Jest to możliwe i wygodne ale jednak przemyśl ten krok dokładnie. Routery są różne (dużo jest modeli firmy Linksys czy Netgear w Vobisie czy innych sklepach rtv/komputerowych).
Ja mam w domu router Black Box i jest gorzej niż było dawniej (czyli przekładając kabel z kompa do kompa).
Mam internet z sieci osiedlowej i w domu komputer stacjonarny i dwa laptopy (jeden nówka z wi-fi). Kabel od internetu jest wetknięty do routera, a tej swoją antenką go rozprowadza bezprzewodowo. I teraz jest cały problemik właśnie - zrozumiałe jest, że jeśli włączy się jednocześnie wszystkie kompy to prędkość spada (ok, tutaj no comment).
Ale do stacjonarnego jest wetknięty taki modem do usb (coś a'la taki jak teraz Era daje za 1zł do blueconnectu), do starego laptopa idzie kabel od tego routera, a nowy łączy się przez wi-fi. Oczywiście po skonfigurowaniu (co wcale nie jest łatwą rzeczą) kompów i zabezpieczeniu tej swojej sieci domowej (bo przecież ktoś może korzystać jeśli jej nie zabezpieczono) nie działa to cudownie.
Oczywiście jest główna zaleta w postaci braku kabli w domu i konieczności ich przełączania. U mnie jednak to koniec zalet. Nie znam przyczyny ale są mankamenty tego rozwiązania. U mnie obecnie nie otwierają się wszystkie strony - tak jakby zostały jakoś zablokowane, oczywiście nie onet czy wp ale jakieś mniej popularne w żadnej przeglądarce (opera, mozilla, ie) nie otwierają się. Komputer po wpisaniu adresu myśli, myśli i pojawia się napis, że nie ma takiej strony (błąd nie można odnależć serwera) albo na viście, że przekroczono czas(...) - jedną z tych stron jest Telix.pl; u mnie teraz tej strony nie zobaczę

Portale społecznościowe naszaklasa, fotka, które już wcześniej wolno chodziły teraz działają tragicznie. Ciężko otwierają się zdjęcia. Nawet na Telepolis czasem jak obok newsa jest z boku taka mała reklama czegoś, to jest u mnie tylko tam białe tło i na nim jakiś napis Time - out (coś w tym stylu). Przestał mi też działać program BearShare.
Nie wiem czy to ten mój router jest taki do bani czy też jest jakaś inna przyczyna, której nie mogę rozszyfrować ale nie jest z pewnością tak jak było wcześniej...
Radzę zatem przemyśleć takie rozwiązanie z dzieleniem internetu i poprościć o pomoc kogoś kto zna się na tym czy już to robił wcześniej bo nie jest to łatwa czynność.
Pozdrawiam