• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#263130  autor: Marens
 22 kwie 2008, 12:43
Wejdź z komórki na http://mobilne.gadu-gadu.pl/

Kod: Zaznacz cały
Aby aktywowć lub przedłużyć usługę Mobilne Gadu-Gadu, należy wysłać sms o treści GGM<numer_gg> , gdzie <numer_gg> to numer GG użytkownika, dla którego usługa ma być aktywowana/przedłużana 

np.: 

- GGM35080 

- ggm35080 

Numery, na które należy wysyłać SMS to: 

7936 - koszt 9PLN + VAT - przedłuża aktywność usługi o 90 Dni 
7455 - koszt 4PLN + VAT - przedłuża aktywność usługi o 30 Dni 

7136 - koszt 1PLN + VAT - przedłuża aktywność usługi o 7 Dni 
Aktywnośc jest przypisana do numeru Gadu. Oczywiście, są darmowe aplikacje java do obsługi GG.

Kwestia opłat:
Proponuje pakiet "Pakiety Orange Free i Orange E-mail"
http://www.orange.pl/portal/map/map/pro ... id=2626622

Orange E-mail powinien wystarczyć na 50 wejść
Orange Free powinien wystarczyć na 100 wejść

Problemem jest taktowanie 2 x 50kB (wysłane/odebrane)

Sam korzystam z pakietu internetowego 20 MB w Plusie. Wystarcza mi z zapasem na 30dni GG + Opera mini. Tylko w Plusie jest taktowanie co 1kB.

#271663  autor: elmer7
 15 cze 2008, 19:39
Czy mozna jakos odblokować mobilnegg zeby nie placic za przedluzenie aktywacji? Chcę korzystać z gg za free przez wifi w telefonie ( Nokia E51 ). Bo wyskakuje mi ze nie mam przedluzonej aktywacji. Można to w jakiś sposób ominąć ?
Czy mobilne gg przez WiFi będzie działać za granicą ?

#271668  autor: kowcio
 15 cze 2008, 20:05
Zainstaluj sobie bezpłatnie jakiś komunikator bez żadnych opłat np. Mobile iDesk i będzie ok.
Za granicą? Jak znajdziesz bezpłatny Hot-spot (punkt dostępu Wi-Fi) to chyba tak.

#271676  autor: elmer7
 15 cze 2008, 20:38
kowcio pisze:Zainstaluj sobie bezpłatnie jakiś komunikator bez żadnych opłat np. Mobile iDesk i będzie ok.
Za granicą? Jak znajdziesz bezpłatny Hot-spot (punkt dostępu Wi-Fi) to chyba tak.
Hotspot pewnie sie znajdzie. :-)

A co do tego programu to moglbys podać jakiś link z kąd go pobrać? Mogę odrazu przez telefon bo WLAN'a mam w domu. Czy ten program pobierze mi liste znajomych z GG ? Bo na tym mi głównie zależy. !

#271768  autor: nicram
 16 cze 2008, 14:03
Witam,
chciałbym się podpiąć pod ten temat.
Otóż korzystam z pakietów 20MB i 50MB w MixPlusie, dane są rozliczane co do jednego bajta. Takie rozliczanie sprawia że nie muszę się bać o opłaty czy to będę korzystał z opery mini, czy to też z jakiejś wersji mobilnej gadu-gadu.

Na wakacjach wyjeżdżam do Niemiec i rozmyślam nad uruchomieniem usługi gadu-gadu w telefonie w roamingu [zabiorę numer Play, bądź Erę - jeszcze nie wiem;)]
Z tego co obliczyłem to intensywne korzystanie z komunikatora (w moim przypadku gadu-gadu płatne, ściągnięte ze strony gadu-gadu) to żeby wysłać i odebrać 100 kb danych [łącznie 200 kb danych: wysłanych i odebranych], to wystarczyłoby to na jakąś godzinkę klikania, co daje dość sympatyczny wynik:). [gadu mam opłacone na 3 miesiące, licząc od wczoraj;)]

Aby dobrze zilustrować mój problem, posłużę się przykładem Ery w kwestii rozliczania danych w roamingu:
Transmisja danych: Wysyłane: 0,80zł; Odbierane: 0,80zł
Taryfikacja: co 100KB, osobno za dane wysłane i odebrane

Na podstawie takiego cennika wchodzimy na gadu-gadu i z miejsca uszczuplone mamy konto na 1,60zł i od tej chwili wykorzystujemy te 200 kb danych [100 kb wysyłanie + 100 kb odbieranie]

Moje pytania dotyczą problemu:
1)Siedząc sobie na tym gg - mamy uaktywnione połączenie danych, teraz jeśli np. ktoś puści mi sygnał, to czy połączenie danych jest w tym momencie zawieszone, czy przerwane? Jeśli przerwane to rozumiem że po takim sygnale naliczane jest mi od nowa opłata te 1,60zł tak? czy też może zawieszone i taryfikacja następuje tak jakby nie było zdarzenia w postaci nieodebranego połączenia? (chodzi mi o to że dalej sobie zlicza dane,- połączenie nie jest "zresetowane" i nie ma opłaty)
2)Mobile iDesk, czy ktoś używał tego komunikatora? ma jakieś o nim już swoje opinie? (czy np. zrywa połączenia, ile danych pożera przez godzinę intensywnego użytkowania, itp.)
3)EraGG - tutaj jedynie ciekawiłoby mnie ile danych ciągnie przez godzinę przy intensywnym użytkowaniu. Znam minusy tego komunikatora i wiem że lista kontaktów jest nie pełna [w zasadzie jeśli idzie o Eragg to 10 kontaktów w zupełności w Niemczech by mi wystarczyło]

4)Jaka wersja GG [wymieniłem 3, ale nie musimy wokół tylko tych trzech krążyć] byłaby Waszym zdaniem najbardziej stabilna w roamingu i najtańsza jeśli idzie o zużycie danych? co byście doradzili?

5)Może skorzystać z jakiegoś zagranicznego operatora: w grę wchodzi w zasadzie Vodafone, ewentualnie E-Plus, który ma taki różny zasięg - ale w ostateczności mógłby być [T-mobile i O2 - brak zasięgu, tak więc odpadają]. Jeśli ktoś orientuje się w cenach to może dać info.

Ważne: Wersje gadu-gadu będą instalowane na telefon Nokia 2610 bez simlocka. Moja Nokia E50 niestety ma simlocka i nie może mi ten telefon posłużyć do neta :-(, bo mam telefon jeszcze na gwarancji.

Dziękuje wszystkim z góry, którzy chętnie udzielą się w tym temacie:)

#271791  autor: elmer7
 16 cze 2008, 15:06
2)Mobile iDesk, czy ktoś używał tego komunikatora? ma jakieś o nim już swoje opinie? (czy np. zrywa połączenia, ile danych pożera przez godzinę intensywnego użytkowania, itp.)
Bardzo fajny program. Lepszy od mobilnegoGG . Łatwy w obsludze, w dodatku importuje Ci cala liste kontaktów i pokazuje odrazu nicki, a nie jak w mobilnymGG same numery.!
Duzo ladniejszy obraz jest. Ja korzystam z tego na noki e51 przez WiFi więc wszystko za darmo. Bez zadnych aktywacji :-) POLECAM. !

P.S.

Wiem, że gdzieś tu na forum są zdjęcia z tego programu.

#271792  autor: kowcio
 16 cze 2008, 15:21
nicram pisze:2)Mobile iDesk, czy ktoś używał tego komunikatora? ma jakieś o nim już swoje opinie? (czy np. zrywa połączenia, ile danych pożera przez godzinę intensywnego użytkowania, itp.)
Ja używam, szczególnie jak w szkole jestem. Kupuje pakiet Internetowy w Orange, dzisiaj ok 2h pisałem i mi zjadło coś ok 0,05-0,10 MB.
Teraz jest wersja BETA tego komunikatora, wydanego przez Interię. U mnie na 6300 "śmiga" bardzo dobrze, zero zerwanych połączeń, zero zawiech, zero restartów telefonu.
Póki co, jestem w 100% zadowolony z iDESK'a.
nicram pisze: Ważne: Wersje gadu-gadu będą instalowane na telefon Nokia 2610 bez simlocka.
I tutaj w tym telefonie miałem problemy z iDESKiem. :(
Chyba na 2610 najlepiej jest zainstalować zwykłe GG (jako tako działa).

Chcesz się dowiedzieć więcej o iDESK'u? TUTAJ masz więcej info ;-)

elmer7 pisze:A co do tego programu to moglbys podać jakiś link z kąd go pobrać? Mogę odrazu przez telefon bo WLAN'a mam w domu. Czy ten program pobierze mi liste znajomych z GG ? Bo na tym mi głównie zależy. !
wejdź za pomocą przeglądarki w telefonie komórkowym na stronkę http://mobidesk.interia.pl/get i pobierz :-)
Pobierze listę, o ile zaimportujesz ją wcześniej na serwer.
Jak inne aplikacje (np. Opera Mini) łączy się przez Wi-Fi to iDesk także powinien.

#271837  autor: thonka
 16 cze 2008, 19:18
nicram pisze:1)Siedząc sobie na tym gg - mamy uaktywnione połączenie danych, teraz jeśli np. ktoś puści mi sygnał, to czy połączenie danych jest w tym momencie zawieszone, czy przerwane?
z tego co widze na n73 to polaczenie gprs i edge sa zawieszane, ale niewiedziec czemu po wznowieniu czasem taryfikacja idzie od poczatku. problemu tego natomiast nie ma w sieci umts gdzie sesja pozostaje aktywna nawet podczas rozmow.
dolicz do tego jeszcze mozliwe zaniki zasiegu itp, moze wyjsc calkiem sporo.

zwroc uwage na oplaty, bo mozesz sie niemile zdziwic.. nowe, promocyjne stawki roamingowe w erze dotycza opcji eurotaryfa i strefy, natomiast nie tyczy sie to opcji eurotaryfa i swiat tak jest przynajmniej w abonamentach, nie wiem jak rozliczanie te ma sie do taktaka. promocyjne stawki sa do 29 sierpnia. potem nikt nie wie co w erze z tym zrobia.

anyway bardziej chyba oplaca sie korzystac w roamingu z play w tych wybranych sieciach gdzie takt jest co 10kb/5gr osobno za wyslane i odebrane (w niemczech siec e-plus). takt mniejszy, cena i tak troche nizsza. nie martwisz sie o przerywanie sesji, bo niewiele sie traci.

ja uzywam gg przez jabbera (komunikator bombus) 3-4h sesja zjada w zaleznosci od rozmow ok. 30-60kb.

co do niemieckich prepaidow to nie jest tam tak latwo jak w polsce kupic taka karte. w niemczech jest obowiazek rejestracji kart sim (a przynajmniej byl przez kilka dobrych lat i podejrzewam, ze nie zmienilo sie to znaczaco), a to wiaze sie z tym, ze nie sa one dostepne w kazdym kiosku, a tylko u operatorow. zarejestrowac mozna na 100% na niemiecki dowod oraz dowolny paszport, polski dowod nie zawsze jest brany pod uwage.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#271985  autor: nicram
 17 cze 2008, 12:25
thonka pisze:co do niemieckich prepaidow to nie jest tam tak latwo jak w polsce kupic taka karte. w niemczech jest obowiazek rejestracji kart sim (a przynajmniej byl przez kilka dobrych lat i podejrzewam, ze nie zmienilo sie to znaczaco), a to wiaze sie z tym, ze nie sa one dostepne w kazdym kiosku, a tylko u operatorow. zarejestrowac mozna na 100% na niemiecki dowod oraz dowolny paszport, polski dowod nie zawsze jest brany pod uwage.
Jest obowiązek rejestrowania, moi znajomi kupowali telefony w sieci Vodafone i w sklepie ekspedientka spisywała dane z dowodu osobistego

thonka pisze:anyway bardziej chyba oplaca sie korzystac w roamingu z play w tych wybranych sieciach gdzie takt jest co 10kb/5gr osobno za wyslane i odebrane (w niemczech siec e-plus). takt mniejszy, cena i tak troche nizsza. nie martwisz sie o przerywanie sesji, bo niewiele sie traci.
Też właśnie jestem bardziej przekonany do Play-a, tylko mam nadzieje że nie jest to tylko jakaś promocja która może w okresie wakacyjnym się skończyć;), ale będę to jeszcze sprawdzał przed samym wyjazdem. W Play-u o tyle jest dobrze że dochodzą tanie MMS-y i dzwonienie.

W kwestii iDesk-a to z ciekawości chyba sobie zainstaluje i zobaczę co będzie lepsze:)

Mobilne GG które używam czasami mi rozłącza, pisze że aplikacja zamknięta błąd [Nokia E50]. Tak się zastanawiam co może być tego powodem bo od dłuższego czasu z telefonem dzieją mi się różne rzeczy, wyskakują różne błędy, generalnie wszystko chodzi ok, ale niekiedy lubi wyskoczyć błąd. Powiem że wszystko zaczęło się kiedy kumpel zainstalował mi Xlator-a, przy instalacji musiał utworzyć jakiś folder w systemie i od tamtego czasu zaczęły się pojawiać błędy.
Słyszałem że można jakieś resety zrobić na telefonie (twardy/miękki) nie wiem dokładnie o co w tym chodzi?, ale póki co aż tak bardzo telefon mnie nie denerwuje to nie szukam namiętnie odpowiedzi... Ten wątek trochę jest nie w temacie, ale jakby ktoś mógł się przy okazji jakoś ciekawie wypowiedzieć to zapraszam, jak będzie potrzeba to poszukam na forum odpowiedzi;-).

[ Dodano: 2008-06-17, 12:36 ]
thonka pisze:nicram napisał/a:
1)Siedząc sobie na tym gg - mamy uaktywnione połączenie danych, teraz jeśli np. ktoś puści mi sygnał, to czy połączenie danych jest w tym momencie zawieszone, czy przerwane?
z tego co widze na n73 to polaczenie gprs i edge sa zawieszane, ale niewiedziec czemu po wznowieniu czasem taryfikacja idzie od poczatku. problemu tego natomiast nie ma w sieci umts gdzie sesja pozostaje aktywna nawet podczas rozmow.
dolicz do tego jeszcze mozliwe zaniki zasiegu itp, moze wyjsc calkiem sporo.
Tak właśnie się dzieje. W moim telefonie, jak jest połączenie nieodebrane, to nie zrywa sesji [rożnie to jest, ale zazwyczaj nie zrywa], ale np. gdy odbiorę połączenie to chwila moment i rozłącza mnie z gg, pisze applikacja zamknięta i w opisie jakiś błąd wyskakuje.

kowcio: dzięki za linki do iDeska, po tych zrzutach programu nabrała mnie chęć żeby go sobie zainstalować;). Niektórzy piszą że niby lepszy jest ten iDesk od mobilnego gg, ale się zobaczy - to się oceni:), w każdym razie dobrze że są alternatywy. Nie słyszałem nigdy o tym iDesku, jakbym wcześniej sięgnął na forum i jakby się sprawdził ten program to nie musiałbym płacić gadu-gadu pieniążków :lol: ;-)

[ Dodano: 2008-06-17, 12:45 ]
Ja napisałem że jest obowiązek że rejestrowania przy zakupie telefonu w zestawach np. Vodafone, ale szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda sprawa gdy zakupujemy sam starter. Jak dobrze pamiętam lepiej było dołożyć kilka euro żeby sobie kupić zestaw z telefonem aniżeli samą kartę startową;). Myślę że jak kupujemy starter to też pewnie jest ten obowiązek. Z rejestracją karty pamiętam że bardziej mile widziany był paszport niż dowód osobisty, zupełnie nie wiem czemu? :roll:

#272013  autor: Vieslav
 17 cze 2008, 13:54
Ja również polecam iDeska. Właściwie to jedyny program z obsługą gg który działa na moim telefonie (inne nie łączą się z serwerem).

#272016  autor: andiw
 17 cze 2008, 14:07
w Erze płaci się 1.20 tygodniowo lub 5 pln miesięcznie i potem nie ma żadnych opłat za transmisję danych, zatem wychodzi najtaniej. Sprawdź jak to się ma do roamingu, jeśli tak samo-czyli bez opłat, to chyba najlepszy wybór :)

#272022  autor: kowcio
 17 cze 2008, 14:24
nicram pisze:Niektórzy piszą że niby lepszy jest ten iDesk od mobilnego gg
To ja także jestem za iDeskiem. Co prawda używałem 3-4 dni mobilne GG, dość krótko, mobiGG strasznie działał mi na nerwy. iDesk nie :-)

#272024  autor: thonka
 17 cze 2008, 14:25
nicram pisze:Słyszałem że można jakieś resety zrobić na telefonie (twardy/miękki) nie wiem dokładnie o co w tym chodzi?, ale póki co aż tak bardzo telefon mnie nie denerwuje to nie szukam namiętnie odpowiedzi...
troche tu pisalismy o tym ;) w wyszukiwarce wpisz reset i przejrzyj tematy dotyczace telefonow z symbianem ;)
nicram pisze:ale szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda sprawa gdy zakupujemy sam starter.
sam starter tez trzeba rejestrowac. przerabialem to kilkakrotnie.
mieszkalem kilka lat w tym kraju i musze powiedziec, ze ciezko u nich z angielskim, ktory jest na naszych dowodach, a co dopiero polskim. moze dlatego nie potrafia odczytac naszych dowodow ;) paszport toleruja bardziej dlatego, ze latwiej im sie w nim polapac. niemiecki dowod osobisty wyglada troche inaczej niz polski, jest bardziej podobny do strony ze zdjeciem z paszportow. spojrzy na paszport, dla pewnosci przeczyta co ma napisane malymi literkami u siebie w dowodzie i wszystko staje sie latwiejsze ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#272062  autor: nicram
 17 cze 2008, 16:50
andiw pisze:w Erze płaci się 1.20 tygodniowo lub 5 pln miesięcznie i potem nie ma żadnych opłat za transmisję danych, zatem wychodzi najtaniej. Sprawdź jak to się ma do roamingu, jeśli tak samo-czyli bez opłat, to chyba najlepszy wybór :)
Byłoby pięknie, gdyby nie było opłat w roamingu :wink: tak więc w 90% zdecyduje się raczej na Play-a.

Czego jeszcze nie wiem to który komunikator będę instalował?:) [Jak będę wiedział który będzie najlepszy to skupię się tylko na tym jednym konkretnym:), w tym celu poniżej napisałem jeszcze kilka pytań :P do userów którzy mają więcej przygód w tym temacie :-) ]. Postaram się dzisiaj przetestować jeszcze ten iDesk. Wszyscy go zachwalają to myślę że musi być ciekawy... :-)

Najgorsze w tym wszystkim jest to że będę testował to na swoim telefonie (Nokia E50) a w Niemczech do tego typu komunikacji będę używał Nokii 2610 [pożyczam go sobie na czas tułaczki]. Jakiś tydzień przed wyjazdem będę instalował wszystko na tej 2610 aby sprawdzić czy wszystko jest ok.
Prosiłbym uprzejmie jeśli ktoś wie jak wygląda używanie któregokolwiek z tych komunikatorów (oprócz EraGG) na Nokii 6021 , bo powiedziałem o tym mojemu koledze że będę z tego typu rozwiązań korzystał [stąd doszła Nokia 6021], dlatego interesują mnie odpowiedzi na pytania:
1)Które z komunikatorów będą kompatybilne z tym telefonem [6021 i 2610] [iDesk, Mobilne GG] i ewentualnie dla tych telefonów, który komunikator byście bardziej polecali?
2)Parlingo - natrafiłem w tym temacie jeszcze na ten komunikator, czy będzie on działał na Nokii 6021, 2610?
3)Jakieś inne sugestie.... chętnie wysłucham:)

Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie udzielone odpowiedzi w tym temacie.

#272067  autor: thonka
 17 cze 2008, 17:11
parlingo ponoc ma ograniczona funkcjonalnosc w javie, no i pobiera za kazdym razem kontakty od nowa o ile dobrze pamietam.
uzywalem tego programu przez 2 tygodnie, nawet bylo ciekawe, ale potem przestalo mi sie laczyc z siecia.

#272100  autor: kowcio
 17 cze 2008, 19:31
nicram pisze:1)Które z komunikatorów będą kompatybilne z tym telefonem [6021 i 2610] [iDesk, Mobilne GG] i ewentualnie dla tych telefonów, który komunikator byście bardziej polecali?
U mnie na 2610 iDesk nie działał tak jak powinien, mobilne GG jako tako (m.in. Era sprzedawała/sprzedaje 2610 jako telefon do EraGG).

#272179  autor: nicram
 18 cze 2008, 10:34
Zainstalowałem sobie tego iDeska, ale działa mi on dosłownie chwilkę, po której to wyświetla mi się napis:
Apl. zamknięta:
lcdui
ETEXT 12

Czyżby to wina softu? (z mobilnym gg też mi się tak dzieje, tylko że inny komunikat wyświetla się, tyle że mobilne gg czasami potrafi pochodzić troszku dłużej jak dobrze zastartutuje :P )

#272184  autor: Irek
 18 cze 2008, 10:38
kowcio pisze:
nicram pisze:Niektórzy piszą że niby lepszy jest ten iDesk od mobilnego gg
To ja także jestem za iDeskiem. Co prawda używałem 3-4 dni mobilne GG, dość krótko, mobiGG strasznie działał mi na nerwy. iDesk nie :-)
Muszę się zgodzić iDesk jest znacznie lepszy niż mobilne GG. Pierwsze brak głupawych opłat za używanie (kilka złotych do przodu). No i używa się jakoś inaczej. Jestem w 100% zadowolony.

#272186  autor: mol
 18 cze 2008, 10:44
U mnie na Z400 iDesk nie działał :/ ale to było jakiś czas temu więc możliwe, że nowa wersja (o ile takowa wyszła) naprawiła mój problem.

#272188  autor: Irek
 18 cze 2008, 10:48
mol pisze:U mnie na Z400 iDesk nie działał :/
A powiedz mi co działa na Samsungach ( czyt. Szajsungach)?

"And one more thing..."