• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #208589  autor: plewy38
 01 sie 2007, 13:36
Witam.

Ostatnio udało mi się ustalic ze nie docierają na siec Play (przynajmniej mi) smsy z TMobilki UK. Tydzien czasu czekałem na rozwiazanie problemu, i dowiedzialem sie ze nie beda bo nie maja z nimi podpisanej umowy. Troche tego nie rozumiem bo ja dzwonie na ten numer, tamten numer na Play tez, to poza tym nie jest zaden roaming tylko zwykłe połaczenie. O co kaman?, czy ktos z was miał podobne doswiadczenie?, czy to mozliwe?, bo mam watpliwosci co do wiarygdnosci i wiedzy konsultantow w Play?

#208601  autor: Fazzi
 01 sie 2007, 14:19
Ja mam taki sam problem ale z smsami z O2 UK. Tłumaczą się dokłądnie tak samo, czyli brakiem umowy. Dzwonić można be zproblemu i moje smsy dochodzą, ale z O2 niestety nie. Czekam jeszcze na odpowiedź na pytanie z OK Play bo brak takiej umowy jeśli już to powinien uniemożliwiać obustronne wysyłanie wiadomości a nie tylko w jedną stronę.

#208602  autor: plewy38
 01 sie 2007, 14:21
To pocieszające ze jest juz nas przynajmniej dwoch :]
Teraz to naszej sprawy w Play nie zignoruja :)

#208612  autor: djfafa
 01 sie 2007, 14:44
Ja wysyłam esy na Vodafona i dochodzą.

#208703  autor: nicram
 01 sie 2007, 19:44
U mnie tez jest podobna sytuacja, z tym ze kumpel z T-Mobile z USA nie moze wysylac smsow na moj numer [numer TakTak-a]. Ja do niego wysylam bezproblemowo, zadzwonic tez sie da i on tez moze, ale smsa nie da rady zeby on wyslal, nie wiem wlasnie czemu. Pytalem sie w salonie Ery co moze byc, i powiedzieli mi zeby z tamtym operatorem kumpel pogadal. Ale ze nie wszyscy maja zamilowanie do takich spraw dlatego problem dalej jest nie rozwiazany.... :mrgreen:

#208941  autor: doktor
 02 sie 2007, 21:49
a u mnie jest bania. zasieg łapie z 4 BTSow( jednego nawet oddalonego o jakies 15 km - ale nie wiem ile w lini prostej). porozmawiac moge jak jestem tylko w jednym miejscu na podwórku. gdy tel sie przelacza na innego BTSa to rozmowa umiera.
co dziwne na plusie cos lepeij dzialalo a na Playu to szkoda slów. :( karta pojdzie w kosz cos najprawdopodobniej !

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#209357  autor: Dideq
 04 sie 2007, 09:54
doktor pisze:a u mnie jest bania. zasieg łapie z 4 BTSow( jednego nawet oddalonego o jakies 15 km - ale nie wiem ile w lini prostej). porozmawiac moge jak jestem tylko w jednym miejscu na podwórku. gdy tel sie przelacza na innego BTSa to rozmowa umiera.
co dziwne na plusie cos lepeij dzialalo a na Playu to szkoda slów. :( karta pojdzie w kosz cos najprawdopodobniej !
Póki Play korzysta z sieci Plusa to takie kwiatki będą. Poczekam jak będą mięli własną sieć. :P

#209414  autor: doktor
 04 sie 2007, 13:00
Dideq, ja tez na to czekam i licze ze postawią nadajnik na maszcie Orange ( juz jest tam ERa). Tylko zebym sie nie przeliczył :]

GPON w domu

#210394  autor: Dideq
 08 sie 2007, 11:21
doktor pisze:Dideq, ja tez na to czekam i licze ze postawią nadajnik na maszcie Orange ( juz jest tam ERa). Tylko zebym sie nie przeliczył :]
Nie wieszają tam gdzie Era i Orange (bynajmniej u mnie). NodeB Play wiszą dużo niżej (bloki 4-piętrowe) u mnie niż Ery czy Orange (11-kondygnacyjne bloki). Mam już 2 w okolicy a trzeci czeka na pozwolenie. :D

#210425  autor: thane
 08 sie 2007, 12:47
Dideq pisze:
doktor pisze:a u mnie jest bania. zasieg łapie z 4 BTSow( jednego nawet oddalonego o jakies 15 km - ale nie wiem ile w lini prostej). porozmawiac moge jak jestem tylko w jednym miejscu na podwórku. gdy tel sie przelacza na innego BTSa to rozmowa umiera.
Póki Play korzysta z sieci Plusa to takie kwiatki będą. Poczekam jak będą mięli własną sieć. :P
oj to sobie długo poczekasz... o ile wcześniej nie umrzesz ze starości :P ja tam nie mam zaufania do tego całego PLAY-a, może za parę lat...

#210463  autor: doktor
 08 sie 2007, 14:34
no u mnie mistrzostwo na biurku telefon ma 1 kreske lub wogole a na parapecie( oddalonum 40 cm od biurka jest pelen zasieg ) heheheh . bosko:) . SPrawdzone na 4 telefonach co by nie bylo ze moja nokia uszkodzona

GPON w domu

#210595  autor: martins
 08 sie 2007, 21:51
może dodam coś os siebie. Ten cały PLAY to jakiś szajs. kupiłem karte PLAY, zasiliłem za 30 zł i zaczeły sie problemy. Na jeden numer do ery nie chcą sie wysyłać smsy. Komunikat: Nie można wysłać smsa. Oczywiście za kilka prób wysłania smsa i tego komunikatu kasę oczywiście zjada sobie ;) Oczywiście problemu nie ma przy odbieraniu smsa z tego jedynego numeru ery. W BOK PLAY mówią, że jest jakiś problem i pracują nad tym. (no coś długo pracują)
Druga sprawa MMSY nie odbiera z żadnej sieci, chociaż wysyła bez problemu. Odpowiedź z PLAY, niech inni sobie sprawdzą w swoich sieciach czemu od nich nie dochodzą, skoro można wysyłać do innych sieci to wszystko jest OK. W BOKu ery na ten komentarz poprostu brak słów, komunikat wysłano oznacza że wysłano, więc to wina PLAY, że go nie może odebrać. No i chyba w erze maja racje, bo z orange do PLAY tez mi nie mogą dojść.
Najlepsze, właśnie wracam z Czech, niestety nie mogłem stamtąd wysłać żadnego smsa, ani wykonać połączenia. To już SKANDLALICZNY SKANDAL! ;)
Po przyjęździe do Polski zaraz tel do BOK PLAY, okazuje sie że mają umowe tylko z O2 i tylko z tej sieci można dzwonić i wysyłać, no mnie do żadnej sieci prócz EUROTEL nie chciało zalogować, nie wspominając że ani w Orange, ani w erze nie było wyszczególnionej takiej sieci do wyboru.
I to ma być ten wspaniały PLAY??????? Karte wydzwaniam i ląduje w koszu. Jeszcze w żadnej sieci nie spotkałem takiego braku profesjonalizmu i mydlenia oczu jak w PLAY. Jak dla mnie są przegrani, nieważne czy będą działać z własnych nadajników czy z zapożyczonych.
Jak narazie REKLAMACJA jest rozpatrywana, żeby mi przynajmniej za te niewysłane smsy kase zwrócili.
Ciekaw jestem czy tylko ja mam takie problemy?
Bo jak widać problemy sa w tej sieci prawie ze wszystkim.
Pozdrawiam.
Zdenerwowany martins :smt011 :)

#210615  autor: aga
 08 sie 2007, 22:46
martins pisze:Druga sprawa MMSY nie odbiera z żadnej sieci, chociaż wysyła bez problemu.
U mnie jest odwrotna sytuacja. Ja dostaję MMSy, a nie mogę wysyłać. Niby wszystko jest dobrze ustawione, a problem jednak jest. Za to SMSy chodzą bez problemu w obie strony.

#211190  autor: Dideq
 10 sie 2007, 22:44
Ja nie mam problemu wcale. ;/ Dostaje MMS i SMS z innych sieci, wysyłam również. Roamingu nie sprawdzałem. ;/ Żadnych problemów nie mam. No może jeden mały że mam jakieś przekierowania aktywne których ##002# nie wyłącza, ale to szczegół.

Nie mam żadnych problemów dużych.

#211293  autor: djfafa
 11 sie 2007, 11:03
No to i ja się wypowiem.
Mam Pleja od maja (play kartę, od czerwca abo) i wszystko chodzi ok. SMS-y, MMS-y wszędzie dochodzą (a wysyłam ich sporo) i od wszystkich przychodzą. Byłem 2 tygodnie w czechach, roaming działał bez problemów w obie strony. Może jestem wyjątkiem, nie wiem, pozdrawiam.

#211304  autor: mol
 11 sie 2007, 11:21
djfafa pisze:No to i ja się wypowiem.
Mam Pleja od maja (play kartę, od czerwca abo) i wszystko chodzi ok. SMS-y, MMS-y wszędzie dochodzą (a wysyłam ich sporo) i od wszystkich przychodzą. Byłem 2 tygodnie w czechach, roaming działał bez problemów w obie strony. Może jestem wyjątkiem, nie wiem, pozdrawiam.
U mnie też wszystko ładnie śmiga. Wprawdzie miałem problemy z dochodzącymi smsami ale było to wina softu telefonu a nie Play'a.

#211306  autor: zielo53
 11 sie 2007, 11:29
Ja mam Play od marca i zawsze wszystko bylo ok smsy dochodza i wysylaja sie wszedzie bezproblemu , MMSy tez nawet te po 300 KB , roaming przetestowałem w Egipcie, Izraelu i Włoszech wszystko OK .

Moim zadaniem macie jakies stare telefony pamietajace poczatki Ery, Plusa i Ideii i dlatego mozecie miec problemy bo te telefony nie sa przystosowane do kart USIM bo gdy te telefony bylu produkowane nie bylo jeszcze UMTSu i 3G

Wiec napiszcie przy okazji jaki macie telefon

Mi działało wszystko na telefonach: LG U8120, LG KU3111, LG Chocolate,Samsung Z400

[ Komentarz dodany przez: D@rio: 2007-08-11, 11:42 ]
post wymoderowano
Ostatnio zmieniony 11 sie 2007, 11:42 przez zielo53, łącznie zmieniany 1 raz.

#211415  autor: yagi
 11 sie 2007, 17:21
zielo53 pisze:Moim zadaniem macie jakies stare telefony pamietajace poczatki Ery, Plusa i Ideii i dlatego mozecie miec problemy bo te telefony nie sa przystosowane do kart USIM bo gdy te telefony bylu produkowane nie bylo jeszcze UMTSu i 3G
O tym samym pisalem w temacie o problemach w roamingu Play... Jak dla mnie tutaj lezy spora czesc problemu...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#211486  autor: martins
 11 sie 2007, 22:02
Pytanie do DJFAFA:

Możesz mi proszę napisać z jakiej sieci korzystałeś będąc w czechach? :shock:
Bo tak jak mówie u kolegów w Orange i Erze telefony nie znajdowały sieci o2, a przecież z innej nie można. Zresztą mnie i tak łączyło automatycznie do EUROTEL.

Z mmsami już rozwiązali problem (a miała to być przecież winna innych operatorów ;))

Problem pozostał w tej chwili smsów pod ten jeden numer ERY. Ale przynajmniej rozpatrzyli pozytywnie reklamacje i oddali 9 zł za to, że nie można było wysłać smsów a kase zjadało.

To już coś. Będę wdzięczny za odpowiedź dot. połączen w Czechach.

[ Dodano: 2007-08-11, 22:08 ]
mol pisze:
U mnie też wszystko ładnie śmiga. Wprawdzie miałem problemy z dochodzącymi smsami ale było to wina softu telefonu a nie Play'a.
No ja kartę sim nawet przekładałem do innego tel, ale pod ten felerny jeden nr, smsa również nie dało sie wysłać.
No ale technicy to mają niby sprawdzić nawe chcieli ten nr. Zobaczymy.

#211771  autor: djfafa
 12 sie 2007, 17:53
Martins korzystałem z O2, nie próbowałem korzystać z innych sieci. Dodam, że wypróbowałem tylko połączenia i SMS-y, nie wiem czy działają np. MMS-y.