• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#251624  autor: yagi
 16 lut 2008, 19:40
Oberschlesien pisze:z jakiej paki?? o co tu chodzi mial ktos podobna sytuacje??
pozdro ale sie rozpisalem wiem ze malo czytelne ale nerwy mi siadaja :]
To sa ceny netto i brutto to wychodzi 30 zl. na 99,9% skonczyly sie warunki promocyjne i teraz placisz 100% za kazdy pakiet i jestes w pierwszym cyklu rozliczeniowym po skonczeniu sie promo.

Minelo 24 pelne cykle od podpisania umowy?

Ile przed koncem umowy rozpoczales przenoszenie?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#251637  autor: Jedi
 16 lut 2008, 20:40
A ja wniosek o przeniesienie numeru złożyłem jeszcze w połowie grudnia, a umowa kończyła mi się 31 grudnia. Do tej pory nie mam przeniesionego numeru, umowę z Play mam podpisać dopiero 20 lutego. Wszystkiego winna sieć orange, która tak opieszale działała. Czy mam prawo domagać się od orange zadośćuczynienia za to?

#251669  autor: yagi
 16 lut 2008, 22:03
Za pozno zlozyles wniosek wiec teraz nie marudz. Trzeba to bylo zrobic miesiac wczesniej :P ;) A teraz na powaznie to takie sa procedury zwiazane z wypowiedzeniem i trzeba liczyc 1,5 miesiaca na przeniesienie...

Do tego wczesniej podpisz umowe z Play to nie bedziesz czekal dlugo na przelaczenie numeru...

Obrazek

#251725  autor: Dociekliwy
 17 lut 2008, 10:36
Jedi pisze:A ja wniosek o przeniesienie numeru złożyłem jeszcze w połowie grudnia, a umowa kończyła mi się 31 grudnia. Do tej pory nie mam przeniesionego numeru, umowę z Play mam podpisać dopiero 20 lutego. Wszystkiego winna sieć orange, która tak opieszale działała. Czy mam prawo domagać się od orange zadośćuczynienia za to?
Dokładnie jak pisze Jedi zresztą też pisałem - przeniesienie numeru rozpoczynamy nawet 2 miesiące przed zamierzonym terminem przeniesienia numeru. Wtedy jest pewien margines bezpieczeństwa, że uda się zamknąć sprawę terminowo.

Pretensje możesz mieć tylko do siebie. 8)

Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ pod moim postem :)

#251749  autor: mikage1
 17 lut 2008, 12:42
Jedi pisze:A ja wniosek o przeniesienie numeru złożyłem jeszcze w połowie grudnia, a umowa kończyła mi się 31 grudnia. Do tej pory nie mam przeniesionego numeru, umowę z Play mam podpisać dopiero 20 lutego. Wszystkiego winna sieć orange, która tak opieszale działała. Czy mam prawo domagać się od orange zadośćuczynienia za to?
z tego co piszesz wynika, że twój okres rozliczeniowy (nie okres umowy) kończy się około 20 dnia miesiąca; Ty zgłosiłeś się w połowie grudnia do Play (załóżmy, że 15), Play dotarł do Orange powiedzmy około 21 grudnia - czyli w pierwszym dniu okresu rozliczeniowego, który skończy się powiedzmy 20 stycznia - czyli zgodnie z regulaminem Orange - o czym pisałem wcześniej w tym wątku - umowa może zostać rozwiązana dopiero 20 lutego - a więc na koniec okresu rozliczeniowego następującego po okresie w którym złożone zostało wymówienie (a więc okresu, w którym pismo z play dotarło do orange)

jaki z tego morał? - taki, jaki napisali yagi i Dociekliwy - zgłaszamy się nawet 2 miesiące wcześniej...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#251861  autor: Jedi
 18 lut 2008, 01:16
Tylko, że ja byłem 2 miesiące wcześniej! Ale w orange powiedziano mi, że tak wcześnie rezygnować nie mogę! A mój okres rozliczeniowy kończy się 4. W grudniu złożyłem pełnomocnictwo do Play i czekałem. Czekałem, aż po 2 tygodniach zadzwoniłem do orange zapytać na jakim etapie realizacji jest moje zgłoszenie (bo podobno na przeniesienie mają 2 tyg.). I dowiedziałem się, że takiego zgłoszenia nie ma wcale w systemie. Poza tym konsultant poinformował mnie, że oprócz takiego pełnomocnictwa do Play powinienem iść do salonu orange i wypełnić druk o wypowiedzenie umowy z przeniesieniem numeru!
Dopiero po tym druku coś się ruszyło i będę mógł podpisać umowę z play.
Więc nie wmawiajcie mi, że to moja wina, bo wszystko robiłem za wczasu...

#251863  autor: mikage1
 18 lut 2008, 02:23
czyli jeżeli okres kończy Ci się 4, to jeżeli zgłosiłeś się po 4 grudnia, to umowa mogła być rozwiązana dopiero 4 lutego.
- nie wiem, czy to orange działa ospieszale, czy moze play długo dostarczał dokumenty, może też konsultant z play powinien był Cię poinformować, że masz się zgłosić do orange ze stosownym wnioskiem... - w sumie zastanawiajacy jest ten okres między 4 a 20 lutym
- a kiedy byłeś pierwszy raz w orange i powiedziano Ci, że jeszcze za wcześnie?

#251868  autor: yagi
 18 lut 2008, 08:53
Jedi, spokojnie.

Moznaby wiele pytan zadac dlaczego najpierw zrobiles tak a potem tak... Teraz to juz po wszystkim - wazne ze numer bedzie przeniesiony ;)

Co do widocznosci spraw w systemie to sa widoczne u starego opa w pare godzin od zarejestrowania sprawy - zanim dokumenty sa w ogole wyslane. Ale jesli nowy op dostarczy je za pozno to albo sprawa jest zamykana albo ciagnie sie miesiac dluzej :(

Obrazek

#251918  autor: Oberschlesien
 18 lut 2008, 13:25
dobra sam nie doczytalem rachunku i sam sobie zrobilem pod gorke hehe, rachunek mam juz za miesiac po ktorym umowa sie zakonczyla tak wiec faktycznie ceny mam juz niepromocyjne. dzieki i pozdro
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, 16:04 przez Oberschlesien, łącznie zmieniany 1 raz.

#251925  autor: grzemach
 18 lut 2008, 14:39
Ja przenosiłem TT -> abo Play.
cała procedura była zrobiona w tydzień czasu :)
W salonie Play (Kielce, galeria Echo) bardzo sympatycznie byłem obsłużony, telefonik już na mnie czekał dokładnie ten który chciałem... Po prostu rewelacja :)

#251931  autor: bkawa
 18 lut 2008, 15:07
Tylko grzemach weź pod uwagę, że przenosiłeś z pre-paida, więc nie musiałeś czekać na rozwiązanie umowy. :wink:
Ja jestem w trakcie przenoszenia się z Orange dla firm do Play karty. Już bym od kilku dni miał sprawę zamkniętą, tylko podczas robienia cesji zmienił się okres rozliczeniowy - spóźniłem się 2 dni.
Druga sprawa: potwierdzenie od Orange, że doszły papiery o rezygnacji dostałem jakiś ponad tydzień po wizycie w Play.

Domowy wyrób nalewek

#251937  autor: mikage1
 18 lut 2008, 15:25
tak, tylko, że przenosiłeś prepaida, a to idzie dużo sprawniej - bo nie ma umowy (ja teraz też przenoszę 1 numer z TT do orange i dowiedziałem się, że tydzień to max.)

to było oczywiście do grzemach, bo nie zauważyłem ostatniego postu... ;-)

#252672  autor: korzeń
 22 lut 2008, 12:52
No tak to właśnie jest. Niby fajnie że można przenieść numer a tu się okazuje że to wcale nie jest takie łatwe. Operatorzy oczywiście już tak wszystkiego nie dopilnują jak przy podpisaniu umowy i się człowiek nadenerwuje a wiadomo ze czas się liczy. Mi to się kojarzy z panienkami. Co to wszystko na początku takie fajne z nimi jest, a jak coś facet od nich chce to sie zaczynają kłopoty. Jedno i drugie tak samo zakłamane.

#253445  autor: nazad
 25 lut 2008, 21:40
Zgadzam się z tą opinią. Kupiłem sobie niedawno w promocji simplusa jakiś pakiet że 200 minut miesięcznie do wykorzystania. No i zanim wszystko przeczytałem to zapłaciłem. Bo sądziłem że operator jest uczciwy. Jak wróciłem do domu i poczytałem to się okazało że są takie ograniczenia że aż się wkurzyłem. Oszustwo! A kobiety to swoją drogą mnie wpieniają swoim krętacwem.

#258383  autor: mikage1
 25 mar 2008, 23:54
Napisałem wcześniej w tym wątku o okresie wypowiedzenia u poszczególnych operatorów, że:

plus: 30 dni od momentu, kiedy rezygnacja dotrze do BOK
par. 16 pkt 1-3

(...)

czyli w praktyce tylko w plusie jest to 30 dni, u pozostałych operatorów może to być nawet 61 dni (a w orange w skrajnym przypadku 62 dni - jeżeli rezygnacja zostanie złozona w 1 dniu okresu rozliczeniowego przypadającego na okres wakacyjny - np. rezygnacja z 1 lipca skuteczna dopiero 31 sierpnia)
a życie dopisało post scriptum...
dziś rozwiązywałem umowę z plusem (żeby przenieść nr do simplusa) i okazało się, że okres wypowiedzenia zacznie się liczyć od 01.04 i zakończy się 30.04 - a więc nie będzie to 30 dni od złożenia dyspozycji w plusie...

#259460  autor: pierzu
 31 mar 2008, 22:23
Ja jestem w trakcie przenoszenia się z Orange dla firm do Play karty. Już bym od kilku dni miał sprawę zamkniętą, tylko podczas robienia cesji zmienił się okres rozliczeniowy - spóźniłem się 2 dni.
Pytanie: w którą stronę zmienił się okres rozliczeniowy ?