• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #271171  autor: puchał
 13 cze 2008, 08:23
witam.co myslicie o tym rozwiazaniu z karta x sim czy jak to tam sie nazywa????
ta karta ktora podkleja sie pod sim karte i telefon z simlockiem jest oszukiwany tak jakby i dziala normalnie....
czy jest to bezpieczne rozwiazanie????
ja zastosowalem ja w swojej nowej 6301 i jest ok ale nie mam pewnosci czy jest to bezpieczne dla telefonu

#271283  autor: thonka
 13 cze 2008, 19:10
nikt raczej nie stwierdzil nieprawidlowosci w dzialaniu takich kart.
ja uzywalem universal-sim z n73 i tez dzialalo. niestety padla po 4 dniach jednak sprzedawca zapewnil, ze jezeli ja mu odesle to sprawdza i wymienia ;)

tam raczej nie ma co uszkodzic telefon. choc pewnie niedlugo pojawia sie cwaniacy, ktorzy beda je przeprogramowywac dla swoich celow.

bardziej szkodlowe (zwlaszcza dla baterii) sa juz dual simy.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#278971  autor: ganc2
 23 lip 2008, 12:59
thonka pisze:niestety padla
Mogłabyś napisać czym sie to objawiało, oraz dokładniej coś opisać ? Z tego co widziałem, (a widziałem tylko na aukcjach internetowych i czytałem kilka artykułów), tam trzeba chyba coś wycinać w karcie, wsadzać itd.
Mogłabyś rozwiać moje wyobrażenia?

#279367  autor: thonka
 25 lip 2008, 14:31
tak, trzeba wyciac maly kwadracik w karcie sim po stronie gdzie nie ma stykow karty (zazwyczaj jest tam nadrukowany nr seryjny karty sim) na uklad elektroniczny z no-sim.

karta no-sim padla tzn. nie dalo sie juz jej uruchomic z zadna polska karta sim, telefon odrzucal wszystkie pokolei. z kartami play (2 playkarty z onetu i 1 kioskowa za 9zl) wogole nie chciala mi zadna no sim dzialac, a mialem ich ze 3 w rekach.

co ciekawe jestem teraz w irlandii i z tutejsza karta sim vodafone moja n73 z universal-sim nie chce w pelni wspolpracowac. lapie zasieg itd. ale odbierac i wykonywac polaczenia mozna tylko bedac w zasiegu UMTS, w zasiegu GSM telefon jest gluchy. ludzie dzwonia, slysza sygnal, ale telefon po mojej stronie nie dzwoni. samemu gdy chce sie gdzies zadzwonic pojawia sie komunikat 'blad polaczenia'.

ponoc wgranie nowego firmware do karty no-sim zalatwia sprawe... problem jest tylko taki, ze trzeba miec czytnik kart sim odpowiedni do oprogramowania producenta tych kart.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet