• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #255374  autor: MarekMRB
 09 mar 2008, 22:10
Witam
Wymysliłem sobie taki układ - konto w taniej telefonii internetowej (np. easycall) z numerem dostępowym + telefon komórkowy z zadeklarowanym "darmowym numerem" na ten numer dostępowy.

Pytania:
1/ Jaki abonament i w jakie sieci by sie do tego nadawał (potrzeba mi ok. 5000 minut miesięcznie, prowadzę telemarketing)
2/ Czy to działa, macie jakieś doświadczenia ? A może znacie jakieś inne rozwiązanie ?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 09:54 przez MarekMRB, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiam
Marek
www.analizy.biz

#255424  autor: mikage1
 10 mar 2008, 12:08
może się nie znam, ale coś nie bardzo widze taki układ:
- czy Ty chcesz dzwonić z komórki na voip i dalej przekierowywać na stacjonarne (różne)?

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#255430  autor: marcinb
 10 mar 2008, 13:40
Całkiem dobry patent. Sam tak robię od... jesieni 2005?

Ja akurat mam orendżowy Nowy Twój Plan i tzw darmowe numery. Ale na starych zasadach - czyli bez limitu minut na miesiąc. Od kilkunastu miesięcy jest ograniczenie bodajże 1200 minut na numer (?), musiałbyś to jeszcze sprawdzić.

Jeśli masz stałe łącze to może lepiej bezpośrednio korzystać np. poprzez bramkę voip bez pośrednictwa komórki? Albo być w zasięgu sieci bezprzewodowej, komórka z obsługą wifi i też można dzwonić przez numer voipowy ( + program Fring).

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#255432  autor: mikage1
 10 mar 2008, 14:05
marcinb pisze: Ja akurat mam orendżowy Nowy Twój Plan i tzw darmowe numery. Ale na starych zasadach - czyli bez limitu minut na miesiąc. Od kilkunastu miesięcy jest ograniczenie bodajże 1200 minut na numer (?), musiałbyś to jeszcze sprawdzić.
tak z ciekawości - bo jak zaznaczyłem wcześniej, może się nie znam - rozumiem, że dzwonisz z komórki na nr voip (który masz zapisany jako 1 z wybranych numerów) i co dalej? czy do tego numeru masz przypisany jakiś numer stacjonarny (np. za granicą - tak jak można zrobić w skype ToGo)? czy może po dodzwonieniu sie na nr voip wybierasz dalszy numer stacjonarny? (jesli tak to u jakiego operatora można skorzystać z takiej usługi)

#255433  autor: marcinb
 10 mar 2008, 14:25
Telefonuję z komórki na nr dostępowy mojego operatora voip Za połączenie nie płacę nic bo jest to jeden z darmowych numerów (wiadomo, że darmowy tylko z nazwy bo płaci sie stałą miesięczną opłatę). Gdy sie połącze to wtedy słyszę komunikat Wybierz numer pod który chcesz zadzwonić, wtedy wklepuje numer na jaki chce zadzwonić np. 0223334455 i łączy mnie z tym numerem.
Jakbym coś napisał nie do końca jasno to pytaj.
Nie wiem kto jeszcze oferuję nr dostępowy (musiałbys sam poszukać) - ja do tego celu korzystam już dosyć długo z Taniegofonu i jest zadowolony. Tanifon nie wymaga chyba prawie żadnych opłat za ważność konta.

#255435  autor: mikage1
 10 mar 2008, 14:58
tego opertora nie znałem, faktycznie jest dośc tanio, choć w przypadku MarekMRB wyszłoby to około 350 PLN (nie licząc opłat za wybrany nr + limity w orange)...
- ale gdyby połaczyć to z voipdiscount'em - (120 dni darmowych za 10 euro + VAT; limit - max 300 minut w ciągu ostatnich 7 dni - czyli na miesiąc wypada ponad 1200 minut) - to już by to miało sens... (tylko, ze trzeba by tu sie zabawić w składankę różnych usług voip'owych)

#255436  autor: marcinb
 10 mar 2008, 15:02
I jeszcze kwestia jakości rozmów...

#255437  autor: mikage1
 10 mar 2008, 15:16
voipdiscount oceniłbym na 4+ może 5-

#255445  autor: piorunek
 10 mar 2008, 16:30
jest tako mozliwosc przez fritza ja nie korzystalem nigdy z tego ale tu mozna zajrzec klik wiem ze niektorzy korzystaja i chwala sobie

#255769  autor: Sirmark
 12 mar 2008, 02:06
marcinb pisze:Nie wiem kto jeszcze oferuję nr dostępowy (musiałbys sam poszukać) -
dosc sporo firm przy voipie oferuje usluge wdzwaniania, wiec to jest ciekawe rozwiazanie.
Trzeba pamietac tylko aby ten operator mial dobra jakosc. bo przy polaczeniu z
komorki do voipa a potem na numer klasyczny, to rozmowa bedzie dobrych kilka razy kodowana i dekodowana, co wplywa na jakosc.

Co do uzycia voipdiscount (czy odpowiednika) to mozna skorzystac z fritzboxa. Dziala to bez problemu. No ale wtedy musimy tego fritza postawic na jakims laczu.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#255776  autor: maniek
 12 mar 2008, 09:17
Tak sobie czytam ten temacik i poszukalem info o numerach dostepowych. Taka usluge oferuje np. easycall i ipfon.

#293687  autor: marwwa
 21 paź 2008, 01:42
maniek pisze:Tak sobie czytam ten temacik i poszukalem info o numerach dostepowych. Taka usluge oferuje np. easycall i ipfon.
Właśnie tych dwóch używałem, kiedy miałem gościa z kraju egzotycznego o drogiej taryfie.
Jedyny problem polegał na tym, że w Ifonie numery internetowe wybiera się tak samo, jak w komórce, więc kiedy gość zapomiał wybrać najpierw numer dostępowy, to... ruina konta komórkowego. Radą na to może być wpisanie w komórkę pozycji pełnej, z numerem dostępowym, pauzą i numerem docelowym (w Ifonie jeszcze nie próbowałem). W domu, oczywiście, nie ma problemu, jest bramka VoIP do Betamaxu.
Jeśli już telefonia internetowa, z drobną opłątą, to bardzo wygodny jest "Rebtel". Ceny, jak u tanich operatorów VoIP, a przy tym sympatyczny sposób komunikowania się: Mogę zadeklarować numer, z którego będę dzwonił, i numery, na które będę dzwonił. Zarówno ja, jak i mój korespondent otrzymujemy numery lokalne: ja - numer warszawski, pod którym "widzę" mojego korespodenta z Azji Mniejszej, i mój korespondent otrzymuje lokalny tamtejszy numer, pod którym "widzi" mnie. Dzwoniący płaci stawkę za połączenie lokalne , a połączenie międzynarodowe odbywa się po stawkach VoIP, zbliżonych do lokalnych.
Mając zadeklarowaną komórkę, jestem cały czas w łączności z moim korespondentem (żoną i córką na wycieczce) znajdującym się hen, hen, za górami, za lasami.

Aha! Jeszcze jedna radocha! REBTEL na zachętę podwaja pierwszą wpłatę (do 10$), tak że połączenia wychodzą jeszcze dwa razy taniej.