• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #244770  autor: dawideo
 09 sty 2008, 10:29
Hey chcę w domu podzielić neo na 2 komputery stacjonarne. Mam Neo 1Mb i pytanie czy jest jakaś możliwość aby obydwa kompy miały po tym 1Mb??? Czy takie rzeczy tylko w Erze??

Nie mam marzeń, bo zajmuje mnie rzeczywistość.

#244773  autor: Prometo
 09 sty 2008, 10:59
dawideo będziesz miał po 1 Mb gdy jeden komputer będzie wyłączony. W innym przypadku nie ma takiej opcji.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#244783  autor: aga
 09 sty 2008, 12:33
dawideo pisze:Mam Neo 1Mb i pytanie czy jest jakaś możliwość aby obydwa kompy miały po tym 1Mb???
Chcesz żeby miały jednocześnie po 1 Mb? Tak nie da rady. Zrób przydzielanie dynamiczne, zamiast sztywnego podziału np. 2x512 i to będzie najlepsze rozwiązanie.

#244793  autor: dawideo
 09 sty 2008, 14:04
A jak z grubsza działa te dynamiczne??? Na czym to polega. Bo chodzi o to że niedługo przyjdzie nowy komp. Więc stary pddam młodszemu rodzeństwu ( 8 lat i 12 lat). I tak ja bede głównie przeglądał strony, czasem korzystał z torrentów , gg, fora, youtobe, natomiast maluszki pewnie tylko bedą przeglądać strony i fora o naruto:P i grać w jakieś proste gry online:P

Nie mam marzeń, bo zajmuje mnie rzeczywistość.

#244799  autor: elmer7
 09 sty 2008, 14:43
Napewno po 1 MB nie dostaniesz bo wychodzilo by Ci wtedy 2 MB :] .
Co do podziału sieci.
Sam właśnie przymieżam się do takiej operacjii i wiem tyle że trzeba kupić router.
Router Pentagram + WiFi
Czy ktoś mógłby wypowiedzieci się na temat tego sprzętu? Czy nadaje się do tego typu działań? Podobno dużym plusem jest system QoS.
Czy dzieląc internet routerem będe mógł zrobić tak ze internet będzie działać na obu komputerach niezależnie? Ze np. jeden z nich będzie wylaczony a na drugim i tak net będzie ?!System QoS bardziej obrazowo

#244866  autor: Kaczy
 09 sty 2008, 20:36
elmer7 pisze:Czy dzieląc internet routerem będe mógł zrobić tak ze internet będzie działać na obu komputerach niezależnie? Ze np. jeden z nich będzie wylaczony a na drugim i tak net będzie ?!
Oddzielny ruter działa niezależnie od komputerów. Może działać 1 albo 2 albo i więcej.
Co innego gdyby za ruter służył któryś z komputerów, wtedy on musiałby chodził cały czas, aby w dowolnym momencie dzielić łącze.

...::: Made for loneliness :::...

#244876  autor: butterfly
 09 sty 2008, 20:58
elmer7 pisze:Czy dzieląc internet routerem będe mógł zrobić tak ze internet będzie działać na obu komputerach niezależnie? Ze np. jeden z nich będzie wylaczony a na drugim i tak net będzie ?!
Tak
Ja miałam przez dwa lata dzielony internet na trzy kompy przez router pentagrama. Prędkośc była ok, chyba, że wszytskie 3 kompy były 'zajęte' wtedy spadała, ale tez nie tak bardzo. Na pewno nie podzieli Ci to tak, że na jednym 512 i na drugim tyle samo.

#244881  autor: wtd
 09 sty 2008, 21:27
Może livebox? U mnie całkiem nieźle daje radę. Do stacjonarnego kompa mam go wpiętego kablem sieciowym i do tego 2 laptopy po wifi. W zestawie jest też taki dynks wifi na usb więc stacjonarnego też możesz podłączyć bezprzewodowo. Nie wiem czy jeszcze jest ta promocja, bo jak ja brałem było że na pół umowy jest za 1pln/miesiąc a na drugie pół za niecałe 10pln/miesiąc więc nie jakoś strasznie drogo.

#244884  autor: butterfly
 09 sty 2008, 21:34
Teraz mam liveboxa dzielonego na dwa kompy i p1, więc mogę powiedzieć, ze też daje radę.
wtd pisze:1pln/miesiąc a na drugie pół za niecałe 10pln/miesiąc więc nie jakoś strasznie drogo.
Ja tak samo. :P

#244885  autor: Prometo
 09 sty 2008, 21:40
Ja mam taki router przewodowy i też jestem z niego zadowolony. Dwa komputery działają od siebie niezależnie.

Pozdrawiam - Prometo

#244975  autor: marinux
 10 sty 2008, 18:12
Powiem tak nie bawcie się w Liveboxa czy inne wynalazki. Najlepiej kupić zwykły ADSLowy router. Polecam firme Linksys. Livebox kiepsko radzi sobie z dzieleniem łącza dla uploadu jest super wolny.
Pozdro.

#244986  autor: D@rio
 10 sty 2008, 18:56
marinux pisze:Powiem tak nie bawcie się w Liveboxa czy inne wynalazki. Najlepiej kupić zwykły ADSLowy router. Polecam firme Linksys. Livebox kiepsko radzi sobie z dzieleniem łącza dla uploadu jest super wolny.
dokładnie. Podpisuje się pod tym. 100% racji. Dajcie sobie spokój z tanimi wynalazkami... Linksys to jedna z najlepszych firm w stosunku cena vs możliwości.

Obrazek

#245016  autor: dechomenon
 10 sty 2008, 20:27
no włąsnie mnie też to czekam, kupiłem lapka, a mam tylko neta pod stacjonarnym..więc chyba zinwestuję w tego linksys, bo już nie raz spotkałem się z opinią, że to dobry sprzęt. Teraz pytanie jeśli będę miał taki router gdzie główny kabel idzie do niego, potem drugi do stacjonarnego w laptopie będę się łączył przez wi-fi? w P1i też przez wi-fi? no i do tej sieci chcę jeszcze dodać drukarkę z wi-fi da radę takie coś ?

#245028  autor: D@rio
 10 sty 2008, 20:50
dechomenon pisze: bo już nie raz spotkałem się z opinią, że to dobry sprzęt.
w swojej klasie i cenie najlepszy. Miałem już doczynienia z router'ami Linksys'a, ze switch'ami itd. Teraz nawet mam jego bramkę VoIP również jestem zadowolony z tej firmy. Polecam!

Może nie jest to firma która jest super łatwa w zarządzaniu i konfiguracji, więc laicy pewnie nie bedą zadowoleni (albo pseudo-informatycy z ułańskimi ambicjami) ale jak ktoś ma trochę pojęcia o sieciach i wie czego konkretnie chce to gwarantuję za jego satysfakcję... ja, 2 lata temu nad konfigurację router'a i modemu ADSL2+ swego czasu siedziałem 2 dni (ufff...) :-) . Ale było warto...
A żeby skonfigurować bramkę VoIP cały dzień i pół nocy mi zeszło, hehe ;)
po prostu, trzeba to lubieć, trzeba lubieć nowe wyzwania...
dechomenon pisze:Teraz pytanie jeśli będę miał taki router gdzie główny kabel idzie do niego, potem drugi do stacjonarnego w laptopie będę się łączył przez wi-fi? w P1i też przez wi-fi? no i do tej sieci chcę jeszcze dodać drukarkę z wi-fi da radę takie coś ?
a co to jest dla Ciebie kabel główny? :-D

Obrazek
 #245040  autor: provocatorka
 10 sty 2008, 21:20
Jest to możliwe i wygodne ale jednak przemyśl ten krok dokładnie. Routery są różne (dużo jest modeli firmy Linksys czy Netgear w Vobisie czy innych sklepach rtv/komputerowych).
Ja mam w domu router Black Box i jest gorzej niż było dawniej (czyli przekładając kabel z kompa do kompa).
Mam internet z sieci osiedlowej i w domu komputer stacjonarny i dwa laptopy (jeden nówka z wi-fi). Kabel od internetu jest wetknięty do routera, a tej swoją antenką go rozprowadza bezprzewodowo. I teraz jest cały problemik właśnie - zrozumiałe jest, że jeśli włączy się jednocześnie wszystkie kompy to prędkość spada (ok, tutaj no comment).
Ale do stacjonarnego jest wetknięty taki modem do usb (coś a'la taki jak teraz Era daje za 1zł do blueconnectu), do starego laptopa idzie kabel od tego routera, a nowy łączy się przez wi-fi. Oczywiście po skonfigurowaniu (co wcale nie jest łatwą rzeczą) kompów i zabezpieczeniu tej swojej sieci domowej (bo przecież ktoś może korzystać jeśli jej nie zabezpieczono) nie działa to cudownie.
Oczywiście jest główna zaleta w postaci braku kabli w domu i konieczności ich przełączania. U mnie jednak to koniec zalet. Nie znam przyczyny ale są mankamenty tego rozwiązania. U mnie obecnie nie otwierają się wszystkie strony - tak jakby zostały jakoś zablokowane, oczywiście nie onet czy wp ale jakieś mniej popularne w żadnej przeglądarce (opera, mozilla, ie) nie otwierają się. Komputer po wpisaniu adresu myśli, myśli i pojawia się napis, że nie ma takiej strony (błąd nie można odnależć serwera) albo na viście, że przekroczono czas(...) - jedną z tych stron jest Telix.pl; u mnie teraz tej strony nie zobaczę :(
Portale społecznościowe naszaklasa, fotka, które już wcześniej wolno chodziły teraz działają tragicznie. Ciężko otwierają się zdjęcia. Nawet na Telepolis czasem jak obok newsa jest z boku taka mała reklama czegoś, to jest u mnie tylko tam białe tło i na nim jakiś napis Time - out (coś w tym stylu). Przestał mi też działać program BearShare.
Nie wiem czy to ten mój router jest taki do bani czy też jest jakaś inna przyczyna, której nie mogę rozszyfrować ale nie jest z pewnością tak jak było wcześniej...
Radzę zatem przemyśleć takie rozwiązanie z dzieleniem internetu i poprościć o pomoc kogoś kto zna się na tym czy już to robił wcześniej bo nie jest to łatwa czynność.
Pozdrawiam :smt006

#245049  autor: dechomenon
 10 sty 2008, 21:39
D@rio pisze:a co to jest dla Ciebie kabel główny? :-D
przez kabel głowny miałem namyśl, ten po którym biegnie mi internet do stacjonarnego eheh:P

provocatorka ale ta Twoja sytuacja występuje jeśli wszystkie 3 kompy chodzą w tym samym czasie tak? bo u mnie bedzie tak,że czasem będzie tylko chodził jeden komp, a czasem 2...no i ta drukarka na wifi mi jest potrzebna..mam łącze 512Kb/s ładować się w to?

#245050  autor: Prometo
 10 sty 2008, 21:43
dechomenon pisze:mam łącze 512Kb/s ładować się w to?
Ja na takim łączu mam podpięte 2 komputery i raczej odradzałbym Ci. Podnieść prędkość łącza to wtedy tak.

Pozdrawiam - Prometo

#245051  autor: D@rio
 10 sty 2008, 21:57
provocatorka, ja myślę że u Ciebie jest problem ze spyware'em albo ad-aware'm. Choć router to też nie jest jakaś wysoka klasa bo przyznam się szczerze że ja tej firmy nie znam. Być może coś w konfiguracji jeszcze nie jest dograne... albo po prostu, brakuje przepustowości.

Obrazek

#245090  autor: dechomenon
 11 sty 2008, 02:47
Ja na takim łączu mam podpięte 2 komputery i raczej odradzałbym Ci. Podnieść prędkość łącza to wtedy tak.
no ale nie da się komfortowo pracować na 2 kompach jednocześnie? ile pobierasz danych przy tym łączu u mnie max jest ok 70KB/s(potrafi być stała) jeśli bym rozdzielił i równocześnie użytkował 2 kompy jestem w stanie wyciągnąć po 20-30KB/s przy pobieraniu plików?

#245096  autor: Prometo
 11 sty 2008, 07:38
dechomenon pisze:no ale nie da się komfortowo pracować na 2 kompach jednocześnie?
Dlaczego? Ja nie narzekam. Strony otwierają się normalnie. Na jednym komputerze czyli na moim gównie przeglądany jest internet a na drugi w użyciu są gry, także te online (proste).
dechomenon pisze:jeśli bym rozdzielił i równocześnie użytkował 2 kompy jestem w stanie wyciągnąć po 20-30KB/s przy pobieraniu plików?
Jesteś w stanie.

Pozdrawiam - Prometo