• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #260308  autor: elmer7
 06 kwie 2008, 11:52
W ofercie ERA ADSL dostępne są 2 typy urządzeń: Modem ADSL Webracer 821 oraz Router WLAN z modemem ADSL: Webracer 8012, w cenie odpowiednio 1 zł oraz 99 zł.

Czy ktoś korzystał z tego sprzętu? Czy warto brać, czy lepiej zainwestować w router jakiejś innej firmy? Czy ten router z WLAN'em może działać po kablu i bezprzeowodow jednocześnie?

#260330  autor: yagi
 06 kwie 2008, 13:46
Urzadzenia sa firmy TOPCOM i wg mnie nie sa najwyzszych lotow...

Do tego jak chcesz router z Access Pointem to lepiej kupic wlasny, poniewaz te, ktore sa oferowane w Erze sa juz niedostepne w dystrybucji - czytaj nie dostaniesz ich w zadnym salonie i sklepie Ery (chyba ze maja jakies zalegajace pojedyncze sztuki na stanie)...

Ten drozszy oferuje rozdzielenie netu na cztery kompy po kablu i na wiecej przez WiFi... Gorzej z kwestia zabezpieczen - prawdopodobnie nie obsluguja WPA2 + PSK a to wg mnie duzy minus...
Nigdzie nie udalo mi sie tego potwierdzic, poniewac strona producenta jest tak skapa w informacje ze zal kupowac taki sprzet :(

#260344  autor: elmer7
 06 kwie 2008, 14:28
takirouter nadaje się do podziału neta z Ery i innych?

#260354  autor: yagi
 06 kwie 2008, 15:17
Do jakiej ceny chcesz urzadzenie?

Ten podany prze Ciebie z tego co wywnioskowalem wspira DSL na podpietym zewnetrznym modemie... Ale moge sie mylic ;)

Tu masz liste routerow z ADSL:

http://www.komputronik.pl/Sieci/sieci_b ... kat,11684/

Poszukaj ich na Allegro jesli tam chcesz kupowac ;)

#260366  autor: Sirmark
 06 kwie 2008, 16:35
tym co jest w ofercie ery nie ma co sobie glowy zawracac.
yagi pisze:Tu masz liste routerow z ADSL:
jest sporo sprzetu ale tak naprawde jesli chcesz brac cos taniego do podstawowego podzialu neta to Linksys WAG200G bedzie najlepszy
http://www.komputronik.pl/Sieciowka_akt ... ,id,28915/
Komputronik jest stosunkowo drogi wiec to jeszcze pare zlotych taniej powinienes dostac

Ten pentagram jest niby tani ale ja do takiego sprzetu nie mam zaufania.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#260371  autor: yagi
 06 kwie 2008, 17:09
Sam kupilem Linksysa z polecenia i jestem niesamowicie zadowolony... Po skonfigurowaniu w ogole zapomnialem ze gdzies tam lezy... Juz chyba ktorys miesiac chodzi bez restartu a co dopiero myslec o jakichkolwiek zwisach ;)

Najwazniejsze to nie uzywac plyty CD dzieki, ktorej ma byc ulatwiona konfiguracja routera - najczesciej sa po tym spore problemy i pomaga hard reset i przywrocenie ustawien fabrycznych...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#260373  autor: mariusz9a
 06 kwie 2008, 17:19
Również polecam coś z Linksysa. Mam router tej firmy już prawie dwa lata i chodzi cały czas (24h/24h). Ani jednego zawieszenia nie było. Jedyne jego przerwy w działaniu to jak prąd wyłączą - zdarzyło się 2 razy (chyba że coś w nocy ale o tym nawet nie wiem).

#260575  autor: elmer7
 07 kwie 2008, 21:55
yagi pisze:Do jakiej ceny chcesz urzadzenie?
myslalem cos o reouterze pentagramie WiFi z systemem QoS czyli cos do 150 zł !

#260582  autor: yagi
 07 kwie 2008, 22:09
Radze dolozyc do Linksysa... Oplaci sie... Pentagram to srednia marka...

Tylko pamietaj ze router musi miec Annex A ;)

#260727  autor: shafran
 08 kwie 2008, 20:50
a ja mam taki - http://www.ceneo.pl/231922
radzicie zostawić czy zmienić na ten wlan z ery?

#260737  autor: elmer7
 08 kwie 2008, 21:50
shafran pisze:a ja mam taki - http://www.ceneo.pl/231922
radzicie zostawić czy zmienić na ten wlan z ery?
Miałem ten router. Wszystko bylo sprawnie, gdy przyszedl moj informatyk i zaistniała potrzeba by zresetować ustawienia i wszystko co sie z routerem laczylo ( nie z jego winy).
I w pewnym momencie cos tak się zacięło, że zabrał go ze sobą(może oddał do reklamacji, nie wiem co sie stało) i tyle widziałem ten router. Niestety nie moge powiedzieć czy polecam czy nie, bo do tego incydentu działał bez problemu.

#260757  autor: shafran
 08 kwie 2008, 23:06
a mi się nigdy nie zaciął. Za pierwszym razem troche sie jechałem z ustawieniami ale teraz już resetowałem ze 2 razy bo zapomniałem hasła :D i wszystko działa bez problemu. Tylko nigdy nie miałem xDSL i nie wiem jak to wygląda - modem dają zawsze (na skrętkę) czy muszę mieć router z funkcją modemu?

#260760  autor: yagi
 08 kwie 2008, 23:12
shafran pisze:radzicie zostawić czy zmienić na ten wlan z ery?
Czytales to co napisalem - nie kupisz juz tych routerow ktore oferowala Era. Do tego nie sa za rewelacyjne...

Co do Edimaxow to znajomy, ktory je sprzedawal mowil, ze nie sa zle... Ale jak to wyglada w praktyce to nie wiem...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#261808  autor: elmer7
 14 kwie 2008, 15:14
czy moglby ktos polecić jakis dobry router z WiFi ktory mialby mocny nadajnik ! tak by sygnal doszedl mi na ogródek z 2 piętra :D i oczwywiscie piętro niżej :] !
Czy wystarczy do tego zwykly router z WiFi ?
Bo np. u kuzyna w domu ma D-Linka (na 90%) no i jak się pojdzie dwa pokoje dalej ( sygnal przechodzi chyba przez 6 scian, bo jeszcze sie zakręty robi :D ) to już internet nie dochodzi... ;(
Co polecacie? Czy ten router z Pentagrama z WiFi wystarczy? Prosze o konkretne modele !

#261898  autor: elmer7
 14 kwie 2008, 21:41
a troszke taniej by się dało? 200 - 250 zł ? ;>

#262212  autor: Sirmark
 16 kwie 2008, 18:48
yagi pisze:Co polecacie? Czy ten router z Pentagrama z WiFi wystarczy? Prosze o konkretne modele
Ja polecam Linksysa WRT54GL , bardzo dobre standardowe antenki. ostatnio postawilem w jednym domku , centralnie na parterze w szafie ;) , zasieg lapie takze pietro wyzej w skrajnych miejscach. Poza tym antenki mozna wymienic na takie z wiekszym zyskiem. Do tego mozna wgrac alternatywne oprogramowanie.

Ja tam nie wiem jak sie te z N sprawuja. Musze w koncu sprawdzic.

--

#262489  autor: yagi
 18 kwie 2008, 19:45
SirmarK pisze:yagi napisał/a:
Blad cytowania :(
SirmarK pisze: Ja tam nie wiem jak sie te z N sprawuja. Musze w koncu sprawdzic.
Standard N to jedno ale technologia MIMO duzo poprawia zasieg i to jest duzy plus tych routerow ;)

P.S. To moj post numer 1500 :partyman: :occasion2:

#262896  autor: Sirmark
 21 kwie 2008, 11:29
yagi pisze:Standard N to jedno ale technologia MIMO duzo poprawia zasieg i to jest duzy plus tych routerow
teorie to ja znam ;) , ale praktyka czesto wyglada roznie. Mnie tu szczegolnie interesuje kompadybilnosc rozwiazania. Spojrzalem sobie w demo i teoretycznie jest opcja mixed dla b/g/n

--