Wracam do tematu z MMSami w Play.
Kilka postów wyżej pisałem jak wygląda sytuacja:
jak to możliwe, że osoba może odbierać MMSy np. z Orange, ale tych z Play'a jej nie odczytuje? Skoro normalnie odbiera te z Orange, znaczy że ma poprawnie skonfigurowany telefon. Więc nie widzę żadnego powodu, dlaczego te z Play'a się nie otwierają :/
Osoba o ktorej pisałem ma telefon w Erze. Teraz sytuacja powtarza się, gdy wysyłam coś do Plusa. Znajoma miała Plusfona 601i i MMSy dochodziły bez problemu, jednak musiała zmienić telefon i od tej pory już jej moje MMSy nie dochodzą. Z tego co wiem, to otrzymuje MMSa, który jest "pusty", natomiast ja nie dostaję potwierdzenia, że MMSa odebrano.
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś wyjaśnił mi dlaczego tak się dzieje, chociaż zdaję sobie sprawę, że to dosyć cieżkie. Gdzie ewentualnie mógłbym zgłosić ten problem: do Play'a czy prędzej do Plusa/Ery? - problem rozwiązany
[ Dodano: 2009-04-04, 18:45 ]
Odświeżam temat, tym razem z całkiem innego powodu. Otóż zmieniłem ostatnio telefon z Sony Ericssona na HTC Touch Diamond i od tamtego czasu nie mogę odbierać MMSów,gdy nie jestem w zasięgu 3G Play (tzn. MMSy nie przychodzą ani w 2G Play, ani w roamingu Plusa)

. Gdy w takim przypadku przychodzi MMS to HTC się normalnie wybudza, pokazuje się ikona pobierania MMS i gdy na nią kliknę, to pokazuje się "pobrano: 99%". Do 100% nie dochodzi, a czekałem bardzo długo... Dodam, że odbieranie MMSów (w 3G Play) i wysyłanie MMSów (niezależnie w jakim zasięgu jestem) działa bez problemu.
O problemie pisałem już na forum HTC, bo myślałem że to wina telefonu. Inni ludzie też na to narzekali, podobno nie działa też połączenie z internetem poza siecią 3G Play

. Również w komentarzach na Telepolis znalazłem coś takiego:
Na żadnej stacji GSM Playa w Białymstoku (a sa az dwie )nie działa transmisja danych(MMS,GPRS). WFT???. Ciągle na GSM Plusa muszę śmigać.
W końcu pojawiła się jakaś odpowiedź:
Witam ostatnio chciałem wziąć pakiet internetowy z PLAY i uzyskałem taką wiadomość od Pani w teleinfo:
Internet chodzi tylko i wyłącznie w zasięgu wyższym niż 3G a mmsy od 3G.
W związku z tym mam pytania do tych, którzy korzystają z Play:
- jak działa Wam odbieranie MMSów? (zarówno w zasięgu 2G Play, jak i w 2G/3G Plusa)
- jak z internetem/WAP? (tak samo jak wyżej: 2G Play, 2G i 3G Plusa)
Przyznam, że bardzo mi się to nie podoba... A co jak wyjadę na święta do rodziny (będę w 2G Plusa) i ktoś mi wyśle MMSa wielkanocnego?