• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #194014  autor: depablo
 19 cze 2007, 10:14
Witam

Swego czasu zastanawiałem się nad sensem wyższej stawki do Playa u różnych opów.
1. Czy wynika to z rzeczywistego kosztu połączenia z tą siecią? Chyba nie, bo stawki między-sieciowe są stałe.
2. Czy może typowa zagrywka taktyczna opów w celu zniechęcenia ludzi do przechodzenia do sieci Play?
3. A może coś innego jeszcze wchodzi w grę?

Pozdrawiam
Paweł

#194016  autor: JVoo
 19 cze 2007, 10:20
depablo, Play ma wyższą stawkę MTR. Poprosił o to UKE żeby odrobić straty związane z wprowadzeniem nowej marki. Dlatego do Playa jest drożej.

Bez Przycisków
[center]Obrazek[/center]

#194022  autor: depablo
 19 cze 2007, 10:50
Dzięki za szybką odpowiedź.

W związku z powyższym nasuwają mi się jeszcze dwa pytania.
1. Rozumiem, że ta stawka będzie niższa w momencie gdy Play będzie osiągał dobre wyniki finansowe, tak?
2. Hipotetycznie patrząc, czy w ogóle jest możliwa dyskryminacja u operatorów? Zakładając u wszystkich operatorów te same stawki MTR, czy możliwe żeby orange sobie naliczył większą stawkę do plusa niż do ery? Wydaję mi się, że w tym momencie UKE może wkroczyć.

Pozdrawiam

#194085  autor: D@rio
 19 cze 2007, 14:20
ale to przecież Orange tak ma tylko...

Obrazek

#194090  autor: aero1
 19 cze 2007, 14:27
i nie w każdym abo :P

#194095  autor: Dideq
 19 cze 2007, 14:34
aero1 pisze:
i nie w każdym abo :P
Więc mogą mniej dać ale nie chcą... :/

#194248  autor: b@sho
 19 cze 2007, 21:05
nie tylko orange panowie, era tez z tym cos zrobi bo przeciez nie bedzie finansowala polaczen play'owi w usludze 2 odebrane = 1 wychodzacych :wink: play nie chcial sie zgodzic, to niestety tak bedzie. ja wiem tylko ze nie mam w ksiazce nikogo z play'a. a ksiazke mam nie mala, wiec chyba jednak sobie nie radza :wink: plus tylko bedzie mial polaczenia do play'a takie same gdyz rozliczaja sie na innej zasadzie.

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#194279  autor: przemek910
 19 cze 2007, 22:05
b@sho pisze:era tez z tym cos zrobi
Jakby miałą to już by zrobiła... Era taka głupia nie jest.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#194280  autor: b@sho
 19 cze 2007, 22:07
kin pisze:Jakby miałą to już by zrobiła... Era taka głupia nie jest.
kin pozyjemy zobaczymy :wink:

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#194396  autor: Dideq
 20 cze 2007, 10:11
Prometo pisze:Artykuł do poczytania http://www.onet.pl/21a-4678c924
Cała Polska rzeczywistość. Zamiast dac ludziom taniej to sie ich mami reklamami i obiecankami :/

#194399  autor: yagi
 20 cze 2007, 10:13
Nie chca obnizac cen to na przyklad rozbdowuja siec lub mocniej cisna na reklame...

Jak dla mnie HSDPA 7.2 w Erze to wlasnie taki szum medialny wokol swojej sieci...

U mnie w miescie na przyklad Era i Orange zlozyly mnostwo wnioskow o rozbudowe stacji na UMTS - musza czyms odwrocic uwage od niskich cen w PLAY...

Wg mnie stare opy beda robic co tylko w ich mocy zeby nie obnizac cen...

W sumie to w Erze gdyby zjechali dla wszystkich do 60 groszy za minute do wszystkich to juz zyskaliby sporo...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#194400  autor: Dideq
 20 cze 2007, 10:15
yagi pisze:W sumie to w Erze gdyby zjechali dla wszystkich do 60 groszy za minute do wszystkich to juz zyskaliby sporo...
Póki sie znajdą chętni na ENK w tych śmiesznych promocjach to nie obniżą. :P

#194407  autor: kosaz
 20 cze 2007, 10:26
Dideq pisze:ENK w tych śmiesznych promocjach to nie obniżą.
a co to jest te enk??

#194409  autor: Dideq
 20 cze 2007, 10:29
ENK - Era Nowy Komfort

#194411  autor: kosaz
 20 cze 2007, 10:32
ok dzieki :D

#194499  autor: terry69
 20 cze 2007, 13:19
To jakas paranoja z tymi drozszymi stawkami.A wracajac do Twoich rozważan,to moze chodzi im o rzeczywiscie o zniechecenie do Play.Tylko,ze moga osiagnac odwrotny efekt.

terry

#194513  autor: yagi
 20 cze 2007, 13:40
Ja widze bardzo duzo osob przechodzacych z Orange do Playa - zwlaszcza niedoszli aneksowcy ktorzy uslyszeli co Orange ma do zaproponowania na kolejne 2 lata LOL

Najlepiej wypada Era bo tych jest najmniej ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#194555  autor: thonka
 20 cze 2007, 15:02
yagi pisze:Ja widze bardzo duzo osob przechodzacych z Orange do Playa - zwlaszcza niedoszli aneksowcy ktorzy uslyszeli co Orange ma do zaproponowania na kolejne 2 lata LOL

Najlepiej wypada Era bo tych jest najmniej ;)
pani z Orange zadzwonila do mnie tylko raz 2 miesiace przed koncem umowy, wysluchalem jej propozycji i powiedzialem, ze w takim razie raczej nie przedluzamy umowy tylko przenosimy numer po 3 latach, bo ich oferta byla smieszna. od miesiaca mam spokoj z propozycja ;) a potem play ;)

taka prawda, ze skoro nie ma sie dobrej oferty to trzeba ludziom zrobic wrazenie 'lepszosci' tak jak Plus ze swoimi reklamami ze wszystkim 'naj'.

btw. ktos wczesniej wspominal, ze nie ma nikogo w ksiaze w play.. ja tez tak myslalem do czasu, az nie spotkalem tych paru osob. poprostu przeniesli numery.

#195037  autor: nicram
 21 cze 2007, 17:58
thonka pisze:btw. ktos wczesniej wspominal, ze nie ma nikogo w ksiaze w play.. ja tez tak myslalem do czasu, az nie spotkalem tych paru osob. poprostu przeniesli numery.
Majac numer z Playa, nie ma sie presji z jakiej sieci ma sie najwiecej znajomych bo ceny sa wszedzie takie same :)