Witam,
Pozwólcie, że podzielę się swoimi refleksjami na temat telefonii stacjonarnej i VOIP
Konkretnie:
Podam Wam przepis jak zaoszczędzić min. 924 zł rocznie!
Telefonią stacjonarną (NETIA) ostatecznie rozstałem się 1. czerwca 2007r.
Miałem dosyć opłat stałych:
30 zł abonament + 3 zł blokada 0700 + 3 zł za prezentację numeru (netto) czyli 43,92 zł brutto za nic.
Do tego średnio 800 minut rozmów miesięcznie po 30gr netto/3 min = 97,60 zł brutto za coś.
RAZEM 43,92 + 97,60 = 141,52 za coś coś-za-dużo.
Skorzystałem z Googli mając dostęp do internetu nie związany z operatorem telefonicznym i znalazłem dwie atrakcyjne dla mnie oferty telefonii VOIP prepaid:
1. Firmy Sitecom
2. Voipdiscount operatora Betamax Firmy
Podsumowanie ofert 1. i 2. (zyski i straty):
1.
Zysk: stacjonarny numer z mojej dotychczasowej strefy numeracyjnej bez dodatkowych opłat
7gr/min brutto (rozlicznie sekundowe) na numery stacjonarne
od 49gr/min brutto na komórki
Koszt: 25 zł/3miesiące -prepaid (wszystko na rozmowy)
2.
Zysk: 300min bezpłatnych rozmów na numery stacjonarne na każde 7 kolejnych dni i tak przez 120 dni
po przekroczeniu limitu 300min naliczają 0,01 euro/min na stacjonarne
Koszt: 5-10 euro/ 120 dni (nie wykorzystana kwota przechodzi na kolejne okresy)
rozmowy na komórki 0,05 euro/min - ale często głucho - nie polecam
Na początku kwietnia 2007r rozpoznałem te oferty - założyłem konta użytkownika i zasiliłem minimalnymi wpłatami Sitecom 10zł - przelew, Voipdiscount/Betamax 33zł za 5 euro! - allegro lub 46zł za 10 euro - wpłata przez MoneyBrookers lub PayPall.
Zaistalowałem oprogramowanie emulujące telefon VOIP/SIP i przeprowadziłem testy rozmów poprzez moje wyjście do internetu. Jakość rozmów trochę gorsza niż przez Skype ale zadowalająca.
Programiki - telefoniki owszem potrafią realizować połączenia wychodzące i sygnalizować wychodzące, ale wymagają włączonego komputera (300watów mocy - ciut za dużo przez całą dobę).
Znalazłem kolejne rozwiązanie: bramka VOIP z routerem Linksys SPA-2102 (250zł - kwiecień 2007, 200 - styczeń 2008) umożliwia podłączenie dwóch telefonów stacjonarnych i skonfigurowanie dwóch operatorów VOIP - akurat dla mnie: jeden telefon przez Sitecom drugi przez Betamax. Może być włączona na stałe - ciagnie ok. 7 Watów czyli 2,5 zł/miesiąc do rachunku za pobraną energię.
Wypadało by również uwzględnić koszt dostępu do internetu.
Telefonia VOIP wymaga symetrycznego pasma do/z internetu od 8-64 kbps (w zależności od zastosowanego kodeka/kompresora dźwięku)
Przyjmuję że wykupiłbym najtańszy dostęp u swojego dostawcy 128/128 kbps za 25zł/mieś (osobiście i tak korzystałem z dostępu do internetu juz wcześniej 1536/1536 kbps za 35zł/mieś).
Ile kosztowało przejście na telefonię VOIP (w przeliczeniu na 1 miesiac - koszt zakupu bramki rozbijam na 12 miesięcy tak dla przyzwoitości)?
Sitecom 25zł/3mies=8,5zł/mieś
Betamax 33zł/4mieś=8 zł/mieś
Energia 2,5zł/mieś
Bramka 250zł/12mieś=21 zł/mieś
Internet 25 zł/mieś
==============================================
Razem VOiP 65 zł/mieś (przez 1. rok rozbijając koszt zakupu bramki na 1 rok)
40 zł/mies (w dalszym okresie czasu)
Podsumowanie:
Było 142 zł za 800 minut na stacjonarne miesięcznie
Jest 40-65 zł za 1500 minut (1200 minut free + 300 minut po 0,01 euro za minutę) na stacjonarne miesięcznie tylko przez sam Betamax
Różnica min. 77 zł miesięcznie na korzyść telefonii VOIP.
Rocznie pozostaje w kieszeni minimum 77zł*12= 924zł!
Pod koniec kwietnia 2007 wysłałem do Netii wypowiedzenie umowy na dostwę usług telefonii stacjonarnej i od 1. czerwca 2007 korzystam tylko z telefonii VOIP i komórki.
Uwaga: Nie interesowałem się przeniesieniem numeru.
Nie przenosiłem numeru z Netii - jeszcze przed rezygnacją z usług NETII wgrałem informację o przygotowaniach do przejścia na nowy numer na sekretarkę, oraz obmailowałem i obdzwoniłem znajomych podając nowy numer.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2008, 20:21 przez gamt, łącznie zmieniany 1 raz.
mob. Simplus via Nokia 6310i,
Internet: 1024/2048 Marsoft Świdnik via Linksys BEFSX41,
tel. VOIP: (od 06.2007) Sitecom/BETAMAX-Voipdiscount via Linksys SPA2102,
tel stac.: BRAK (NETIA była do 06.2007),