Na koniec tematu napiszę, że w moim przypadku migracja się nie udała, a wyglądało to tak:
1) Kilka dni przed wygaśnięciem umowy rozmawiałem z Działem Utrzymaniowym 2699 i zastrzegłem, że chcę, aby numer przeszedł do Simplusa. Oczywiście konsultant powiedział, że nie ma żadnego problemu, dniu wygaśnięcia dostane SMS z prośbą o uzupełnienie konta...
2) Umowa wygasła, karta SIM stałą się nieaktywna. Dzwonie więc następnego dnia do BOK z zapytaniem, dlaczego tak się stało. Tu po rozmowie z 7 konsultantami dowiedziałem się, że "nie zgłaszałem woli przejścia do Simplusa" (!). Polecono mi złożyć reklamację. Tak też zrobiłem.
3) Po prawie 3 tygodniach dostałem pismo, że
"Regulamin oraz Cennik usług nie przewiduje możliwości przejścia z usługi abonamentowej na prepaid. Ponadto obowiązujące przepisy prawa nie nakładają na Polkomtel takiego obowiązku."
Suma sumarum stary numer mogę wyrzucić do kosza i bez żalu zmienić operatora.
Tak więc, jak napisał
dechomenon, migracja nie jest dostępna dla każdego.
I jeszcze jedna ciekawostka z pisma (w stylu próbowaliśmy, ale rady nie daliśmy

):
"Informujemy, że podczas próby przenoszenia numeru X do usługi Simplus konieczna była reaktywacja ww. numeru na koncie abonamentowym Y w dniu Z. Jednak ze względu na brak możliwości dokonania konwersji ww. numer został w tym samym dniu zdeaktywowany. W związku z powyższym na fakturze VAT za okres rozliczeniowy Ż-Ź zostanie naliczona opłata abonamentowa za dzień Z, która jednocześnie zostanie zwrócona w pozycji "Rabaty"."