• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #220195  autor: elkanguro
 10 wrz 2007, 13:57
Witam, którego operatora wybrać aby mieć najlepszy zasieg i dostep do internetu głównie w Krakowie (ulica Krupnicza). Jeśli ktos korzysta w Krakowie z bezprzewodowego internetu to prosze o jakieś komentarze. Aha i modem bedzie pod USB bo do PCeta. Chyba ze ktoś zna jakieś inne alternatywne wyjscie zalozenia internetu w tej lokacji (jest to kamienica wiec kablowka odpada, ghnet i net4you tez nie maja tam, zasiegu - dziwne przeciez to centrum miasta).

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#220266  autor: mariusz9a
 10 wrz 2007, 19:44
Jeżeli chodzi o komórkowych operatorów to chyba wszystko jedno. Wszyscy w tej okolicy posiadają świetny zasięg HSDPA 3,6Mb/s. Wybór należy już do Ciebie która to będzie sieć. Pamiętaj tylko o limitach transferu przy mobilnym necie:] Z porównania u mnie (GOP) Orange wypada najsłabiej jeżeli chodzi o transfery więc ja bym wybierał między Plusem a Erą. Ale jak to wygląda w Krakowie to nie wiem. Może być całkiem inaczej.

#220378  autor: elkanguro
 11 wrz 2007, 13:50
A jak jest z tymi limitami? Po przekroczeniu limitu zwalnia prędkość podobno - ale jak bardzo zwalnia?

Virgin Mobile

#220409  autor: mariusz9a
 11 wrz 2007, 16:20
Do 32kb/s. Ale nie zawsze to ograniczenie działa (przynajmniej w iPlusie).

#220440  autor: elkanguro
 11 wrz 2007, 19:43
32kb/s?? Przecież to tak jakby nie działało?! I tak bez względu na zasięg w jakim się jest, czy to jest EDGE czy HSDPA?

Virgin Mobile

#220451  autor: mariusz9a
 11 wrz 2007, 20:15
Przepraszam nie do 32kb/s a do prędkości GPRS czyli do trochę ponad 50kb/s (pomyliło mi się z dawnymi limitami TP). Ale tak dzieje się strasznie rzadko. W zasadzie nie zdarza się żeby operator korzystał z tego prawa. Ale za to dzieje się tak dość często gdy sieć jest "zapchana". Wtedy mimo ze jesteśmy w HSDPA transfer nie jest rewelacyjny.
Szczerze to jeżeli zależy Ci na prędkości, będziesz potrzebował dużej niezawodności i szybkiej wymiany danych itd to ja bym na Twoim miejscu nie ładował się w mobilnego neta. Bo reklamy obiecują kokosy a w praktyce bardzo daleko do tego... Także o tych 3,6Mb/s to nawet nie masz co śnić. Ja max osiągnąłem na iPlusie 2,8Mb/s ale to jak wyszedłem z domu i stanąłem można powiedzieć że w niedalekiej odległości od nadajnika. W domu czasem dochodzi do 2-2,2Mb/s. Ale w godzinach szczytu, czyli rano i w południe, rzadziej wieczorem czasem zdarza się że wywala do EDGE. Na co dzień nie używam mobilnego neta bo chyba szlag by mnie trafił...
A natomiast jeśli chodzi o Orange to dokładniej się nie przyglądałem bo u mnie zasięg 3G tej sieci łapie tylko jak się na dwór wyjdzie:/ Mogę się tylko wypowiedzieć jakie transfery osiągam na telefonie. W porównaniu do Plusa są one w każdej technologii (GPRS, EDGE i UMTS; HSDPA nie mam jak porównać) o około 25% niższe:/
A z netem Ery nie miałem w ogóle styczności.

No i oczywiście należy wziąć pod uwagę to, że w Krakowie "kondycja" wszystkich operatorów może być znacznie inna niż u mnie.

#220502  autor: elkanguro
 11 wrz 2007, 22:51
Dziękuje za tą wyczerpującą odpowiedź. Niestety właśnie chyba będę zmuszony wziąść neta mobilnego ponieważ nie mogę znaleźć dostawcy, który ma zasięg w mojej lokalizacji i najlepiej miałby krótką umowę gdyż ja tam przebywam tylko w roku akademickim.

Virgin Mobile

#220536  autor: yagi
 12 wrz 2007, 10:10
Nie masz tam jakiegos Accesz Pointa zeby do PC dopiac karte WLAN?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#220693  autor: elkanguro
 13 wrz 2007, 10:15
yagi pisze:Nie masz tam jakiegos Accesz Pointa zeby do PC dopiac karte WLAN?
Nie mam, a mozesz sprecyzowac bardziej o co chodzi. Do czego mi WLAN?

A czy jest ktoś z Krakowa kto używał tam bezprzewodowego internetu i powie która sieć ma najlepszy zasięg (najszybszy) HSDPA?

Virgin Mobile

#220698  autor: yagi
 13 wrz 2007, 10:41
elkanguro pisze:Do czego mi WLAN?
Do laczenia sie z Internetem droga bezprzewodowa... Sprobuj sprawdzic przez kogos znajomego czy w okolicy nie ma jakiegos bezplatengo Access Pointa lub moze ktos kto ma WiFi w okolicy mogly Ci udostepnic lacze...

Obrazek

#220715  autor: D@rio
 13 wrz 2007, 12:19
elkanguro pisze:A czy jest ktoś z Krakowa kto używał tam bezprzewodowego internetu i powie która sieć ma najlepszy zasięg (najszybszy) HSDPA?
ja z doświadczenia ogólnopolskiego postawiłbym na Plus'a.

Obrazek

#220725  autor: elkanguro
 13 wrz 2007, 13:32
A czy mozna w jakiejs sieci wziasc modem na okres probny? nawet 1 dzien tak zeby sprawdzic jak to dziala w tej konkretnej lokalizacji? czy trzeba od razu cyrograf na 2 lata?

Virgin Mobile

#220779  autor: D@rio
 13 wrz 2007, 18:05
elkanguro pisze:A czy mozna w jakiejs sieci wziasc modem na okres probny?
no możesz sprawdzić działanie bezpośrednio u operatora, jeśli Cię to interesuje. Często salony mają zestawy prezentacyjne. Ewentualnie można to sprawdzić na Twoim laptopie.

Obrazek

#220811  autor: yagi
 13 wrz 2007, 19:40
D@rio pisze:Ewentualnie można to sprawdzić na Twoim laptopie
Problem w tym ze to PC... Przynajmniej tak wynika z pierwszego postu... Przydalby sie tel bez smoka i karty Trzech ;)

Obrazek

#220842  autor: elkanguro
 13 wrz 2007, 21:07
no wlasnie to pcet, ale bardziej by mnie interesowalo sprawdzenie w mieszkaniu niz w salonie. No coz trzeba chyba brac w ciemno. Kolezanka kiedys u mnie byla z laptopem Orange to miala bodajże 680 kb/s - w sumie jak dla mnie to wystarczajaco. A jesli juz bym sie zdecydowal jednak na plusa (10zl tanszy abo) to który modem lepszy Option Icon czy Huawei E220?

Virgin Mobile

#220843  autor: D@rio
 13 wrz 2007, 21:11
elkanguro pisze: to który modem lepszy Option Icon czy Huawei E220?
Huawei E220.

Obrazek

#221021  autor: elkanguro
 14 wrz 2007, 18:58
A jeszcze jedno pytanie: czy mozna podpisac umowe jako osoba nie majaca dochodow ani rachunkow (student)?

Virgin Mobile

#221045  autor: D@rio
 14 wrz 2007, 21:19
elkanguro pisze:A jeszcze jedno pytanie: czy mozna podpisac umowe jako osoba nie majaca dochodow ani rachunkow (student)?
na studenta tak.

Obrazek

#221071  autor: elkanguro
 14 wrz 2007, 23:24
wystarczy legitymacja badz indeks czy potrzebne jakies zaswiadczenie z uczelni?

Virgin Mobile

#221909  autor: yagi
 19 wrz 2007, 16:00
Dowod osobisty + wazna legitka i jestes w domu, tzn w sieci :)

Obrazek