• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #237850  autor: lukaszek712
 07 gru 2007, 09:59
Sieć Orange otrzymała potężny cios, który może okazać się bardzo kosztowny. Polski regulator telekomunikacyjny nakazał operatorowi komórkowej sieci Orange wprowadzić zmiany w regulaminie świadczenia usług. Dla klientów sieci oznacza to możliwość rezygnacji z usług operatora bez ponoszenia kar, a dla operatora ewentualne straty.

W czwartek PTK Centertel, operator sieci Orange , został ukarany kwotą 900 tysięcy złotych za naruszenie obowiązków informacyjnych wobec użytkowników. Jednocześnie operator został zobowiązany do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości - głównie mało korzystancyh zapisów w regulaminie dotyczących reklamacji oraz w umowach. Ma na to czas do końca lutego 2008 roku.

Dodatkowo sieć Orange jest zobowiązana poinformować abonentów z wyprzedzeniem co najmniej jednego okresu rozliczeniowego przed wprowadzeniem tych zmian w życie. Wraz z tym powiadomieniem spółka ma obowiązek przekazać informację o prawie do wypowiedzenia umowy w przypadku braku akceptacji zmian i nie przysługiwaniu dostawcy usług roszczeń odszkodowawczych, w przypadku skorzystania z tego prawa przez abonenta.

Miejmy nadzieje, że pomarańczowy operator lepiej niż sieć Era poradzi sobie z wykonywaniem prawa w zakresie możliwości rezygnacji z usług operatora bez ponoszenia kar w przypadku braku akceptacji zmian w regulaminie. Drugi ukarany operator - sieć Plus - ma wprowadzić zmiany jedynie w umowach.

Aktualizacja
PTK Centertel zapowiada złożenie odwołania do sądu od decyzji o wymierzeniu kary jeśli wątpliwości, które spowodowały ukaranie operatora, dotyczyły wyłącznie kwestii zamieszczenia jednego zdania w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych.

Co o tym sadzicie ??

lukaszek712

#237851  autor: haladdin
 07 gru 2007, 10:15
szkoda, że z plusem nie można rozwiązać
mi został jeszcze rok w biznesie :evil:

#237854  autor: Prometo
 07 gru 2007, 10:43
haladdin poczytaj tutaj.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#237879  autor: piterek1
 07 gru 2007, 13:42
Oby tylko nie skonczylo sie jak w erze - urzad swoje a oni swoje

#237890  autor: Prometo
 07 gru 2007, 14:17
Oby tylko nie skonczylo sie jak w erze - urzad swoje a oni swoje
Moim zdaniem to jest więcej niż pewne. Pomyśl jakie straty, jaki odpływ klientów czekających na taką okazję :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#237893  autor: elrond
 07 gru 2007, 14:29
Sprawa z Erą była o tyle "lepsza" dla niej, że klienci byli nie uswiadomieni. Jeśli zostanie odrzucona apelacja Orange od wyroku - i abonenci będą mogli rezygnować, to większa świadomość społeczeństwa stanowiącego klientelę największej polskiej sieci - będzie rezygnować o wiele bardziej intensywnie niz w przypadku Ery.

Przy takim założeniu - Era ma szanse odzyskać pozycje lidera. Znając Play'a to zrobi specjalną peomocję dla "pomarańczowych uciekinierów" :wink:

[ Dodano: 2007-12-07, 15:06 ]
Plusowi chyba nic nie bedzie. W artykule poniżej pisze, że Plus ma wprowdzić jedynie poprawki w umowach. Czy jak ktokolwiek bedzie miał problemy - to tylko Pomarańcza.

http://nt.interia.pl/telekomunikacja/gs ... ry,1022934

#237901  autor: Vieslav
 07 gru 2007, 15:06
A teraz kilka pytań: czy można rozwiązać tylko umowy abonamentowe czy też mixy i zetafony? I co się dzieje z numerem po rozwiązaniu umowy?

#237904  autor: wtd
 07 gru 2007, 15:21
Mulder pisze:A teraz kilka pytań: czy można rozwiązać tylko umowy abonamentowe czy też mixy i zetafony? I co się dzieje z numerem po rozwiązaniu umowy?
Zależy jakie to zmiany są w orangu, musiałbyś dokładniej poszukać. A numer, to zależy albo możesz go sobie przenieść do innego opa (za jakieś 50pln) chyba możesz też po prostu przejść na pre-paida, albo całkiem zrezygnować z numeru, wtedy na jakiś czas jest on blokowany (nie wiem na ile) a potem chyba z powrotem trafia do puli dla nowych abonentów.

#237905  autor: Darecky
 07 gru 2007, 15:26
ja mam jeszcze 10 misięcy mixa ale chętnie bym z niego uciekł, a rodzice zetafona na 36 misięcy... rodzicom wsztstko jedno bo muszą mieć orange, ale jak by się dało, to lepiej zrezygnować...

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#237906  autor: fobos2000
 07 gru 2007, 15:37
Szczerze wątpię, aby Orange pozwolił wywinąć sobie taki numer. Dlatego będą walczyć do upadłego i w nieskończoność słać sprzeciwy, odwołania od decyzji itp. Gdyby się jednak dało zwiać z Orange to byłbym chyba najszczęśliwszy na świecie, został mi jeszcze rok w OdF. :(
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 15:44 przez fobos2000, łącznie zmieniany 1 raz.

#237918  autor: Vieslav
 07 gru 2007, 16:32
ale jak by się dało, to lepiej zrezygnować...
Ja chcę zrezygnować, podpisać nową umowę i dostać nowy telefon :mrgreen:

#237935  autor: Darecky
 07 gru 2007, 17:51
a ja się już już tak męczę z tym mixem, chcę iść do playa, jak miło że w NTM i tak obniżyli stawki do 60gr/min!

Mam nadzieję, że Orange się nie wywinie z tego...

Obrazek

#237937  autor: haladdin
 07 gru 2007, 17:58
Prometo

czytałem, nic nowego to nie wnosi do sprawy
w tym momencie zazdroszczę pomarańczowym...

#237938  autor: DamianZPabianic
 07 gru 2007, 18:10
Po co podpisujecie umowę, skoro chcecie z niej rezygnować?
Dla mnie to chore.
Nic dla was nie znaczy numer telefonu?

#237939  autor: Vieslav
 07 gru 2007, 18:25
Po co podpisujecie umowę, skoro chcecie z niej rezygnować?
Żeby dostać telefon za 1 zł czyli w sumie za darmo, skoro i tak korzystam z jednej sieci i z jednego numeru i nie zamierzam tego zmieniać?
Nic dla was nie znaczy numer telefonu?
Właśnie dlatego zadałem pytanie o numer w pierwszym moim poście u góry. Mój numer jest ze mną już prawie 7 lat i nie zamierzam się z nim rozstawać, za dużo osób go ma.

#237943  autor: tombzd74
 07 gru 2007, 18:32
Witam

Kolego Damianie! Podpisujemy umowy, ale to nieznaczy ze musimy wypelniac wszystkie warunki. Jesli nadazy sie okazja to napewno zerwę, a mam 3 numery. Takie mam prawo! jesli bedzie taka mozliwoś to oczywiscie przniose sie do innej sieci i zachowam numer, ale bez przesady nie dam sie za niego pociać. Dziekuje UKE, s dokladnie pani prezes za intensywne dzialanie.

Pozdrawiam
Tom

#237997  autor: Darecky
 07 gru 2007, 21:08
A mnie już Orange tak denerwuje że naprawdę. Najpierw dali mi 10zł więcej przy doładowaniu (myślałem że jakaś promocja), a potem sobie przy następnym doładowaniu zabrali 10zł i z 25 miałem tylko 15zł. Nawet nic nie powiedzieli, że to wyrównanie, chociażby smsem. Musiałem aż dzwonić i wyjaśniać. I wogóle to są takie oszusty, już nie wspomnę o Orange Free. Właśnie Orange Free też można umowę zerwać? Wezmę iPlusa chętnie. A numer przeniosę do Ery lub Playa. Jeszcze musze dokładnie przeanalizować promocje, itp. W ciągu dwóch lat bardzo zmienił się mój profil użytkowania - od około 1000sms miesięcznie i mało dzwonienia do 100-150sms i 50mms i >120minut do wszystkich sieci. Jeżeli to wszystko co tu piszecie się potwierdzi, to świetnie, bo zostało mi jeszcze 10 długich miesięcy. Zapewne nie tylko ja mam taką sytuację.

PS: Ja jakoś nie widzę problemu w zmianie nr. Wysyłasz do ludzi z książki (u mnie okoo 150) smsa z netu że nr zmieniłeś i już. Po co bierzemy abonament - głównie po to, żeby mieć tańszy telefon, nie każdego stać, żeby wyłożyć jednorazowo 500-600zł na telefon. A kartę i tak trzeba by było kupować do prepaida, więc już chyba kapujesz?

Pozdrawiam i życzę wszystkim użytkownikom Orange najlepszego! Chociaż jeden pożądny prezent od nich na gwiazdkę!

[ Dodano: 2007-12-08, 14:10 ]
Mam jeszcze pytanie?
Czy jak ktoś zerwie umowę to nie będzie miał problemów przy podpisywaniu umowy z inną siecią?

Obrazek

#238199  autor: grubby_m
 08 gru 2007, 21:03
Czyli musimy czekac az Orange zmieni regulamin czy juz można składać wnioski o wycofanie umowy.

#238210  autor: Anm88
 08 gru 2007, 21:59
Kurde ja też z wielką chęcią bym zerwał z nimi umowę jak by była tylko możliwość i przeszedł z numerem na pre-paida bo zostało mi jeszcze około 2 lat w Orange Premium i wtedy więcej kasy bym zaoszczędził na rachunkach. Jak coś będzie więcej wiadomo o tej sprawie to dajcie mi znać

#238212  autor: elrond
 08 gru 2007, 22:06
Oj widze że dużo ludzi chciałoby zrezygnować. Jak ta możliwość okaże sie faktem - no to Pomarańcza będzie jak po sokowirówce :wink: