• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #201028  autor: tazzer
 10 lip 2007, 18:47
Witam Was.
Mam dylemat mimo, ze czytalem chyba z 3 dni to forum jak i inne (pl.rec) i za duzo sprzecznych informacji bylo.
Sytuacja wyglada tak: skonczyl mi sie abo w orange, staz 9 lat, taryfa jedna idea 25, srednie rachunki 80zl (troche bez sensu nie? :) ).

Co mi proponuja (czesto dzwonia):
1. abo 12 miesiecy, 25zl na wszystko, plus 50% wiecej - pani mowila, ze te 12,5 zl to na wszystko jest, a ja czytalem, ze 50% wiecej jest tylko na stacjonarne i orange -ale moze tak jest w taryfie NOwy Twoj Plan, a ja bym zostal w Jednej Idei. Ale to jest malo moim zdaniem.
2. abo 12 miesiecy, tez 25zl na wszystko plus "Wszyscy w orange extra 18" - cos co mam przez 9 miesiecy za darmo a ostatnie 3 miesiace 18 zl /miech. To dziala tak, ze I miesiac mam 90zl na orange i stacjonarne, kazdy kolejny o 5 zl wiecej az do VII w ktorym mam 120zl; VIII i IX tez mam 120zl, a pozniej moge zrezygnowac ,albo wlasnie placic te 18zl. W ogole ktos widzial szczegoly tej promocji? Bo ja nie moglem tego znalezc w orange.pl. W sumie swietna promocja moim zdaniem.

Czego oczekuje / profil dzwonienia:

Koniecznie chce zachowac stary numer.
Dziewczyna TAK TAK - ewentualnie moze zmienic na cos innego (mile widziany darmowy numer, albo tani nr).
Wiekszosc znajomych to Era (i to mnie boli).

Do czego sam doszedlem:

Plus - odpada, bo prawie nikt nie ma tam nr, wiec w sumie lepiej juz zostac w orange (chyba, ze ktos zna fajna taryfe w Plusie spelniajaca zawarte w tym poscie warunki).

Era - fajne taryfy (dziewczyna moze tez tanie numerki sobie wybrac za 4 zl i miec po 3 / 9 gr do mnie), np 45 zl i 120 min plus minuty za przeniesienie numeru.
_minus_ Ery: pakiet minut a nie zlotowek - lipa jesli chodzi o poleczenia roamingowe, a moze ktos zna sposob jakis na to? bo jesli wyjade na miesiac to nie wykorzystam abonamentu (co z tego ze przejdzie mi na nastepny miesiac i wtedy na sile bede wygadywal, nie o to chodzi), a dodatkowo bede bulil za nawet jednego smsa - troche glupie. Tutaj przewaga Orange i PLay.

Play: Abo odpada, bo nie potrzebuje telefonu, a poza tym nowa siec, wiec boje sie wiazac. Ale play karta, doladowywac sobie co 2 miesiace 50 zl i miec 35gr za min, to fajne.
_minus_ Play: Niepewny roaming na karcie - w koncu jak to jest? Jest on juz czy go nie ma? Wieszajace sie karty SIM (mam SE W710i, a slyszalem, ze z SE moga byc problemy). Brak pakietow/tanich polaczen do jednej osoby - a moze sie szykuja jakies zmiany?

Co byscie zrobili na moim miejscu?
Prosze o pomoc....
Pozdrawiam
Tazzer

"I can accept failure, but I can't accept not trying" MJ

#201132  autor: Vieslav
 10 lip 2007, 21:30
No skoro większość znajomych w Erze to weź sobie Ere i ten abo za 45 zł. Dodatkowo dostaniesz minuty za przeniesienie numeru.

#201199  autor: tazzer
 10 lip 2007, 23:41
No tak...ale tak naprawde, to co ja z tego mam, ze mam tez ere? nie mam taniej do ery i tak (chyba, ze liczyc ten pakiet za przeniesienie numeru, on chyba tylko na ere..), w szczegolnosci nie mam taniej do tego jednego numeru (a moze sa pakiety jakies nie tylko na pre paid?). Kilka miesiecy temu byla promocja, 50 zl i 80 min na wszystko +darmowy numer - to by mi najbardziej odpowiadalo, ale juz jej nie ma, i chyba nie bedzie :(
No a poza tym ten badziewiasty roaming w erze (kwestia naliczania poza abonamentem) ...

#201234  autor: Vieslav
 11 lip 2007, 09:25
No niby tak, ale: TO sprawdzałeś? Za 40 zł masz co miesiąc 1000 minut do Ery, czyli wcale nie tak mało.

#201297  autor: tazzer
 11 lip 2007, 11:48
Tak, widzialem, to jest fajne, ale te 1000minut do ery to jest na 12 miesiecy, czyli 83 minuty miesiecznie, co nie jest malo oczywiscie.
Po zsumowaniu tych 500 minut do wszystkich (bonus), 80 min do wszystkich i 1000 minut do ery (bonus), to gdybym dzwonil tylko do ery, to mi wychodzi polaczenie za 19.5gr za minuty :)

Tylko staly abo 40 zl i brak naliczenia roamingu. A np W play placic miesiecznie 25zl, miec fajne naliczanie roamingu (przy zalozeniu, ze dziala w ogole) i placic 35gr za minute do wszystkich (tez nie tak duzo).

#201299  autor: PingNoMore
 11 lip 2007, 11:54
tazzer pisze:Tak, widzialem, to jest fajne, ale te 1000minut do ery to jest na 12 miesiecy, czyli 83 minuty miesiecznie, co nie jest malo oczywiscie.
Te 1000 minut jest co miescią, no tak mi sie przynajmniej wydaje.

#201351  autor: Btk_Tomas
 11 lip 2007, 14:09
PingNoMore pisze:
tazzer pisze:Tak, widzialem, to jest fajne, ale te 1000minut do ery to jest na 12 miesiecy, czyli 83 minuty miesiecznie, co nie jest malo oczywiscie.
Te 1000 minut jest co miescią, no tak mi sie przynajmniej wydaje.
Tak jak Powiedziałeś ,tylko ci sie wydaje. :D
Są na okres 12 miesiecy, czyli 83 miesiecznie.

#201364  autor: Kazimierz55
 11 lip 2007, 15:02
Czy to nie jest tak, że to 1000 minut do Ery można wykorzystać dopiero po wykorzystaniu całej kwoty zoobowiązania do wszystkich sieci ???

(Nie jestem pewien; poprawcie mnie jeśli się mylę)

#201388  autor: aga
 11 lip 2007, 17:12
Kazimierz55 pisze:Czy to nie jest tak, że to 1000 minut do Ery można wykorzystać dopiero po wykorzystaniu całej kwoty zoobowiązania do wszystkich sieci ???
Zgadza się.
Kod: Zaznacz cały
Minuty z pakietu promocyjnego wykorzystywane są zawsze po minutach z Oferty uniwersalnej, Oferty taniej w sieci oraz Oferty multimedialnej.

#201527  autor: bkawa
 11 lip 2007, 23:29
witam
mam podobna sytuacje i jak sie nic ciekawego nie wydarzy to uciekam do TT
obecnie wykorzystuje jeden nr za 5pln i to bardzo intensywnie, wiec tylko to mnie trzyma przy orange, najpóźniej pod koniec wakacji ten nr nie będzie mi potrzebny i wg mich wstępnych kalkulacji obecna oferta TT pozwoli mi na obniżenie kosztów
pozdrawiam :smt006

#201995  autor: tazzer
 13 lip 2007, 13:00
Sklaniam sie ku Erze, ale czy ktos wie, czy maja wyjsc w erze promocje typu: najtaniej z przyjaciolmi, czy jak np w plusie 180min z 3 numerami za 10 zl? Albo po prostu darmowy numer...... Przegladajac oferty zauwazylem, ze Era ma najmniejsza elastycznosc (nie liczac Playa :) )...i oczywiscie mowa o abo a nie pre paidach.
Pozdrawiam i dzieki za poprzednie odpowiedzi.

#202025  autor: macs22
 13 lip 2007, 13:43
Mogłbyś sobie do abo za 45 zł dokupić ofertę taniej z przyjacielem za 30 zł (2000 minut).

#202126  autor: tazzer
 13 lip 2007, 17:34
Hmm, a jestes pewny, ze mozna? Bo ja pamietam, ze taka opcja byla jak mozna bylo sobie wybierac "pakiet uniwersalny" czy inne, a teraz masz po prostu abonamenty rozne (dla oszczednych, dla wymygajacych, itd...) Jesli jest tak jak mowisz, to dobrym rozwiazaniem jest wziecie abo 20 zl (40 min) +30 zl przyjaciel.
Swoja droga Plus i Oragne w swoich ofertach darmowych minut daje rowniez darmowe smsy na ten jeden numer, czego Era nie robi - troche glupie jak dla mnie posuniecie.

#202192  autor: macs22
 13 lip 2007, 20:49
Wszystkie taryfy Ery dla klientów indywidualnych (poza taryfą zero) są to taryfy oparte na Nowy Komfort/ Nowy Komfort VIP. W ofercie dla oszczędnych kosztajesz jedną "Ofertę Uniwersalną" w cenie 20 zł i możesz dołożyć inne oferty z Nowego Komfortu tj. taniej w sieci, weekendowa, multimedialna, blueconnect w telefonie, z przyjacielem bez ceny promocyjnej tj. 30 zł. Poprostu kupujesz propozycję dla oszczędnych, a potem u konsultanta aktywujesz ofertę taniej w sieci. Upewnij się na infolinii Ery (0 801 202 602). Hehe ale wyszła reklama :P Nie jestem pracownikiem Ery :) Nie jestem pewien ale jeśli zamówisz odrazu taniej z przyjacielem to bedziesz miał tańsze telefony bo zwiekszy sie liczba pakietów, ale to pewnie trzebaby zajść do sklepu/salonu firmowego Ery.
 #202368  autor: nth
 14 lip 2007, 13:15
tazzer pisze:1. abo 12 miesiecy, 25zl na wszystko, plus 50% wiecej
2. abo 12 miesiecy, tez 25zl na wszystko plus "Wszyscy w orange extra 18" - cos co mam przez 9 miesiecy za darmo a ostatnie 3 miesiace 18 zl /miech. To dziala tak, ze I miesiac mam 90zl na orange i stacjonarne, kazdy kolejny o 5 zl wiecej az do VII w ktorym mam 120zl; VIII i IX tez mam 120zl, a pozniej moge zrezygnowac ,albo wlasnie placic te 18zl. W ogole ktos widzial szczegoly tej promocji? Bo ja nie moglem tego znalezc w orange.pl. W sumie swietna promocja moim zdaniem.
Wszystko wskazuje na to że powinieneś przywitać się z Erą, chciałm tylko uścislić, że
1. 50% więcej w Ji jest na wszystkie sieci, jezeli Cię przeniesie na NTP będzie na ois, ale wtedy możesz wyciagnąc dużo wiecej ciekawych usług
2. Usługa wszyscy w orange nie polega na tym że dostajesz 90zł, 120zł tylko 90 MINUT i 120 MINUT.
3. jeżeli zostaniesz w JI to wszystkie usługi + abonament moga byc wykorzystane na roaming.

#202467  autor: tazzer
 14 lip 2007, 17:56
Dzieki za odp.
Jestem pewien, ze mowila "zl", ale fakt, ze to by bylo zbyt piekne.
A w NTP w roamingu idzie kasa z wszyscy i na wszystko i z niczego wiecej rozumiem?

No jeszcze sie waham Era / Play karta... ;)

#202492  autor: macs22
 14 lip 2007, 19:56
Jeżeli zależy ci na jednym "darmowym" numerze to bierz Erę, a jeśli nie to bierz Play kartę.

#202598  autor: Vieslav
 15 lip 2007, 09:03
Ja na twoim miejscu bym się nie wahał i jeżeli chcesz już na kartę to weź Tak-Taka, chociażby ze względu na tanie numerki (po 22 płacisz tylko 3 gr/min, w dzień 6 gr). Zobacz, ile zaoszczędzisz. A ten bonus 2 przychodzące=1 wychodząca w Tak-Taku też jest (chyba, przynajmniej kiedyś był :roll: ).

#202610  autor: macs22
 15 lip 2007, 10:05
Mulder ma całkowitą rację. Jeżeli ci nie zależy na nowym telefonie to bierz Tak-Taka bez gardania i bedziesz miał tanie rozmowy do "przyjaciółki :P" i nie zbankrutujesz co dzwoniąc bardzo dużo do jednego numeru w Play-u na 100% by sie stało :).

#203262  autor: tazzer
 17 lip 2007, 11:26
Tak, jest bonus 2 za 1, ale duzo gorszy niz w Play: 1zl meisieczne abo, dopiero jak uzbierasz w miesiacu 10 min to masz 5 wychodzacych - i te bonusowe numery sa tylko do Era, Heyah i stacjonarne - wiec w sumie takie sobie to jest w szczegolnosci konfrontujac to z Playem.

Ale macie racje, ze te tanie numerki.... :) to jest dobre rozwiazanie.
A, i wcale jeszcze nie jestem przekonany do pre paida - plus to roaming, a minus to to, ze bedac w srodku lasu nie doladuje sobie konta....:)