• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #174957  autor: kamil1221
 17 kwie 2007, 19:37
Czy to nie dziwne, że w nowej promocji Orange 1 minuta rozmowy kosztuje drożej niż do pozostałych operatorów ?
Chodzi tutaj o taryfę "Plan Na Rozmowy" gdzie 1 minuta do plusa i Ery kosztuje 60 groszy a do Play 75.
Co jeszcze - w Orange powiedziano mi, że w Play nie ma sekundowego naliczania a to już totalna bzdura.
Zauważyliście jeszcze jakieś akty zniechęcenia do Playa ?
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2007, 00:12 przez kamil1221, łącznie zmieniany 1 raz.

#174961  autor: babeo
 17 kwie 2007, 19:43
kamil1221 pisze:Zauważyliście jeszcze jakieś akty zniechęcenia do Playa ?
Nawet jeżeli to pytam się co z tego? Op ma prawa dać do innych takie stawki jakie chce. Klient nie jest bezmózgim tworem. Może wybrać inny plan, lub innego opa. Luzik 8)

#174962  autor: PiKi
 17 kwie 2007, 19:47
Ja bym uznał ofertę "Plan Na Rozmowy" zniechęcającą nie tylko do play'a ale też do wszystkich innych! :evil:

V2288 -> 3310 -> 3330 -> CMD J70 -> 3410 -> 6100 -> T630 -> k700i + patch -> k550i

#174964  autor: babeo
 17 kwie 2007, 19:49
Ja zapoznałem się z nią i pusciłem w niepamięć.

#174967  autor: kamil1221
 17 kwie 2007, 20:01
babeo pisze:Nawet jeżeli to pytam się co z tego? Op ma prawa dać do innych takie stawki jakie chce.

Bo to nie jest całkiem fair w stosunku do klientów i samego Play.

Klient nie jest bezmózgim tworem.
Ale duża część klientów nawet nie czyta regulaminu oraz cennik promocji lecz polegają na reklamach telewizyjnych gdzie wszystko ładnie wygląda.

#174974  autor: Prometo
 17 kwie 2007, 20:25
PiKi pisze:Ja bym uznał ofertę "Plan Na Rozmowy" zniechęcającą nie tylko do play'a ale też do wszystkich innych! :evil:
Dokładnie. Nie mogę zrozumieć dla kogo przygotowali tą ofertę. Przecież nie wszyscy ludzie są abonentami Orange.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#174982  autor: babeo
 17 kwie 2007, 20:51
kamil1221 pisze:Bo to nie jest całkiem fair w stosunku do klientów i samego Play.
Życie ogólnie jest nei fair, a biznes to biznes.
kamil1221 pisze:Ale duża część klientów nawet nie czyta regulaminu oraz cennik promocji lecz polegają na reklamach telewizyjnych gdzie wszystko ładnie wygląda.
No ale to już niestety ich problem.

#175000  autor: Krisu6230i
 17 kwie 2007, 22:10
babeo pisze:No ale to już niestety ich problem.
zgadza sie ale dzieki temu napedzaja zysk poreczy.
Prometo pisze:Dokładnie. Nie mogę zrozumieć dla kogo przygotowali tą ofertę. Przecież nie wszyscy ludzie są abonentami Orange.
ale widac wedlug poreczy wszyscy byc nimi powinni.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#175004  autor: b@sho
 17 kwie 2007, 22:30
taryfa jaka jest kazdy widzi, kto mysli i czyta co podpisuje to wie co dla niego jest dobre, ludzie narzekaja na orange ale czy wiedza co wogule podpisuja, mysle ze nie, a tam wyraznie jest napisane na co sie zgadzaja... mam juz dosc takie gadania, jesli kots nie potrafi o siebie zadbac to ma problem, za glupote sie placi. to tak jakby ktos bral kredyt i nie czytal co podpisuje a potem zdziwony czemu raty wysokie itd... ta dziwna mentalnosc. nalezy uwaznie czytac co sie podpisuje, ot prosty wniosek.

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#175005  autor: babeo
 17 kwie 2007, 22:41
b@sho pisze: ta dziwna mentalnosc. nalezy uwaznie czytac co sie podpisuje, ot prosty wniosek
Dokładnie. Powoli zaczynam się zastanawiać, czy użytwkownicy Ery/Plusa (zwłaszcza Ery:P) nie mają używtkowników Orange za idiotów??

Mało kto z Orange narzeka na Orange, najczęściej narzekają Ci, którzy nie są w tej sieci ... żenuła :shaking2:

#175011  autor: gomez1982
 17 kwie 2007, 23:00
A ja byłem w tej sieci 4 lata i narzekam na Orange bo to co mają mi do zaproponowania albo co mieli daleko się minęło z tym co dostałem od Plusa.Chodzi mi o ilość minut w abonamencie za tą samą cene.A co do Play'a i stawek Orange do tej sieci to wynika z tego że może chcą żeby utrudnić tej sieci start poprzez dawanie wysokich stawek do niej żeby ludzie nie dzwonili albo druga sprawa taka że dużo ludzi idzie do Play'a na kartę bo mają bardzo wysokie bonusy przy doładowaniu i chcą sobie zarobić na tych użytkownikach tego nowego abonamentu którzy nieświadomi tego jaka jest stawka a wiecie że tacy się zdarzają co ulegają reklamom to będą dzwonić do swoich znajomych w Play a tym samym nabijać portfel Orange.Chyba ta druga opcja jest bardziej realna.Gdyby nie mój abo w Plusie też miał bym kartę w Play bo jest w tym wypadku taniej.

#175020  autor: Prometo
 17 kwie 2007, 23:26
babeo, tobie odpowiada sieć Orange, mnie sieć Era, gomez1982 sieć Plus i przyznaj mi rację, że każdy z nas chwali swoją sieć a nie uważa użytkownika sieci innej niż swoja za idiotę. Powiedz jaki duży plus jest w nowej ofercie Orange.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#175021  autor: babeo
 17 kwie 2007, 23:35
Prometo, dobrze wiesz - że mam na myśli ciągłe jeżdzenie po Orange przez niektórych. Nie czuję się żadnym obrońca Pomarańczy. Jak trzeba to sam po nich pojadę. Analizując jednak sytuajce i patrząc na to z boku, stwierdzam (i podkreślam, że jest to moje zdanie) że na Oange jest najwięcej krytycznych uwag i to często ze strony użytkowników innej sieci.

Ile to osób jedzie na POPa. w innym temacie obliczyłem, że korzystając z bardzo częstych ostatnio promek 50+20 i dzwoniąc po 1/3 na każdą sieć to wychodzi, że POP jest tańszy od TT. Dlaczego tyle osób powtarza stare slogany: "80gr poza sieć...zdzierstwo" a nie popatrzy na to z innej strony - z takiej by to user mógł "wydobyć" z sieć ile się da, a nie oni nas.
Prometo pisze:Powiedz jaki duży plus jest w nowej ofercie Orange.
Odpowiedziałem na Twoje pytanie w 5. poście tego tametu:
babeo pisze:Ja zapoznałem się z nią i pusciłem w niepamięć.
:-)

#175025  autor: gomez1982
 17 kwie 2007, 23:52
Prometeo mi odpowiada każda sieć pod warunkiem że oferuje dla mnie coś ciekawego.Era jak dla mnie ofertę prestiż,Plus swoje godziny a Orange Premium.W Erze jest jeszcze ciekawa oferta 1000 minut do każdej sieci w europie za 300 zł co chyba niedługo każdy ją będzie musiał mieć bo połowa znajomych w Anglii itp będzie.Ja więc tak patrze na sieci.Każda ma coś dobrego w zależności od posiadanych dochodów.Teraz pewnie miał bym dylemat co brać Ere Komfort za 80 zł ,Premium czy Plus 110 albo Play na kartę.I chyba wybrał bym to ostatnie bo nie wiąże się żadnym cyrografem a doładowanie za 100 zł daje już duży bonusik.Każdy bierze tam gdzie lubi i tam gdzie woli.A co do mówienia przeciw Play to w sumie Orange tylko pokazało że daje większe stawki za połączenia.Inne sieci traktują Play na równi z innymi.Z resztą Era już zeszła w abonamencie do podobnej ceny za minute jak Play a Plus pewnie też tylko poczekajmy na jego nowe taryfy.Ale Orange i tak lubię najmniej.Jakoś przez ostatnie dwa lata bycia u nich się zniechęciłem do tej sieci.

#175026  autor: kamil1221
 18 kwie 2007, 00:07
Inne sieci traktują Play na równi z innymi
Nie zgodzę się z tym, że tylko, Orange.
Dokładnie tak samo postąpiło Tele2, które w cenniku Darmowe Rozmowy Non Stop zastosowało ceny do sieci Play prawie o 50 proc. wyższe, niż do pozostałych sieci. Podobnie mieli uczynić niektórzy operatorzy VoIP.
Źródło fnk.pl
Obrazek

#175028  autor: Krisu6230i
 18 kwie 2007, 00:17
babeo, cala ta grupa mi nieodpowiada(TP + orange), natomiast POP dla mojej rodzinki sprawdza sie idealnie i to mimo tych 80 poza siec...
ja rozumiem ze czytac umowe trzeba ale taka praktyka jak wyszczegolnianie jednego z konkurencyjnych opow wyzsza stawka jest dziwne. wiem ze w biznesie sentymentow nie ma, ciekawe tylko czy era tez podazy ta sciezka. oby nie, nie bronie jej (cuda ze zmiana regulaminu) ale dzialania poreczy sa niezrozumiale dla mnie.
poczekajmy az sytuacja unormuje sie cenowo, bo zapewne stawki za polaczenie sie (prawie) wyrownaja i co wtedy z genialnym zapisem ze do playa jest wiecej? straci sens bo uzytkownicy jakos sie rozloza na obecnych czterech opow.
razace jest tylko to ze pomaranczowi mysla i to chyba dobrze ze czego nie dadza w "promocji" to i tak sie sprzeda, bo wielu ludzi ma sentyment do Tp (telepunkty).

----------EDIT-----------
kamil1221, aha to ciekawie sie robi... sila zlego na jednego ? :)

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#175034  autor: kamil1221
 18 kwie 2007, 00:24
kamil1221, aha to ciekawie sie robi... sila zlego na jednego ?
Możliwe - chyba nie wszytkim pasuje wejście Play na nasz rynek ?

#175035  autor: Krisu6230i
 18 kwie 2007, 00:26
ale neimasz wrazenia ze mimo tego ze nie pasuje i tak nie do konca traktuja play powaznie? jako takei realne zagrozenie, w perspektywie czasu...
mysle tu o braku jakichs powalajacych promocji, a w TT o ile si enie myle skonczyly sie tanie numerki.

#175037  autor: kamil1221
 18 kwie 2007, 00:36
Wydaje mi się że Playa traktują jako nie istotną sieć która nie może im zagrozić dlatego że:

- brak własnej sieci (dopiero się budują),
- mała ilość punktów sprzedaży,
- niedoświadczony personel,
- brak tanich abonamentów tzn. poniżej 50 zł.

Chodź w Tychach mam już praktycznie 2 salony Play: Empik oraz stoisko w Realu oba nie funkcjonują – nie da się podpisać umowy.
Przewidują że za ok. tydzień będą w stanie podpisywać umowy.

#175038  autor: babeo
 18 kwie 2007, 01:06
Ja osobiście nie uważam, że Play (aktualnie) jest zagrożeniem dla wielkiej 3. Powody? Kamil napisał powyżej.