• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 29 z 35
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 35

#214131  autor: Azmath
 20 sie 2007, 22:20
ja dostalem takie pismo, ogolnie to puste grozby sa. era nic nie moze zrobic bez wyroku sadu, ktorego nie ma i pewnie dlugo nie bedzie.
zrobilem xero pisma i wyslalem wraz ze skarga do UKE i UOKiK, na razie tylko UKE odpisalo, ale nic ciekawego mi nie napisali

#214133  autor: przemek910
 20 sie 2007, 22:21
Azmath, a moglibysmy prosić o umieszczenie tutaj tego pisma (np. w formie skanu)? Swoje dane po "zamazywuj" ;)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#214243  autor: Azmath
 21 sie 2007, 08:50
o, ja mam troche inne ;]
znaczy ogolnie chodzi o to samo, tylko ja mam w innej formie i nie ma nic o detektywie (co uznaje za przejaw humoru, ew skrajnej glupoty ze strony ery), ale reszta podobnie, komornik, rejestr dluznikow, odsetki i inne bzdury.
a co do skanu to najpierw ktos musi mi powiedziec jak to zrobic ;]

#214244  autor: babeo
 21 sie 2007, 08:56
Azmath pisze:a co do skanu to najpierw ktos musi mi powiedziec jak to zrobic ;]
Do zeskanowania potrzebny jest skaner. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić.

#214248  autor: Azmath
 21 sie 2007, 09:13
Do zeskanowania potrzebny jest skaner. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić.
ja mam pare innych pomyslow niz tylko skaner ;] a wracajac do mojego pytania to chodzilo mi o to jak skan wrzucic tutaj bo nie widze zadnej takiej opcji ;]
ew moze ktos podac jakas strone gdzie mozna dodawac swoje pliki i dzielic sie ;] bo wypadly mi z glowy wszystkie adresy ;][/quote]

#214251  autor: aga
 21 sie 2007, 09:21
Jak przeczytałam ten skan, to w pierwszej chwili miałam wątpliwości czy na pewno to pismo jest od Ery. Trochę dziwna forma jak na oficjalne pismo informujące o zadłużeniu od poważnej firmy. Jestem ciekawa czy inni byli klienci Ery też dostali takie pisma.

#214255  autor: jahu
 21 sie 2007, 09:37
A dla mnie to straszenie - wywierają presję w sposób niezgodny z etyką - skoro to poważna firma to mogła by się poważnie zachowywać - kto się spotkał kiedykolwiek z zapowiedzią inwigilacji przez agencje detektywistyczne w takim przypadku? KRD rozumiem bo to standardowe postępowanie.
Cały tekst, sposób formułowania treści jak dla mnie nie pozostawia wątpliwości co do intencji autorów - wymóc zapłacenie przedstawiając wizję "problemów".
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania..
To że wygląda treśc pisma jak z normlanych firm windykacyjnych ok - tylko na jakiej podstawie one działają - mają faktyczne rzeczywiste podstawy do ściągania długu - naturalnie najpierw krokami w postaci pism póżniej na drodze sądowej. W przypadku Ery problematyczny jest sam fakt długu byłych klientów wobec Ery. Klient na podstawie chociażby stanowiska UKE (które naturalnie nie jest prawomocnym wyrokiem sądowym) ma podstawy uważać że działania Ery nie mają podstaw prawnych i przekraczają warunki wcześniej obowiązującej umowy obie strony. a skoro tak może uznac że działania podejmowane przez Ere mają na celu "doporwadzenie do niekorzystnego rozporządzania mieniem" - najzwyczajniej pismo wprowadza w błąd..

Może warto odbić im piłke i napisać jakich oni mogą sie spodziewać problemów (choć pewnie to zleją no bo co może jeden klient przeciwko dużej firmie)? ;)

Co do dodawania zdjęć : http://fotosik.pl/

#214258  autor: Azmath
 21 sie 2007, 09:47
dzieki za linka ;]
Obrazek
a gdyby nie dzialalo to po prostu http://images23.fotosik.pl/65/1cae32a70a0fc378med.jpg

ogolnie sory za jakosc ;]

era wlasnie nie moze nic zrobic bez wyroku sadu, tylko moze straszyc a my tez nie mamy sie co bawic w pozywanie ich i straszenie prokuratorami i innymi cudami, bo tak jak piszesz oni sie tym nie przejma a poza tym mozemy narazic sie na jakies koszta sadowe itp :)

ja na razie z nimi koresponduje przez rzecznika, tak juz od dwoch miesiecy sie bawimy, ogolnie jesli do czegos dojdzie to ja bede ten pozywany, poniewaz latwiej sie bronic niz atakowac w takich sprawach :)

#214259  autor: [email protected]
 21 sie 2007, 09:49
aga pisze:Jak przeczytałam ten skan, to w pierwszej chwili miałam wątpliwości czy na pewno to pismo jest od Ery. Trochę dziwna forma jak na oficjalne pismo informujące o zadłużeniu od poważnej firmy. Jestem ciekawa czy inni byli klienci Ery też dostali takie pisma.
a wg mnie forma jest odpowiednia i całe pismo jest zgodne z regulaminem (osobiscie uwazam ze ci ktorzy zerwali umowe to w wiekszosci kombinatorzy ktorzy np chcieli szybko podpisac umowe z innym operatorem i miec nowy telefon, a rzekoma zmiana rśut była tylko "przykrywką" ku temu)

dlaczego nieslychac zeby odchodzily firmy ktore maja po kilka tysiecy sim ? bo ich nie obchodzi kombinowanie tylko lojalna wspołpraca bo z takiej maja o wiele wiecej korzysci...

a to ze era dochodzi swoich naleznosci tez mnie nie dziwi, przeciez mamy kapitalizm i na tym zarabiaja, swoja droga wcale nie uwazam zeby ta sytuacja wplynela na wyniki firmy, czy na odejscie innych klientow, bo tak naprawde kto nie zerwał umowy i ma ta cala sytuacje gdzies to sobie bedzie spokojnie dalej kontynuował umowe a tacy ludzie na szczescie naleza do wiekszosci...

#214263  autor: aga
 21 sie 2007, 10:25
[email protected] pisze:(osobiscie uwazam ze ci ktorzy zerwali umowe to w wiekszosci kombinatorzy ktorzy np chcieli szybko podpisac umowe z innym operatorem i miec nowy telefon, a rzekoma zmiana rśut była tylko "przykrywką" ku temu)
Akurat w tej kwestii myślę podobnie i zgadzam się z tobą. W większości przypadków umowy pozrywali ci, którzy złapali nowy telefon za grosze i chcieli uwolnić się od comiesięcznego płacenia abonamentu.
Natomiast mnie chodzi o coś innego. Porównaj sobie skany pism tu i tu . Według mnie znacznie się różnią i nie sądzę, żeby Era bawiła się w takie dziecinne straszenie jak w pierwszym skanie.

#214264  autor: [email protected]
 21 sie 2007, 10:33
oooo tego drugiego skanu nie widzialem ale wyglada jak pismo wyslane z ery, bo przeciez zawsze takie pisma sa na firmowym papierze i nie mam pomyslu dlaczego mieliby wysylac 2 szablony...hmm a co bys powiedziala jesli to pierwsze to wcale niebylo by z ery ? :P

#214269  autor: Btk_Tomas
 21 sie 2007, 10:46
To pierwsze pismo jest z firmy windykacyjnej, bodajże jest to firma "KRUK".
Ich straszeniem nie ma co sie przejmować, oni stosują takie metody myśląc że klient się wystraszy i spłaci dług. Oni dostają z tego jakiś procent od długu, jeśli sprawa trafi do sądu to już tylko komornik na tym zarobi.
Jeżeli sprawa trafi do sądu to już bez wiedzy abonenta ERY, sprawa odbywa sie zaocznie, a wtedy już można oczekiwać na pukanie komornika do naszych drzwi.
Jego wizyta w pracy i ta Agencja detektywistyczna, czyli wycena majątku to czysta fikcja,nikt nie ma takiego prawa.

#214277  autor: Mel
 21 sie 2007, 10:59
Dziwię się, że zwracacie uwagę wyłącznie na kombinatorstwo abonentów. Zabrakło tu obiektywizmu. Era złamała prawo, a abonenci skorzystali z przysłygujących im praw do zerwania umowu. To już nwet nieistotne jaki cel zrywającym przyświecał. Po prostu mieli prawo, a Era brnie w ślepy zaułek upierając się przy swoim, niczym trzyletnie dziecko.

Dodam, że do dziś nie dostałam nowego regulaminu, a za miesiąc kończy mi się umowa.

#214290  autor: ja
 21 sie 2007, 11:15
Pierwsze pismo też jest z Ery - konkretnie z Działu Windykacji Należności i jest podpisane przez jego Kierownika.
To, że sprawa trafi do sądu i będzie się odbywała bez abonenta, nie oznacza, że do jego drzwi zapuka komornik.
Faktem jest, że po wystąpieniu do sądu Era uzyska nakaz zapłaty, jednak od takiego nakazu przysługują środki zaskarżenia, których wniesienie spowoduje, ze postępowanie toczyć się będzie w normalnym trybie (już z udziałem abonenta), a w tym postępowaniu Era jest moim zdaniem bez szans.
Inna sprawa, że działania Ery spowodowały, ze część osób, przestraszyła się i nie rozwiązała umowy, część zapłaci na podstawie rozsyłanych odwołań, a część w wykonaniu nakazów zapłaty. A Erze właśnie o to chodzi.

Prawdopodobnie niedługo pojawi się kolejna podobna sprawa, dotycząca zmiany cenników TP i rozsyłanej przez nią informacji, że można odstąpić od umowy bez ponoszenia roszczeń odszkodowawczych, z wyjątkiem "roszczenia z tytułu ulgi przyznanej Abonamentowi" -patrz tu

#214295  autor: [email protected]
 21 sie 2007, 11:21
Mel pisze:Dziwię się, że zwracacie uwagę wyłącznie na kombinatorstwo abonentów. Zabrakło tu obiektywizmu. Era złamała prawo, a abonenci skorzystali z przysłygujących im praw do zerwania umowu. To już nwet nieistotne jaki cel zrywającym przyświecał. Po prostu mieli prawo, a Era brnie w ślepy zaułek upierając się przy swoim, niczym trzyletnie dziecko.

Dodam, że do dziś nie dostałam nowego regulaminu, a za miesiąc kończy mi się umowa.
z tym złamaniem prawa to wiesz...nikt tego erze nie udowodnił :) wiec mozna sobie gdybac a ze nikt tego nie udowodnil to era moze sie upierac przy swoim i ma racje, przypomne ze mamy kapiatlizm... :D

#214298  autor: aga
 21 sie 2007, 11:26
[email protected] pisze:hmm a co bys powiedziala jesli to pierwsze to wcale niebylo by z ery ? :P
Tak jak napisałam parę postów wyżej nie wyglądało mi to na pismo od Ery i od razu pomyślałam, że ktoś sobie coś wyprodukował tylko po to, żeby wzbudzić sensację.
Mel pisze:To już nwet nieistotne jaki cel zrywającym przyświecał.
A według mnie to istotne. Z całą pewnością było niewiele osób, którym zmiana regulaminu naprawdę nie odpowiadała, w większość osób zrobiła to dla zysku wykorzystując okazję. Jednym słowem okazali się nie lepsi od Ery. Ja żadnej z 5 umów nie zerwałam, bo odpowiadają mi warunki w Erze i mam w nosie tą zmianę w regulaminie.

#214301  autor: [email protected]
 21 sie 2007, 11:34
i sprawiedliwości stanie sie zadość era dostanie kare, a kombinatorzy niepodpisza umowy u zadnego operatora

#214314  autor: Mel
 21 sie 2007, 11:56
aga pisze:
Mel pisze:To już nwet nieistotne jaki cel zrywającym przyświecał.
A według mnie to istotne. Z całą pewnością było niewiele osób, którym zmiana regulaminu naprawdę nie odpowiadała, w większość osób zrobiła to dla zysku wykorzystując okazję. Jednym słowem okazali się nie lepsi od Ery. Ja żadnej z 5 umów nie zerwałam, bo odpowiadają mi warunki w Erze i mam w nosie tą zmianę w regulaminie.

Nadal dla mnie nieistotne, w końcu Konstytucja zapewnia nam zasadę równości.
Mnie nie odpowiada. Mało tego, bardzo mi nie odpowiada. I nie ma nic do rzeczy, że na szczęście nie musiałam pisać reklamacji. Mimo tego wszystkiego przedłużę umowę, bądź też nie podpiszę i zostnę przy abonamencie na czas nieograniczony. Ciekawi mnie jednak, jeśli (odpukać) coś by wyskoczyło w ciągu miesiąca, to jaki regulamin by mnie obowiązywał? Ten, którego na oczy nie widziałam?
Teraz wyobraź sobie jakieś nieduże firmy (z tego co mi wiadomo, sama masz kilka telefonów na firmę), jakiś drobnych przedsiębiorców, którzy mają kilka teleofonów i raz, dwa czy trzy razy w roku sądzą się w sądach z powodu jakiś pomyłek, złego naliczenia, czego możnaby uniknąć.
[email protected] pisze:z tym złamaniem prawa to wiesz...nikt tego erze nie udowodnił :) wiec mozna sobie gdybac a ze nikt tego nie udowodnil to era moze sie upierac przy swoim i ma racje, przypomne ze mamy kapiatlizm... :D
Owszem, w Polsce należy udowodnić winę, do tego czasu jest się niewinnym (sam minister sprawiedliwości zaprzecza temy stwierdzeniu, więc w sumie nie wiadomo jak to jest), niemniej to takie widzimisie Ery, że zmiana jest uzupełnieniem, skoro wg prawa każda ingerencja jest zmianą.
Widzi mi się, że kapitalizm utożsamiasz z bezprawiem i... chyba masz rację sądząc po tym, co się dzieje w Polsce. Niemniej to nie miejsce na polityczne dywagacje.
Każde z nas pozostanie przy swoim zdaniu i dobrze, w końcu to jest forum dyskusyjne :-)

#214521  autor: [email protected]
 21 sie 2007, 22:19
wiesz mel fajnie ze sie nie przeciagamy na swoje strony z naszym osobistym zdaniem ;)
niestety nasze uwarunkowanie spoleczne i konstrukacja prawa pozwala na takie luki jest to nie mila sytuacja zapewne jak era by sobie odpuscila to by niezbankrutowala mysle ze robi to dla zasad zeby inni nie mysleli ze moga byc "bezkarni"
  • Strona 29 z 35
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 35
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29