• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

#160153  autor: rudy
 07 mar 2007, 19:57
Gruby pisze:W electro world też nie ma ale nie wiem jak w Łodzi bo patrzyłem na ogólnopolską. W MM jest tylko 1100 za 149 i K750i za 649 w gazetce.
Dziś otworzyli w Łodzi to i MM spoecjalną ofertę na Łódź dała pewnie.

#258973  autor: Bananetti
 29 mar 2008, 10:01
Byłem fanem Noki bardzo długo ceniłem te telefony za niezawodność, ergonomię.
Od jakiegoś czasu odszedłem od tej marki. Pierwszym innym telefonem niż NOKIA był SonyEricsson P900. Sprawował się dość dobrze choć Symbian okazywał się być mało stabilnym systemem. Następnie zaryzykowałem wyborem dość egzotycznej marki SAMSUNG i tu spotkało mnie bardzo miłe zaskoczenie, używany model I600 jest tak stabilnym telefonem że by go dobrze zawiesić trzeba się naprawdę natrudzić. Przypadł mi do gustu także OS - MW. Samsung bardzo się stara w zdobyciu pozycji - telefon wyposażony jest w dwie baterię cienką (czas używania 1,5-2 dni) i dużą 2x większą. Do tego ładowarka zewnętrzna i naprawdę solidne wykonanie.
W tym czasie kilku znajomych borykało się z komunikatorami Nokii, które wiele nerwów im zjadły. Moja żona używa np. teraz Noki N70 i symbian działa gorzej niż w SE.
Uważam że głównym problemem jest właśnie system, który potrafi wiele namieszać.

To tyle jeśli chodzi o moje wrażenia względem obu marek.

#258978  autor: Osk92
 29 mar 2008, 10:09
Hehe, skośnoocy mają gigantyczny potencjał i wiele wskazuje na to, że przegonią tą Nokię. Niestety dla mnie koreańskie telefony są nie do przyjęcia- mają dziwne opcje (lub brak podstawowych), nie obsługują motywów i maja trochę popaprane menu. Wiadomo to wszystko kwestia przyzwyczajenia, tylko po co to robić, skoro inni producenci oferują rozwiązania, których Samsung jakoś nie może zainstalować. Samsungi to straszne zabawki poza tym, do tego pamiętne cyrki z podłączeniem do komputera, oraz gama identycznych modeli, które nawet obudową się nie różnią zbytnio :| :roll:

Ciekawy temat :)

#258983  autor: wtd
 29 mar 2008, 10:25
Osk92 pisze:Ciekawy temat :)
Zwłaszcza odświeżony po ~roku :p

Samsung ma taką stratę do Nokii w udziałach rynkowych że raczej nie wróżę im zbyt dużych szans na przegonienie Nokii. Przynajmniej w perspektywie kilku najbliższych lat. A samsungi mi się nei podobają głównie z uwagi na soft. Menu jest jakieś dziwne, wszystko dzwoni, błyska i w ogóle trochę trąci taką odpustową tandetą (w dużo mniejszym stopniu niż jeszcze parę lat temu ale wciąż), pewnie wszystkie te tandetne efekty da się wyłączyć ale niesmak pozostaje. Dziwnie wygląda to podmenu co się samo rozwija po najechaniu na każdą opcję. Może wygodne ale mnie to osobiście strasznie denerwuje, a jak chcę coś zrobić w menu to i tak wiem gdzie tego szukać więc te wyskakujące okienka i tak niewiele pomagają. No i z mojego punktu widzenia ogromna przewaga Nokii nad Samsungiem to Java. Żeby wgrać jakieś appy na samsunga to trzeba sporo nakombinować a jak już się uda to i tak chodzą one tragicznie wolno. Fakt że nokia pod tym względem i tak nie umywa się do SE, ale Samsung pozostaje tu daleko z tyłu. Jedyne aspekt w którym Samsung zdecydowanie góruje nad Nokią to jakość wykonania i ekrany w tańszych modelach. W drogich modelach wszyscy dają raczej dobre ekrany i różnice są niewielkie, ale proponuję porównać sobie jakiegoś low-endowego samsunga i nokię. Ekrany w tanich nokiach (np. 2610) mają tak żałosne kolory i kontrast że ledwo co widać, szczególnie w słońcu.

Dobrą drogą którą samsung obiera są telefony na symbianie S60. To już praktycznie niweluje wszystkie wady które opisałem wyżej. I np. taki i550 wygląda na bardzo porządny telefon.

#258986  autor: Osk92
 29 mar 2008, 10:33
wtd pisze:Zwłaszcza odświeżony po ~roku :p
a faktycznie, tylko na miesiąc popatrzyłem, a tu już 2008 jest, a nie 2007 ;)

ale myślę, że dyskusja nadal aktualna :)

#259009  autor: BarthezzLodz
 29 mar 2008, 12:38
Samsungi z niektórymi Nokiami wygrywają pod względem wyglądu - wiele Samsungów ma bardzo ciekawy design, podczas gdy Nokia do niedawna produkowała podobne do siebie 'cegiełki'. Teraz to się powoli zmienia, Nokia stara się produkować naprawdę ciekawe i ładne telefony - N76 (skromność :P), 6500c, czy 6300. Samsung jednak produkuje telefony również solidne, ale i tańsze. Ostatnio wypuścił dużo ciekawych (przynajmniej moim zdaniem) modeli: U700, G800, a także zapowiedział nieźle wyglądające (także pod względem funkcji) modele: G810 i U900. Nokia z kolei zapowiedziała następcę swojego flagowego produktu - N95 - N96, która oprócz obsługi telewizji mobilnej i zmianie wyglądu nie odbiega niczym od N95 8GB. No i rzecz najważniejsza: wielu wybiera Nokię tylko ze względu na prestiż, który uzyskała dawno, dawno temu modelami: 3310, 6310i, czy też 6230i, które były naprawdę popularne.

Ufff... i to by było na tyle :mrgreen:

Uśmiechnij się! ;)

Nokia 3310 -> Sony Ericsson T630 -> LG KU800 Chocolate -> Nokia N76 - > Samsung S8500 Wave -> LG L9 -> Samsung Galaxy S5 -> Samsung Galaxy S6 EDGE 64GB

#259031  autor: kowcio
 29 mar 2008, 14:04
Osk92, dla mnie soft z samsunga najbardziej jest odpowiedni ;-)
wtd pisze:Ekrany w tanich nokiach (np. 2610) mają tak żałosne kolory i kontrast że ledwo co widać, szczególnie w słońcu.
ona aż taka tania nie była.. muszę przyznać że to jest najlepsza nokia z tych nowszych, bez zbędnych bajerów. co do wyświetlacza to kwestia przyzwyczajenia.

Wracając do tematu, to tak jak pisałem wyżej- samsung robi dla mnie najlepsze softy, telefony ładnie wyglądają, konstrukcja porządna (niestety nokia tutaj wysiada), i wg mnie samsung idzie z modą :-) kolejna kwestia to cena. jak dla mnie to samsung wygrywa :-)
ludzie coraz bardziej z nokii są zawiedzeni, więc myślę że samsung będzie za jakiś dobry czas liderem w produkcji telefonów komórkowych ;-)
jeszcze żeby tak zabrali się za produkcję telefonów bez klapek i sliderów.
co do części ruchomych to każdy dobrze wie, że nokia nie umie ich robić, a samsung wręcz przeciwnie ;-)
Pozdrawiam :-)

#259092  autor: Bananetti
 29 mar 2008, 18:19
Słyszałem różne zdania użytkowników Samsungów o swoich telefonach. Ja jestem jednego pewien przez przypadek udało mi się nabyć świetny telefon. Używam go już ponad rok. 3G jak działa to rewelka, fajny transfer i dobrze działa IE, no i super sprawa Wi-Fi. O funkcjach organizera nie wspominam bo są one podobne (jeśli nie identyczne) we wszystkich telefonach z WM.
Obawiałem się baterii ale po otworzeniu kartonika zaskoczył mnie podwójny komplet (większego używam w podróży, mniejszy jak krążę na miejscu).
Telefon przez ten ponad rok udało mi się tylko 3 razy zawiesić. Sony wariował dość często.
Telefon ma 3 wady:
1. szerokość
2. wielkość klawiszy (mam duże łapska więc musiałem się przestawić, teraz jest już ok)
3. brak możliwości edycji dokumentów Worda i Exela.

Generalnie polecam.