• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #245601  autor: togom
 13 sty 2008, 23:16
mam zamiar korzystać z internetu poprzez gprs w komórce i przez bluethoot do laptopa. czy wystarczająca jest to prędkość? wiem ze to nie rewelacja,lecz czy np jedna strona nie otwiera się przez kilkadziesiąt sekund?
Zanim się zdecyduje chciałbym poznać opinię użytkowników tego systemu połączeń internetowych

togom

#245603  autor: Marek
 13 sty 2008, 23:40
Internet jest powolny. Musisz zwrócić uwagę że niektóre wityny dużo ważą i trzeba będzie wyłączyć obrazki. Tylko jedno okienko (w symbianie pewnie więcej). jeżeli nie ma symbiana to zapomnij o flashach i filmach z youtobe itp. natomiast można pobierać pliki z rapidshara. Pisanie postów na forum z tela jest utrudnione bo nie wszystkie znaki czyta i można zobaczyć bliżej nie znane znaki i nie da się tego przeczytać. Zwykłe witryny jak interia czy też poczta email działa ok. Nie wiem jakiej jakości jest przeglądarka w 6280 więc zainstaluj operę. Najwygodniej będzie się kożystać w telu z dotykowym ekranem bo normalny to mnóstwo klikania.
Koszt w orange to czas pobierania witryny, jeżeli nigdzie dalej nie wejdziesz to nie płacisz (obrazki się liczą). Testowane na K800.

edit: trochę się walnąłem bo myslałem że chodzi o zwykły net w komórce a nie o blueconekt :-D

#245605  autor: krzysiek08020
 13 sty 2008, 23:50
Internet komórkowy juz nie jest powolny!
U mnie w komórce z HSDPA mam 1Mb/s , czyli prawie jak neostrada! (tylko pingi troche wyższe)
:-D

Pozdrawiam

Krzysiek

#245612  autor: togom
 14 sty 2008, 00:50
krzysiek08020 pisze:Internet komórkowy juz nie jest powolny!
U mnie w komórce z HSDPA mam 1Mb/s , czyli prawie jak neostrada! (tylko pingi troche wyższe)
:-D

Pozdrawiam

Krzysiek
a jaki to model i typ komórki i z jakiej sieci korzystasz?

togom

#245616  autor: Prometo
 14 sty 2008, 07:57
krzysiek08020 pisze:U mnie w komórce z HSDPA mam 1Mb/s , czyli prawie jak neostrada!
U mnie działa tylko GPRS I EDGE i takiej prędkości na pewno nie osiągnę. Zależy gdzie mieszkasz czy w większym mieście czy mniejszym czy gdzieś na wsi.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#245621  autor: bkawa
 14 sty 2008, 09:13
Prometo pisze:Zależy gdzie mieszkasz czy w większym mieście czy mniejszym czy gdzieś na wsi.
Czasami i to nie ma znaczenia. Korzystałem z Orange na Kabatach, żadnych przeszkód przed blokiem, HSDPA a czasami nie mogłem się włączyć do sieci, tylko po EDGE i to też była tragedia.
togom najlepiej sprawdź wszystkich operatorów jak będą działali u Ciebie i wtedy zdecydujesz się na tego, który chodzi najlepiej.
pzdr

#245633  autor: elrond
 14 sty 2008, 11:58
Nie oszukujmy się- internet przez komórkę to tylko środek doraźny- bez np blueconnectu i dostępu do HSDPA będzie to rozwiązanie tymczasowe, a do tego niemożliwie drogie. Jeśli ktoś chce tu oglądać strony www, to najlepsza będzie opera mini. Gprs jest trochę wolny, ale edge już całkiem dobry.

#245803  autor: togom
 14 sty 2008, 23:07
elrond pisze:Nie oszukujmy się- internet przez komórkę to tylko środek doraźny- bez np blueconnectu i dostępu do HSDPA będzie to rozwiązanie tymczasowe, a do tego niemożliwie drogie. Jeśli ktoś chce tu oglądać strony www, to najlepsza będzie opera mini. Gprs jest trochę wolny, ale edge już całkiem dobry.
Co to ta opera mini? Ja internet mam w domu dość szybki ,ale szukam rozwiązania na internet w terenie-gdzieś poza domem więc pomyślałem ,ze połączenie z komórki będzie rozwiązaniem dobrym

togom

#245812  autor: Prometo
 14 sty 2008, 23:25
togom pisze:Co to ta opera mini?

Przeglądarka internetowa do telefonów komórkowych. Poczytaj.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#245823  autor: elrond
 15 sty 2008, 01:24
Nie interesuje się zbytnio plusem, ale o ile mi wiadomo to ma w ofercie jakieś atrakcyjne pakiety internetowe, w BOK dowiesz sie więcej. Mając taki pakiet, do doraźnego użycia, jak to określiłeś w terenie, będzie jak znalazł. Po wyłączeniu obrazków, również do www na laptopie.

#245849  autor: bkawa
 15 sty 2008, 10:54
elrond pisze:Nie oszukujmy się- internet przez komórkę to tylko środek doraźny- bez np blueconnectu i dostępu do HSDPA będzie to rozwiązanie tymczasowe, a do tego niemożliwie drogie.
Każdy z operatorów oferuje specjalne pakiety do transmisji danych i nie są to jakieś zawrotne kwoty + można trafić na jakąś promocje.
togom jeśli dużo korzystasz z laptopa w terenie to najlepiej dokupić modem z jakąś ofertą pre-paid: simdata lub OrangeFree. Podłączanie komórki via BT to jest katowanie telefonu - non stop na ładowaniu i twojej cierpliwości (N6230i często opisywany przykład).

#245854  autor: krzysiek08020
 15 sty 2008, 11:27
Witam

Odpowiadam na pytanie
"a jaki to model i typ komórki i z jakiej sieci korzystasz?"

Korzystam z motoroli V3xx i iplus-a(tego za 1 zł przez poł roku).Mieszkam w Olsztynie (mamy UMTS od pół roku)
A dziś mam 1,4 Mb/s i 350 Kb/s upload. no to szyciej niż neostrada. :D

A komórka może teoretycznie mieć 3,6 Mb/s :twisted:

Pozdrawiam

Krzysiek

#246377  autor: Marens
 18 sty 2008, 11:03
togom pisze:mam zamiar korzystać z internetu poprzez gprs w komórce i przez bluethoot do laptopa.
Korzystam w tej chwili doraźnie z pakietów internetowych w Simplusie. Łącze się N6230i przez blooteoh (EDGE). Jutro mam zamiar kupić N70 (3G) + iPlus w abonamencie. Internet komórkowy jest stworzony pod kątem mobilności, a nie stałego łącza w domu

Jestem zadowolony, wszędzie poza domem mogę spokojnie sprawdzić coś w necie.

#246778  autor: togom
 21 sty 2008, 00:35
mam zamiar korzystać właśnie dorażnie z netu gdyż stałe łącze mam w domu,a ze nie byłem pewny jak to zrobić optymalnie ,więc założyłem taki a nie inny temat.Poza domem chcę korzystać około 10-15 godz. w miesiącu(głównie przeglądanie internetu) więc skoro mam simplusa to czemu nie wykupić w sumie niedrogiego pakietu raz w miesiącu.

togom

#246885  autor: Marens
 21 sty 2008, 19:17
togom pisze:skoro mam simplusa to czemu nie wykupić w sumie niedrogiego pakietu raz w miesiącu.
To jest bardzo dobry pomysł. Nie trzeba bawić się w zmiane karty. 50mb na surfowanie (Firefox + NoScript + brak obrazków ) w moim przypadku starcza na długo.

Gdy mamy potrzebe dłużeszgo korzystania z internetu (wakacje ) wykupujemy n * 50 mb. Próg opłacalności to 300mb miesięcznie, jak stale pobieramy więcej danych to bardziej opłaca się usługa abonamentowa.

#252662  autor: castagnet
 22 lut 2008, 11:55
Odkopuje temat bo nie chce zakładać nowego.
Sporadycznie korzystam z internetu na lapku za pomoca komorki i EDGE czy GPRS.
Jednak jest to dość kosztowne (10gr za 100kb) i w opjach Internetowych powyłączałem obrazki i różne opcje. Znacie jakies programy, ktore robilyby to za mnie jednym klinięciem? Bo nie chce mi sie za kazdym razem wchodzic w te opcje jak podłączam sie przez EDGE.
I jeszcze jedno. Podobno są kart simplusa, pozwalające łączyć się z netem za 3gr. za 100kb. Prawda to??

#252663  autor: bkawa
 22 lut 2008, 11:58
castagnet pisze:Podobno są kart simplusa, pozwalające łączyć się z netem za 3gr. za 100kb. Prawda to??
Prawda, to simdata. Więcej info o simdata.

Domowy wyrób nalewek

#252681  autor: mariusz9a
 22 lut 2008, 14:03
castagnet, jeśli mówisz o telefonie w Plusie to wykup sobie pakiet internetowy: 20MB za 5zł lub 50MB za 10zł. Pakiety dotyczą oferty pre-paid, mix i abonamentowej.

#252707  autor: waeren
 22 lut 2008, 15:28
Dokładnie, przy pakiecie 50 MB za 10 PLN wychodzi 1,95 grosza za 100 kB więc jeszcze lepiej niż w simdata, niestety są też minusy tego pakietu, niewykorzystane kB w danym miesiącu przepadają, w simdata nie przepadają pieniądze tylko się kumulują w przypadku niewykorzystania danej kwoty w okresie ważności karty...

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#252720  autor: castagnet
 22 lut 2008, 16:05
No dobra, a co z oszczędnością kilobajtów? Na co zwrócić uwage przy wyłączaniu obrazków i multimediów (bo tego nie potrzebuje) żeby jak najmniej kilobajtów szarpać :-)