• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #271590  autor: Animatter
 15 cze 2008, 13:50
Witam, mam następujący problem.
Mam dsl z dialogu, po ich kablach jeśli to ma znaczenie. Mam też 2 komputery, stacjonarny i laptopa. Chciałbym mieć internet bez kabli ale nie za bardzo się na tym znam. I teraz pytania: Do dsla dostałem moden siemensa, speed streama 4100, znalazłem także taki router http://tinyurl.com/5cmjxq (D-Link DWL 922). Ten router będzie normalnie działał zamiast modemu?

#271591  autor: Prometo
 15 cze 2008, 14:03
Animatter pisze:Ten router będzie normalnie działał zamiast modemu?
Tak, będzie normalnie działał. Ten router służy to tego abyś mógł rozdzielić internet na na dwa (w Twoim przypadku) komputery.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#271592  autor: Animatter
 15 cze 2008, 14:08
Rozumiem, a czy router, najczęściej w aukcjach piszą, że do neostrady, także będzie działał?
Ten D-Link jest w miarę dobry? Kupić coś tańszego czy lepiej nie oszczędzać na tym?

Aha, i sorry za dział:P

#271593  autor: Prometo
 15 cze 2008, 14:12
Animatter pisze:Rozumiem, a czy router, najczęściej w aukcjach piszą, że do neostrady, także będzie działał?
Z tego co się orientuję powinien działać w Dialogu, ale upewnij się jeszcze na 100 % u sprzedawcy (zadaj mu pytanie) lub poczekaj na wypowiedzi innych userów.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#271646  autor: thonka
 15 cze 2008, 18:37
mam takowy router (d-link di524). nie jest on zbyt zaawansowany, ale internet dzieli (w szczytowych momentach nawet na 8 urzadzen) jak nalezy. balanie prosta konfiguracja i obsluga. bardzo latwo dostac pomoc od innych uzytkownikow tego sprzetu, bo jest to jeden z najpopularniejszych routerow na rynku.

przy routerach bez wbudowanych modemow nie ma znaczenia operator tylko dostepnosc wolnego gniazda ethernet z modemu, dla przykladu jak ktos ma modem dsl tylko na port usb (neostrada i ich male sagemy), to takiego routera z nim nie polaczysz.
w twoim przypadku w tym siemensie jest wolne gniazdo ethernet wiec nie ma problemu ;)

z modemu siemensa do gniazda ethernet podpinasz dolaczonym do routera niebieskim kablem pod part WAN w routerze i bezprzewodowo powinno wszystko dzialac ;) jezeli stacjonarny ma byc podlaczony kablowo (konfiguracja urzadzenia wg. producenta powinna byc przeprowadzana z kabla) to podpinasz pod port 1 na routerze i komputer. siec po kablu dziala troche szybciej niz bezprzewodowo, ma wieksza przepustowosc.

ludzie polecaja jeszcze rownie popularny router Linksys WRT54GL glownie dlatego, ze wyszedl do niego nieoficjalny soft dajacy o wiele wiecej mozliwosci niz ten producenta.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#271670  autor: mol
 15 cze 2008, 20:13
Też mam router DI-524 i zepsuł mi się po 4 dniach, zawiozłem do serwisu i po 2 tyg. dostałem nowy. Jak narazie bardzo ładnie śmiga.

#271694  autor: Animatter
 15 cze 2008, 22:42
thonka pisze:z modemu siemensa do gniazda ethernet podpinasz dolaczonym do routera niebieskim kablem pod part WAN w routerze i bezprzewodowo powinno wszystko dzialac ;)
To rozumiem, że modem jak i router nie potrzebują włączonego stacjonarnego by mieć net w laptopie? I ewentualnie w stacjonarnym używać karty radiowej pod np. usb i w ogóle wtedy bez kabli? I numer IP wyjściowy, dialogu wprowadzam do routera przez przeglądarkę i nadaje IP dla 2 kompów jeszcze? Ewentualnie po DHCP? Nie znam się na tym za bardzo a upewnić się chciałem...

#271728  autor: thonka
 16 cze 2008, 01:39
pewnie ze nie musisz miec wlaczonego stacjonarnego ;) router robi wszystko sam. rozdziela i na stacjonarny i na laptopa.

tak jak piszesz, podlaczasz ta karte wifi usb co jest w zestawie z tej aukcji pod stacjonarnego i bez znaczenia czy aktualnie korzystasz ze stacjonarnego czy laptopa kazdy bedzie miec wtedy internet, a wszystko bez zadnych kabli. tylko modem z routerem musi byc polaczony kablem.

twoje IP na swiat przejmuje router, a wszystkie urzadzenia laczace sie w Twoim domu przez niego maja przypisany przez wbudowane w niego DHCP wewnetrzne adresy IP z puli adresow ktora sam przyznasz (domyslnie 192.168.0.XXX przy czym router ma adres 192.168.0.1). na zewnatrz sa jednak widoczne pod adresem przypisanym z Dialogu. mozna tez w nim wskazac w domowej sieci jeden adres IP, ktory bedzie widoczny z internetu z pominieciem routera jest to tzw. demilitarized zone (DMZ) przydatne kiedy np. sciagasz pliki na stacjonarnym lub uruchamiasz jakis serwer np. gier gdzie twoj adres IP musi byc publiczny z danego komputera, a na laptopie sporadycznie przegladasz strony itp.

mozesz rowniez sztywno przypisac numery IP pod adresy MAC poszczegolnych urzadzen laczacych sie z routerem. nie wyklucza sie to oczywiscie z opcja DMZ.

ja mam podpiety ten router na stale pod 2 komuptery stacjonarne po kablu i do tego od czasu do czasu 2 laptopy. jezeli jeden stacjonarny sciaga cos z p2p, to na drugim niestety pingi skacza do wartosci ok 1000ms wiec grac sie tak nie da. zapobiec mogloby obslugiwanie QoS (quality of service) gdzie mozna nadawac priorytety poszczegolnym aplikacjom i portom, niestety w tym sprzecie nie ma obslugi tego protokolu.

podoba mi sie w nim takze funkcja filtrowania tresci, wpisujesz w pamiec routera frazy ktore nie moga sie pojawic na stronie ani w ich adresie i adios. nie mozna przegladac takich stron. mam mlodszego brata, maniaka tibii i jak trzeba go zmotywowac do nauki to wystarczy wpisac blokade na slowo tibia i po sprawie ;)

cala konfiguracja odbywa sie przez przegladarke www. w pierwszej kolejnosci polecam zainstalowanie najnowszego softu (o ile roczny soft mozna nazwac najnowszym) dla wersji europejskiej powinien byc to soft 2.06 z maja zeszlego roku. router dziala na nim o wiele bardziej stabilnie niz chocby na 2.04 ktory mialem fabrycznie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#271880  autor: Animatter
 16 cze 2008, 21:52
thonka dzięki wielkie! Dokładnie o to mi chodziło, chciałem to sobie poukładać w głowie przed zakupem i teraz już czaje o co w tym wszystkim chodzi:P

#271933  autor: thonka
 17 cze 2008, 02:42
Animatter pisze:thonka dzięki wielkie! Dokładnie o to mi chodziło, chciałem to sobie poukładać w głowie przed zakupem i teraz już czaje o co w tym wszystkim chodzi:P
nie ma problemu ;)
nie wiem jak to sie odbywa w dialogu, ale jezeli na tej samej zasadzie co neostrada, ze ma sie login i haslo, ktore trzeba podac przed polaczeniem (protokol PPPoE), router robi to sam automatycznie z pominieciem komputera. trzeba tylko w opcjach WAN zaznaczyc odpowiednie pole i wpisac dane. nie trzeba dzieki temu zasmiecac sobie systemu aplikacjami od operatora i laczyc osobno. z reszta gdyby nie taka opcja to router ten nie nadawalby sie do lacz DSL, bo nie dzialal by wtedy na 2 i wiecej komputerach na raz ;)

#272477  autor: Animatter
 19 cze 2008, 18:27
Szczerze mówiąc to nie mam żadnego loginu ani hasła...Wpisuje tylko w połączeniach lokalnych ip, maske, brame i dnsy...TCP/IP protokół...

#272481  autor: thonka
 19 cze 2008, 18:36
Szczerze mówiąc to nie mam żadnego loginu ani hasła...Wpisuje tylko w połączeniach lokalnych ip, maske, brame i dnsy...TCP/IP protokół...
tym lepiej ;) router z na stale skonfigurowanymi parametrami tcp/ip to zaden problem.

sam choc mam internet z firmy typowo internetowej, ktora ma swoj serwer DHCP i przypisuje automatycznie adresy IP poszczegolnym uzytkownikom mam wpisane parametry na sztywno.

#272500  autor: Animatter
 19 cze 2008, 19:02
thonka pisze: tym lepiej ;) router z na stale skonfigurowanymi parametrami tcp/ip to zaden problem
No to super:) Dzięki za rady, właśnie zamówiłem i w pon się tym pobawię:)

#272574  autor: Sirmark
 19 cze 2008, 22:27
Animatter pisze:Ten D-Link jest w miarę dobry? Kupić coś tańszego czy lepiej nie oszczędzać na tym?
Wszystko zalezy co jak bardzo intensywnie bedziesz wykorzystywal siec.
Te Dlinki maja nie do konca dobrze dzialaja przy dosc sporym obciazeniu.

Po roznych doswiatczeniach dochodze do wniosku, ze kilkunastu zlotych oszczedzac nie bede i jak juz to kupuje Linksysa WRT54GL. Jest to sprzet do ktorego mozna wgrac alternatywne oprogramowanie, dajace mu ogrom roznych funkcji. Do tego sam hardware jest bardzo wydajny. Koszt tego w sklepie jakies 180 zl.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#273336  autor: Animatter
 23 cze 2008, 22:59
SirmarK pisze:Po roznych doswiatczeniach dochodze do wniosku, ze kilkunastu zlotych oszczedzac nie bede i jak juz to kupuje Linksysa WRT54GL.
Mi niestety zakup na allegro nie wyszedł i kupiłem w sklepie to, co polecał sprzedawca. Mianowicie zestaw Linksysa WRT54GC-EU + WiFi na USB. Wszystko działa znakomicie, po małej konfiguracji p2p też...I takie pytanie...Podany przez Ciebie model różni się tylko softwarem?

#273750  autor: Sirmark
 26 cze 2008, 19:49
w porownaniu chyba wszystko podali.. w skrocie w wrt54gc nie odkrecisz anteny i jest ona jedna. Do tego zdaje sie hardware jest troche slabszy i ma m.in. mniej pamieci..
Nie wgrasz tez alternatywnego firmware..

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew