• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #233551  autor: hubertd
 15 lis 2007, 16:29
Na polskim rynku telefonii komórkowej szykuje się poważna fuzja. Polkomtel, operator komórkowych sieci Plus i Sami Swoi, oraz Polska Telefonia Cyfrowa, operator sieci Era i heyah, chcą połączyć swoje siły. Czy powstanie duży polskim operator komórkowy?
Jak informuje Rzeczpospolita, Plus oraz Era zastanawiają się nad wspólną walką o klienta. Według dziennika, wspólne korzystanie z sieci GSM pozwoliłoby firmom obniżyć o 30 procent wydatki na rozwój i utrzymanie.

Na razie obie firmy analizują, jak i kiedy dokonać fuzji. Specjaliści doradzają, aby firmy firmy wspólnie zainwestowały w budowę nowych masztów i podzieliły się nadajnikami.

źr. media2.pl

czy to mozliwe ?! i jakie moga byc skutki tego ??[/quote]

SE T230=>Nokia 3510i=>Siemens S55=>Motorola E365=>Samsung X220=>Nokia 6600=>Motorola V3=>Nokia3510i=>Benq-Siemens S68=>Siemens S65=>Motorola E365=>Nokia 6230=>Samsung L760=>SE W810i=>SE k800i=>Nokia N73=>Nokia 1600=>Nokia 6230, LG KU990 Viewty

#233554  autor: D@rio
 15 lis 2007, 16:42
To jakieś brednie. Nigdy nie uwierzę w tę informację... w kwestii fuzji senso stricto.

Uwierzyć mogę tylko w to, że będą sobie wzajemnie wydzierżawiać BTS'y ale nadal będą fukcjonować jako dwa oddzielne podmioty, czyli dwie oddzielne sieci.

Obrazek

#233565  autor: Bloo
 15 lis 2007, 17:48
Też tak samo uważam jak D@ario. A poza tym Plus to Vodafone a Era to T-Mobile. Wcześniej czy później te sieci komórkowe i tak zmienią nazwę tak jak to było z kiedyś z Ideą.

Obrazek

#233583  autor: przemek910
 15 lis 2007, 19:24
Bloo pisze:Też tak samo uważam jak D@ario. A poza tym Plus to Vodafone a Era to T-Mobile. Wcześniej czy później te sieci komórkowe i tak zmienią nazwę tak jak to było z kiedyś z Ideą.
Widzę, że wypowiadasz się nt którego do końca sam nie znasz.
Te zagraniczne firmy mają jedynie udziały u operatorów. Wcale nie musi dojść do rebrandingu.

Rzeczpospolitej zmalał nakład i zyski, nikt nie kupuje to robią byle sensację. Być możę plus i era będą jedynie korzystały ze swoich BTSów wspólnie i budowały nowe. A reszta to wyobraźnia autora.

#233587  autor: D@rio
 15 lis 2007, 19:30
przemek910 pisze:Rzeczpospolitej zmalał nakład i zyski, nikt nie kupuje to robią byle sensację.
o przepraszam bardzo - ja kupuję :D
przemek910 pisze:A reszta to wyobraźnia autora.
ale swoją drogą, ktoś wie kto się podpisał pod tym artykułem? Albo chociaż pseudonim dziennikarski? Chciałbym to wiedzieć.

Obrazek

#233615  autor: Sirmark
 15 lis 2007, 21:23
D@rio pisze:o przepraszam bardzo - ja kupuję
ale ten tekst pochodzi z Dziennika , ktory opieral sie na tekscie Rzepy.

Co do samego tekstu, to nie chodzi fuzji firm co jest w tym przypadku nierealne, a
o wspolnej budowie i wykorzystywaniu sieci, celem ograniczania kosztow.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#233620  autor: soul blade
 15 lis 2007, 21:38
Wątpie aby mogła być fuzja ERY i PLUSA (co dla mnie to jedno i to samo :lol: ) z bajek to ja już dawno wyrosłem :P PLAY namieszał porządnie i teraz kązdy robi co może aby mieć jak najwięcej klientów a mi to wsio jestem w orange i to mi styknie bo w końcu nie mal wszyscy moi znajomi są z ORANGE ;)

W jednym dniu można zyskać i wiele stracić

#233868  autor: jahu
 17 lis 2007, 08:34
No do bra to pytanie sie pojawia: czy gdzies juz coś zrealizowano na podobną skalę tj wspólne bazy czyli integracja w kwestii nadajników (i że wiadomo że to dobrze funkcjonuje)?

#233890  autor: hubertd
 17 lis 2007, 11:43
jahu pisze: No do bra to pytanie sie pojawia: czy gdzies juz coś zrealizowano na podobną skalę tj wspólne bazy czyli integracja w kwestii nadajników (i że wiadomo że to dobrze funkcjonuje)?
tak vodafone z brytyjskim orange

SE T230=>Nokia 3510i=>Siemens S55=>Motorola E365=>Samsung X220=>Nokia 6600=>Motorola V3=>Nokia3510i=>Benq-Siemens S68=>Siemens S65=>Motorola E365=>Nokia 6230=>Samsung L760=>SE W810i=>SE k800i=>Nokia N73=>Nokia 1600=>Nokia 6230, LG KU990 Viewty

#233937  autor: djfafa
 17 lis 2007, 15:40
przemek910 pisze:Widzę, że wypowiadasz się nt którego do końca sam nie znasz.
Te zagraniczne firmy mają jedynie udziały u operatorów. Wcale nie musi dojść do rebrandingu.
Pojechałeś po koledze ostro. Ale trudno nazwać T- Mobile tylko udziałowcem skoro posiada 93% udziałów w PTC. Przecież jak bedzie chciał zrobić rebranding to to zrobi nie pytając nikogo o "pozwolenie". A że jeszcze go nie przeprowadził, to inna sprawa, ale jako znawca tematu wiesz, że nie jest to takie łatwe, choćby ze względu na koszty i przede wszyskim na bardzo silną markę jaką jest Era. Co do Plusa, to faktycznie trudno go nazwać Vodafonem, ale ja uważam, że prędzej czy później to nastąpi. Nowy rząd, bardziej liberalny nie bedzie widział sensu aby KOTa powoływać. Niedługo zaczną się roszady kadrowe w spółkach SP i zapewne nowi ludzie w KGHM, PSE i PKN Orlen podejmą dezycję o sprzedaży akcji. W takiej sytuacji uważam, że Vodafon nie pozwoli aby te akcje kupił ktoś trzeci. Oczywiście to nie będzie szybki proces ale 2-3 lata i może do tego dojść. Czy bedzie rebranding Plusa? Każdy operator dochodzi do tej sprawy dość "delikatnie" i bardzo indywidualnie, więc trudno już teraz wyrokować.
Co do fuzji to uważam, że jest to brednia i nie do przeprowadzenia, ale oczywiście nie takie fuzje się zdarzały.
SirmarK pisze:o wspolnej budowie i wykorzystywaniu sieci, celem ograniczania kosztow.
To dla nas kilinetów było by chyba najlepsze.

#234317  autor: Rambus
 19 lis 2007, 11:45
Ludzie przecież to z założenia nie miała być fuzja:

Spójrzcie tutaj...

PS. Czuję, że taka współpraca może trochę namieszać na rynku... :)

#234743  autor: djfafa
 21 lis 2007, 14:54
http://telepolis.pl/news.php?id=9900

Jak widać po tej wiadomości, potwierdziły się moje przypuszczenia, że niedługo zacznie się "wyprzedaż" akcji Polkomtela przez Spółki zależne(pośrednio lub bezpośrednio) od Skarbu Państwa. Tak więc być może ten Vodafon nie jest taki odległy.

#234747  autor: dechomenon
 21 lis 2007, 15:10
ale jeszcze spokojnie...rewolucji nie ma...wszędzie to gdybanie...plany może się rodzą, ale na razie tylko tyle