• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #220726  autor: GanDzas
 13 wrz 2007, 13:41
Witam. mam problem z neostrada lub live boxem?

Podlaczylem stacjonarny do liveboxa przez pendrive wifi na usb i lapropa przez wbudowane wifi w niego. chodzi wszystko ok. ale tylko kila godzin. i potem polaczenie jest zerwane (nie jest polaczony z siecia a czasami jest ale nie przesyla pakietow)

przewaznie dzieje sie to po przeslaniu okolo 900 000 000 pakietow. zostawiam na noc torrenty zeby sie sciagaly i rano jak sie budze jest wszystko zastopowane.

czy mam uzywac programu do zrywania i wznawiania polacznia autoconnect czy to jest sprawa live boxa czy juz neostrady akurat u mnie i nie wiadomo o co chodzi? czy ktos mial podobny przypadek? moze wszyscy? wczesniej mialem nie przez live boxa tylko modem fast cos tam na kabelek to bylo to raz na tydzien ale to bylo kilka lat temu.

za podpowiedzi serdecznie dziekuje. jeszcze nie dzwonilem do neostrady bo przewaznie nie doradzaja innych programow sciagac tylko zadaja slabe pytania.

pzdr.....

#220818  autor: pawel_k
 13 wrz 2007, 19:53
Sprawdz kabel telefoniczny - napewno nigdzie nie jest pekniety
Sprawdz mikrofiltry - masz je prawidlowo wpiete przed telefony
Sprawdz parametry linii w liveboxie
Sprawdz komputer - moze masz jakis syf na kompach
Windows oczywiscie sp2, a stabilnosc sprzetu jakims prime sprawdzalas moze cos ci sie poprostu na kompie wiesza?
Oszczedzanie energii na porty usb to wlaczone czy wylaczone?
Zasieg wifi w domu dobry?

:)

#220902  autor: GanDzas
 14 wrz 2007, 00:24
Sprawdz kabel telefoniczny - napewno nigdzie nie jest pekniety -----OK

Sprawdz mikrofiltry - masz je prawidlowo wpiete przed telefony ------nie uzywam telefonu i nie mam numeru

Sprawdz parametry linii w liveboxie --- wytlumacz plis

Sprawdz komputer - moze masz jakis syf na kompach ----- syfu nie ma AVG + Ad Aware 2007 + Armor 2 NET windows XP SP2 ENG od 2 dni

Oszczedzanie energii na porty usb to wlaczone czy wylaczone? gdzie to sie wlacza i wylacza?

Zasieg wifi w domu dobry? ------- EXCELLENT livebox jest 1,5 metra od kompa pingi w normie

czyli to rozlaczanie po takim czasie czy pakietach to nie jest jakas sprawka NEO?

czyli pokombinowac w liveboxie i polaczeniu z nim?

pzdr,.......

re

#220907  autor: amadeo
 14 wrz 2007, 04:04
opisany przez ciebie przypadek jednoznacznie wskazuje na zator livebox-a generujesz zbyt duży ruch i livebox się wiesza....
-linia do tego niema nic

przyczyna- zator na DSLAM...chyba

ps
a jakbyś na próbę spróbował po ethernet???
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, 06:56 przez amadeo, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#220908  autor: pawel_k
 14 wrz 2007, 06:45
Oszczedzanie energii (odznacz):
Obrazek
Statystyki linii telefonicznej (podaj jakie masz):
Obrazek
Limit polaczen w windowsie (sprawdz czy taki masz ustawiony):
Obrazek
Jak ustawiasz programy p2p odnosnie ilosci polaczen, wielkosci kolejki, preedkosci uploadu downloadu?
Porty na LB przekierowane na p2p?

#220917  autor: maniek
 14 wrz 2007, 08:14
amadeo pisze:a jakbyś na próbę spróbował po ethernet???
i to jest najlepsze polaczenie LB z kompem(wiem z doswiadczenia) :-D
jezeli to polaczenie tez bedzie zrywane to jest to wina TP.Tez tak mam co jakis czas ze przez kilka dni zrywa mi net(po kilku godzinach pracy trzeba jeszcze raz wlaczyc) a potem (komp wlaczony codziennie po 18 godzin) wszystko chodzi bez zadnych przerw.Nieraz dzwonilem do TP ale to tak naprawde nic nie daje.Pozostaje czekac :wink:

#221359  autor: GanDzas
 16 wrz 2007, 15:04
witam

Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_1_A
Szybkość wysyłania 160
Szybkość pobierania 640
Tłumienie Bliski koniec : 42.5 (dB)
Odległy koniec : 23.0 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 30 (dB)
Odległy koniec : 29 (dB)
Liczba błędnych pakietów 0
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 1
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

jezeli chodzi o oszczedzanie energii na usb na karcie sieciowej to troche inaczej mi sie to wyswietla i nie ma tego o co prosisz ale za to mam w advanced:

Use G mode in USB 1.1 ---- disabled
nie wiem czy to o to chodzi bo nic z usb nie mam wiecej.

w XP Antispy ustawilem sobie 167777214 makx polaczen.

tak zrobiel mjuz na poczatku ;]

kurde po to liveboxa sobie wzialem zeby kabli nie klasc po calym mieszkaniu a tu jednak jesli chce miec dobre polaczenie to okazuje sie ze kabel ethernet potrzebny. no nic jesli tak bede mosial to tak zrobie.

a sluchajcie to moze zrobic tez tak ze kupie sobie router i podlaze router zamiast liveboxa i niech router rozsyla mi pakiety? i wtedy moze nie bedzie sie wieszal?

bo ogolnie z tego co do tej pory widzialem to strasznie duzo tych pakietow wysyla ten livebox. nie wei mczy wszystkie tak robia ale np. jak chodze do hot spotow roznych nawet gdzie sciaga mi sie po 1,5mb/sek to te pakiety tak nie wariuja i nie ma ich az tyle co u mnie na tym 640kb?

samo otwarcie google.pl zabiera od 1.000 do prawie 5.000 tys pakietow. nie weim nie znam sie na tym ale wiem ze to jakies szalone liczby duze jak na to.

pozdrawiam

#221376  autor: pawel_k
 16 wrz 2007, 16:07
Po pierwsze zmien jednak w XP Antispy ilosc polaczen do 50, stabilnosc powinna wzrosnac. Parametry masz w normie u mnie na takich 1Mb chodzi bezproblemowo. Z tym 802.11g @ usb 1.1 mozna potestowac, ale wiem pod jaki port masz podpieta sieciowke (usb 1.1 czy 2.0).
Jezeli zmienszenie liczyb polaczen nie pomoze to zostaje zakup normalnego routera wifi i podpiecie go zamiast Liveboxa. Sprzet tp ma poprostu swoje ograniczenia, choc znam grono osob ktorym ten sprzed przy intensywnym ruchu p2p sie nie wiesza. Na 512kb/s zwiekszenie liczyb polaczen powyzej 50 nic ci nie da zabraknie ci za to pasma aby efektywnie obslugiwac tyle polaczen przy p2p.