• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #230580  autor: arthuurr
 31 paź 2007, 17:11
Mam Nokię 6020, zainstalowałęm ją jako modem przez kabel DKU-5 (nie oryginał). Mimo że jestem według mapy plusa w zasięgu EDGE a także UMTS i HSDPA (szkoda że telefon dwóch ostatnich nie obsługuje), to połączenie dial-up wynosi jedynie 115,2 kbps czyli maks gprs. Posiadam Simplusa i Edge powinno być obsługiwane a tu tylko 115,2. Myślałem że będzie około 160kbps? Czy to już maksimum możliwości czy te edge rzeczywiście nie chodzi. Konfiguracja w telefonie ustawiona na internet gprs, innych możliwości nie ma. Ktoś ma jakiś pomysł czy może chodzić szybciej.

#230675  autor: D@rio
 31 paź 2007, 23:45
arthuurr pisze:to połączenie dial-up wynosi jedynie 115,2 kbps czyli maks gprs.
musisz zmienić we właściwościach sterownika prędkość. Da się zwiększych nawet do 460kb/s z tego co dobrze pamiętam. W menagerze urządzień to masz.
arthuurr pisze:Posiadam Simplusa i Edge powinno być obsługiwane a tu tylko 115,2.
ale w sumie nie sugeruj się tym bo to tylko czysty tekst bez odzwierciedlenia. Więc nie jest to żadną zaporą.
arthuurr pisze: Myślałem że będzie około 160kbps?
dla Ciebie to będzie gdzieś max. bo Ty masz EDGE Class 6 w Nokii 6020.

Obrazek

#230706  autor: arthuurr
 01 lis 2007, 08:33
Prędkość w sterowniku kabla jest na maks. ustawiona (na pewno dużo większa niż 115kbps) a w sterowniku modemu na przedostatnią wartość czyli coś ponad 200 kbps (na ostatniej wartości ponad 400 nie chce się połączyć).

#230764  autor: endrew
 01 lis 2007, 12:34
Mam ten sam problem.
Z komputerem lacze sie przez Nokie 6021 + Bluetooth na USB 1.2.
Wedlug mapy plusa jestem w zasiegu EDGE/UMTS.
USB 1.2 nie powinno byc "waskim gardlem", niestety polaczenie ustanowione jest na 115,2kbps :-(

#230806  autor: D@rio
 01 lis 2007, 16:47
arthuurr, endrew, ale nie przejmujcie sie bo ja też tak mam na nieorginalnym kablu... ;) m-ki Vivanco. Tyle że mogę zmienić prędkość w sterowniku, podniiosłem ją i ustawiłem na 230kb/s i działa...

Obrazek

#231232  autor: marcinb
 03 lis 2007, 18:18
Słuchajcie mam problem.
Kupiłem kabel CA-42 do podłączenia Nokii 6020 z komputerem i używania jej jako modemu.

Z kablem była płyta ze sterami do przewodui PCSuitem. Po zainstalowaniu i podłączeniu komórki, komputer widzi telefon, można np. czytać smsy, kasowac itd.

Zainstalowałem steowniki do modemu po kablu dla tego modelu telefonu. Rezultat: modem jest widoczny w "Menedżerze urządzeń" w Windzie. Utworzyłem nowe połaczenie sieciowe, wybrałem N6020 jako modem.

Skonfigurowałem komórkę - punk dostępowy itd. tak jak napisano na stronie operatora (WPmobi). W komórce moge śmiagac po necie.

Problem jest taki, że nie mogę połączyć sie z netem w komputerze przez komórke. Gdy nacisnę 'połącz' otwiera sie port, później wybór numeru i... koniec - błąd 692 (? juz nie pamietam).
Co może być nie tak?
Dodam, że do tej pory na tym komput. łączyłem się z netem przez N6310+simdata. W panelu sterowania w "Nokia modem coś tam" jest widoczna tylko ta stara Nokia.
Jakies pomysly?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#231243  autor: D@rio
 03 lis 2007, 19:26
marcinb, być może masz zablokowany ten port (używany przez coś innego np. aplikacje).

Obrazek

#231244  autor: marcinb
 03 lis 2007, 19:28
D@rio, a jak to sprawdzic?

#231248  autor: tymis
 03 lis 2007, 19:37
marcinb pisze:Kupiłem kabel CA-42 do podłączenia Nokii 6020 z komputerem i używania jej jako modemu.
Ale ten kabelek jest tylko do wymiany danych między telefonem a kompem, można np. przesyłać i synchronizować dane takie jak kalendarz, książkę telefoniczną oraz listę spraw do zrobienia pomiędzy kompatybilnym urządzeniem i komputerem PC (w zależności od zainstalowanej wersji Nokia PC Suite).
Do modemu to raczej kabelek DKU-2 lub DKU-5, niestety po zmianie strony Nokii nie mogę znaleźć informacji, który z tych kabelków jest to dokładnie.
Kiedyś to było napisane wprost ale komuś to przeszkadzało...
Wg mnie to jest któryś z tych wspomnianych przeze mnie a nie ten, który masz czyli CA-42.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#231249  autor: marcinb
 03 lis 2007, 19:40
tymis, sprzedawca napisał w aukcji:
Kabel posłuży Ci do:

zgrywania i wgrywania zdjęć, tapet, motywów, dzwonków, mp3.

wgrywanie gier i aplikacji

edycje książki telefonicznej

tworzenia sms i mms

połączysz się z internetem .

#231250  autor: tymis
 03 lis 2007, 19:51
Informacja, że kabelek CA-42 jest tylko do wymiany danych między telefonem a kompem, można np. przesyłać i synchronizować dane takie jak kalendarz, książkę telefoniczną oraz listę spraw do zrobienia pomiędzy kompatybilnym urządzeniem i komputerem PC (w zależności od zainstalowanej wersji Nokia PC Suite) pochodzi z oficjalnej strony Nokii.
Obawiam się, że sprzedawca chciał tylko sprzedać mało przydatny kabelek w porównaniu z innymi dostępnymi na rynku...
Jeśli masz wątpliwości to proponuje kontakt z Nokią. Więcej informacji o ich produktach uzyskasz w infolinii Nokia w dni powszednie w godzinach od 9-18 pod numerem telefonu (0-22) 654 76 86.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#231251  autor: marcinb
 03 lis 2007, 19:53
To by mnie oszukał, łobuz? :evil:

#231252  autor: D@rio
 03 lis 2007, 19:55
tymis, hmm... eee... powinno działać. Pozatym szczerze wątpie że kabelek odróżnia jakiego typu dane przesyła :-)
tymis pisze:Jeśli masz wątpliwości to proponuje kontakt z Nokią. Więcej informacji o ich produktach uzyskasz w infolinii Nokia w dni powszednie w godzinach od 9-18 pod numerem telefonu (0-22) 654 76 86.
wątpię czym tam coś załatwisz... niekompetencja tam dość często wystepuje.

marcinb, a próbowałeś przez wbudowany autokonfigurator w Nokia PCSuite?

Obrazek

#231253  autor: D@rio
 03 lis 2007, 19:56
marcinb pisze:To by mnie oszukał, łobuz?
w najnowszym PCSuite jest opcja testu połączenia. Wykorzystaj to i zobaczymy czy kabel i telefon się w ogóle widzą...

Obrazek

#231256  autor: marcinb
 03 lis 2007, 20:00
D@rio,
Z kablem była płyta ze sterami do przewodu i PCSuitem. Po zainstalowaniu i podłączeniu komórki, komputer widzi telefon, można np. czytać smsy, kasowac itd.
Tak jak pisałem - przez PCSuita moge sie dostac do telefonu, czytalem np. smsy, kasowalem...
w najnowszym PCSuite jest opcja testu połączenia. Wykorzystaj to i zobaczymy czy kabel i telefon się w ogóle widzą...
Tam pojawil sie jezeli dobrze pamietam podobny komentarz do tego z polaczenia sieciowego' czyli przy wyborze numeru ZONK
Jako numer wpisywalem to co mialem z Simdaty czyli *9***1# lub *9 lub zostawialem pusty.

#231257  autor: tymis
 03 lis 2007, 20:07
D@rio pisze:tymis, hmm... eee... powinno działać
Ale chyba nie działa co widać na przykładzie. Wg Nokii to są kompletnie dwa rózne kable i... chyba coś w tym musi być.
D@rio pisze:wątpię czym tam coś załatwisz... niekompetencja tam dość często wystepuje
Niekompetencja jeśli chodzi o sprawy nietypowe ;-)
Jeśli chodzi o specyfikacje kabelka (lub innego sprzętu) to pewnie wyrecytują co do czego służy.
Chciałbym się mylić ale wydaje mi się, że w tym wypadku sprzedawca był nieuczciwy :(
marcinb: podzwoń i wyjaśnij, ja tak twierdzę ale skoro nie ma jednoznacznej opinii to warto to wyjasnić wprost u producenta.

#231258  autor: marcinb
 03 lis 2007, 20:11
tymis, zadzwonie w poniedziałek. Teraz pewnie nie pracują. dzięki. :(

[ Dodano: 2007-11-03, 21:03 ]
Na stronie Nokii w ogóle nie ma DKU-5.
O CA-42 nic nie jest napisane że służy do połączenia z netem, ale w specyfikacji żadnego z kabli nie ma nic o Internecie.

[ Dodano: 2007-11-03, 21:11 ]
A tu taki wątek...

#231269  autor: D@rio
 03 lis 2007, 21:34
marcinb pisze: Tam pojawil sie jezeli dobrze pamietam podobny komentarz do tego z polaczenia sieciowego' czyli przy wyborze numeru ZONK
Jako numer wpisywalem to co mialem z Simdaty czyli *9***1# lub *9 lub zostawialem pusty.
*99# się wpisuje w Nokiach... przynajmniej, ja tak wpisuje.

Obrazek

#231276  autor: tymis
 03 lis 2007, 22:14
marcinb pisze:Na stronie Nokii w ogóle nie ma DKU-5
Pisałem o tym, niestety po zmianie wyglądu strony pewne informacje zniknęły.
Kiedyś oba kable były w akcesoriach dla tego modelu telefonu.
Co do podanego wątku to przeczytałem go, jest dosyć stary.
Teoria, że: "obydwa kable mają taką samą funkcjonalność, lecz kabel CA-42 jest najnowszym produktem zastepującym DKU-5" jest dla mnie trochę dziwny bo swego czasu te kable były rozróżnione na stronie Nokii i kabel o umownie "pełnej" funkcjonalności (DKU) był droższy niż ten CA.
Ponieważ odwołuję się do swojej pamięci z przed jakiegoś czasu, na stronie Nokii nie można tego zweryfikować a ja absolutnie nie chcę nikogo wprowadzać w błąd to pozostaje tylko info od producenta.

#231314  autor: arthuurr
 04 lis 2007, 08:53
Ja łącze się z internetem przez kabel na którym widnieje napis CA-42 (napisałem wcześniej że to DKU-5 bo myślałem że to to samo). Chyba wyjaśniłem sytuację.