa simka bedzie dzialac juz na Lucencie to ja takze bym wymienil nawet platnie. Natomiast takiej pewnosci raczej nie ma bo nawet calkiem nowe karty sim nie w 100% sa aktywowane na Lucencie. Wczoraj aktywowalem numer 721... i dziala on na Camelu.

#246870  autor: Marens
 21 sty 2008, 18:47
Należą się Wam przeprosiny.

Zrobiłem testy, zmyliło mnie automatyczne podliczanie czasu połączeń. SMS, GPRS faktycznie jest naliczany z sporym opóźnieniem.

Jestem najprawdopodobniej w Camelu.

#247111  autor: DejwiD
 23 sty 2008, 01:05
domur pisze:Na lucencie nie mozna tez miec ujemnego stanu konta jak to bywa w Sicam z AoC oraz Camelu.
jest mozliwe. raz widzialem :) ogolnie to uwazam, ze platforma Lucenta jest bardzo dobra.

#247157  autor: domur
 23 sty 2008, 15:41
aaa to ciekawe, osobiscie testuje rozne rowiazania na roznych simkach i mi sie to nigdy nie udalo ale skoro tak twierdzisz to ok

#247161  autor: DejwiD
 23 sty 2008, 16:00
ale ja nie od strony klienta :)

#247287  autor: domur
 24 sty 2008, 11:46
a to jak tak to moze pomozcie tam technikom plusa w konfiguracji tego Lucenta bo znajac ich to znowu cos popsuja

#247444  autor: D@rio
 24 sty 2008, 23:26
domur pisze:Od Stycznia 2008 niektore nowe karty simplus i sami swoi dzialaja juz na kolejnej trzeciej z kolei platformie tym razem Lucenta. Jesli ktos posiada taka karte niech pisze jak to dziala w porownaniu do Camela.
to i to, to jest Camel... ;) w ogóle nie trafiłeś z nazwą ankiety... bo to tak, ni z gruszki ni z pietruszki. Ja bym pytanie "Czy Lucent bedzie lepszy od Camela?" zmienił na "Czy Lucent bedzie lepszy od OCP SICAP?" albo po prostu, laicko... "Czy druga platforma czy będzie lepsza od trzeciej?". Wtedy każdy "szarak" zrozumie...

Obrazek

#253215  autor: n0body
 24 lut 2008, 17:01
Marens pisze: numer 695(...).
Moim zdaniem zaorają jakiś ugór - innymi słowy wezmą jakąś nieużywaną/względnie nową pulę numeracyjną

Plus@wiki
Stawiałbym na jakieś egzotyki z końca listy, czyli np.: 721, 722, 723, 725, 726, 781, 782, 783, 785, 885, 887

A z tego co mi wiadomo - ma być całkowicie onlineowe naliczanie rozmów i smsów.
Te przewijające się gdzieś 5 minut odejdzie do historii.
Stan konta można sprawdzić *100# wiec proponuję wykonać jakiegoś calla i sprzwdzić :D

+)

#272618  autor: domur
 20 cze 2008, 10:31
ciekawe kiedy przeniosa calego simplusa na lucenta na ktorym dziala juz 36i6 i czy wogole przeniosa?

#272619  autor: mariusz9a
 20 cze 2008, 10:39
A tak w ogóle czy aby na pewno nowe startery Simplusa działają na nowej platformie? Może to ktoś na 100% potwierdzić? Z miłą chęcią bym się tam przeniósł ze swoim mixem gdybym miał pewność że np. poprzez wymianę karty SIM trafię na nową platformę :]

#272622  autor: nicram
 20 cze 2008, 11:17
36.6 to nowa marka prepaid kierowana do młodzieży przez sieć Plus. Jako jedyna na rynku umożliwia korzystanie z telefonu komórkowego nawet przy zerowym stanie konta.

Prezentowana dziś [2008-06-05] oferta to kolejne potwierdzenie innowacyjności Plusa w dwóch obszarach - technologicznym i marketingowym. Wprowadzenie marki 36.6 z tak nowatorskimi rozwiązaniami nie byłoby możliwe bez uruchomienia w sieci Plus nowej platformy bilingowej, która należy do grupy najnowszych rozwiązań tego typu na świecie - powiedział Jarosław Bauc, Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny Polkomtel S.A. - Zgodnie z danymi GUS, w najbliższym czasie wkroczy na rynek duża liczba młodzieży w wieku do 14 lat, która będzie poszukiwała oferty prepaidowej najlepiej spełniającej jej oczekiwania. 36.6 jest właśnie odpowiedzią na jej potrzeby i szansą dla Polkomtela na dynamiczny wzrost w segmencie klientów prepaid. Szacujemy, że do końca 2010 r. przychody z oferty 36,6 wyniosą ponad pół miliarda złotych. Na rynku, na którym - wydawało się - nie ma już barier do pokonania i mało jest miejsca na zupełnie nowe rozwiązania, udało nam się stworzyć ofertę zaskakująco pomysłową i inną. Myślę, że jest to projekt na tyle oryginalny, że może zostać entuzjastycznie przyjęty przez rynek i zapewnić nam w perspektywie pozycję lidera również w segmencie usług przedpłaconych. W kontekście dzisiejszego wydarzenia warto przypomnieć, że to również Plus dziesięć lat temu wprowadził na polski rynek pierwszą markę pre-paid - Simplus.

Platforma bilingowa - nie jestem znawcą tematu od strony technicznej jak to wygląda w Plusie, ale na moje amatorskie oko to może ten 36.6 działa właśnie na tej nowej platformie Lucenta
W ofercie 36.6 w końcu da się korzystać z MMS-ów w roamingu i pakietowej transmisji danych. Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-06-20, 11:18 ]
mariusz9a pisze:A tak w ogóle czy aby na pewno nowe startery Simplusa działają na nowej platformie? Może to ktoś na 100% potwierdzić? Z miłą chęcią bym się tam przeniósł ze swoim mixem gdybym miał pewność że np. poprzez wymianę karty SIM trafię na nową platformę :]
Teraz dopiero doczytałem kiedy ten temat został założony, czyli to nowe cudo 36i6 działa w takim razie na nowej platformie bilingowej, a co do Twojej wypowiedzi Mariusz to sądzę że dowiemy się o tym jak Plus udostępni dla simplusa i MixPlusa korzystanie z MMS-ów i pakietowej transmisji danych w roamingu...

#272992  autor: domur
 22 cze 2008, 16:22
wiec tak- po kilku dniach uzywania lucenta swierdzam ze ogolnie chodzi on o wiele lepiej niz camel, oplaty za smsy pobierane sa natychmiast bez opoznien. jednak jak zauwazylem system jest jeszcze niedokonfigurowany przy niskim stanie konta. ebok jest juz konkretny i pozwala sterowac calym kontem jednak narazie jeszcze tez jest niedokonfigurowany bo nie pozwala na zmiane czegokolwiek.

#291416  autor: mariusz9a
 06 paź 2008, 21:22
Mam miła wiadomość, użytkownicy MixPlusa mogą migrować na nową platformę :-)
Jedyny warunek to przejście na taryfę MixPlus 4. Uwaga, przy migracji na mix 4, karta SIM zostanie odłączona na kilka minut od sieci!

#291443  autor: Yanix
 06 paź 2008, 23:55
A co z użytkownikami Simplusa?

#291490  autor: mariusz9a
 07 paź 2008, 13:45
Yanix pisze:A co z użytkownikami Simplusa?
Na razie nic mi na ich temat nie wiadomo.

#293559  autor: domur
 20 paź 2008, 11:38
MARIUSZ9A: Koniecznie uruchom swoje zrodla i dowiedz sie kiedy uzytkownicy simplusa beda mogli migrowac na Alcatela?

#293560  autor: mariusz9a
 20 paź 2008, 11:41
domur pisze:MARIUSZ9A: Koniecznie uruchom swoje zrodla i dowiedz sie kiedy uzytkownicy simplusa beda mogli migrowac na Alcatela?
Tego nawet nie wie osoba która pracowała m. in. przy wdrażaniu tej platformy.
Obawiam się że to dopiero nastąpi przy wprowadzeniu nowej taryfy :-/