tak, trzeba wyciac maly kwadracik w karcie sim po stronie gdzie nie ma stykow karty (zazwyczaj jest tam nadrukowany nr seryjny karty sim) na uklad elektroniczny z no-sim.
karta no-sim padla tzn. nie dalo sie juz jej uruchomic z zadna polska karta sim, telefon odrzucal wszystkie pokolei. z kartami play (2 playkarty z onetu i 1 kioskowa za 9zl) wogole nie chciala mi zadna no sim dzialac, a mialem ich ze 3 w rekach.
co ciekawe jestem teraz w irlandii i z tutejsza karta sim vodafone moja n73 z universal-sim nie chce w pelni wspolpracowac. lapie zasieg itd. ale odbierac i wykonywac polaczenia mozna tylko bedac w zasiegu UMTS, w zasiegu GSM telefon jest gluchy. ludzie dzwonia, slysza sygnal, ale telefon po mojej stronie nie dzwoni. samemu gdy chce sie gdzies zadzwonic pojawia sie komunikat 'blad polaczenia'.
ponoc wgranie nowego firmware do karty no-sim zalatwia sprawe... problem jest tylko taki, ze trzeba miec czytnik kart sim odpowiedni do oprogramowania producenta tych kart.
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet