• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #188031  autor: derekpl
 31 maja 2007, 16:52
Jak w temacie - kiedy rozbudowa sieci Wimax w polsce, kiedys netia sapowiadala 150 miast na 2007 rok, a tak ostalo sie tylko na 20 z 2006.
Co dalej ?

#188069  autor: PiotrG-dz
 31 maja 2007, 18:23
Netia na 2007 rok ograniczyła inwestycje w WIMAX o 70 %.Wolą bawić się w BSA. :twisted:

#188143  autor: derekpl
 31 maja 2007, 21:23
Ograniczyla o 70% - czyt poniesie tylko koszty z wiazane z utrzymaniem dzialajacej infrastruktory.
Zapowiadalo sie tak ladnie - a wyszlo jak zawsze

#188204  autor: pyp
 01 cze 2007, 00:13
tepsaslave pisze:Wolą bawić się w BSA
Bo to napewno przyniesie większe przychody... Większośc osób ma wieksze zaufanie do Kabli niż Radiówki ...

Pozdrawiam - pYp

#188251  autor: Vieslav
 01 cze 2007, 11:43
A szkoda. Wi-max ma trochę większy zasięg niż adsl po kablach. Już tłumacze: jeśli ktoś mieszka 8 km od centrali to za nic mu nie założą neta adsl, natomiat po wi-max pójdzie spokojnie. Co prawda instalacja o wiele droższa ale idea była świetna...

#188307  autor: derekpl
 01 cze 2007, 14:38
Drozsza na mniejsza skale - ale jasli wezmiesz pod uwage koszt wybudowania calej inrastruktory od centrali do klienta to WiMax wypada stosunkowo tanio.

Wlasnie jestem w takiej sytuacji - co z tego ze mieszkam niedaleko warszawy, mam stosunkowo niedaleko do cntrali, ale kable sa polozone najdlusza z mozliwych opcji a na przeorganizowanie sie nie zanosi, zeby bylo smieszniej to do szafy w linii prostej mam jakies 300 moze 400 m ale ta jest za przejazdem kolejowym i tu jest pies pogrzebany.
Wiazalem z WiMaxem spore nadzieje, ale jak wszystko w polsce, chieli dobrze a wyszlo jak zawsze.

#188473  autor: D@rio
 01 cze 2007, 22:45
derekpl pisze:ale ta jest za przejazdem kolejowym i tu jest pies pogrzebany.
to zainteresuj się internetem z TKTelecom ;)

Obrazek

#188504  autor: pyp
 01 cze 2007, 23:46
Mulder pisze:jeśli ktoś mieszka 8 km od centrali to za nic mu nie założą neta adsl, natomiat po wi-max pójdzie spokojnie.
Jeszcze zależy jakie są warunki. Jeżeli sa zabudowania i dużo podobnych nadajników, to też moze być problem...
Mulder pisze:idea była świetna
Alez bardzo... Wtedy to nawet by była jakaś w mniejszym stopniu konkurencja do Iplus lub Blueconnect.
derekpl pisze:Wiazalem z WiMaxem spore nadzieje, ale jak wszystko w polsce, chieli dobrze a wyszlo jak zawsze.
To w twoim miejscu zamieszkania żadna siec radiowa nie odbiera sygnału... Wprost niemożlwie. A W-Max chyba nie jest niezastąpiony... ?

Pozdrawiam - pYp

#188610  autor: Vieslav
 02 cze 2007, 12:31
Wtedy to nawet by była jakaś w mniejszym stopniu konkurencja do Iplus lub Blueconnect.
Czyżby? Dla mnie żadna konkurencja, bo tych dwóch rozwiązań nie da się ze sobą porównać. Internet po wi-max działa podobnie do adsl. Czyli transfery rzędu 2 mb/s, pingi nieprzekraczające 40 ms. Natomiast net komórkowy to...net komórkowy. Transfer zależny od technologii w jakiej się znajdujesz, ping strasznie wysokie (jak testowałem Orange i Plusa na gprsie to czasem miałem ponad 1000 ms). Poza tym internet komórkowy sprawdza się świetnie, jeśli ktoś potrzebuje internetu w podróży. I jest to logiczne, że łatwiej zabrać ze sobą komórkę niż cały osprzęt wi-max.

#188684  autor: pyp
 02 cze 2007, 16:15
Mulder pisze:Czyli transfery rzędu 2 mb/s, pingi nieprzekraczające 40 ms
W neci komórkowym jeżeli jestes w zasiegu UMTS to tez masz taką prędkośc nawet szybszą...
Mulder pisze:Poza tym internet komórkowy sprawdza się świetnie, jeśli ktoś potrzebuje internetu w podróży. I jest to logiczne, że łatwiej zabrać ze sobą komórkę niż cały osprzęt wi-max.
No racja... wiadomo że lepiej wziąść telefonik niz całą antene z Wi-Max.
No i jeszcze taka kwestia, że w Necie komórkowym są duże limity transferu... Gdyby nie to to jeszcze mozna by było mówić o konkurencji, ale tak to nie była by duża konkurencja...

Pozdrawiam - pYp

#189208  autor: derekpl
 04 cze 2007, 10:02
Tak sie sklada - ze obecnosc duzej ilosci wysokich drzew skutecznie uniemozliwia kozystanie z jakiejkolwiek sieci WiFi
Nawet na dachu nie lapie zadnego sygnalu :(

#189240  autor: pyp
 04 cze 2007, 13:12
derekpl pisze:Tak sie sklada - ze obecnosc duzej ilosci wysokich drzew skutecznie uniemozliwia kozystanie z jakiejkolwiek sieci WiFi
Wszystko zalezy od warunków terenowychi atmosferycznych (w mniejszym stopniu)... Ale ogólnie WiFi to dobra rzecz...

Pozdrawiam - pYp

#189374  autor: lukastel
 04 cze 2007, 19:24
A czy w koncesji nie mają obowiązku pokrycia zasięgiem określonego obszaru do którego roku?

#189457  autor: derekpl
 04 cze 2007, 23:30
Wiem ze dobra - bo sam bylem swego czasu malym providerem netu przez WiFi a teraz sam szukam czegokolwiem sesownego - bo puki co to moge miec jedynie 512 z ADSL'a, albo pseudo net z telefonu typu Iplus czy inni, wystarczy mieszkac niespelna 20 km do stolicy aby miec problemy z netem - Polska :(

[ Dodano: 2007-06-04, 23:33 ]
lukastel - Patrz na Ere - jak pogrywa - jak UKE chcialo jej odebrac koncesje - za nie wykozystywanie uslugi, ta na predce uruchomila jedna czy dwie stacje testowe i powiedziala - ze nie zamieza sprzedawac tej uslugi, ze niby testy prowadzi, blokujac jedynie konkurencje dla Blueconnect'a, ktory to przy wimax'ie bylby smieszny ze swoimi limitami.

#189463  autor: lukastel
 04 cze 2007, 23:54
Czyli jak jest w koncesji na Wi-Max?

#189484  autor: derekpl
 05 cze 2007, 08:56
Prawdopodobnie - sa tylko ujete ramy czasowe uruchomienia uslug i tyle.
Skoro takie nrumery przechodza

#189512  autor: pyp
 05 cze 2007, 11:04
derekpl pisze:bo puki co to moge miec jedynie 512 z ADSL'a, albo pseudo net z telefonu typu Iplus czy inni, wystarczy mieszkac niespelna 20 km do stolicy aby miec problemy z netem - Polska
A ja myślałem że tylko ja mam problem z netem... Aż trudno uwierzyć że 20 km. od stolicy żadna siec już nie ma zasiegu. Ale chyba możesz sobie wziość szybszą prędkość Neostrady lub Neti lub Multimio ?
derekpl pisze:jak UKE chcialo jej odebrac koncesje - za nie wykozystywanie uslugi, ta na predce uruchomila jedna czy dwie stacje testowe i powiedziala - ze nie zamieza sprzedawac tej uslugi, ze niby testy prowadzi, blokujac jedynie konkurencje dla Blueconnect'a
hehe ;-) ładnie to wykobinowali... a Uke nic nie może zrobić bo jest inny zapis w paragrafach... :-(
lukastel pisze:Czyli jak jest w koncesji na Wi-Max?
Jest tak jak w przypadku 3G i Umts że trzeba pokryć dany teren w jakims określonym czasie.... ALe tak jak napisał darekpl, Era postawiła 2 nadajniki i testują - niby testują :?

Pozdrawiam - pYp

#189544  autor: derekpl
 05 cze 2007, 13:13
Niestety - parametry mojej linii pozwalaja jedynie na max 512 mialem swego czasu 1 MB ale caly czas zrywalo, porazka.
A wszystko przez to ze poprowadzili kable na okolo zamiast zrobic przekop pod torami.
Wtedy do terminala mialbym jakies 200 - 400 metrow kabla, a tak mam kilka km
Na poprawe sie nie zanosi :(

#189788  autor: pyp
 06 cze 2007, 00:15
derekpl pisze:Niestety - parametry mojej linii pozwalaja jedynie na max 512 mialem swego czasu 1 MB ale caly czas zrywalo, porazka.
Ale czapa i to sobie pomysleć że 20 KM od stolicy się takie jaja dzieją...
derekpl pisze:Na poprawe sie nie zanosi
Walcz żeby się poprawiło... Trzeba w to wierzyć !

Pozdrawiam - pYp

#190413  autor: D@rio
 08 cze 2007, 05:47
derekpl pisze:Wiem ze dobra - bo sam bylem swego czasu malym providerem netu przez WiFi a teraz sam szukam czegokolwiem sesownego - bo puki co to moge miec jedynie 512 z ADSL'a, albo pseudo net z telefonu typu Iplus czy inni, wystarczy mieszkac niespelna 20 km do stolicy aby miec problemy z netem - Polska
powinieneś się zainteresować internetem WiMAX z NASK'u .

Obrazek