• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #256620  autor: Kazimierz55
 16 mar 2008, 22:18
Czesc,
Kupilem na obrzezach duzego miasta dzialke, zbudowalem na niej wolnostojacy dom.
Chce mieć staly internet. Wszyscy sasiedzi dookoła maja neostrade, ja nawet nie mam na dzialce kabla tp. Już 2 lata temu ubiegalem się o telefon i internet w tp, otrzymalem propozycje telefonu przez antene, ale nie chcialem, inni operatorzy (aster, netia, upc) pisza na stronach ze w tej lokazlizacji nie swiadcza uslug. Do tp to ja już nie mam sily dzwonic, chodzic, SYF SYF SYF – sorry za te epitety jednak nie moglem się powstrzymac. [jezeli stoicie przed wyborem: tp lub inny operator to wybierzcie tego innego, to wszystko co pisza w komentarzach i na forach o tp to niestety prawda]
Kogo mam prosić aby podlaczyl moja dzialke do neta? Tp? Jakas zewnetrzna firme?
A mogę sobie po prostu kabel od sasiada przeciagnac przez plot sam? Raczej nie?
Do kogo się zwrocic z prosba o podlaczenie domu do sieci tp lub innej?
Poradzcie co robic.

Aha, internet przez GPRS czy 3G mnie nie satysfakcjonuje

#256623  autor: Prometo
 16 mar 2008, 22:29
Kazimierz55 pisze:Kogo mam prosić aby podlaczyl moja dzialke do neta? Tp? Jakas zewnetrzna firme?
Sprawdź czy nie leżysz w zasięgu WiMAX Netia.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#256626  autor: Kazimierz55
 16 mar 2008, 22:46
z mapki wynika ze jeszcze sie chyba mieszcze na niebieskim polu hurra!
jak chce zobaczyc, umiejscowanie nadajnikow to prosi mnie o login i haslo.
Powiedz mi czy to dziala naprawde cos okolo 2 Mb/s czy tak jak w Orange Businnes Everywhere reklamuja 7 Mb, a w samym centrum warszawy mam max 130-140 kb/s ?

Chodzi o to zeby to bylo szybkie i stabilne.

Mozesz mi cos jeszcze na ten temat powiedziec

#256629  autor: Kazimierz55
 16 mar 2008, 22:55
dzieki

Trzeba miec jakas antene na dachu do tego?

#256634  autor: Prometo
 16 mar 2008, 23:11
Kazimierz55 pisze:Trzeba miec jakas antene na dachu do tego?
Poczytaj tutaj

Pozdrawiam - Prometo
 #256647  autor: amadeo
 17 mar 2008, 06:14
Kazimierz55 pisze:Czesc,
Kupilem na obrzezach duzego miasta dzialke, zbudowalem na niej wolnostojacy dom.
Chce mieć staly internet. Wszyscy sasiedzi dookoła maja neostrade, ja nawet nie mam na dzialce kabla tp. Już 2 lata temu ubiegalem się o telefon i internet w tp, otrzymalem propozycje telefonu przez antene, ale nie chcialem, inni operatorzy (aster, netia, upc) pisza na stronach ze w tej lokazlizacji nie swiadcza uslug. Do tp to ja już nie mam sily dzwonic, chodzic, SYF SYF SYF – sorry za te epitety jednak nie moglem się powstrzymac. [jezeli stoicie przed wyborem: tp lub inny operator to wybierzcie tego innego, to wszystko co pisza w komentarzach i na forach o tp to niestety prawda]
Kogo mam prosić aby podlaczyl moja dzialke do neta? Tp? Jakas zewnetrzna firme?
A mogę sobie po prostu kabel od sasiada przeciagnac przez plot sam? Raczej nie?
Poradzcie co robic.

Aha, internet przez GPRS czy 3G mnie nie satysfakcjonuje
podaj mi na PW jakies dane-zobaczymy jaki faktycznie jest stan

Obrazek

#256738  autor: marinux
 17 mar 2008, 17:32
jeśli chodzi o WiMAXa Netii to podaj mi w jakiej miejscowości mieszkasz to dam ci znać gdzie jest nadajnik i czy wart się kręcić wokół tego tematu dalej.
Pozdro

#256839  autor: Sirmark
 18 mar 2008, 01:41
Kazimierz55 pisze:A mogę sobie po prostu kabel od sasiada przeciagnac przez plot sam? Raczej nie?
Poradzcie co robic.
skoro sasiedzi maja net, to dogadaj sie z jakims. Wyjdzie tylko na zdrowie.
Mozna pociagnac zarowno kabel w ziemi jak i nawet cos na wifi postawic.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#257048  autor: Kazimierz55
 19 mar 2008, 16:36
dzieki Wam za pomoc, ale nie mogę podać Wam adresu. Mam taką zasadę - nie podaje danych personalnych na czatach i forach internetowych. Przepraszam jezeli czujecie ze nie mam do Was zaufanie, ale w internecie nigdy nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie.
skoro sasiedzi maja net, to dogadaj sie z jakims. Wyjdzie tylko na zdrowie.
Mozna pociagnac zarowno kabel w ziemi jak i nawet cos na wifi postawic.
No dobrze, ale kabla chyba nie mozna poprowadzic sobie od tak przez płot, trzeba rozkopać dziłkę, kostke brukowa ktora ma sasiad, i wejsc z tym do domu. Czy mozna to zrobic "na wlasna reke", czy trzeba to konsultować z TP?

#257062  autor: Prometo
 19 mar 2008, 18:35
Kazimierz55 tutaj masz podobny temat.

Pozdrawiam - Prometo

#257235  autor: Kazimierz55
 20 mar 2008, 12:31
poczytalem. nie bedzie latwo. teraz widze ze na wlasna reke tego nie zrobie.
Jaki jest najlepszy sposob na wyegzekwowanie podlaczenia do sieci przez TP? Podanie? Wizyta w salonie? E-mail? Kontakt z BOK?
Tylko chcialbym to polaczenie miec mozliwie jak najszybciej. Nie chce mi sie czekac rok jak tepsa sie skapnie ze zlozylem podanie i zamontuje ta linie. Kto pokrywa koszty montazu lini? Ja czy tp?

#257381  autor: Wilker
 21 mar 2008, 00:43
Jako że &tp ma obowiązek świadczenia usługi powszechnej (dostępu do zakończenia linii POTS) jeśli tylko warunki techniczne na to pozwalają ( a widocznie pozwalają skoro sąsiad za płotem ma) ma obowiązek założenia w Twoim domu linii telefonicznej, wystarczy udac się do salonu sprzedaży i zgłosic zamówienie linii.

#257581  autor: Kazimierz55
 21 mar 2008, 22:23
Wilker pisze:Jako że &tp ma obowiązek świadczenia usługi powszechnej (dostępu do zakończenia linii POTS) jeśli tylko warunki techniczne na to pozwalają ( a widocznie pozwalają skoro sąsiad za płotem ma) ma obowiązek założenia w Twoim domu linii telefonicznej, wystarczy udac się do salonu sprzedaży i zgłosic zamówienie linii.
To dobrze :) , tylko czy mógłbyś powołać sie na jakąś ustawę/przepis/regulację, która potwierdza to co mówisz?

Jeszcze kwestia opłaty za rozkopanie kostki, trawy, płotu pozostaje otwarta.

[ Dodano: 2008-03-23, 13:48 ]
zamówiłem montera, przyjdzie i zorientuje sie jak z warunkami technicznymi.
Mam jeszcze kilka pytan do was :)
1. Czy da sie przeprowadzic plynna dobrej jakosci rozmowe wideo na Skype (przy necie 1 lub 2 Mb/s po WIMAXie)?
2. Rozumiem, ze zamontuja mi na dachu antene, a potem normalnym kabelkiem przeprowadza do komputera lub bede mogl podlaczyc do rutera?
3. Czym W PRAKTYCE będzie różnił się ten internet po WIMAXie 2Mb/s od np. Neostrady 2Mb/s
4. Czy to nie przerywa połączeń?
5. Czy jest miesieczny limit transferu? Jaki?
6. Nie wiem czy dobrze robie, co jeszcze powinienem na ten temat wiedziec?

dzieki :)

#258385  autor: Sirmark
 26 mar 2008, 00:10
Kazimierz55 pisze:No dobrze, ale kabla chyba nie mozna poprowadzic sobie od tak przez płot, trzeba rozkopać dziłkę, kostke brukowa ktora ma sasiad, i wejsc z tym do domu. Czy mozna to zrobic "na wlasna reke", czy trzeba to konsultować z TP?
no kabelek to trzeba by poprowadzic w ziemi.. No ale jak faktycznie za duzo problemu z tym, to mozna to zrobic po wifi, nawet na standardowych antenkach, choc mozna wykorzystac kierunkowe.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#258436  autor: krzysztof86i
 26 mar 2008, 12:16
ja na twoim miejscu nie zakladal bym telefonu z tp tylko dogadal bym sie z sasiadem ktory ma neta podzielil bym go na dwa domy i kozystal z telefonii voip.

#258448  autor: Prometo
 26 mar 2008, 12:49
krzysztof86i pisze:ja na twoim miejscu nie zakladal bym telefonu z tp tylko dogadal bym sie z sasiadem ktory ma neta podzielil bym go na dwa domy i kozystal z telefonii voip.
A jak znajdzie sie drugi "życzliwy" sąsiad to co wtedy?

Pozdrawiam - Prometo

#258455  autor: mikage1
 26 mar 2008, 13:13
krzysztof86i pisze:ja na twoim miejscu nie zakladal bym telefonu z tp tylko dogadal bym sie z sasiadem ktory ma neta podzielil bym go na dwa domy i kozystal z telefonii voip.
nie każdy ma ochotę się dzielić - zwłaszcza w sytuacji, gdy regulamin neo nie przewiduje możliwości wyprowadzenia usługi poza lokal

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#258475  autor: Kazimierz55
 26 mar 2008, 15:20
dokładnie, teraz zbieram informacje i sie "przymierzam" do tego WIMAXa Netii

PS: Ja nie potrzebuje telefonu stacjonarnego ani VOIP, wystarczy mi komórka i Skype :wink: