• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #252913  autor: petru6
 23 lut 2008, 13:59
Nie wiem czy w dobrum miejscu pisze ten post ale niestety nie wiem gdzie go umieścić. Przejde do problemu: Otóz w listopadzie skradziono mi telfon zastępczy w Play'u Samsung Z370. Za nie oddanie tego telefonu do salonu play musiałem zapłacić 600zł. Nie mogłme kupić jakiegos innego Z370(np. na allegro za 300zl) tylko musilame oddac ten który bralem jako zastępczy o tym samym numerze imej. W salonie powiedziano mi że ten skradziony telefon został zablokowany i jeżeli go złodziej odblokuje to ludzie w salonie play będą widzieć dzieki satelitom czy jakimś innym użądzeniom gdzie jest moj skradzion telefon zastępczy. Jakie mam szanse, ze odzyskam ten telefon? Jeżeli play zidentyfikuje miejsce telefonu to co dalej mogą zrobic, będą patrzec i nic nie robić czy może dadzą znać policjii czy coś w tym stylu? Ktoś juz spotkał sie z podobną sytuacją?
Z góry dziękuja za pomoc.

#252932  autor: MarCjaho
 23 lut 2008, 15:00
petru6 pisze:Jakie mam szanse, ze odzyskam ten telefon?
Po co Ci ten telefon :?: Zapłaciłeś te 600zł, więc jest tak, jakbyś ten telefon oddał. Teraz możesz domagać się o nowy tel. zastępczy(nie wiem, czy to opłacalne), lub czekać na powrót swojego telefonu. ;)

#252943  autor: eru22
 23 lut 2008, 15:29
petru6 pisze:W salonie powiedziano mi że ten skradziony telefon został zablokowany i jeżeli go złodziej odblokuje to ludzie w salonie play będą widzieć dzieki satelitom czy jakimś innym użądzeniom gdzie jest moj skradzion telefon zastępczy
Telefon jest blokowany tylko i wyłącznie jeśli zaniesiesz do salonu zgłoszenie z policji i taki blokowany telefon można sobie w ściane wsadzić.
Natomiast jeśli zgłosisz kradzież i nie zablokujesz go ,kiedy będzie logował się do sieci mogą go znależć z dokładnością do bagatela 35 km bo taki jest średni zasięg nadajnika

#252947  autor: mariusz9a
 23 lut 2008, 16:03
Przecież IMEI telefonu można bez większych problemów sobie zmienić...

#252954  autor: petru6
 23 lut 2008, 16:27
o tym że mozna zmienic imei nie wiedzialem.
telefon zastępczy jest po to bo jak go odzyskam w dobrym stanie i oddam do playa to mi oddadza 600zl

#252958  autor: user_delete3
 23 lut 2008, 16:41
mariusz9a pisze:Przecież IMEI telefonu można bez większych problemów sobie zmienić...
Owszem można zmienić imei telefenu, ale jest to nielegalne

#252962  autor: mariusz9a
 23 lut 2008, 16:47
IzabelaR pisze:
mariusz9a pisze:Przecież IMEI telefonu można bez większych problemów sobie zmienić...
I dlatego nie powiem jak to zrobić;)

#253003  autor: user_delete48
 23 lut 2008, 18:37
mariusz9a pisze:IzabelaR napisał/a:
mariusz9a napisał/a:
Przecież IMEI telefonu można bez większych problemów sobie zmienić...

I dlatego nie powiem jak to zrobić;)
A ja powiem - z tyłu pod baterią jest naklejka z numerem. Odklejasz ją z jednego telefonu i przyklejasz do drugiego. W ten sposób zmieniłeś numer IMEI. Nie musicie przysyłać czeków ani kwiatów (choć sposób rozkminiałem kilka dni nie powiem).

#253014  autor: przemek910
 23 lut 2008, 18:53
drwlodson pisze:A ja powiem - z tyłu pod baterią jest naklejka z numerem. Odklejasz ją z jednego telefonu i przyklejasz do drugiego. W ten sposób zmieniłeś numer IMEI. Nie musicie przysyłać czeków ani kwiatów (choć sposób rozkminiałem kilka dni nie powiem).
a po wpisaniu *#06# kod nie zgodny z kodem pod baterią ;]

#253015  autor: user_delete3
 23 lut 2008, 18:55
drwlodson pisze:A ja powiem - z tyłu pod baterią jest naklejka z numerem. Odklejasz ją z jednego telefonu i przyklejasz do drugiego. W ten sposób zmieniłeś numer IMEI. Nie musicie przysyłać czeków ani kwiatów (choć sposób rozkminiałem kilka dni nie powiem).
:mrgreen: :D :shock: No tak a jak wybierzesz * # 0 6 # to się dopiero zdziwisz

#253027  autor: D@rio
 23 lut 2008, 19:19
petru6 pisze:W salonie powiedziano mi że ten skradziony telefon został zablokowany i jeżeli go złodziej odblokuje to ludzie w salonie play będą widzieć dzieki satelitom czy jakimś innym użądzeniom gdzie jest moj skradzion telefon zastępczy.
ha ha ha ha :-D :-D :-D dobre, dobre...
eru22 pisze:Natomiast jeśli zgłosisz kradzież i nie zablokujesz go ,kiedy będzie logował się do sieci mogą go znależć z dokładnością do bagatela 35 km bo taki jest średni zasięg nadajnika
nie no, pojechałeś troche za daleko... ;) aż tak źle nie jest. Dokładność jest dużo lepsza...

Obrazek

#253081  autor: Dragon
 23 lut 2008, 22:23
w zatłoczonych miejscowościach nawet do 100m :)

IzabelaR pisze:Owszem można zmienić imei telefenu, ale jest to nielegalne
Myśle że moralność złodzieja nie uchroni cię przed zmiana IMEI w skradzionym telefonie :P

#253133  autor: eru22
 24 lut 2008, 10:33
D@rio pisze:nie no, pojechałeś troche za daleko... aż tak źle nie jest. Dokładność jest dużo lepsza...
tak dokładność jest lepsza ale tylko w tych miejscach gdzie sygnały się nakładają

#253220  autor: D@rio
 24 lut 2008, 17:46
eru22 pisze:
tak dokładność jest lepsza ale tylko w tych miejscach gdzie sygnały się nakładają
nie, no, niekoniecznie :-) to zależy jaki algorytm do lokalizacji wykorzystuje dana sieć...

Obrazek

#261683  autor: Gr3gorix
 13 kwie 2008, 17:21
Imei moze w tym wypadku byc zablokowany bez ingerencji policji w zależnosci jak centralka Playa podejdzie to tego...ale na bank wezwa policje juz takie przypadki z tego co pamietam zdarzały sie i klienci kase dostawali spowrotem

Telefon jest jak kobieta- ładujesz w nią pieniądze ale ciągle nie jestes z niej w 100% zadowolony...

#261924  autor: thonka
 15 kwie 2008, 00:52
znajomy kiedys blokowal telefon w orange. wymagali od niego zgloszenia z policji i fa vat z wyszczegolnionym IMEI lub gdy sprzedaz byla na paragon dodatkowo gwarancje. telefon po poszukiwaniach na wlasna reke zlalazl sie po 3 tygodniach w komisie. wlasciciel komisu byl bardzo niepocieszony, ze musial oddac telefon, ktory kupil pewnie za grosze. dostal zarzut paserstwa...

anyway zapomnij, ze go namierzy operator, przyjma zgloszenie i na tym sie skonczy, nie maja w tym interesu, zeby go znalezc. tym bardziej, ze im za niego juz zaplaciles. a to Polska wlasnie...

telefon po imei sa w stanie namierzyc bez problemu jak tylko ktos wstawi do niego karte i go wlaczy i o ile po karcie sim dziala to jak uslugi lokalizacyjne u niektorych operatorow (czyli czasem zawodnie) to po imei nie powinni miec problemu z dokladnoscia do miejscowosci/gminy w wiekszych miastach do kilku ulic.

zmiana imei jest karalna. sady i policja jako uzasadnienie przedstawiaja art. 270 KK (nie wiem jak ma sie zmiana numeru seryjnego do falszowania dokumentow, ale mniejsza o to)

inna sprawa, ze dzisiaj ciezko jest przeprogramowac IMEI, takie rzeczy to mozna bylo robic za czasow nokii 3310 i innych, dzis z niektorych telefonow mozna jedynie zrobic to wymieniajac uklad scalony w ktorym jest on zapisany (oczywiscie nie wszystkie marki)... bez wymiany ukladu mozna zmienic jedynie numer ktory wyswietla sie przy wstukaniu *#06#