• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#226363  autor: D@rio
 10 paź 2007, 21:42
pawel_k, wierz mi że na prawdę masz bardzo wąski światopogląd skoro tak klasyfikujesz modemy i piszesz takie posty. Widać żę Twój świat telco poza TP S.A. nie wychodzi. A szkoda...

Pozatym, poprzeczkę trzeba sobie podnosić. A nie kupować i brać to co Nam wciskają lub reklama mówi. Rozum i świadomość technologiczna też musi ewoulować. Po to, aby żyło się lepiej i inteligentniej.

Obrazek

#226372  autor: MADMAX
 10 paź 2007, 22:13
Osobiście mogę powiedzieć (co zresztą już chyba nawet pisałem) że z Sagemem F@st 800 nie miałem żadnych problemów (zaistalowałem, podłączyłem i chodził jak złoto około 2 lat), z Liveboxem natomiast jak najbardziej, zdarzają(ły) się niemiłe niespodzianki (nie tylko mnie of course).

Pozdrawiam

#226503  autor: kriss
 11 paź 2007, 19:25
Dzięki za rady. Parametry margines:19 dB tłumenie:46dB VID-CPE:28. O to chodziło?

#226507  autor: pawel_k
 11 paź 2007, 19:38
kriss pisze:Dzięki za rady. Parametry margines:19 dB tłumenie:46dB VID-CPE:28. O to chodziło?
Parametry w normie, sprawdz na jakims pozyczonym modemie adsl czy problem wystepuje.

:)

#226523  autor: kriss
 11 paź 2007, 20:27
Na pożyczonym podobnie, może troche mniej. Obecnie mam speedstream 5660 i chyba przy nim zostane jak narazie nic sie nie dzieje

#226571  autor: niegowic
 11 paź 2007, 22:20
46 dB wg Ciebie w normie :shock: ? Mnie uczono że przy adsl max to 50 gdzie to ma prawo działąć. Słabe parametry Linii. Zadzwoń na infolinie i powiedz że Cie często rozłancza i masz właśnie takie parametry jak 46 dB tłumienie. Powinni Ci wysłać montera na poprawe parametrów linii. Jeśli tego nie zrobią daj znać na PW

#226577  autor: D@rio
 11 paź 2007, 22:25
pawel_k, fan TP S.A. czy pracownik? :-D bo faktycznie przebija przez Ciebie zboczenie zawodowe... ;)

Obrazek

#226612  autor: corner
 11 paź 2007, 23:52
niegowic pisze:Powinni Ci wysłać montera na poprawe parametrów linii.
Piszesz tak, jakby to miało coś dać. Najczęściej "poprawa parametrów linii" nie jest fizycznie możliwa.

#226629  autor: pawel_k
 12 paź 2007, 07:13
niegowic pisze:46 dB wg Ciebie w normie :shock: ? Mnie uczono że przy adsl max to 50 gdzie to ma prawo działąć. Słabe parametry Linii. Zadzwoń na infolinie i powiedz że Cie często rozłancza i masz właśnie takie parametry jak 46 dB tłumienie. Powinni Ci wysłać montera na poprawe parametrów linii. Jeśli tego nie zrobią daj znać na PW
To jak wytlumaczysz fakt iz mi na parametrach:
Kod: Zaznacz cały
Tłumienie 	 
Bliski koniec : 39.5 (dB)
Odległy koniec : 20.0 (dB)
Sygnał/Szum 	
Bliski koniec : 28 (dB)
Odległy koniec : 14 (dB)
Neostrada 1Mb/s chodzi bez problemow?
Jezeli wg tej i tej strony na podanych parametrach lacze bedzie ci dzialac to tak bedzie.
Tutaj jest temat na wspominanym forum gdzie ludzie "chwala sie" na jakich parametrach im neo chodzi. Oczywiscie nie wiemy jaka opcje Neostrady ma kriss, nalezy przypuszczac iz nie za szybka. Dodatkowo skoro byl technik i nie stwierdzil ze ma za slabe parametry techniczne - wtedy np zmniejszyli by mu predkosc neostrady zeby wszystko dzialalo - to znaczy ze parametry sa w normie.
Problemy moze powodowac:
- kabel
- mikrofiltry
- zle rozdzielenie sygnalu na telefon/modem adsl
- problemy w komputerze (z usb, oszczedzaniem energii, ustawieniami polaczenia, zlosliwym oprogramowaniem destabilizujacym prace komputera)
- zdarzenia paranormalne ;)
D@rio pisze:pawel_k, fan TP S.A. czy pracownik? :-D bo faktycznie przebija przez Ciebie zboczenie zawodowe... ;)
Ani fan ani pracownik, zboczenie to jest jak najbardziej prywatne wynikajace z czestego kontaktu z uslugami swiadczonymi przez ta firme ;)

#226645  autor: niegowic
 12 paź 2007, 09:56
Gdzie jest post krissa gdzie to wszystko opisuje jakoś nie moge tego znaleźć. Co do tego jaka prędkość będzie działać weź pod uwage jaka karta jest na centrali, jest jeszcze sporo starych kart ADSL, ADSL2+ oferuje większe predkości przy tych samych parametrach.

Co do linka który podałeś jeden użytkownik na samym początku pisze:
Kod: Zaznacz cały
Margines szumu powyżej 6dB, a tłumienie poniżej 50dB. Tylko trzeba pamiętać że jak się bierze wyższą opcję prędkości to margin spada, o ile to już to zależy. Ja miałem coś takiego :
on ma 47 wiec bardzo niedaleko do granicy to 50 jest podane orientacyjnie co prawda ale w wiekszości sie sprawdza

#226657  autor: D@rio
 12 paź 2007, 11:57
pawel_k pisze:zboczenie to jest jak najbardziej prywatne wynikajace z czestego kontaktu z uslugami swiadczonymi przez ta firme
i co, wszystkie tak oceniasz pozytywnie?

Obrazek

#226679  autor: pawel_k
 12 paź 2007, 14:37
D@rio pisze:
pawel_k pisze:zboczenie to jest jak najbardziej prywatne wynikajace z czestego kontaktu z uslugami swiadczonymi przez ta firme
i co, wszystkie tak oceniasz pozytywnie?
Telefon zawsze dziala, internet tez. W kwesti jakosci uslug nie mam zastrzezen.
Za telefon kaza placic 50zl, za internet 66zl. Daje to ponad 100zl na miesiac - duzo za duzo.
Pozostale oplaty ( za rozpoczecie polaczenia, za minute rozmowy, za neostrade bez telefonu) jak z kosmosu.
TP to monopol jak kazdy inny - czlowiek korzysta bo alternatywy nie ma.

#226758  autor: kriss
 12 paź 2007, 19:58
moja prędkość 1Mb/s

#226813  autor: Vieslav
 12 paź 2007, 22:01
@kriss, przy takich parametrach połączenie powinno się jeszcze trzymać, co najwyżej może błędami sypać. Spróbuj jeszcze zadzwonić i poprosić o zresetowanie portu na DSLAMie. Nic innego mi do głowy nie przychodzi... Znam ludzi u których modemy USB (a tym bardziej livebox) się nie synchronizują a drogie routery na łączu 6 mb/s pracują na parametrze margin: 4-6 db (co prawda błędami strasznie sypie ale da się żyć).

i jeszcze mały OT bo mnie krew zalewa jak to czytam:
TP to monopol jak kazdy inny - czlowiek korzysta bo alternatywy nie ma.
człowieku w którym roku ty żyjesz?! Ja mam w domu linie TP a się z nimi już dawno pożegnałem. Telefon mam w Dialogu, jedynie neostrada została ale niedługo umowa się kończy i też do Dialogu neta przeniose, albo gdzie indziej razem z telefonem, zależy od ceny. Więc o żadnym monopolu tu nie pisz, bo takowy już dawno upadł.

#226968  autor: kriss
 13 paź 2007, 16:20
Jeszcze jedni pytanie. Czy są jakieś programy monitorujące połączenie neo przez ruter? Chodzi mi o to żeby było wiadome kiedy nastąpiło przerwanie połączenia i ponowny start.

#226999  autor: niegowic
 13 paź 2007, 18:20
jedynie log który powinien byc w routerze

#253554  autor: MvT
 26 lut 2008, 17:13
Witam i od razu przpraszam za odkopanie starego tematu ale nie wiedziałem co jest lepsze to czy pisanie nowego posta.
Mam problem z LB inny niż tu opisywane, mianowicie jeśli chodzi emule lub ares to po jakimś czasie wyskakuje okienko "kabel sieciowy odłączony". Przy normalnym korzystaniu z internetu (strony www i e-mail) to się nie zdarza. Pomaga jedynie wyjęcie i włożenie wtyczki zasilacza od LB. Połączenie między Livebox-em a PC-tem mam "załatwione" kablem ethernet, nadmienię że użwam Win XP.

N3310=>N8310=>N3100=>N6610i=>N6070=>N3110c=>SEW890=>SEW715=>LG GT540 Swift=>HTC Wlidfire S=>...

#253578  autor: pawel_k
 26 lut 2008, 19:05
Programy zbyt bardzo obciazaja liveboxa i urzadzenie nie wyrabia.
Zmniejsz liczbe rownoczesnych podlaczen, predkosc upload/downloadu i sprawdz wtedy czy LB dalej dostaje zadyszki.

#253588  autor: D@rio
 26 lut 2008, 19:46
MvT, sądzę że tutaj jest wina software'u. Zareklamuj i wymień na nowy. Ewentualnie, może faktycznie sprawdź ten kabel...

Obrazek

#253592  autor: MvT
 26 lut 2008, 20:03
D@rio, kabel siedzi w listwie przypodłogowej i jest naprawdę ok bo na "odłączony kabel sieciowy" pomaga wył/wł liveboxa. A transfer około 50-80 kb/s to chyba nie powinno być dużo przy takiej Neo 1024...

N3310=>N8310=>N3100=>N6610i=>N6070=>N3110c=>SEW890=>SEW715=>LG GT540 Swift=>HTC Wlidfire S=>...