• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 8 z 35
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 35

#165317  autor: D@rio
 23 mar 2007, 14:51
kamowpl, jeszcze zobaczymy kto będzie miał rację ;)

Obrazek

#165327  autor: user_delete17
 23 mar 2007, 15:35
lechuslupsk pisze: W przypadku chęci rozwiązania umowy wiążącej Abonenta z PTC, Abonent powinien wskazać na piśmie rozwiązującym umowę zapis, z którym się nie zgadza. W przypadku wskazania uaktualnień wynikających bezpośrednio z obowiązujących przepisów prawa nadrzędnych w stosunku do Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, PTC nie może zaakceptować braku zgody na jego wprowadzenie jako powodu do rozwiązania przez Abonenta umowy przed terminem jej obowiązywania bez naprawienia szkody (kary umownej) wynikającej z warunków promocji, w której umowę zawarł Abonent.
Bzury piszą. Wiadomo, że prawo telekomunikacyjne jest dokumentem nadrzędnym co sami wskazali, a co za tym idzie nie było konieczności uzupełniania czegokolwiek, bo po co skoro już jest zapisane.
Problem polega na tym, że bez względu na zakres zmian to mam prawo do rozwiązania umowy i nie jest ważne czy wynika to z ustawy czy nie. PTC powinna o tym wiedzieć i się teraz nie wykręcać.
Wystarczyło wprowadzić ten regulamin dla nowych abonentów, a starych i tak zmiany musiałyby obowiązywać jeżeli wynikają bezpośrednio z aktu nadrzędnego.
Po prostu strzelili sobie gola.

#165338  autor: kaliberek
 23 mar 2007, 16:21
to kpina ze strony ery , ale faktycznie znajomi z ery juz zacieraja raczki w szybciutko do playa na specjalnych warunkach 8)

#165348  autor: przemek910
 23 mar 2007, 16:40
zerki pisze:tutaj jest ciekawy akrtykul Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z ktorym warto sie zapoznac:
http://www.urtip.gov.pl/u...out=3&page=text

i wszystko jasne.
Pozdrawiam.
Myślisz, że nikt przed Tobą nie "wyczaił" tego artykułu? Baa. nawet na telepolis był zamieszczany.
Rzecz w tym, że PTC odpowiedziała negatywnie na ten artykuł...

#165349  autor: Animatter
 23 mar 2007, 16:43
A mi dzisiaj babka w Erze powiedziała, że nie przyjmie wniosku twierdząc, że tylko salony firmowe mogą takie pismo przyjąć. Na pytanie czy przekaże to pismo do siedziby w Warszawie, stwierdziła, że nie, gdyż nie ma uprawnień. Zapytana czy podpisze oświadczenie, w którym odmawia przyjęcia twierdzi, że nie. I co tu robić teraz? Wysyłać pismo bezpośrednio do Warszawy? Rozmawiałem z rzecznikiem prasowym lokalnej policji - specem od prawa cywilnego. Twierdzi, że era nie ma żadnych praw by domagać się jakiejkolwiek kasy..

#165358  autor: terry69
 23 mar 2007, 17:03
Znalazlam wzor rozwiazywania umowy z era:

http://telefon.gsm.pl/telekomunikacja/2 ... a-era.html

Piszcie,jak wam przebiega ta cała akcja.Ja tez chce uciec od ery i przejsc do Play zeby sie zalapac na specjalna oferte.

terry

#165363  autor: kamowpl
 23 mar 2007, 17:08
D@rio pisze:kamowpl, jeszcze zobaczymy kto będzie miał rację ;)
Przeciez ja sie nie potne jesli wyjdzie, ze masz racje. Ale to nie ERA ustala prawo. Ustawodawca wyraznie okreslil, ze kazda zmiana jest zmiana regulaminu. Nie ma pojecia "uzupelnienie" czy "odswiezenie" Przypuszczalem ze ERA tak latwo sie nie da, ale czy ma racje to sie okaze w najblizszych dniach. Ja uwazam, ze w chwili obecnej mamy prawo zrezygnowac z umowy. Prawo jest prawem a interpretacja prawa zawsze jest rozna. Era chce prawo zinterpretowac na swoja korzysc, to zrozumiale, kazdy by zrobil to samo. Prezes UKE dobrze zauwazyla, ze nie ma znaczenia jaka to jest zmiana, czy korzystna czy niekorzystna czy wynikajaca z koniecznosci wprowadzenia. Era bedzie sie zapierac nogami i rekami chociazby dlatego ze PLAY juz czeka na uciekinierow.

Sprawa jest o tyle interesujaca ze ja nawet nie dostalem nowego regulaminu od Ery.

Poza tym to nie ERA jest organem, ktory stwierdza ze odswiezenie regulaminu to tylko drobna kosmetyka. Widzialem pismo ktore rozsylali do swoich klientow, ze niby to nie zmiana regulaminu, ze to na korzysc klienta itd, ale od kiedy to Era wyznacza takie "kanony". Co jest dobre, a co be. Wcale postepowanie reklamacyjne (male uzupelnienie regulaminu :) ) nie jest korzystniejsze od poprzedniego, prosze sobie porownac regulamin

"D@rio" nie zawsze ma sie w zyciu racje. Nie wycofuje sie z tego co napisalem, bo uwazam, ze Era zlamala prawo i pieknie to zataila przed swoimi klientami. I niby to mala kosmetyka jak to okresla ERA to jednak. Szkoda ze klient nie moze dokonywac takiej kosmetyki juz po podpisaniu umowy.

Sprawa powinna sie wyjasnic w ciagu najblizszych dni, a stanowisko ERY bylo do przewidzenia.

PS A do Play'a nie mam zamiaru uciekac, chociazby dlatego ze niewykorzystane minuty nie przechodza na nastepny okres rozliczeniowy.

#165365  autor: Krisu6230i
 23 mar 2007, 17:09
a czy juz wiadomo jaka to jest oferta? bo narazie wszyscy sie na nia "rzucaja" nie wiedzac jaka jest/bedzie.
nie potrafioe zrozumiec fenomenu playa, ale jest "pewna grupa" osob ktore do nich ida...

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#165368  autor: zamen133
 23 mar 2007, 17:14
Era wie, że nie ma racji..... :mrgreen: a teraz gra w ten sposób bo wie, że część potencjalnych ucieczkowiczów się przestraszy ich gróźb.
Ale ja się nie przestraszę :smt011 .
Dziś napisałem maila do TVN24 aby się zainteresowali tą sprawą i poruszyli temat krzywdzonych abonentów :-D na łamach stacji.

#165378  autor: Bobb
 23 mar 2007, 17:35
Paranoja ze taka "fair" siec jak era nie potrafi przestrzegac prawa. TP, Centertel potrafia... A tak po nich wszyscy jada. Powinni sie uczyc na bledach innych (Polkomtel)... Mam nadzieje ze dostna za swoje, zaluje ze nie mam u nich umowy bo z usmiechem na twarzy bym ja rozwiazal. Tak dla zasady chociazby. Wobec prawa nie powinno byc rownych i rowniejszych...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#165384  autor: Mumineq
 23 mar 2007, 17:50
A ja nie rozumiem tych wszystkich ludzi, którzy podpisują umowę z Erą, a teraz są pierwsi do tego by ją zrywać. Skoro Era jest tak złą siecią, takie ma słabe promocje, marniutki zasięg, fatalne usługi, wysokie ceny... to zmuszał ich ktoś do podpisania umowy? Skoro u całej konkurencji jest o niebo lepiej niż w Erze, to dlaczego od razu do niej nie poszli? Po prostu śmieszą mnie te wszystkie posty... A już te tłumaczenia typu 'w sieci X jest lepiej bo mam o 2zł niższy abonament' :lol:

#165390  autor: kamowpl
 23 mar 2007, 17:58
Mumineq pisze:A ja nie rozumiem tych wszystkich ludzi, którzy podpisują umowę z Erą, a teraz są pierwsi do tego by ją zrywać. Skoro Era jest tak złą siecią, takie ma słabe promocje, marniutki zasięg, fatalne usługi, wysokie ceny... to zmuszał ich ktoś do podpisania umowy? Skoro u całej konkurencji jest o niebo lepiej niż w Erze, to dlaczego od razu do niej nie poszli? Po prostu śmieszą mnie te wszystkie posty... A już te tłumaczenia typu 'w sieci X jest lepiej bo mam o 2zł niższy abonament' :lol:
Skoro ktos podpisal umowe z Era to tylko dlatego ze miala najdogodniejsze oferty. I uwazasz ze caly czas ma dogodne warunki? To sie juz zmienilo. Konkurencja na dzien dzisiejszy ma lepsze oferty, wiec nie widze powodu dla ktorego ludzie mieliby zostawac w Erze. Poza tym gdy podpisywalem umowe z Era mieszkalem tam gdzie zasieg byl idealny, przeprowadzilem sie jakis czas temu i w miejscu gdzie mieszkam zasieg jest fatalny. To ze podpisalem umowe z era nie znaczy ze mam z nia byc do konca dla zasady. Mnie smiesza staroswieckie poglady takich ludzi jak Ty. Kazdy ma prawo dokonac wyboru i nie Ty o tym decydujesz. Zyjemy w wolnym kraju i zawsze Ci odwazniejsi i Ci ktorzy chca cos zrobic zaraz sa krytykowani i wysmiewani. Wiecej luzu. Kazdy robi to co uwaza za sluszne. Era zaliczyla wpadke i niech teraz za nia placi...Logiczne.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, 18:42 przez kamowpl, łącznie zmieniany 1 raz.

#165393  autor: lechuslupsk
 23 mar 2007, 18:02
Do Mumineq--nie chodzi o to czy nas ktoś zmuszał ani o to czy era jest be czy ok.Chodzi o to że chce naginać obowiązujące prawo na swoją korzyść,a to już bardzo wielkie "be". Ustawa jasno określa warunki zmiany regulaminu . Era przez swoje gapiostwo czy może lekceważenie nas ,abonentów, łamie przepisy Ustawy. A ja mam zamiar skorzystać ze swojego prawa choćby w odpowiedzi na lekceważące podejście P.T.C. do mnie jako ich klienta. I to wszystko. Żadne naginanie przepisów nie może mieć miejsce. W razie oporu Ery sprawa idzie do sądu i to wszystko.

#165407  autor: Mumineq
 23 mar 2007, 18:31
Ja nie pisałem o tym czy Era łamie prawo czy też nie. Bo dla mnie ta kwestia nie jest taka oczywista jak dla większości z Was. Ja pisałem o postawie niektórych z wypowiadających się na tym forum. Nie mam zamiaru rzucać haseł typu 'Era is the best', ale swojego zdania nie zmianiam i widzę że go wogóle nie rozumiecie. A co do kamowpl to widzę, że to chyba Ty masz jakieś problemy ze swoimi 'ultranowoczesnymi' poglądami (to w przeciwieństwie do moich starościeckich) skoro tak fanatycznie się bronisz. Bo czy ja o tym że nie masz prawa wyboru wspominałem?

#165410  autor: kamowpl
 23 mar 2007, 18:34
Niech sie ERA dalej UpiERA. Chcialem zrezygnowac tylko z jednej umowy, a teraz na pewno poleca dwie kolejne, wiec dziekuje ERZE za 3 aktywacje. Tak sie nie robi. Era widocznie wie lepiej od UKE, UOKiK i Ministerstwa Transportu.

Cóż, widocznie to Era wydaje ustawy i sama okresla co jest "odswiezeniem" a co zmiana regulaminu. Ciesze sie, ze w koncu poznalem stanowisko ERY, juz wiem ze z takimi ludzmi nie chce miec nic do czynienia. Bog wiec co jeszcze przed nami zataili.

Pamietajcie rowniez, ze UKE stoi po stronie klienta i bedą oferowac swoja pomoc nawet w przypadku procesu.

----------------------

"Mumineq" kazdy broni sie tak ja moze. Ale bycie bardziej elastycznym nie zaszkodzi nikomu. Po prostu nie wyznaje takiej zasady jak TY: "zostaję dla zasady a wszyscy sa smieszni" Dla mnie ma znaczenia czy ktos jest pazerny na telefony czy nie, wazna jest kwestia ze ERA niezle zagrała, ciekawe co jeszcze przed nami ukryli?

#165466  autor: lukas63
 23 mar 2007, 20:08
Tak czytam ten temat i posty D@rio i oczom nie wierzę - jak można w takim stylu bronić ery - w stylu komunistycznego towarzysza zachwalającego swój system oparty na zaufaniu i moralność - w dzisiejszym biznesie nie ma czasu na moralność - gra się jak przeciwnik pozwala i Era musi uderzyć się w pierś i przyznać się do błędu - a nie z uporem maniaka mówi, że czarne jest białe a białe jest czarne.

Mamy wolny rynek i każdy robi co chcę - więc nie krytykuj osób odchodzących z ERy, bo mają swoje powody

#165509  autor: ozp
 23 mar 2007, 20:53
buahahahah . Ale profesjonaliści :) Normalnie przesadzili teraz mędrcy z Ery...Może oni sami ustanawiają prawo...przynajmniej tak im się wydawało :)

:::...ReMeMbEr Me...:::

#165521  autor: rudy
 23 mar 2007, 21:33
D@rio pisze:takiego zapisu nie ma, że telefon jest własnością sieci.
Racja :-) Sorry za błąd nie znam regulaminu na pamięć pomyliło mi się z kartą sim
karta SIM przekazana Abonentowi stanowi własność POLKOMTEL do momentu zaprzestania świadczenia usług,
D@rio pisze:rudy napisał/a:
Na stronie UKE jest iż można zrywać umowę bez konsekwencji jeśli era zażąda pieniądze to niech uke płaci

tutaj też bajki wypisuje. Z jakiej racji ma niby UKE płacić...

P.S
Oczywiście a co ?
pani Stereżyńska bubla prawnego wypuści, era się nie zgodzi i ja będę płacił.
Żarty każdy prawnik gdy zaskarży UKE jeśli era będzie chcieć pieniędzy wygra tą sprawę.
Ps: W sejmie leży od miesięcy projekt stworzony przez Platformę Obywatelską iż za błędy urzędników odpowiada urzędnik, niestety rząd nie chce tego poddać pod głosowanie, ale i bez tego sprawa jest do wygrania.
Moi drodzy forumowicze bierzmy przykład z Guzowatego i nagrywajmy przede wszystkim konsultantów, którzy nie wiem czy celowo czy nie celowo nie dodadzą nam pakietów a my musimy później za to płacić.
Patrzą by nas oszukać na każdym kroku, więc i my kombinujmy, aha i ostatnia kwestia gdy Germanos odchodził na stronę Play-a czy mówiliście coś o moralności, etyczności?
Dobre sobie.

#165531  autor: babeo
 23 mar 2007, 23:01
Muszę przyznać, że takiej anty nagonki na Erę na telepolis to się nie spodziewałem :-)

Może zorbimy małą sondę??

Do jakiej sieci przeniesiesz się po ewentualnym zerwaniu umowy z Erą?

Ciekawe jest bardzo Waszych odpowiedzi :-)
  • Strona 8 z 35
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 35
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8