• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#250155  autor: Darecky
 08 lut 2008, 17:45
Nie no niby tak sie wydaje. Ale Orange po prostu ma tu najlepszy zasięg, Era tragiczny (słychac co drugie słowo) no i Plus tez spoko. Wiem choćby na przykładnie mojej szkoły. gdzie 90 % ma orange, 8 % plusa i 1% to era.

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#252888  autor: paweldomaros
 23 lut 2008, 11:26
Jeżeli chodzi o technologie to polecam zapoznać się z TYM Masz tu ukazane wszystkie maszty w twojej okolicy, i sprawdź jakie nadajniki w twoim mieście występują. Jeżeli chodzi o wymuszanie EDGE jeśli łapie ci GPRS to nie da rady ;) Zakup antenki powinien pomódz.

Mitsubishi Trium Mars >>> Nokia 1600>>> Siemens CX65>>> LG KG800>>> SE K510i>>> SE W880i + 1 GB>>> Nokia N73>>> Samsung S5230 AVILA

#252890  autor: kowcio
 23 lut 2008, 11:42
D@rio pisze:Przy Class 6 EDGE średni transfer oscyluje w granicach 60 - 80 kb/s. Więc, zgadzało by się. Wyrzuć złoma i kup coś lepszego...
ja korzystam z EDGE orange free 60 zł na m-c, i po okresie rozliczeniowym transfer wynosi ~170 kb/s. jak wykorzystam 0.5 giga (500 mega) danych, wysłanych bądź odebranych transfer mi się obniża znaczne, do ok 70 kb/s.
iaro, a Ty przypadkiem nie masz umowy i nie wykorzystałeś te 500 mega? ;)
Pozdrawiam

#253166  autor: maciek_85
 24 lut 2008, 13:39
witam
ostatnio kupiłem abonament z orange free za 60zl miesięcznie limit na 500MB umowa na rok (bo samą kartę kupowałem). Jest takie moje pytanie, czy transfer którym pokazuje w okienku o stanie internetu z modemem wynosi 115,3 Kb/s
Ale jak zrobię test na www.speedtest.pl to wychodzi mi ze mam przychodzące 45kbps/s a wychodzące 17kbps a może ja zle mieze transfer?? przypomnę że jako modem służy mi telefon sony ericsson K750i. kabel usb
Zasięg jest dobry jesli chodzi o EDGE. tylko ten transfer nie przytłacza, moze jak bym zmienił komórkę z obsługa EDGE, umts to bedzie hulaac lepiej?
Pozdrawiam

#253173  autor: Vieslav
 24 lut 2008, 13:58
Speedtest.pl pokazuje prawidłowy transfer. Na tym telefonie transferu większego nie będziesz miał, bo on obsługuje tylko GPRS, na którym maksymalny transfer to ok. 50 kb/s. Jak zmienisz telefon na obsługujący EDGE/UMTS to transfer wzrośnie.

#253217  autor: D@rio
 24 lut 2008, 17:17
maciek_85, k750i obsługuje tylko GPRS stąd masz tani niski transfer. Więc, wszystko jest OKej.

Obrazek

#254008  autor: mikolaj211
 28 lut 2008, 22:43
paweldomaros pisze:Jeżeli chodzi o technologie to polecam zapoznać się z TYM Masz tu ukazane wszystkie maszty w
No niestety nie zupełnie wszystkie...

maciek_85 pisze:Jest takie moje pytanie, czy transfer którym pokazuje w okienku o stanie internetu z modemem wynosi 115,3 Kb/s
To jest prędkość portu modemu. A zakup telefonu z EDGE nie koniecznie rozwiąże sprawę... Najpierw się dowiedz, czy u Ciebie jest zasięg EDGE...

kowcio pisze: ja korzystam z EDGE orange free 60 zł na m-c, i po okresie rozliczeniowym transfer wynosi ~170 kb/s. jak wykorzystam 0.5 giga (500 mega) danych, wysłanych bądź odebranych transfer mi się obniża znaczne, do ok 70 kb/s.
To Ty masz jakiś układy w Oragne? 70kb/s po limicie? A są w tej bajce krasnoludki?

Co do samego problemu, to tak jak mądrze napisał w swoim poście paweldomaros, to polecam zakup anteny! Najlepiej atk-20, nie ma sieco Pi****lić :mrgreen: Ustawiasz taką antenę idealnie na bts z EDGE i jeżeli nadajnik, ani modem nie są uszkodzone, nie przekroczyłeś limitu i Twój komputer jest w dobrej kondycji, to nie ma bata, żeby w nocy nie było tych 120kb/s!! A w dzień nie wiele mniej, zależy od przeciążenia sieci...

Ważna sprawa z tym co pisałem o kondycji komputera!! Mój komputer niby chodził dobrze, nie ciął się, ale transfery poniżej 100kb/s. Po formatce jak ręką odjął!!

już Ci powiedziałem jaka to Class'a. Przy Class 6 EDGE średni transfer oscyluje w granicach 60 - 80 kb/s.
Może i tak, ale można wyciągnąć max, wierzcie mi! Ja mam iplusa, modem Netobx... On obsługuje dokładnie taką samą prędkość jak ED77... Zobaczcie na mój wynik...
Obrazek

I dodam, że jeżeli ktoś ma problem z internetem komórkowym, to zapraszam, jak kolega DarQ powyżej, na forum Bez kabli!

#254009  autor: Darecky
 28 lut 2008, 22:59
Heh, widzę kolega z forum :) Jak miło spotkać się i tu!

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#254355  autor: Pb
 03 mar 2008, 08:20
Ja już nic nie rozumiem :oops: :oops: :cry: :cry: :evil: :evil: :evil:

Transfery są jakie są od początku,może antena dodatkowa coś pomoże?

#254447  autor: D@rio
 04 mar 2008, 00:50
iaro pisze:Transfery są jakie są od początku,może antena dodatkowa coś pomoże?
nie pomoże raczej bo antena to tu ma nie największe znaczenie jeśli masz i tak dobry sygnał.

Obrazek

#254577  autor: Pb
 04 mar 2008, 22:38
To co pomoże?? :( :( :(

#258061  autor: bayoo
 24 mar 2008, 16:56
siemka.mam taki problem:założyłem nie dawno internet w orange(ze względów mojego położenia nie mogłem innego mieć neta),spodziewałem się że to nie bedzie szybki net.chodzi oto że mam 4 kreski na edgu a transfer pobierania to tylko 2,5KB-4KB/s.czy to jest normalne? :?: ?gdyż wcześniej miałem transfer pobierania ze 30KB/s na edgu.da się coś z tym zrobić żeby przywrócić stary transfer 30KB/s??Ponoć było trzeba coś zoptymalizować np za pomocą programu system mechanic.no i to zrobiłem,ale nic się nie zmieniło :(.Pomóżcie mi :!: :!: proszę.....

#258063  autor: Kaczy
 24 mar 2008, 16:59
A czy przypadkiem nie wykorzystałeś całego miesięcznego limitu? To przeważnie powoduje spadek prędkości.

...::: Made for loneliness :::...

#258065  autor: bayoo
 24 mar 2008, 17:02
jestem prawie pewien że nie, gdyż gdybym przekroczył to by była prędkość gprs-owa.a w tym programie od orange bussines everywhere jest przy zasięgu litera E-czyli edge

#258066  autor: Vieslav
 24 mar 2008, 17:05
Byłaby prędkość GPRSowa co nie znaczy, że nie mógłbyś korzystać z EDGE lub UMTS. Prędkość ~4 kB/s to jest właśnie prędkość GPRSowa.

#258068  autor: bayoo
 24 mar 2008, 17:11
no tak,ale z 30KB na 4KB nie spadłoby po dwóch dniach od założenia netu z powodu limitu,gdyż wcale tak dużo nie siedzałem na necie.w statystykach mam orientacyjnie 200mb pobranych i wysłanych. a limit wynosi 5000mb

[ Dodano: 2008-03-24, 17:13 ]
sorka:500mb :lol:

#258070  autor: Kaczy
 24 mar 2008, 17:25
bayoo pisze:w tym programie od orange bussines everywhere jest przy zasięgu litera E-czyli edge
To Ci pokazuje jaki masz typ zasięgu, a nie jaką prędkość. Gdy przekroczysz limit prędkość spada, ale dalej pokazuje, że jesteś w zasięgu EDGE bądź UMTS.
bayoo pisze:spadłoby po dwóch dniach od założenia netu z powodu limitu,gdyż wcale tak dużo nie siedzałem na necie.
A od kiedy masz okres rozliczeniowy. W wielu przypadkach jest tak, że jak podpisujesz nową umowę to dopiero za kilka dni wchodzisz w nowy okres rozliczeniowy. A na początku dostajesz np 2/30 limitu i płacisz 2/30 abonamentu.

...::: Made for loneliness :::...

#258074  autor: bayoo
 24 mar 2008, 17:35
nie wiem od kiedy mam okres rozliczeniowy???jestem nowy w orange. założyłem neta 19 marca. a abonament płace cały, z tym że przez pierwsze 4 miechy 30zł miesięcznie,a potem 60zl.aha,i do pierwszego doliczane jest jeszcze chyba 90zl za aktywację czy coś takiego.
a koleś mówił,że jak przekrocze limit to zmieni się zasieg na gprs i bedzie to widoczne w bussienes ever.

[ Dodano: 2008-03-24, 18:00 ]
Da się przywrócić mój stary transfer???i dlaczego on sie zmniejszył?? :?: :?: pomózcie polakowi w tych trudnych czasach :|

#258088  autor: Vieslav
 24 mar 2008, 18:10
Mi to bardziej śmierdzi przeciążeniami wielkanocnymi... Zobaczysz jutro czy wszystko wróci do normy.

#258090  autor: kowcio
 24 mar 2008, 18:13
Mulder pisze:Mi to bardziej śmierdzi przeciążeniami wielkanocnymi... Zobaczysz jutro czy wszystko wróci do normy.
Mulder, chyba masz rację.. dzisiaj też jest u mnie transfer tragiczny...
PS. też korzystam z Orange Free :-)