• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#263416  autor: elmer7
 23 kwie 2008, 15:36
nie ma za co. ;]
Wlasnie mi z ery napisali ze dopiero dzisiaj doszlo do nich moje zamówienie przysłane z ich punktu i, że dopiero dziś wysylają papiery do tp. A umowe podpisałem w sobote.
Uzbrajam się w cierpliwośc i licze na to, że tpsa sobie czegoś nie ubzdura ;(

#263447  autor: derekpl
 23 kwie 2008, 17:47
He he to sie dopiero pozmienialo - wyjechalem ja netia multimo i dialog wchodzily na lacza tpsa a tu prosze - ere kojazylem tylko z blueconnect
Czyli jednak cos w tym kraju jednak idzie do przodu
Moze za kilka stuleci dogonimy trzeci swiat :P
Pozdro i sory

#263738  autor: bard
 25 kwie 2008, 11:18
Hmmm... czy ja dobrze czytam w regulaminie, ze kara umowna za przedwczesne zerwanie wynosi tyle ile upust miesieczny za kazdy miesiac ktory pozostal do konca umowy? Upust w zaleznosci od pakietu wynosi nawet ok 200zl/miesiac... dajmy na to umowa 3 lata, po roku z jakiegos powodu mi net odlacza (np. tpsa wypowie mi umowe - mniejsza o powod - rozwazania teoretyczne) to kara wynosi 200x24 = 4800??? Kosmos :shock:

#263739  autor: elmer7
 25 kwie 2008, 11:23
bard pisze:Hmmm... czy ja dobrze czytam w regulaminie, ze kara umowna za przedwczesne zerwanie wynosi tyle ile upust miesieczny za kazdy miesiac ktory pozostal do konca umowy? Upust w zaleznosci od pakietu wynosi nawet ok 200zl/miesiac... dajmy na to umowa 3 lata, po roku z jakiegos powodu mi net odlacza (np. tpsa wypowie mi umowe - mniejsza o powod - rozwazania teoretyczne) to kara wynosi 200x24 = 4800??? Kosmos :shock:
No ale to chyba przestajesz korzystać z internetu z winy TP a nie twojej ?
No i kto teraz podpisuje umowy na 3 lata ? mysle ze bardzo malo jest takich osób.
Nie ma się czego bać myślę ;]

#263741  autor: bard
 25 kwie 2008, 11:28
Watpie, zeby ere obchodzilo z czyjej winy nie mam juz linii tp. Co do umowy na 3 lata masz racje - przyklad podalem tylko dlatego, zeby liczby wyszly wieksze ;-)
Natomiast pomijajac jakie jest ryzyko, to takie praktyki ery (tak olbrzymia kara) jest lekko przesadzona i w skrajnie niekorzystnym zbiegu okolicznosci dla uzytkownika - moze go to niewspolmiernie drogo kosztowac w porownaniu do zyskow jakie mial (internet z ery)

#263767  autor: elmer7
 25 kwie 2008, 14:17
bard pisze:Watpie, zeby ere obchodzilo z czyjej winy nie mam juz linii tp. Co do umowy na 3 lata masz racje - przyklad podalem tylko dlatego, zeby liczby wyszly wieksze ;-)
Natomiast pomijajac jakie jest ryzyko, to takie praktyki ery (tak olbrzymia kara) jest lekko przesadzona i w skrajnie niekorzystnym zbiegu okolicznosci dla uzytkownika - moze go to niewspolmiernie drogo kosztowac w porownaniu do zyskow jakie mial (internet z ery)
Nie napawaj mnie obawami ;p bo dopiero co zamówiłem, a ty juz o karach. ponad 10 lat mam juz w domu linie tp i nigdy nie bylo problemów ;] . A poza tym chyba po to między innymi Era wysyla tam jakies papiery itp. zeby tp sprawdzila czy masz linie dobrą itp zeby net mógł prawidłowo działać, więc uważam, że Twój scenariusz jest mało prawdopodobny :)

#263793  autor: yagi
 25 kwie 2008, 15:54
Bez zgody TP i potwierdzeniu przez nia mozliwosci technicznych nie mowy o uruchomieniu DSL'a.

Ja mam juz pierwszy potwierdzony przypadek dzialajacego od wczoraj DSL'a Ery i uzytkownik jest zadowolony :D

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#263850  autor: elmer7
 25 kwie 2008, 21:04
yagi pisze: Ja mam juz pierwszy potwierdzony przypadek dzialajacego od wczoraj DSL'a Ery i uzytkownik jest zadowolony :D
A jaką ten użytkownik ma prędkość?

#263856  autor: yagi
 25 kwie 2008, 21:25
Z tego co pamietam 1 Mb/s... Realnie nie wiem...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#267747  autor: elmer7
 24 maja 2008, 21:52
Witam

Minął ponad miesiąc jak zacząłem zamawianie neta z Ery i wkońcu jest.
Zamówiłem prędkość 2MB no i... wygląda to mniejwięcej tak .
Caly net obsluguje router firmy Linksys

Ale jest problem... znajomi mają Neo 512, a mój net(2 MB) chodzi porównywalnie, a czasem nawet gorzej. Jedyny plus to chyba to, że jest duża szybkość ściągania i pingi w miare stabilne chociaż nie zawsze.

Co z tym fantem zrobić? prosze o pomoc. Czy tak działa internet 2 MB ? bo spodziewałem się czegoś więcej - klikne i juz wszystko się ładnie otwiera - a tu zonk.;/
p o m o c y ! :(

#267768  autor: barteks2
 25 maja 2008, 02:27
Prędkość trochę mała jak na 2Mb/s :(

A po pingach widzę, że masz ustawiony kanał z przeplotem...

http://www.speedtest.net/result/6970778920.png

#267797  autor: elmer7
 25 maja 2008, 11:44
barteks2 pisze:
tzn. ?

#267942  autor: Sirmark
 26 maja 2008, 00:19
barteks2 pisze:Prędkość trochę mała jak na 2Mb/s :(
ale jak mala? 1639 kb/s na downloadzie przy laczy 2Mb to malo?
to wyglada wszystko. Pomijajac oczywiscie fakt na ile wiarygodny jest sam miernik

Poza tym pamietajcie ze te 2Mb to wartosc maksymalna, a to jak dziala cala siec to inna sprawa. Zalezy tez z jakiego kierunku pobierasz dane.
A co do Ery to ciezko mi porownac.

Ale w wolnej chwili wez wklej trase z traceroute (w windzie: tracert) do takich miejsc jak wp.pl, telepolis.pl czy chocby tp.pl

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#267951  autor: Vieslav
 26 maja 2008, 08:49
Przyłączam się do prośby o tracerta :P , a Ery jeszcze nie widziałem. Mierniki na stronach www są troszkę przekłamane, jak widać pisane są we flashu, a to jest jakieś obciążenie dla kompa, więc jeśli mamy słaby sprzęt to i wynik będzie słabszy, jeśli sprzęt mocny to i wynik mocny. Tryb zwany przeplot (interleaved), stosowany jest przy dużych prędkościach na słabych liniach aby poprawić stabilność połączenia. Powoduje to znacznie wyższe pingi niż na trybie fast.

#267953  autor: maniek
 26 maja 2008, 09:52
SirmarK pisze:ale jak mala? 1639 kb/s na downloadzie przy laczy 2Mb to malo?
jezeli pomiar jest wiarygodny to ta predkosć jest do zaakceptowania przy 2Mb

[ Dodano: 2008-05-26, 10:01 ]
elmer7 pisze:Ale jest problem... znajomi mają Neo 512, a mój net(2 MB) chodzi porównywalnie, a czasem nawet gorzej.
To samo mają moi znajomi. Większość wybrała multimo i netię a ja zostałem w TP. Z tego co wiem to nie ma tygodnia by nie dzwonili na infolinie i zgłaszali problemy nie z niestabilnym łączem ale całkowitym brakiem internetu. Jak tylko skończą się im umowy to zapowiadają powrót do TP. Patrząc na ich problemy wybór jakiegoklwiek operatora na łączach TP(oprócz samej TP) w mojej okolicy nie wchodzi w grę.

#267964  autor: barteks2
 26 maja 2008, 12:00
SirmarK pisze:ale jak mala? 1639 kb/s na downloadzie przy laczy 2Mb to malo?
No wg mnie mało. Ja mam na 1Mb/s coś w okolicach 1100 Kb/s, więc łatwo policzyć, że na 2Mb/s powinno być 2x więcej :)

http://www.speedtest.net/result/6970778920.png

#267971  autor: Ryszard Lubicz
 26 maja 2008, 13:13
To samo mają moi znajomi. Większość wybrała multimo i netię a ja zostałem w TP. Z tego co wiem to nie ma tygodnia by nie dzwonili na infolinie i zgłaszali problemy nie z niestabilnym łączem ale całkowitym brakiem internetu. Jak tylko skończą się im umowy to zapowiadają powrót do TP. Patrząc na ich problemy wybór jakiegoklwiek operatora na łączach TP(oprócz samej TP) w mojej okolicy nie wchodzi w grę.[/quote]
To gdzie ty mieszkasz? Ja mieszkam na zadupiu i wszyscy alternatywni na łączach TP działją bardzo dobrze. Mam multimo i działa mi nawet lepiej niż przedtem neostrada. Podobnie znajomi. Jeden ma netie inny dialog kilku erę i są bardziej zadowoleni niz z TP.

Grażynko wybacz...

#267976  autor: Vieslav
 26 maja 2008, 14:12
Heh, to w takim razie wyjaśnijcie mi to:
Obrazek
Mam 512 kb/s a nie 1 mb/s (o czym świadczy choćby upload). Pliki ściąga ~64 kB/s. I wcale nie mam pingu ~119ms. Do onetu leci ~20ms a do tego serwera politechniki lubelskiej na którym testowałem przez speedtest ~50ms. Testowane na Celeron D 2,66 @ 3,5 Ghz + Kingston 2x512 mb dual channel cl 2,5 400mhz. Po wyjęciu jednej kości ram i zmniejszeniu taktowania procesora na standardowe transfer jest w okolicach 560 kb/s na tej stronce.
Nie wierze w takie testy. elmer7 ściągnij plik stąd i zrób printscreena podczas pobierania.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 16:23 przez Vieslav, łącznie zmieniany 2 razy.

#267980  autor: shafran
 26 maja 2008, 14:53
sprawdzie sobie netlimiterem i na jakimś szybszym serwerze

#267991  autor: maniek
 26 maja 2008, 16:22
Ryszard Lubicz pisze:To gdzie ty mieszkasz? Ja mieszkam na zadupiu
To wcale nie zalezy od tego gdzie kto mieszka tylko od centrali i łączy.
Ja juz sie przyzwyczaiłem do tego ze jednym internet dziala dobrze u alternatywnych a a drugim w TP. Tylko pytanie jakim cudem multimo dziala ci lepiej niz neostrada-przeciez to to samo lacze?