pewnie ze nie musisz miec wlaczonego stacjonarnego

router robi wszystko sam. rozdziela i na stacjonarny i na laptopa.
tak jak piszesz, podlaczasz ta karte wifi usb co jest w zestawie z tej aukcji pod stacjonarnego i bez znaczenia czy aktualnie korzystasz ze stacjonarnego czy laptopa kazdy bedzie miec wtedy internet, a wszystko bez zadnych kabli. tylko modem z routerem musi byc polaczony kablem.
twoje IP na swiat przejmuje router, a wszystkie urzadzenia laczace sie w Twoim domu przez niego maja przypisany przez wbudowane w niego DHCP wewnetrzne adresy IP z puli adresow ktora sam przyznasz (domyslnie 192.168.0.XXX przy czym router ma adres 192.168.0.1). na zewnatrz sa jednak widoczne pod adresem przypisanym z Dialogu. mozna tez w nim wskazac w domowej sieci jeden adres IP, ktory bedzie widoczny z internetu z pominieciem routera jest to tzw. demilitarized zone (DMZ) przydatne kiedy np. sciagasz pliki na stacjonarnym lub uruchamiasz jakis serwer np. gier gdzie twoj adres IP musi byc publiczny z danego komputera, a na laptopie sporadycznie przegladasz strony itp.
mozesz rowniez sztywno przypisac numery IP pod adresy MAC poszczegolnych urzadzen laczacych sie z routerem. nie wyklucza sie to oczywiscie z opcja DMZ.
ja mam podpiety ten router na stale pod 2 komuptery stacjonarne po kablu i do tego od czasu do czasu 2 laptopy. jezeli jeden stacjonarny sciaga cos z p2p, to na drugim niestety pingi skacza do wartosci ok 1000ms wiec grac sie tak nie da. zapobiec mogloby obslugiwanie QoS (quality of service) gdzie mozna nadawac priorytety poszczegolnym aplikacjom i portom, niestety w tym sprzecie nie ma obslugi tego protokolu.
podoba mi sie w nim takze funkcja filtrowania tresci, wpisujesz w pamiec routera frazy ktore nie moga sie pojawic na stronie ani w ich adresie i adios. nie mozna przegladac takich stron. mam mlodszego brata, maniaka tibii i jak trzeba go zmotywowac do nauki to wystarczy wpisac blokade na slowo tibia i po sprawie
cala konfiguracja odbywa sie przez przegladarke www. w pierwszej kolejnosci polecam zainstalowanie najnowszego softu (o ile roczny soft mozna nazwac najnowszym) dla wersji europejskiej powinien byc to soft 2.06 z maja zeszlego roku. router dziala na nim o wiele bardziej stabilnie niz chocby na 2.04 ktory mialem fabrycznie.