• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #137295  autor: wojtek-ef
 29 gru 2006, 19:04
Witam!
Mam problem z wysy?aniem SMS-ów do USA.

Telefon w abonamencie w sieci ERA - SIEMENS ME75. Wy??czy?em s?ownik T9, nie u?ywam polskich znaków, j?zyk prze??czy?em na AUTOM., wy??czy?em wysy?anie SMS-ów przez GPRS.
Przy kolejnych próbach po wys?anie SMS-a gdzie? po ok. 25 min. przychodzi SMS zwrotny NIEDOR?CZONO - co jest zgodne z prawd?. Jedna z prób by?a te? taka, ?e nie wybiera?em numeru tel. z ksi??ki tylko wpisywa?em "z r?ki" (podobno jest czasami mo?liwo?? obci?cia kilku ostatnich cyfr przy wybieraniu nr tel. z ksi??ki tel.) Rozmowy wykonywane s? bez problemu z tym nr-em w USA. Wysy?a?em SMS-y na ten sam numer w Stanach z telefonu Plusa z by?o wszystko OK. To ju? chyba wszystkie info na ten temat.

Prosz? o pomoc !
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 20:40 przez wojtek-ef, łącznie zmieniany 2 razy.

#137305  autor: Kaczy
 29 gru 2006, 19:15
wojtek-ef pisze:SMS zwrotny NIEDORĘCZONO
Przeważnie takie info znaczy, że osoba do której wysyłasz sms`a ma albo wyłączony telefon, albo jest poza zasięgiem albo ma zapchaną skrzynkę wiadomości.

Natomiast gdyby pojawia się informacja "nie można wysłać", "błąd dostarczenia" oznaczałby, że jest coś nie tak z siecią albo jest zły numer telefonu.

...::: Made for loneliness :::...

#137319  autor: amfi
 29 gru 2006, 20:02
Kaczy pisze:Natomiast gdyby pojawia się informacja "nie można wysłać", "błąd dostarczenia" oznaczałby, że jest coś nie tak z siecią albo jest zły numer telefonu.
dokladnie, info ze niedostarczono raczej nie oznacza zadnego bledu.

amfi

#137327  autor: wojtek-ef
 29 gru 2006, 20:48
Dzięki za informacje ale jednocześnie wysyłałem z ERY i z Plusa. Z Plusa dochodziły za pierwszym razem a z ERY próbuję już cały miesiąc (wysłałem już z 10 SMS-ów) o różnych porach dnia i nocy i zawsze to samo.

#137333  autor: amfi
 29 gru 2006, 21:17
hmm a moze era ma cos w systemie niekompatybilnego z tamta siecia w usa??

amfi

#137338  autor: tymis
 29 gru 2006, 21:32
wojtek-ef pisze:Z Plusa dochodziły za pierwszym razem a z ERY próbuję już cały miesiąc
Jakiś czas temu Plus podawał, że z jakimś operatorem (operatorami) w USA uruchomił SMS-y. Co ciekawe to chyba nie byli operatorzy GSM tylko operatorzy pracujący w innych standartach (w tym analogowych), których w USA jest sporo.
Generalnie SMS-y do sieci GSM chodzą bez problemu ale jeśli numer, na który wysyłasz nie jest numerem sieci pracującej w standarcie GSM to właśnie stąd może wynikać Twój problem.
Sprawdź do jakiej sieci należy numer, na który wysyłasz a potem na stronie Plusa z kim uruchomili te SMS-y.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 23:24 przez tymis, łącznie zmieniany 1 raz.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#137394  autor: Irek
 29 gru 2006, 23:22
Jeśli mogę coś dodać.. jeśli wiesz w jakiej sieci telefon ma osoba, do której chcesz wysłać smsy poszukaj sobie darmowej bramki internetowej. Zazwyczaj takie są. Ja miałem podobny problem i właśnie w taki sposób go rozwiązałem.

"And one more thing..."

#137828  autor: D@rio
 31 gru 2006, 09:36
Fachowcy z Was jak...ecchhhh :| jedynie tymis wiedział, brawo.

wojtek-ef, problem jest bardzo prosty. Odbiorca SMS'a nie ma telefonu w standardzie GSM, tylko jakimś innym przez co sieć Era nie może skonwertować i przesłać dalej danego formatu SMS. Polecam zmienić na sieć Plusa jeśli chodzi o ten temat, Plus jako jedyna sieć konweruje SMS'y na najbardziej popularne standardy łączności w USA dla największych sieci tego kraju.

Podsyłam info: http://www.plusgsm.pl/uslugi/sms%5Fnies ... non%5Fgsm/

Obrazek

#138479  autor: ganc2
 02 sty 2007, 20:06
Zgodzę się z przedmówcą.
Także połączenia pod numer +1xxxx: "Obecnie nie umożliwiamy połączeń z tym krajem. Prosimy o kontakt pod numerem (i tu jakiś tak takowy 690 - czy coś- mimo iż wykonywano z heyah)"

#138502  autor: D@rio
 02 sty 2007, 20:54
no jeśli chodzi o połączenia głosowe to powinno być wporządku i w obie strony powinny być one możliwe.

Obrazek

#138510  autor: wojtek-ef
 02 sty 2007, 21:08
Dzięki wszystkim za pomoc i cenne informacje.
Oczywiście połączenia głosowe prowadzone są bez problemów. Dziwi mnie tylko jedno: dlaczego fachowcy z BOA sieci ERA tego wszystkiego nie wiedzą udzielając przeróżnych porad i pytań np. o konfigurację mojego telefonu czy też miejsca w Polsce, z którego wykonywane są SMS-y.

Dzięki jeszcze raz wszystkim

#138532  autor: D@rio
 02 sty 2007, 22:02
wojtek-ef pisze:dlaczego fachowcy z BOA sieci ERA tego wszystkiego nie wiedzą udzielając przeróżnych porad i pytań np. o konfigurację mojego telefonu czy też miejsca w Polsce, z którego wykonywane są SMS-y.
bo oni tam pracują dla pieniędzy a my, dla pasji, i nie mamy z tego żadnych profitów...

Powiem że w Orange jest to, niestety są podobne problemy z SMS-ami. A dlaczego? Dlatego, że tą usługę konwersji świadczy zewnętrzna firma dla Polkomtel S.A. a nie sam Polkomtel macierzyście, pewnie stąd problemy i pewien rodzaj "blokowania" konkurencji. Ale, może warto innym operatorom podsunąć ten temat, bo jednak jest to jakiś problem i napewno przy odpowiednich finansach i naciskach coś dałoby się zrobić...

Obrazek

#138562  autor: Kaczy
 02 sty 2007, 23:09
D@rio pisze:Dlatego, że tą usługę konwersji świadczy zewnętrzna firma dla Polkomtel S.A. a nie sam Polkomtel macierzyście, pewnie stąd problemy i pewien rodzaj "blokowania" konkurencji.
Oki- a co jeśli przychodzi ktoś do Ciebie i mówi, że ma tel na abo w Plusie i nie może wysłać sms`a. Znaczy się wysyła, ale wraca wiadomość zwrotna o niedostarczeniu wiadomości. Czyli taki sam problem jaki ma wojtek-ef.

...::: Made for loneliness :::...

#144352  autor: poli76
 21 sty 2007, 23:19
moz edodam cos do siebie bo kiedys zjadlem zeby na klopocie wojtee-ef
odpowiedz na pytanie jest prosta jak slonce
abonent do ktorego slesz te smsy jest klientem VERIZON Wireless(CDMA)
ten op nie ma roamingu z zadna polska siecia za wyjatkiem plusa
(plus i vera to udzialy vodafone)tyle do kazdej innej sieci CDMA w Stanach smsy
nie dochodza wogole-VERa jest wyjatkiem, a tak zawsze mozesz sie cieszyc z smsowania do T-mobile, Cingular...czyli do mnie pozdro!poli