• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #265972  autor: Xavi
 13 maja 2008, 16:41
Witam! Chciałem Was prosić o pomoc. Przymierzam się do zainstalowania telefoni voip ale nie bardzo się na tym znam:( Najbardziej interesuje mnie tlenofon ponieważ z tego co zauważyłem jest już możliwość przeniesienia numeru z tepsy i mają tani sprzet! Ale do rzeczy..
Jake ustrojstwo powinienem zakupić bramkę czy router i czym to się różni??Jak to możliwe to chciałbym jedno urządzenie aby było jak najmniej kabelków! Internet mam z sieci osiedlowej i zależy mi na tym aby móc dzwonić oczywiście bez potrzeby włączania komputera oraz abym mógł podłączyć dwa telefony, jeden przewodowy i drugi bezprzewodowy. Wszelkie porady mile widziane i jeśli to możliwe to proszę o linki do sprzętu który byłby odpowiedni. Dzięki!

#265976  autor: user_delete3
 13 maja 2008, 17:39
Zajrzyj tutaj LINK
 #265978  autor: Sirmark
 13 maja 2008, 17:47
Xavi pisze:Witam! Chciałem Was prosić o pomoc. Przymierzam się do zainstalowania telefoni voip ale nie bardzo się na tym znam:( Najbardziej interesuje mnie tlenofon ponieważ z tego co zauważyłem jest już możliwość przeniesienia numeru z tepsy i mają tani sprzet! Ale do rzeczy..
Tlenofon podaje taka informacje ze mozna do nich przeniesc numer? czyzbym cos przegapil?

w kazdym razie moin zdaniem bardziej od 1 grosza roznicy w cenie wazne jest aby usluga dzialala stabilnie caly czas.. nie wiem jak pod tym wzgledzie dziala tlenofon.
ale stabilnosc jest tym wazniejsza im wieecj wykonujesz polaczen i im wiecej ludzi do ciebie bedzie dzwonic.
Jake ustrojstwo powinienem zakupić bramkę czy router i czym to się różni??
bramka to takie pudelko ktore odpowiada za komunikacje voip.
router co cos co zarzadza siecia, i moze miec tez w sobie wbudowana bramke. to takie all-in-1
Jak to możliwe to chciałbym jedno urządzenie aby było jak najmniej kabelków! Internet mam z sieci osiedlowej i zależy mi na tym aby móc dzwonić oczywiście bez potrzeby włączania komputera oraz abym mógł podłączyć dwa telefony, jeden przewodowy i drugi bezprzewodowy. Wszelkie porady mile widziane i jeśli to możliwe to proszę o linki do sprzętu który byłby odpowiedni. Dzięki!
bardzo wazne jest w tym wszystkim jakosc lacza.
jesli masz osiedlowe to wazne czy ono dobrze dziala, czy admin nie blokuje voipa, czy konfiguracja sieci umozliwi Ci podlaczenie routera.

Co do takich routerow z bramkami voip to ich troche jest.
Wazna w tym wszystkim jest cena jaka chcesz max wydac na to oraz jakie masz wymagania.
- czy ma to byc router WLAN (z laczem bezprzewodowym)?
- Czy bedziesz potrzebowal jakichs wiekszych mozliwosci konfoguracyjnych od routera czy wystarczy zeby po prostu podzielil internet.?
- czy te dwa podlaczone telefony maja dzialac niezaleznie i posiadac dwa numery voip czy tez calosc ma miec jeden numer i maja dzwonic ona na raz.?

to chyba tyle pytan tak z biegu.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#266066  autor: piorunek
 13 maja 2008, 23:52
Jesli masz pieniadze to proponuje zakup fritza sa to bramki voip drogie jakies 350zl uzywka na allegro z 3 letnia gwarancja. Model 7140 lub wyższe bo maja router w sobie i gniazdo usb (mozesz tego nie wykozystac ale powoli standart robi sie ze mamy w mieszkniu kilka komputerow/laptopow i ten sptrzet naprade jest dobry i jego mozliwosci).

Teraz koszty roczne obslugi:

nawiązywanie rozmów
voipdiscount przez 4 miesiace masz do wygadania 300 minut przez 7 ostatnich dni po stacjonarnych w polsce i nie tylko na allegro daoladownia chodza po 33zl ale mozna spokonie kupic za 25zl
jakosć na stacjonarne jest OK na komórki bywało róznie ale jest coraz lepiej

clik fajna strona na ktorej jest porownnie cen minut w roznych krajach tylko dotyczy betamax

odbieranie rozmów:
polecam darmowerozmowy.pl rocznie obsługa kosztuje 10 zl tylko jeszcze na poczatku trzeba dodatkowo za zalozenie dwoch nr dac 10 zl poniewaz tyle potrzeba do dobrze skonfigurowanej poprawnie telefoni
sprawdz czy jest mozliwosc nr z twojej strefy numeracyjnej (tzn. kierunkowy)
w poznaniu jak narazie sie nie udalo mi poprawnie skonfigurowac telefonu (nie dzialaly poprawnie nr alarmowe) we wrzesniu bede kombinowal w kaliszu i warszawie bylo OK

czyli rocznie wychodzi ok 100zl gdzie rozmawiasz tygodniowo 300 minut z nr stacjonarnymi w ok 40 krajach i 300 minut na komorki w polsce

wlasnie z takiego rozwiazania korzystaja 3 osoby ktore znam i nie narzekaja
ja teraz w poznaniu musze poczekac do zmiany dostawcy internetu

#266096  autor: Xavi
 14 maja 2008, 10:51
SirmarK pisze:Tlenofon podaje taka informacje ze mozna do nich przeniesc numer? czyzbym cos przegapil?
Ale jestem z siebie dumny że byłem szybszy od Ciebie :lol:
SirmarK pisze:czy ma to byc router WLAN (z laczem bezprzewodowym)?
- Czy bedziesz potrzebowal jakichs wiekszych mozliwosci konfoguracyjnych od routera czy wystarczy zeby po prostu podzielil internet.?
- czy te dwa podlaczone telefony maja dzialac niezaleznie i posiadac dwa numery voip czy tez calosc ma miec jeden numer i maja dzwonic ona na raz.?
Nie zależy mi na wlan, żadnych dodatkowych bajerów. Ma to być jeden numer telefonu aby dzwoniły naraz. Byłbym wdzięczny za jakąś propozycje z oferty którą ma tlenofon żeby sprzęt był już skonfigurowany.
piorunek pisze:polecam darmowerozmowy.pl rocznie obsługa kosztuje 10 zl tylko jeszcze na poczatku trzeba dodatkowo za zalozenie dwoch nr dac 10 zl poniewaz tyle potrzeba do dobrze skonfigurowanej poprawnie telefoni
Znam, sprawdzałem oferta super ale trzeba nowy numer. Szkoda że nie ma możliwości przeniesienia numeru do ipfon bo kilku znajomych ma i sobie chwalą,a różnica w cenie na pozimie kliku groszy nie jest istotna. Więc podsumowując co ma kupić czy np. linksys spa 3102 bedzie ok?

#266143  autor: piorunek
 14 maja 2008, 17:33
czy bedziesz nastawiony na dzwonienie czy obieranie?

#266347  autor: Sirmark
 16 maja 2008, 02:04
Xavi pisze:Ale jestem z siebie dumny że byłem szybszy od Ciebie
a ja sie ciesze za info, bo sie news pojawil :)
Xavi pisze:Nie zależy mi na wlan, żadnych dodatkowych bajerów. Ma to być jeden numer telefonu aby dzwoniły naraz. Byłbym wdzięczny za jakąś propozycje z oferty którą ma tlenofon żeby sprzęt był już skonfigurowany.
fritz fon wlan 7050.. uzywany ale bardzo fajny sprzet. do tego sprzedawca deklaruje sie ze wszystko ustawi. Sam sprzet jest stosunkowo prosty w konfiguracji nawet dla laika.
Moze sie tylko pojawic niewielki problem. Aby dzialo w PL trzeba przerobic modem adsl na annex A (sprzedawca to zrobi). Jednak jesli linia TP bedzie slabej jakosc to ten modem bedzie mial problemy z synchro. Ale to szczegolne sytuacje.
Wlasnie doczytalem ze ty nie masz Neo tylko osiedlowke.. I tu sie pojawia kolejny ficzer,
modem adsl mozna w tym sprzecie wylaczyc, kosztem jednego portu LAN, (sa dwa, zostanie jeden)
Sam takie sprzet zainstalowalem u rodzicow i sobie smiga az milo.

link 1

link 2

no dobrze. ale jesli chcesz cos nowego i z oferty sklepu tlenofonu to zobaczmy.
Inna sprawa, ze kazdy sprzet da sie prosto skonfigurowac albo automatycznie albo przy pomocy obslugi :)

linksys WAG54GS odpada - ma dwie linie ale sa calkowicie niezalezne, nie beda dzwonic dwa telefony na raz.
Linksys SPA2102-EU - tez bym odrzucil , bo to taka bramka z nasile dorzuconym routerem.. poza tym chyba dwa telefony nie beda razem dzwonic na przy jednym numerze.
Linksys SPA3102-EU - odpada bo nie podlaczysz dwoch telefonow.
Linksys WRP400-G2 - nie mialem z nim kontaktu, specyfikacja jest ok, ale nie wiem czy dwa telefony beda dzwonic razem.

To teraz jeszcze calkowicie inny sprzet:
DrayTek Vigor 2900V - ale bedzie drogi i dosc zaawansowany
FRITZ!Box Fon 5124 (aneks A)
FRITZ!Box Fon WLAN 7170
FRITZ!Box Fon ATA (jest tez na allegro)

Chyba dobrze podalem, w kazdym razie zawsze mozna jeszcze dopytac sprzedawce.
Moze jeszcze jakis model bylby dobry ale teraz nie kojarze.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#266609  autor: Xavi
 17 maja 2008, 15:05
Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedz. Poczytam, pomyśle na coś z tego się pewnie zdecyduje. Jeszcze raz dzieki za pomoc!

#266614  autor: roni_
 17 maja 2008, 15:15
Jeśli mają dzwonić dwa telefony na raz, to nie wystarczy zwykły rozdzielacz sygnału podłączony pod bramke/router?

#266721  autor: piorunek
 18 maja 2008, 14:24
roni_ w fritzu napewno rozdzielacz bedzie dzialac

moze pojawic sie problem (nie powinien) przy podlaczeniu do wdubowanych gniazd:
-fon1 kabla
-fon2 rozdzielacza tekiego zwyklego (gdzie sa gniazda poziomo) poniewaz kabel z fon1 moze przeszkadzac przy podloczeniu rozdzielacza ale chyba przesadzam wrazie czego wtyczke rozwalic z kabla tel1 i bedzie dzialac

mama ma fritza 7140 i instalacja te wyglada tak :
pod fon1 jeden telefon
pod fon2 siec w calym domu telefoniczna ktora byla kladzona w latach 80-tych przez elektryka czyli 2 kabelki DY 1,5 mm2 oczywiscie miedzane gdzie sa wpiete 4 telefony
czyli urzadznie wieksza siec obsluzy