• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #257972  autor: Michu
 24 mar 2008, 01:48
Witam,
jako że mój obecny operator nie wywiązuje się z umowy (ciągłe awarie) postanowiłem zmienić dostawcę internetu. Wstepnie wybrałem NETIĘ i prędkość 1mbit. Usługa byłaby realizowana na łączach TP.

Może ktoś powiedzieć jak ona się sprawuje? Prędkości są utrzymywane? Bardzo dużo korzystam z telefonii VOIP i obawiam się ze przy uploadzie 256 (a nawet wolniej jest netia bedzie tak dawać) mogą być problemy.

Czekam na opinie.

Pozdrawiam
Michu

#257974  autor: mikage1
 24 mar 2008, 02:12
Ja korzystam z usług netii (po linii netii), 1 mbit i jestem zadowolony, prędkość w porzadku; korzystam ze skype'a i voipdiscounta i jest ok

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#257998  autor: Michu
 24 mar 2008, 11:38
Dzięki za odp.
Właśnie chodzi mi o voipdiscount. Kiedyś miałem neostrade i nie było problemów, więć netia na łączach tp też powinna w takim razie całkiem spoko działać. Nie zrywa połączeń? Nie ma takich sytuacji, że z powodu chwilowego braku neta rozmowy na VD są zrywane?

Pozdrawiam

#258077  autor: mikage1
 24 mar 2008, 17:53
raz miałem trochę problemów - chwilami nie słyszałem rozmówcy, ale on mnie słyszał - tyle że to było w niedzielę wielkanocną, wszystkie inne rozmowy - ok

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#258955  autor: marinux
 29 mar 2008, 00:16
Net24 po linii TP to nic innego jak ten sam internet co neostrada tylko że płacisz Netii a internet dostarcza ci i tak TP. Wszystko musi być ok. TP lubi kręcić ale jeśli będziesz miał awarie to zgłaszasz Netii i jeśli wina jest po stronie TP to Netia jz im sama dobiera się do du***. Kumpel ma i nie narzeka, mówi że jest ok i nic mu nie zrywa.
Pozdro

#258963  autor: Vieslav
 29 mar 2008, 08:26
Net24 po linii TP to nic innego jak ten sam internet co neostrada tylko że płacisz Netii a internet dostarcza ci i tak TP.
Oj tu się nie zgodze. Routing jest całkiem inny. TP dostarcza kabel do centrali i do routera brzegowego. Dalej idzie szkieletem Netii. Więc to nie jest ten sam internet.
Mój sąsiad ma Net24 1mb/s po linii TP i sobie bardzo chwali. Jeszcze nie miał żadnych problemów. Tylko trochę długo czeka się na podłączenie (ok. miesiąca).

#259004  autor: Ryszard Lubicz
 29 mar 2008, 11:53
Marinux napisał:Net24 po linii TP to nic innego jak ten sam internet co neostrada tylko że płacisz Netii a internet dostarcza ci i tak TP

Nie masz racji. Tp udostępnia linię , a neta dostarcza netia.

Grażynko wybacz...

#259087  autor: marinux
 29 mar 2008, 18:07
No tak można powiedizeć. Ale netia ci nie dostarczy netu jeśli tp nie może ci dostarczyć netu. Bo jak można dostarczyć net jeśli nie ma takiej opcji na centrali. Brak DSLAM to poprostu nie na możliwości podłączenia netu. Od strony technicznej to internet dostarczany jest z centrali TP. A to że mówimy że Netia dostarcza ci internet po linii TP to chodzi o to że logujesz się na serwer netii i dopiero masz udostępniony internet. To tylko o to chodzi z ADSLem. Awaria to awaria jeśli jest coś z linią to tylko TP może ci pomóc. Oczywiście najpierw przyjadą technicy z Netii i sprawdzą ale jeśli wina jest po stronie łączy TP to i tak TP musi ruszyć do akcji.
Pozdro

#259094  autor: roni_
 29 mar 2008, 18:33
Ale netia ci nie dostarczy netu jeśli tp nie może ci dostarczyć netu. Bo jak można dostarczyć net jeśli nie ma takiej opcji na centrali.
To zależy co jest powodem "braku możliwości technicznych". Jeśli za daleka odległość od DSLAMu lub PCMka na linii to Netia nic na to nie poradzi. Jeśli jednak nie ma "tylko" wolnych portów na centrali to inny dostawca może mieć je wolne.
Od strony technicznej to internet dostarczany jest z centrali TP. A to że mówimy że Netia dostarcza ci internet po linii TP to chodzi o to że logujesz się na serwer netii i dopiero masz udostępniony internet. To tylko o to chodzi z ADSLem. Awaria to awaria jeśli jest coś z linią to tylko TP może ci pomóc.
W sumie racja, ale chyba ostatnio chyba operatorzy niezależni zaczęli we własnym zakresie rozbudowywać linie (tak mi się gdzieś obiło o uszy - nie brać za pewnik)
Oczywiście najpierw przyjadą technicy z Netii i sprawdzą ale jeśli wina jest po stronie łączy TP to i tak TP musi ruszyć do akcji.
Tak. Ale ma to zgłaszac Netii i niech oni się już z nimi użerają.

#259207  autor: marinux
 30 mar 2008, 12:53
dokładnie awarie zgłasza się do Netii. Oni dalej już to prowadzą. A z tymi rozbudowami to prawda. Coraz więcej ludzi zakłada internet więc brakuje portów na DSLAM, dlatego rozbudowuje sie centrale dokładając kolejne DSLAMy.