• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #199443  autor: basiulenkaa
 05 lip 2007, 20:18
Mam taki... Raczej problem.
Kiedyś miałam neostradę, serwer w piwnicy, a do niego podpięte około 20 osób.
Tak, że trochę osób z bloku miało neta.

Teraz wszyscy są podpięci do Switcha [?] i od tego Switcha idzie kabel do anteny na bloku. Antena ciągnie sygnał od tej 'głównej' anteny maxymalnie 1km od bloku. Sygnał jest kiepski. Normalna rozmowa na Skype jest okej, gorzej jak chcę nadawać sygnał z kamerki internetowej. :/ Jak włączę kamerkę, to przerywa za chwilę... Połączenie 1 minutę, dwie. Najdłużej, to było tylko pół godziny. Z anteny, z której jest 'pobierany' sygnał, internet ma duuużo osób, nawet nie mam orientacji ile. Może z 500 osób, może więcej. Ma to jakieś znaczenie? Nie chodzi o pogodę, bo w słoneczne dni jest tak samo. Ogólnie, to co chwilę przerywa, więcej tego neta nie ma, niż jest. Programy p2p też są poblokowane. Switch ma możliwość blokowania pobierania plików z tego typu programów?

Nie wiem co się z tym dzieje... Mógłby ktoś pomóc?
Już nie mam sił do tego neta, a facet nic z tym nie chce zrobić i nie odbiera telefonów. Neta mam w sumie za darmo, ale wolałabym płacić, niż tracić nerwy.

Więcej chyba nic nie napiszę... Napisałam, to co wiem.

Z góry dziękuję za pomoc.

...

#199444  autor: Vieslav
 05 lip 2007, 20:22
Jeżeli to jest neostrada dzielona na 500 osób to sie nie spodziewaj rewelacji. W najwyższej opcji masz upload 256 kb (czasem dają 512, ale to i tak za mało jak na 500 osób), więc o skype zapomnij.

#199453  autor: basiulenkaa
 05 lip 2007, 20:46
No okej, Skype jakoś przeboleję.

Ale, żeby co chwilę przerywało? Czasem nie mogę nawet sprawdzić poczty, bo przekroczono limit czasu połączenia. ://

...

#199454  autor: Kaczy
 05 lip 2007, 20:49
Skontakuj się z administratorem tej radiówki. Widocznie przesadził z ilością osób, które podłączył i łącze nie wyrabia.

...::: Made for loneliness :::...

#199455  autor: basiulenkaa
 05 lip 2007, 20:52
Kaczy z nim nie da się skontaktować. Nie odbiera żadnego telefonu.
Może przesadził, ale odkąd pamiętam to tak było zawsze.
Materialista. :/ Nie zalezy mu na jakosci łącza tylko na tym, jak więcej osób zyskać i zarabiać.

Ma to gdzieś.
Jedyne, to można zadzwonić do jego sklepu, tam odbierają i starają się pomóc, ale to skutkuje tylko na kilka dni.

...

#199457  autor: babeo
 05 lip 2007, 21:00
basiulenkaa pisze:Może z 500 osób, może więcej. Ma to jakieś znaczenie?
Albo nie wiesz wszytskiego, albo coś myslisz. Niemożliwe żeby 500 osób ciągnegło na neo (pomijając legalność tego) Wysraczy taki upload podzielić na 10 oóśb i już jest kaszana, to co dopiero z 500...

poza tym...
basiulenkaa pisze:Mam chłopaka i brata, którzy zajmują się informatyką także wiesz...
dowiedź się od nich jakie masz dokładnie łącze 8)

#199459  autor: pawel_k
 05 lip 2007, 21:03
Z tymi osiedlowkami tworzonymi przez przypadkowe osoby tak juz jest. Wszystkich na jeden kabel, alleluja i do przodu....
Pare osob wlaczy p2p i siec pada. Ktos chce sobie wlaczyc kamerke na skype to samo. Polecam zmiane operatora na nie-osiedlowego.

:)

#199461  autor: basiulenkaa
 05 lip 2007, 21:10
babeo pisze: Albo nie wiesz wszytskiego, albo coś myslisz. Niemożliwe żeby 500 osób ciągnegło na neo (pomijając legalność tego) Wysraczy taki upload podzielić na 10 oóśb i już jest kaszana, to co dopiero z 500...
Facet ma kilka bloków na jednej antenie, nie mówiąc o domach wolnostojących, i miasteczkach i wioskach do 30km od anteny. Nie wiem czy to jest neostrada.

pawel_k pisze:Z tymi osiedlowkami tworzonymi przez przypadkowe osoby tak juz jest. Wszystkich na jeden kabel, alleluja i do przodu....
Mój brat się tego czepił, to tak jakoś złapali z ojcem cały blok. Była wcześniej neostrada na ten cały blok, wszystki śmigało bardzo szybko, a jak nie było neta to to były problemy tpsa. Tyle, że wtedy nie było radiówki.

...

#199463  autor: elrond
 05 lip 2007, 21:37
Mój brat jest adminem lokalnej radiówki z jego firmy. Wszystko zależy od urzadzeń, ale na jakieś 200 osób (?), są trzy anteny i oczywiście 3 Access Point'y (APeki). Wiem że na to wszystko jest rozdzielone jakieś światłowodowe łącze 25-megowe. Do tego wszyscy klienci są od niedawna podłączeni łączem szerokopasmowym PPPoE (akurat tu dokładnie nie wiem czym sie to charakteryzuje). W każdym badź razie połączenie stało się bardziej stalilne. Niestety nie mam kamery, ale rozmowy skype działają w porządku.

Teraz - wracając do problemu - sieci radiowe nie należą do czegoś co jest bardzo dobre, to nie neostrada. Tak jak wyżej pisałem trzeba się postarać i naprawde zająć sprawą żeby to jakoś ulepszyć.
Już sie nieraz spotkałem że takie osiedlowe radiówki nie działają za dobrze. Problem często jest w barku ograniczeń - ktoś coś włączy i mamy MUŁA.

Wiec basiulenkaa żeby działał ci skype musi byc nie tylko odpowiednie lącze (do video to pewnie z 512 minumum) ale też jakość.
Jeżeli tak jak mówisz masz neta za darmo, to myśle że nie powinnaś liczyć na wiele.
No i jeśli chodzi o p2p, ja mam cały czas przy łączu 512 - download ~55-62 czyli tak jak ma być. W po 00:00 odblokowuje się i były czasy gdy szło 400KB/s :-) teraz tak pod 200KB/s. i wydaje mi sie to być dobrym systemem bo nikt nie narzeka, a ci co mają interes zadowoleni.
W przypadku twojej sieci uważam że:
1) albo admin jest łapczywy i przyłączył zbyt wiele ludzi
2) albo nie umie zarządzać ruchem w swojej sieci
3) albo opcja 1 + 2.

#199465  autor: basiulenkaa
 05 lip 2007, 21:50
elrond pisze:Teraz - wracając do problemu - sieci radiowe nie należą do czegoś co jest bardzo dobre, to nie neostrada. Tak jak wyżej pisałem trzeba się postarać i naprawde zająć sprawą żeby to jakoś ulepszyć.
Już sie nieraz spotkałem że takie osiedlowe radiówki nie działają za dobrze. Problem często jest w barku ograniczeń - ktoś coś włączy i mamy MUŁA.
Wiem, ze to nie jest coś dobrego. Porównanie juz mam. Jak była neostrada, to nie było żadnego problemu. Wtedy kamerki nie miałam, także nie wiem jak mogłoby być. W moim wieku i z ym co ja 'wiem' to ja nic nie zdziałam, żeby coś ulepszyć. W sumie znajomy ojca, który ma net z tej samej anteny ma odblokowane p2p. Pare innych osób też, a u mnie to nie działa...
elrond pisze:Jeżeli tak jak mówisz masz neta za darmo, to myśle że nie powinnaś liczyć na wiele.
Wolałabym płacić te 20 czy 30zł, ale żeby net chodził normalnie. Co do transferu. Na niego narzekać nie mogę. Jak coś z jakiejś strony ściągam to transfer ma jakieś 100, czasem 200kb/s.
elrond pisze:W przypadku twojej sieci uważam że:
1) albo admin jest łapczywy i przyłączył zbyt wiele ludzi
2) albo nie umie zarządzać ruchem w swojej sieci
3) albo opcja 1 + 2.
Opcja 3. Ile razy prosił brata o to, żeby coś zrobił na serwerze. :/ Nie zna się, a zakłada serwery. Yhh.

...

r4e

#199475  autor: amadeo
 05 lip 2007, 22:11
tak czytam i nikt nie zauważa że Video to duza transmisja pakietów...moim zdaniem admin wie co robi,....zapchałbyś całe łacze itp, a jak myślę niemasz umowy na transmisje Video

[ Dodano: 2007-07-05, 22:12 ]
Kaczy pisze:Skontakuj się z administratorem tej radiówki. Widocznie przesadził z ilością osób, które podłączył i łącze nie wyrabia.
ano nie wyrobi na takiej przepustowości :smt006

Obrazek

#199477  autor: basiulenkaa
 05 lip 2007, 22:13
amadeo pisze:tak czytam i nikt nie zauważa że Video to duza transmisja pakietów...moim zdaniem admin wie co robi,....zapchałbyś całe łacze itp, a jak myślę niemasz umowy na transmisje Video
A jak inni zapychają łącze ściaganiem z p2p?
To, żeby można było rozmawiać widząc drugą osobę to trzeba umowę? :/
Pierwsze słyszę. Wtedy kamerki chyba nie byłyby tak łatwo dostępne.

...

re

#199480  autor: amadeo
 05 lip 2007, 22:16
basiulenkaa pisze:
amadeo pisze:tak czytam i nikt nie zauważa że Video to duza transmisja pakietów...moim zdaniem admin wie co robi,....zapchałbyś całe łacze itp, a jak myślę niemasz umowy na transmisje Video
A jak inni zapychają łącze ściaganiem z p2p?
To, żeby można było rozmawiać widząc drugą osobę to trzeba umowę? :/
Pierwsze słyszę. Wtedy kamerki chyba nie byłyby tak łatwo dostępne.
]
admin sieci to nie półgłówek wie co sie dzieje-śledzi pakiety..jak jest żle to robi tz CIACH.... :smt007

[ Dodano: 2007-07-05, 22:30 ]
basiulenkaa pisze:
amadeo pisze:admin sieci to nie półgłówek wie co sie dzieje-śledzi pakiety..jak jest żle to robi tz CIACH....

Nie jest półgłówkiem? Nie powiedziałabym.
dokładnie bym zrobił to samo jakbym wyczaił jak ktoś dobija łącze....

Obrazek

#199494  autor: basiulenkaa
 05 lip 2007, 22:54
amadeo pisze:dokładnie bym zrobił to samo jakbym wyczaił jak ktoś dobija łącze....
To czego nie poblokuje p2p?!
Oni łacza nie dobijają?
Nie dość, że ja mam zablokowane, to nie mogę raz na jakiś czas pogadać przez Skype z kamerką. :x a Ci co mają odblokowane, to ciągną z p2p CAŁY CZAS.
Błagam, nie denerwujcie mnie takim gadaniem.

...

#201542  autor: Sirmark
 12 lip 2007, 01:08
chyba se zartujesz. czyli Ona moze tylko sciagac poczte i ogladac www przy wylaczonych obrazkach co by lacza nie zapychac?

jako uzytkownik ma prawo korzystac ze wszytkich uslug.. a obowiazkiem admina jest zapewnic sprawne dzialanie sieci.. np. powiedzmy ze moze kosztem p2p.
basiulenkaa pisze:Mój brat się tego czepił, to tak jakoś złapali z ojcem cały blok. Była wcześniej neostrada na ten cały blok, wszystki śmigało bardzo szybko, a jak nie było neta to to były problemy tpsa. Tyle, że wtedy nie było radiówki.
ja mam ogolnie zle doswiadczenie z osiedlowkami. Oczywiscie sa wyjatki, ale jak patrze np. po mojej sieci z ktorej w wiekszosci jestem zadowolony , to widze ze troche musza sie nakombinowac, aby okielznac to co robia userzy.

W kazdym razie u Ciebie sa dwa wyjscia. Niech ktos od Was postawi ultimatum temu adminowi, a jak to nie poskutkuje to wziasc sie i odlaczyc od niego.
przy 20 osobach to sami sobie wezcie jakies lacze, po 20 zl na glowe i do tego dobry router. jak go dobrze skonfiguruje ktos to bedzie sobie dzialac bez kombinowania.

Teraz sie to szczegolnie zauwaza ze jak sie chce miec cos za grosze to nie mozna liczyc na jakosc . Dlatego lepiej zaplacic wiecej i miec cos dobrego.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew