• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Jaka umowa?

na rok
12
80%
na 2 lata
3
20%
 #153511  autor: barteks2
 15 lut 2007, 12:10
Witam!
Zastanawiam sie nad zmianą łącza internetowego. Mam w tej chwili radiówkę 1Mb/s za którą płacę 35zł miesięcznie ale niestety ostatnio są problemy w połączeniem w ciągu dnia, za to w nocy chodzi idealnie. Nie mam obecnie telefonu stacjonarnego i tu jest mój problem. Chętnie wziąłbym internet w Netii ale niestety muszę chyba najpierw założyć linię w TP. Ile to kosztuje :?: Jak wygląda sprawa w UKE z opłatą za utrzymanie linii :?: Czy lepiej wybrać abo socjalny w TP +internet w Netii czy tylko płacić za utrzymanie linii :?: I ostatnie pytanie: jak uważacie czy w obecnym czasie warto zaryzykować podpisanie umowy na 2 lata :?: Czy ceny mogą jeszcze znacząco spaść czy raczej będą to drobne korekty :?: Pozdrawiam :!:

PS. GTS Energis nie biorę pod uwagę bo jeszcze jest u mnie niedostępny i chyba ma wyższe ceny niż Netia :)

#153514  autor: I_Was_Dj
 15 lut 2007, 12:17
No to tak.. Moim zdaniem w twoim przypadku najrosądniejsze jest wzięcie lini TP - plan socjalny za który zapłacisz 28zł miesiecznie i internet netii (na rok, bo nie wiadomo co poźniej nowego i tańszego wejdzie), utrzymanie samej lini w tej chwili jest nieopłacalne bo to kosztuje 36zł i chyba jak narazie nic sie nie zmieni.

Pozdro :twisted:

#153535  autor: barteks2
 15 lut 2007, 13:26
Jeszcze mam takie pytanie: pare miesiecy temu miałem telefon stacjonarny w TP. Czy jest taka możliwość, żeby dostać spowrotem ten sam nr telefonu :?: Co jest potrzebne do zawarcia umowy w TP i jakie są opłaty za założenie linii :?: Dodam, że cały czas mam podpięty kabel telefoniczny do mojego domu :)

#153541  autor: I_Was_Dj
 15 lut 2007, 14:15
Obawiam się, że starego nr już nie dostaniesz z powrotem, ale spróbowac zawsze można :wink: nie wiem co jest potrzebne do zawarcia umowy, przypuszczam to że płacisz jakieś rachunki bądz zaświadczenie o tym, że pracujesz. A co do lini to jak masz całe okablowanie to nic nie bedziesz płacić, możliwa opłata aktywacyjna- przypuszczam ze 1,22zł.

Najlepiej jak sam pojdziesz do Telepunktu i tam ci wszystko powiedzą :D

#153545  autor: PiotrG-dz
 15 lut 2007, 14:29
Przy założeniu promocyjnym telefonu w TPSA cyro w TP jest na rok.Cena 10 zł z vat promocja ważna do konca lipca,ale oni zawsze ją przedłużają.Przy zakładaniu linii od razu powiedz ,że chcesz abo socjalny. :)

#153618  autor: barteks2
 15 lut 2007, 17:58
Dzięki, tak zrobie. Mam nadzieje, że nie zrobią mnie w bambuku i nie powiedzą później, że 'nie ma warunków techinczych do Net24'. Mój sąsiad ma Neo, więc i u mnie powinno być chyba OK :roll:

http://www.speedtest.net/result/6970778920.png

#153713  autor: barteks2
 15 lut 2007, 21:22
Chyba nie, bo mieszkam w małej miejscowości gdzie Netia nie ma własnych kabli :( No chyba, że da się to jakoś zrobić za pomocą WRL... :?:

#153715  autor: PiotrG-dz
 15 lut 2007, 21:26
Na razie jest BSA , a WLR Netii wejdzie do końca sierpnia. :)

#153727  autor: barteks2
 15 lut 2007, 21:51
Czyli teraz mam wziąć socjalny w TP a za kilka miesięcy zmienić na Netię... da się tak zrobić :?:

#153729  autor: D@rio
 15 lut 2007, 21:52
da.

Obrazek

#153736  autor: barteks2
 15 lut 2007, 22:02
Facet u którego mam radiówkę pracował kiedyś w tepsie i mówił że w mojej miejscowości jest dosyć mało portów (?) do Neo. Czy można przed podpisaniem umowy z tepsą sprawdzić czy są warunki techniczne do świadczenia usługi :?: Bo bez sensu gdybym zamówił abonament i okazało się, że nie mogę mieć internetu z w/w powodu...

#153737  autor: D@rio
 15 lut 2007, 22:04
barteks2 pisze:Czy można przed podpisaniem umowy z tepsą sprawdzić czy są warunki techniczne do świadczenia usługi
TP S.A. to sprawdza automatycznie wtedy...
barteks2 pisze:jest dosyć mało portów (?)
to może być prawda. Choć, to tak naprawdę, wina opieszałości TP . Przełączniki do DSLAM'u nie są aż takie drogie. Chyba 24 portowy coś ok. 5.000zł. LUCENT'a. Jak na TP to nie oszukujmy się - nie dużo...
barteks2 pisze:Bo bez sensu gdybym zamówił abonament i okazało się, że nie mogę mieć internetu z w/w powodu...
do takiej sytuacji nie dojdzie napewno.

Obrazek

#153741  autor: barteks2
 15 lut 2007, 22:14
D@rio, nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Ide do tepsy założyć tel. stacjonarny i dopiero później mogę składać wniosek w Netii o stałe łącze. I co gdy w tej chwili powiedza ze brak mozliwosci technicznych? Bede musial placic abo przez rok za nic :?: :roll:

#153744  autor: PiotrG-dz
 15 lut 2007, 22:22
Tak abo będziesz musiał płacić przez rok.Takie są warunki promocji przyłączenia za 10 zł. :? [/b]

#153759  autor: D@rio
 15 lut 2007, 22:53
barteks2 pisze:Ide do tepsy założyć tel. stacjonarny i dopiero później mogę składać wniosek w Netii o stałe łącze.
dokładnie tak.
tepsaslave pisze:Tak abo będziesz musiał płacić przez rok.Takie są warunki promocji przyłączenia za 10 zł. [/b]
to niech się przyłączy normalnie, za 100zł. ;-) i tak wyjdzie mu taniej...
barteks2 pisze: I co gdy w tej chwili powiedza ze brak mozliwosci technicznych?
na sam telefon? Na to raczej TP zawsze znajdzie możliwości techniczne.
barteks2 pisze:I co gdy w tej chwili powiedza ze brak mozliwosci technicznych? Bede musial placic abo przez rok za nic
do tej sytuacji tak jak mówię, nie może dojść :!:

Obrazek

#153781  autor: barteks2
 16 lut 2007, 00:42
D@rio pisze:na sam telefon? Na to raczej TP zawsze znajdzie możliwości techniczne.
Nie, chodzi mi o to, że założe tel w tepsie, później pójdę do Netii a oni powiedzą, że brak możliwości technicznych na internet. I takiej sytuacji zostaje na rok z socjalnym...

#153782  autor: D@rio
 16 lut 2007, 00:53
a no taka sytuacja może zaistnieć, ale jeśli jest możliwe Neo to i Netia też powinna być dostępna.

Obrazek