marcin19883 pisze: ↑02 sie 2020, 15:48
Telepolis nigdy nie przywróci Tapatalka, bo są chciwi na kasę. Aplikacja nie wyświetla reklam a strona www tak.
Marcinie, kompletnie nie wiesz, o czym piszesz. Forum to zaledwie 4% odsłon całego serwisu. Od wielu lat utrzymywane jest z tego, co zarobią inne działy Telepolis. Mnie zależy na Tapatalku, by forum odżyło i było więcej wpisów. Stąd też m.in. do tego phpBB dodaliśmy wersję mobilną. Brak reklam na Tapatalku jest mi kompletnie obojętny i byłby zupełnie nieodczuwalny dla finansów wydawcy.
Zresztą, przecież na starszym silniku forum plugin funkcjonował i nikt nie darł szat o jakieś banerki. Obecnie jednym newsem potrafimy zrobić większy ruch i wpływy z reklamy niż całe forum przez miesiąc - hejtujesz zupełnie bez sensu.
marcin19883 pisze: ↑02 sie 2020, 15:48
Inne fora jakoś z tym problemu nie mają.
Te na phpBB mają. A przynajmniej, jeśli jest jednolite logowanie do całego serwisu. Tylko stojący obok portal na phpBB nie robi problemu, w innym przypadku trzeba mieć oddzielne konto na stronie głównej i na forum, by działał Tapatalk. Do tego dochodzą w/w kwestie bezpieczeństwa i dostępu Tapatalka do danych osobowych po wejściu RODO.
Gdyby forum robiło nam blisko 100% ruchu, jak np. u Elektrody, to portal budowalibyśmy wokół forum, na tym samym silniku. Tymczasem mamy sytuację odwrotną. Mogliśmy zrobić własny silnik dla forum, zgodny z portalem, albo zostawić phpBB, zaktualizowane do najnowszej wersji, by Forumowicze nie zaleli nas (bardziej) hejtem i dalej byli u siebie. Mieli dalej swoje ulubione emotki, ciągłość wiadomości prywatnych i nie musieli się uczyć wszystkiego od nowa.
Obecnie prace IT skupione są na przejściu całego serwisu do chmury. Rozmawiałem, czy czasem nie powinniśmy zakopać starego forum i nie postawić od razu zupełnie nowego, nie na phpBB, ale dodatkowo rozciągnęłoby nam to wszystko w czasie. Taki scenariusz jest w każdym razie rozważany, a swoją drogą w dalszym ciągu otwarte jest zadanie, w którym proszę o kolejne próby przywrócenia pełni funkcji Tapatalka.