• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #260431  autor: thonka
 07 kwie 2008, 09:09
witam. mam nastepujace problem. w lipcu na czas blizej nieokreslony (nie krocej niz 3 m-ce) wyjezdzamy ze znajomymi na podboj Irlandii. nie wyobrazamy sobie przy tym by jednoczesnie nie miec tam polaczenia z internetem. juz przegladalem oferty via sieci komorkowe i tak "3" oferuje prepaid'a 10gb w HSDPA za 25euro. tyle tytulem wstepu.
meritum - szukamy najtanszej opcji by wstawic karte sim, podlaczyc ew. urzadzenie pod laptopa i cieszyc sie w miare szybkim internetem przez UMTS (HSDPA mile widziane ;) )
z tego co udalo mi sie dowiedziec najtaniej wyjdzie zakupic ktores z urzadzen Plusfon albo Playset.
a moze bardziej sie oplaci sie nam sciagac sim-locka z SE k770i lub nokii n73? oba niestety na gwarancji :(
czytajac forum SE natknalem sie na temat zwiazany z latkami do softu. czy te patche na soft w SE omijajace blokady sieci dzialaja w 100%?
za SE przemawia fakt ze pracujac jako modem na USB jest przy okazji ladowany wiec nie padnie po 2-3h uzywania.
czekam na ew. porady. kazda propozycja moze okazac sie przydatna.
pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2008, 19:11 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#261164  autor: ztomasz
 11 kwie 2008, 00:25
ja kupilem ostatnio modem w iplusie option icon 225 i to bym ci polecal. Po pierwsze mozesz go dostac za jakies 149zl w ramach umowy po drugie zauwazylem ze nie ma simlocka wiec kazda karta chodzi. co do telefonow to trudno cos ci zaproponowac, wazne zeby taki telefon mial przynajmniej edge-strony otwieraja sie w miare szybko. Takie telefony sa za grosze. Modemu samodzielnie nie proponuje bo to troche drogi interes. A moze zagranica jakas lepsza oferte znajdziesz?

#261180  autor: bkawa
 11 kwie 2008, 09:10
thonka pisze:na podboj Irlandii
Jeśli jedziesz w jakieś konkretne miejsce to może sprawdź, czy ma tam dostępu do WIFI.

Domowy wyrób nalewek

#261274  autor: thonka
 11 kwie 2008, 19:11
ztomasz pisze:modem w iplusie option icon 225 i to bym ci polecal.
nie interesuje mnie zadna umowa z plusem, bo raz ze transferu nie wykorzystam w roamingu, a placic i tak trzeba, a dwa co ja z tym bede potem robic jak wroce do domu gdzie mam juz internet na stale?
ztomasz pisze:co do telefonow to trudno cos ci zaproponowac, wazne zeby taki telefon mial przynajmniej edge
jak juz pisalem interesuje mnie cos z UMTS i to jest glowny punkt odniesienia. telefon z edge bez problemu da sie nawet od kogos pozyczyc.
bkawa pisze:Jeśli jedziesz w jakieś konkretne miejsce to może sprawdź, czy ma tam dostępu do WIFI.
i tu zaczynaja sie schody, bo wstepnie znamy tylko miasto (Westport, ok.5,500 mieszkancow) i nie jest ono zbyt duze.

#261288  autor: krzysiek08020
 11 kwie 2008, 19:53
Witam

Ja polecam motorolę V3xx jako modem.
Na allegro już od 300 zł. :P
Bateria trzymała tak około 4 godziny przy EDGE i BT (telefon jako modem do kompa).
Przy 3G czas spada o jakieś 30 %
I taka jest "norma" dzisiejszych telefonów. :(
W tym czasie przesyłała ok. 50 MB (iplus).Udało się mi uzyskać max 1,4 Mb/s i 150 ms(HSDPA). :twisted:
Oczywiście to nie było non stop jednego dnia. Poza tym była użytkowana jako telefon przez dwa- trzy dni.Ale wiedziałem, że gdy minie 4 godzina netu od naładowania baterii telefon się rozładuje na bank( Motorola udostępnia w pakiecie MPT fajny program/ licznik czasu połączeń)
Ale można podłączyć telefon przez USB i wtedy telefon się nigdy nie rozładuje.
Ładuje się przez USB prawie tak szybko jak z ładowarki.
Jako modem polecam ten telefon w 100 %

#261478  autor: thonka
 12 kwie 2008, 19:22
fakt v3xx ma HSDPA - chyba tanszej opcji nie bedzie z taka predkoscia ;)
plusfon 401 jest do dostania od 150zl, ale z tego co widze to dosc awaryjny sprzet, a i z simlockiem moze byc problem...

chyba nie zostanie nam nic innego jak 'spatchowac' k770i i w ten sposob laczyc sie z internetem. z tego co sie orientowalem taka operacja kosztuje ok 20-30zl i przy ew. naprawie gwarancyjnej wystarczy wgrac na nowo soft i nie ma sladu po ingerencji w simlock'a. choc z ta v3xx jeszcze pomysle ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet