• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #255265  autor: tomko111
 09 mar 2008, 16:53
Witam, na początku chciałbym oświadczyć iż posiadam internet 4mb/s z chello wraz z routerem bezprzewodowym - NetGear. Mój problem polega na tym, że czasami po prostu po kilku minutach (praktycznie po 20) od włączenia systemu internet zanika. Mam windowsa vistę i zamiast pokazanego globusa na połączeniu internetowym, wyskakuje mi wykrzyknik i wtedy zaczyna występować problem. Wyłącza się gadu, strony nie działają, itd. - po prostu internet się wyłącza - nie mogę w tym czasie nic zrobić, jedynym lekarstwem na ten problem to wyłączenie komputera i włączenie z powrotem.

Czy ktoś wie może z czym tutaj jest problem? Router jest ustawiony na pewno dobrze, ponieważ robił to fachowiec, wszystkie kable podłączone są..

Proszę o pomoc. :(

#255268  autor: roni_
 09 mar 2008, 17:03
Ten wykrzyknik oznacza ograniczenie lub brak łączności.
1. Sprawdź czy są jakieś inne dostępne sieci bezprzewodowe w zasięgu jeśli tak spróbuj zmienić kanał po którym się łączy na jakiś inny.
2. Spróbuj ustanowić adres ip na sztywno (najpierw sprawdź jaki router ci przydziela za pomocą polecenia ipconfig w wierszu poleceń).
3. Problem może też być po stronie sterowników do karty bezprzewodowej. Przeinstaluj je.
To tak na szybko, jeśli nie pomoże daj znać to pomyślimy jeszcze :)

#255398  autor: Sirmark
 10 mar 2008, 00:39
roni_ pisze:1. Sprawdź czy są jakieś inne dostępne sieci bezprzewodowe w zasięgu jeśli tak spróbuj zmienić kanał po którym się łączy na jakiś inny.
stawiam na to, zreszta sam cos takiego mialem u rodzicow, bo nagle sie pojawil blisko gosc i uzyl mojego kanalu.

Poza tym tomko111, mozesz testowo, komputer podlaczyc bezposrednio do lacza z UPC i zobaczyc czy wszystko dziala.. (tylko pamietaj aby dzialal antywirus i firewall).

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#255440  autor: tomko111
 10 mar 2008, 15:57
roni_ pisze:1. Sprawdź czy są jakieś inne dostępne sieci bezprzewodowe w zasięgu jeśli tak spróbuj zmienić kanał po którym się łączy na jakiś inny.
Sprawdzałem, owszem jest kilka sieci do których mogę się nawet podłączyć - niezabezpieczone hasłem. :lol:
Jak mogę zmienić kanał?
roni_ pisze:2. Spróbuj ustanowić adres ip na sztywno (najpierw sprawdź jaki router ci przydziela za pomocą polecenia ipconfig w wierszu poleceń).
W jaki sposób?
roni_ pisze:3. Problem może też być po stronie sterowników do karty bezprzewodowej. Przeinstaluj je.
Gdzie takie sterowniki mogę znaleźć? Przepraszam za te pytania, ale jestem laikiem w tej dziedzinie. :-D
Poza tym tomko111, mozesz testowo, komputer podlaczyc bezposrednio do lacza z UPC i zobaczyc czy wszystko dziala.. (tylko pamietaj aby dzialal antywirus i firewall).
Tak, tutaj wszystko w porządku działa, nie wiem w czym tkwi problem..

#255492  autor: roni_
 10 mar 2008, 19:46
Kod: Zaznacz cały
Jak mogę zmienić kanał?
W każdym routerze robi się to trochę inaczej. Najpierw w wierszu polecen (start -> uruchom -> cmd -> ipconfig) sprawdzasz jaki masz adres bramy domyślnej, później wpisujesz go w pole adres w przeglądarce internetowej i szukasz zakładki odpowiedzialnej za wifi (połączenia bezprzewodowe, wifi, wlan itd itp) i tam zmieniasz kanał na inny (różnica conajmniej 3 kanały).
Spróbuj ustanowić adres ip na sztywno
ipconfig w wierszu poleceń, sprawdzasz adres bramy domyślnej, ip komputera, maskę podsieci i wpisujesz je we właściwościach karty sieciowej (start -> panel sterowania -> połączenia sieciowe (lub sieciowe i internetowe a później sieciowe) -> właściwości karty bezprzewodowej -> właściwości protokołu internetowego TCP/IP -> zmieniasz ip na ręczne i wpisujesz wcześniej spisane dane, serwery dns zostawiasz puste lub w pierwszym wpisujesz adres bramy domyślnej
Gdzie takie sterowniki mogę znaleźć?
Na płytach dołączonych do karty sieciowej lub na stronie producenta