• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#257170  autor: mikage1
 20 mar 2008, 00:05
pawelek32 pisze:co do 3 letniej umowy to przynajmniej w neo jest takie coś jak przedłożenie umowy, co wiąże sie przeważnie ze zmianą miesięcznych stawek na korzystniejsze.
przynajmniej dawniej takie coś było.
poza tym dadzą parę miesięcy taniej i ogólnie późniejsza stawka jest korzystniejsza...
czyli lepiej sie na to nie napalać??
myślicie, że przez te 2 czy 3 lata dostęp do internetu potanieje???
w netii do końca marca jest promocja (na linii netii bądź tp), że przy umowie na 2 lata można w ciągu tych 2 lat raz skorzystać z lepszej promocji (ceny) na daną prędkość - bez wydłużania okresu umowy, a przy umowie na 3 lata - można 2 razy zmienić na korzystniejszą stawkę za daną prędkość...

a, i modem za 1 PLN, aktywacja też

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#257185  autor: Vieslav
 20 mar 2008, 09:27
24 miesiące to max. Ja mam neo 512 za 66 zł (umowa podpisywana 1,5 roku temu) a już teraz kumpel za 1 mega płaci prawie 20 zł mniej niż ja. Chociaż 2 mb/s w Erze na 3 lata mógłbym wziąć. Cena bardzo atrakcyjna a na mojej linii więcej niż 2 mb/s raczej nie pójdzie.
Ryszard Lubicz, wklej tutaj parametry twojej linii to powiem ci ile max możesz mieć.

#257199  autor: rafalsz
 20 mar 2008, 10:19
Zamówiłem internet stacjonarny Ery 2 Mb/s 7 marca lecz wczoraj otrzymałem informacje że nie ma warunków technicznych. Odległość od centrali wynosi 5 km. Pracownik Ery sprawdził czy są warunki techniczne na stronie www - było napisane centrala obsługuje internet ADSL. Czy warto męczyć TP dzwoniąc na 9393 aby internet w jakiś sposób działał.

#257224  autor: Ryszard Lubicz
 20 mar 2008, 11:53
Ryszard Lubicz, wklej tutaj parametry twojej linii to powiem ci ile max możesz mieć.[/quote]
Mulder ale jak?...

Grażynko wybacz...

#257292  autor: Ryszard Lubicz
 20 mar 2008, 16:35
ja mam do centrali 300metrów.

[ Dodano: 2008-03-21, 07:59 ]
Urząd Komunikacji Elektronicznej porównał ceny za korzystanie z internetu dostarczanego przez największych operatorów w Polsce. Zestawienie pochodzi z końca zeszłego roku. Porównując ceny, UKE przyjęła średnie ceny abonamentu tylko za dostęp do internetu.

Zestawienie niektórych ofert wygląda następująco (w Warszawie):

? prędkość 512 kb/s, umowa na rok: najmniej trzeba zapłacić Energisowi - 52,50 zł (Multimo), najwięcej zaś Telekomunikacji - 60,73 zł (mała cena); ale wybór jest niewielki, bo taką ofertę mają tylko trzej sprawdzeni przez UKE operatorzy w stolicy;

? prędkość 1 Mb/s, na rok: najtaniej w Energisie - 61,67 zł miesięcznie (Multimo), najdrożej w Telekomunikacji - 79,07 zł (mała cena);

? prędkość 1 Mb/s, na 24 miesiące: najtaniej w Energisie - 51,25 zł (Multimo), najdrożej w Dialogu - 69 zł (DialNet solo);

? prędkość 1 Mb/s, na trzy lata: najtaniej w Energisie - 44,94 zł (Multimo), najdrożej w Dialogu - 66 zł (DialNet solo);

? prędkość 2 Mb/s, umowa na rok: najtaniej w Energisie - 87,50 (Multimo), najdrożej w TP - 130,34 zł (Neostrada dla Ciebie Megainternet);

? prędkość 2 Mb/s, na dwa lata: najtaniej w Aster - 72,67 zł (promocja, ale 3 Mb/s), najdrożej w TP - 118,13 zł (Neostrada dla Ciebie Megainternet);

? prędkość 6 Mb/s, na rok: najtaniej w Energisie - 114,17 zł (Multimo), najdrożej w TP - 149,50 zł (Neostrada dla Ciebie Megainternet);

? prędkość 6 Mb/s, na dwa lata: najtaniej w Energisie - 101,67 zł (Multimo), najdrożej w Netii - 139,63 zł (dla klientów TP).

UKE przestrzega, że podawane w reklamach niskie ceny najczęściej nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością - dotyczą pierwszych miesięcy, ale kiedy wyliczy się średnią opłatę za każdy miesiąc obowiązywania umowy, ceny znacznie idą w górę. Wśród operatorów działających na terenie Warszawy UKE wskazuje Energis jako firmę, która ustaliła wszystkie opłaty faktycznie na niższym poziomie niż Telekomunikacja. W przypadku pozostałych firm zwykle jest tak, że internet o niższych prędkościach można u konkurencji kupić taniej niż w TP, za szybszy zaś przeważnie trzeba tam zapłacić więcej.

Urząd wyraźnie podpowiada: biorąc pod uwagę ofertę z końca zeszłego roku, najbardziej konkurencyjną wobec TP ofertę szerokopasmowego dostępu do sieci ma Energis'

Więcej na http://www.uke.gov.pl/_gAllery/98/09/98 ... ernetu.pdf

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Grażynko wybacz...

#257458  autor: elmer7
 21 mar 2008, 13:10
prędkość 1 Mb/s, na 24 miesiące: najtaniej w Energisie - 51,25 zł (Multimo),
na dzien dzisiejszy w promocji "3po3" 1Mb/s na 24 miesiace wynosi 55,25zł
najtaniej ma Netia - 52zł

#257507  autor: mariusz9a
 21 mar 2008, 16:16
A internet np z UPC nie wchodzi w grę? Jak coś to podaje linka.

#257596  autor: elmer7
 21 mar 2008, 23:49
mariusz9a pisze:A internet np z UPC nie wchodzi w grę? Jak coś to podaje linka.
a UPC można po kablach TP ?
Bo wiem, że w blokach tam jakoś mają, a na domkach to jedynie mam kable tp do domu podlaczony. Czy UPC może jakoś do mnie "dojść" ?

#257610  autor: mikage1
 22 mar 2008, 02:09
Myślę, że kablówki jeszcz nie oferują usług w formie BSA ani WLR, póki co można do nich przenieść numer stacjonarny, ale trzeba miec ich kabel...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#257722  autor: user_delete3
 22 mar 2008, 18:18
mikage1 pisze:Myślę, że kablówki jeszcz nie oferują usług w formie BSA ani WLR
Multimedia Polska oferuje usługę WLR. Poniżej cytat (informacja z dnia 03.08.2007) pochodzący z strony firmy, odnośnie tej usługi:
"Dwa tygodnie temu spółka otrzymała hurtowy dostęp do sieci telekomunikacyjnej TP, czyli tzw. WLR (Wholesale Line Rental). Dzięki temu spółka będzie mogła świadczyć usługi telefoniczne abonentom TP. Będą mogli płacić abonament telefoniczny Multimedia Polska i zrezygnować z usług telefonicznych TP."

#257796  autor: Maq
 22 mar 2008, 23:57
Co do tego raportu UKE to on jest trochę bez sensu, bo jak można nazwać porównywanie oferty Dialnet Solo (internet bez telefonu) z innymi przy których trzeba płacić abo telefoniczny?
Jak juz uwzględnili ten cały Dialnet Solo to mogli np. w przypadku neostrady dodać jeszcze oferte po doliczeniu opłaty za utrzymanie łącza, a tak nie zrobili i przez to niesłusznie zawyżyli ceny w ofercie Dialogu względem konkurencji.

Plus -> Idea -> Plus -> mBank Mobile -> Lyca Mobile
Siemens C35i -> C60 --> Nokia 6030 --> Siemens S65 -> M75 --> Samsung L760 -> i5700 --> Motorola Defy+ -> Motorola Moto G
iPlus 20GB & Neo VDSL 80Mbits

#258227  autor: rafalsz
 25 mar 2008, 13:56
Witam
Umowa na internet stacjonarny Ery została podpisana 7 marca (istnieją warunki techniczne poprzez sprawdzenie przez stronę www)
-przed świętami otrzymałem informacje że nie istnieją warunki techniczne
-dziś 25.03 otrzymałem pisemną informację o braku warunków technicznych, konieczności zwrotu modemu (nie było napisane w ciągu ilu dni) oraz że mogę zwrócić się do TP dlaczego odmówiła założenia internetu
- dzwonię na 9393 aby TP wytłumaczyła mi dlaczego internet nie będzie działał. Początkowo konsultantka tłumaczyła to w sposób standardowy - za szybka opcja, zbyt duża odległość od centrali. Po dłuższej rozmowie wynikło że na lini znajduje się urządzenie PCM więc poprosiłem o zdjęcie tego urządzenia - informację czy zdejmą otrzymam w ciągu 14 dni

Czy TP robi problemy ze zdjęciem urządzenia PCM ?
W jakim terminie powinienem oddać modem Erze, a może mam się wstrzymać z powodu tej sytuacji ?

Dalej chcę założyć internet stacjonarny Ery
W umowie jest zawarta informacja że internet będzie założony w ciągu 30 dni jeśli są warunki techniczne oraz podpisywałem oświadczenie które idzie do TP ważne 40 dni

#258289  autor: wuwuwu
 25 mar 2008, 18:37
nie pisz żadnych pism o zdjęcie PCM'a bo się nie doczekasz, znajdź monterów ze swojego rejonu, dogadaj się z nimi prywatnie to ci zdejmą (jeśli są wolne pary na głowicy, bo jak nie to d@@a).

#258547  autor: Ryszard Lubicz
 26 mar 2008, 19:40
Słyszał ktoś o nowej ofercie energisu VoiP + net w jednym?

Grażynko wybacz...

#258577  autor: maniek
 26 mar 2008, 20:45
barteks2 pisze:Słyszałem, że Eneregis chce sprzedać Multimo
dziś sam prezes zaprzeczył tym informacjom
Ryszard Lubicz pisze:Słyszał ktoś o nowej ofercie energisu VoiP + net w jednym
W najbliższym czasie do oferty GTS Energis wejdzie usługa pod nazwą Multi-Halo, łącząca dostęp do Internetu z telefonia VoIP. Klient w ramach umowy otrzyma modem Linksys. W ramach umowy klient będzie otrzymywał do wykorzystania miesięczny pakiet minut na rozmowy stacjonarne, w zależności od wysokości abonamentu będzie to 60, 300, 600 bądź 2 000 minut.

#258610  autor: barteks2
 26 mar 2008, 22:40
A wiadomo jakie ceny :?: Bo z tego co się orientuję to bardzo konkurencyjne ceny można znaleźć na Allegro. Co prawda trzeba kupić sobie bramkę jeśli ktoś chce gadać przez zwykły telefon ale praktycznie nielimitowane połączenia na stacjonarki są za jakieś 8zł miesięcznie. Czego chcieć wiecej...

http://www.speedtest.net/result/6970778920.png

#258705  autor: maniek
 27 mar 2008, 18:29
Beda 2 opcje jedna bez abonamentu-tutaj nie bedzie sprzetu dla klienta a druga z routerem(prawdopodobnie bezprzewodowy) cena w tym wariancie 12zl w tym 200 minut ale tego jeszcze nie sa pewni. Aha i trzeba miec multimo :wink: