Mój brat jest adminem lokalnej radiówki z jego firmy. Wszystko zależy od urzadzeń, ale na jakieś 200 osób (?), są trzy anteny i oczywiście 3 Access Point'y (APeki). Wiem że na to wszystko jest rozdzielone jakieś światłowodowe łącze 25-megowe. Do tego wszyscy klienci są od niedawna podłączeni łączem szerokopasmowym PPPoE (akurat tu dokładnie nie wiem czym sie to charakteryzuje). W każdym badź razie połączenie stało się bardziej stalilne. Niestety nie mam kamery, ale rozmowy skype działają w porządku.
Teraz - wracając do problemu - sieci radiowe nie należą do czegoś co jest bardzo dobre, to nie neostrada. Tak jak wyżej pisałem trzeba się postarać i naprawde zająć sprawą żeby to jakoś ulepszyć.
Już sie nieraz spotkałem że takie osiedlowe radiówki nie działają za dobrze. Problem często jest w barku ograniczeń - ktoś coś włączy i mamy MUŁA.
Wiec basiulenkaa żeby działał ci skype musi byc nie tylko odpowiednie lącze (do video to pewnie z 512 minumum) ale też jakość.
Jeżeli tak jak mówisz masz neta za darmo, to myśle że nie powinnaś liczyć na wiele.
No i jeśli chodzi o p2p, ja mam cały czas przy łączu 512 - download ~55-62 czyli tak jak ma być. W po 00:00 odblokowuje się i były czasy gdy szło 400KB/s

teraz tak pod 200KB/s. i wydaje mi sie to być dobrym systemem bo nikt nie narzeka, a ci co mają interes zadowoleni.
W przypadku twojej sieci uważam że:
1) albo admin jest łapczywy i przyłączył zbyt wiele ludzi
2) albo nie umie zarządzać ruchem w swojej sieci
3) albo opcja 1 + 2.