- Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Niestety taka sytuacja swiadczy o zlej konfiguracji sieci (problem z brama zazebianiem sie podsieci -sprawdz maski i czy adresy nie zachodza na siebie lub dns). Jesli wczytuja sie niektore tylko strony to sprobuj zmienic DNSy. Prawdopodobnie DNSy masz od operatora. Mozesz je zmienic np na tepsy 194.204.152.34 lub np drugi z home.pl 212.85.112.32
Jest to niemożliwe, że stronki się nie otwierają. Jeśli działały na modemie to i przez router będą działać. Jedynie transfer może spaść gdy uruchomisz dwa lub więcej komputerów. A z tymi stronkami to sprawdź czy nie ustawiłeś na komputerze albo w routerze jakichś stałych DNSów bo nie ze wszystkich można wejść na wszystkie stronki. Najlepiej mieć automatyczne DNSy. Bo nigdy nie wiesz na jaką stronkę będziesz wchodził.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A ja mam takie pytanko. Dziś podłączyłem bezprzewodowo komputer siostry. I teraz mam tak Swój kablem podłączony, iostry WiFi. Łącze mam 1Mb. Ale jak sprawdzam prędkośc łacza na stronach to wyskakuje mi (na jednym kompie jak i na drugim ) po ok. 200kb :/ Co gorsza jak siostra wyłączy kompa to ja nadal mam 200kb:/ Co się stało z reztą?? jak to naprawić. Bo rozumiem że jak dwa chodzą to jest wolniej. Ale tak jest nawet jak jeden chodzi teraz:/
Router linksys wag200eu
Router linksys wag200eu
Nie mam marzeń, bo zajmuje mnie rzeczywistość.
Panowie, ja tutaj mam pytanie odnośnie Wifi oferowanego przez UPC, działa on w zasadzie tak samo jak LiveBox. Opiszę sytuację. W moim głównym pokoju mam laptop, oraz modem i wszystkie przewody kablówki które podłączone są do modemu i laptopa, następnie w małym pokoju znajduje się zwykły komputer stacjonarny i żadne kable, modemy, itd. Moje pytanie brzmi: czy będzie możliwość aby w małym pokoju w komputerze stacjonarnym był internet bez przekuwania ścian? Jeżeli modem będzie musiał być przypięty do komputera stacjonarnego to wtedy też będę musiał przebijać ściany bo do modemu musi być połączony odpowiedni kabel. Czy po prostu tylko router podepnę do modemu, który znajduje się w dużym pokoju (tam gdzie laptop), a do komputera podepnę kartę pod USB i będzie wszystko działało poprawnie?
Serdeczne dzięki za odpowiedź..
Serdeczne dzięki za odpowiedź..

Jesli mozesz napisz jaki jest producent i model tego modemu kablowego.
Jesli to jakis modem z wbudowanym routerem+wifi to wtedy zadnych kabli nie trzeba bedzie. Jesli to modem kablowy (1 wyjscie ethernetowe) to mozesz dosc tanio kupic router z wifi, ktory podepniesz do tego modemu kablowego i nim "rozeslesz" sygnal dalej.
Jesli wiec nie masz wifi mozesz sobie kupic cos mniej wiecej o takich parametrach:
http://www.komputronik.pl/Sieciowka_akt ... ,id,25432/
Jesli to jakis modem z wbudowanym routerem+wifi to wtedy zadnych kabli nie trzeba bedzie. Jesli to modem kablowy (1 wyjscie ethernetowe) to mozesz dosc tanio kupic router z wifi, ktory podepniesz do tego modemu kablowego i nim "rozeslesz" sygnal dalej.
Jesli wiec nie masz wifi mozesz sobie kupic cos mniej wiecej o takich parametrach:
http://www.komputronik.pl/Sieciowka_akt ... ,id,25432/
Chyba źle się zrozumieliśmy. Posiadam normalny modem internetowy, który oferuje UPC. Mianowicie jest to Webstar, Scientific Atlanta model EPX2203. Mam podpięty do niego kabel z telefonu (ponieważ telefon mam również z UPC), kabel od internetu. W modemie jest jeszcze wejście USB i na zasilacz.
Router, który chcę kupić jest opisany TUTAJ.
Więc jak, będzie działać?
Router, który chcę kupić jest opisany TUTAJ.
Więc jak, będzie działać?
W małym pokoju bedzie działać internet pod warunkiem, że masz w nim moduł wi-fi. Jeśli nie masz to musiałbyś kupić np. takie coś pod USB albo wersję na slot w kompie.
Ps. Patrząc na ten ruter, który oferuje UPC to lepiej (taniej) jest kupić normalny ruter z acces pointem
Ps. Patrząc na ten ruter, który oferuje UPC to lepiej (taniej) jest kupić normalny ruter z acces pointem

...::: Made for loneliness :::...
Wydawało mi się, że UPC daje taką kartę. Oto cytat ze strony: "bezprzewodowa karta sieciowa - otrzymujesz ją wraz z routerem bezprzewodowym (większość notebooków posiada wbudowane bezprzewodowe karty sieciowe)."Kaczy pisze:W małym pokoju bedzie działać internet pod warunkiem, że masz w nim moduł wi-fi. Jeśli nie masz to musiałbyś kupić np. takie coś pod USB albo wersję na slot w kompie.
To nie jest ta karta do komputera pod USB?
Więc wszystko będzie działać poprawnie i nie będę musiał już niczego podpinać, dokupywać? Kupuję ten router z UPC tylko dlatego, że pracownik zainstaluje go, nie chcę robić tego sam bo czytałem, że to wcale nie jest takie proste.Kaczy pisze:W sumie jesttomko111 pisze:To nie jest ta karta do komputera pod USB?
A tam... ja ostatnio kupiłem ruter D-Linka. Konfiguracja była banalna - w dodatku dołączyli program, który Cię prowadzi i instruuje co należy zrobić. Mi konfiguracja zajęła niecałe 5 minut.tomko111 pisze:, nie chcę robić tego sam bo czytałem, że to wcale nie jest takie proste.
A tak jak pisałem: zobacz na koszty. Ruter kupiłem za 120 zł. Tyle Ty zapłacisz za 12 m-cy użyczenia sprzętu. Z tego co pobieżnie czytałem, to po 18 m-cach cena za miesiąc wypożyczenia wzrasta.
Umowę w UPC podpisuje się na 16 miesięcy, jakoś tak niestandardowo. A za router płaci się przez 12 miesięcy i potem nie wiem co się dzieje. Oddaje się go czy co?Kaczy pisze:A tam... ja ostatnio kupiłem ruter D-Linka. Konfiguracja była banalna - w dodatku dołączyli program, który Cię prowadzi i instruuje co należy zrobić. Mi konfiguracja zajęła niecałe 5 minut.tomko111 pisze:, nie chcę robić tego sam bo czytałem, że to wcale nie jest takie proste.
A tak jak pisałem: zobacz na koszty. Ruter kupiłem za 120 zł. Tyle Ty zapłacisz za 12 m-cy użyczenia sprzętu. Z tego co pobieżnie czytałem, to po 18 m-cach cena za miesiąc wypożyczenia wzrasta.
Wg tego regulaminu to ruter sie wypożycza.A za router płaci się przez 12 miesięcy i potem nie wiem co się dzieje. Oddaje się go czy co?
Poza tym promocja skończyła sie z końcem roku, więc ten link który podałeś przedstawia już nieaktualną promocję. No chyba, że ją przedłużyli, ale zapomnieli zmienić regulamin

Oferta została przedłużona, prawdopodobnie nie zmienili regulaminu, natomiast na stronie wprowadzili trochę korekt cenowych, między innymi tańsza instalacja przez pracownika.Kaczy pisze:Wg tego regulaminu to ruter sie wypożycza.A za router płaci się przez 12 miesięcy i potem nie wiem co się dzieje. Oddaje się go czy co?
Poza tym promocja skończyła sie z końcem roku, więc ten link który podałeś przedstawia już nieaktualną promocję. No chyba, że ją przedłużyli, ale zapomnieli zmienić regulamin
Czy mógłby mi ktoś pomóc w konfiguracji??
Niby wszystko przebiegło sprawnie, bez kłopotów. Linksys wag200 wygrył bez problemu sieć WiFi u mojej siostry, i moje połączenie (przez kabel) wszystko się łączy ale jest jedno ale. Na obu kompach net mi wolno działa. Gdy wchodze na strony z pomiarem prędkości łącza. Na obu kompach mam po około 200kb:/ nawet gdy drugi jest wyłączony to na pierwszym pozostaje 200kb:/ (łącze 1Mb) gdzie i co muszę zmienić?? aby było normalnie. Najlepiej by było gdyby to działało tak.
Jak obydwa są włączone to aby dzieliło po równo, natomiast gdy jeden będzie wyłączony do drugi by miał całe 1Mb
Niby wszystko przebiegło sprawnie, bez kłopotów. Linksys wag200 wygrył bez problemu sieć WiFi u mojej siostry, i moje połączenie (przez kabel) wszystko się łączy ale jest jedno ale. Na obu kompach net mi wolno działa. Gdy wchodze na strony z pomiarem prędkości łącza. Na obu kompach mam po około 200kb:/ nawet gdy drugi jest wyłączony to na pierwszym pozostaje 200kb:/ (łącze 1Mb) gdzie i co muszę zmienić?? aby było normalnie. Najlepiej by było gdyby to działało tak.
Jak obydwa są włączone to aby dzieliło po równo, natomiast gdy jeden będzie wyłączony do drugi by miał całe 1Mb
Nie mam marzeń, bo zajmuje mnie rzeczywistość.
Wylacz w routerze wszystkie wodotryski ktore sie kongiguruja defaultowo
mam tu na mysli SPI, WMM (Wifi Multimedia) i firewalla one znaczaca obnizaja transfer.
SProbuj nie korzystac ze stron do pomairu transferu, tylko znajdz jakis szybki serwer z duzym plikiem i zacznij go pobierac przez np 5 minut, wtedy zobaczysz jaki jest transfer.
tak BTW jesli takiego nie masz to mozesz zassac cos z mojego (home.pl)
np plik 13 MB: tutaj
Podaj ile Ci wtedy wychodzi.
P.S Uzyj explorera bo firefox cacheuje pobieranie i wynik bedzie zaklamany.
mam tu na mysli SPI, WMM (Wifi Multimedia) i firewalla one znaczaca obnizaja transfer.
SProbuj nie korzystac ze stron do pomairu transferu, tylko znajdz jakis szybki serwer z duzym plikiem i zacznij go pobierac przez np 5 minut, wtedy zobaczysz jaki jest transfer.
tak BTW jesli takiego nie masz to mozesz zassac cos z mojego (home.pl)
np plik 13 MB: tutaj
Podaj ile Ci wtedy wychodzi.
P.S Uzyj explorera bo firefox cacheuje pobieranie i wynik bedzie zaklamany.