• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #270369  autor: Wiktor74
 08 cze 2008, 19:50
Witam
Dziecko wyjeżdża na wycieczkę do Danii,
potrzebuję informacji jaką sieć ma sobie ustawić?
Może ktoś już to przerabiał i zna plusy i minusy różnych tamtejszych sieci.
Interesuje mnie tylko typ gsm 900/1800
Tutaj są sieci w Danii:
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... dania.html
ja bym wybrał Telia Danmark (d. Orange A/S / d. Mobilix) bo nie nalicza opłaty za inicjowanie połączeń ale w "uwagach" ma zaznaczone że:
"Roaming jednostronny dla gości z Danii w Polsce" a cóż to znaczy nie wiem?

Jeszcze jedno, wciąż jeszcze szukam ale może ktoś wie i powie jak dzieciak ma kręcić numer do Polski z Danii oczywiście i na numer komórkowy?
Oraz czy w Danii są gniazdka takie jak u nas czy te inne? Czy potrzebna będzie przejściówka?

Za jakiekolwiek informacje na temat dzięki z góry, temat oczywiście w miarę możliwości będę śledził.

Wiktor74

#270376  autor: Jedrker
 08 cze 2008, 20:11
Wiktor74 pisze:wciąż jeszcze szukam ale może ktoś wie i powie jak dzieciak ma kręcić numer do Polski z Danii oczywiście i na numer komórkowy?
Przed numerem telefonu należy dodać prefix krajowy do Polski +48 i numer telefonu, przykład +48501234567 .

#270378  autor: user_delete3
 08 cze 2008, 20:16
Delete
Ostatnio zmieniony 09 lip 2008, 18:35 przez user_delete3, łącznie zmieniany 1 raz.

#270382  autor: Btk_Tomas
 08 cze 2008, 21:11
Często jeżdżę do Danii i również posiadam NOG, więc tak,w trybie automatycznym telefon zawsze loguje się do sieci Telia DK, gniazdka są takie same jak u nas. Odkąd jest Eurotaryfa nie ma mowy o opłacie za inicjowanie połaczenia.
Jedyny mankament NOG to drogie smsy w roamingu,1.50 za sztukę to zdzierstwo.

#270392  autor: babeo
 08 cze 2008, 22:29
Btk_Tomas pisze:Często jeżdżę do Danii i również posiadam NOG, więc tak,w trybie automatycznym telefon zawsze loguje się do sieci Telia DK
Potwierdzam to. jednakże mi w NOG nie działo proste wybieranie. musiałem tym długim kodem dzwonić --> *123*0048numer_tel#

#270513  autor: Wiktor74
 09 cze 2008, 19:05
[ Dodano: 2008-06-16, 15:11 ]
babeo pisze:
Btk_Tomas pisze:Często jeżdżę do Danii i również posiadam NOG, więc tak,w trybie automatycznym telefon zawsze loguje się do sieci Telia DK
Potwierdzam to. jednakże mi w NOG nie działo proste wybieranie. musiałem tym długim kodem dzwonić --> *123*0048numer_tel#
Nie da się tak dzwonić.
Jak wybiera "proste wybieranie" to słyszy jakiś komunikat i się rozłańcza
a jak wybiera *123*0048nr tel# wyświetla mu się stan konta
więc na dzień dzisiejszy może tylko wysyłać sms-y (qrde za jedyne 1,50zł)
no i odbierać rozmowy :(

nie powiem teraz w jakich ale w dwóch sieciach tak mu się dzieje
a pozostałe nie chcą się wogóle "zalogować"
ktoś coś doradzi?

Aha, jak przejeżdżał przez terytorium Niemiec nie było takich problemów dzwonił i odbierał tel bez problemu
w Danii już jest innaczej...