• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #106229  autor: szejkspir
 17 wrz 2006, 23:19
Witam wszystkich:)
Mam taki oto pytanie: czy zgłaszał ktoś z Was pisemną reklamację odnośnie słabego zasięgu? Skończył mi się już okres 24-miesięcznej umowy w Erze i napisałem pismo z powyższą informacją. Czego mogę się spodziewać (i czy w ogóle czegokolwiek)? A jeśli postanowiłbym zmienić operatora to czy można potargować się (a jeśli tak, to czy lepiej z dilerem czy może z BOA 602 900), czy dają jakieś bonusy ekstra za rezygnację z przeniesienia?

#106230  autor: D@rio
 17 wrz 2006, 23:25
zmien operatora na takiego ktory ma dobry zasieg w Twojej miejscowosci...

Obrazek

#106231  autor: tomico
 17 wrz 2006, 23:26
Heh dzisiaj wszyscy narzekają na zasięg operatorów, napisz reklamacje, może kiedyś postawią ci btsa.

#106232  autor: szejkspir
 17 wrz 2006, 23:31
D@rio pisze:zmien operatora na takiego ktory ma dobry zasieg w Twojej miejscowosci...
To by został tylko Orange, a jakoś niespecjalnie za nim przepadam :( Myślałem, by zaopatrzyć się w BT, częsciowo by pomogło (narzekam głównie na zasięg w domu, rozmawiam na parapecie :lol: ) . Liczę, że zaproponują jakiś rabacik albo bonus. Na razie czekam na odpowiedź. Jestem ciekaw co napiszą.

[ Dodano: 2006-09-17, 23:34 ]
tomico pisze:Heh dzisiaj wszyscy narzekają na zasięg operatorów, napisz reklamacje, może kiedyś postawią ci btsa.
Również mam taką nadzieję, nie interesowały by mnie wtedy upusty, ekstra pakiety gdyby tylko postawili maszt. Mieszkam w prawie 30 tysięcznym mieście - 1 stacja. A w mojej okolicy ostatnio buduje się dużo domów, może to skłoni operatora do działania?

#106234  autor: D@rio
 17 wrz 2006, 23:38
zestaw BT to tylko taki pół-środek. Może zasięgem obejmie Ci to jakieś 10 - 20m. domu licząć że gdzieś na suficie powiesisz ten telefon, hehe ;) generalnie, nie stosuje się tego w celu "powiększania" zasiegu. Ale napewno, jakaś wygoda to będzie, przynajmniej po pokoju powinieneś się móc poruszać....

Obrazek

#106236  autor: Klusek
 17 wrz 2006, 23:43
A słaby zasięg lub jego brak może być w ogóle podstawą reklamacji? Wiem, że mapa zasięgu nie może być podstawą reklamacji, ale czy sam zasięg można reklamować tego nie wiem. W regulaminie niestety nic o tym nie piszą.

Obrazek
Obrazek

#106237  autor: tomico
 17 wrz 2006, 23:45
Wydaje mi się że slabego zasięgu nie da się zbytnio reklamować ale próbuj tak jak mowiłem może będzie bts, zniżek na abonament nie dostaniesz na pewno.

#106238  autor: szejkspir
 17 wrz 2006, 23:46
Klusek pisze:A słaby zasięg lub jego brak może być w ogóle podstawą reklamacji? Wiem, że mapa zasięgu nie może być podstawą reklamacji, ale czy sam zasięg można reklamować tego nie wiem. W regulaminie niestety nic o tym nie piszą.
Właściwie to nie napisałem stricte reklamacji, tylko poinformowałem jak wygląda sytuacja (zasięg, koniec umowy). No i czekam na posunięcie z ich strony.

#106240  autor: szejkspir
 17 wrz 2006, 23:49
tomico pisze:Wydaje mi się że slabego zasięgu nie da się zbytnio reklamować ale próbuj tak jak mowiłem może będzie bts, zniżek na abonament nie dostaniesz na pewno.
Diler w mieście powiedział mi, że Era wie o tej sytuacji - ludzie wysyłają pisma i podobno jakieś upusty dostają. Na zniżce mi bardzo nie zależy, jeśli postawią maszt będę wielce zadowolony :D

#106241  autor: Klusek
 17 wrz 2006, 23:49
Napisać zawsze można, nawet jeśli nic to nie pomoże i nie zmieni to na pewno nie też nie zaszkodzi :)

Obrazek
Obrazek

#106242  autor: D@rio
 17 wrz 2006, 23:54
Klusek pisze:A słaby zasięg lub jego brak może być w ogóle podstawą reklamacji? Wiem, że mapa zasięgu nie może być podstawą reklamacji, ale czy sam zasięg można reklamować tego nie wiem. W regulaminie niestety nic o tym nie piszą.
jest napisane w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych iż pokrycie sygnałem GSM nie stanowi w żaden sposób części umowy o świadczenie usług i nie może być podstawą do reklamacji (senso sctricto).

Obrazek

#106243  autor: Klusek
 18 wrz 2006, 00:01
D@rio pisze:
jest napisane w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych iż pokrycie sygnałem GSM nie stanowi w żaden sposób części umowy o świadczenie usług i nie może być podstawą do reklamacji (senso sctricto).
Tak właśnie myślałem, że coś takiego jest tylko jak przed chwilą przeszukiwałem regulamin ERY to szukałem złego słowa kluczowego :)

Obrazek
Obrazek

#106321  autor: Pawrzes
 18 wrz 2006, 15:10
:arrow: szejkspir - w Twoim mieście Era posiada 2 3-sektorowe BTSy (tyle samo ma Plus I Orange) , pierwszy znajduje się przu ul. Za Szybem - komin kotłowni , drugi przy ul. Floris 22 - dach przychodni ZOZ. Wygląda na to że mieszkasz dalej od tych lokalizacji. Era natomiast złożyła wniosek na początku 2006r. o pozwolenie na budowę BTSa przy ul. Karolina 7 - SM Hutnik , czy to bliżej Twojego domu ?

Pozdrawiam

#106457  autor: szejkspir
 18 wrz 2006, 19:51
Pawrzes pisze::arrow: szejkspir - w Twoim mieście Era posiada 2 3-sektorowe BTSy (tyle samo ma Plus I Orange) , pierwszy znajduje się przu ul. Za Szybem - komin kotłowni , drugi przy ul. Floris 22 - dach przychodni ZOZ. Wygląda na to że mieszkasz dalej od tych lokalizacji. Era natomiast złożyła wniosek na początku 2006r. o pozwolenie na budowę BTSa przy ul. Karolina 7 - SM Hutnik , czy to bliżej Twojego domu ?
Dzięki za informacje:) Niestety jest to dalej, północna część miasta - mieszkam w południowej, na południowym zboczu wzniesienia, które oddziela mnie od centrum (obecne BTSy ulokowane są własnie tam). Szkoda, że Era nie zainwestuje w ulokowanie masztu właśnie na takim wzniesieniu :( Plus również ma u mnie słaby zasięg, jedynie Orange świetny - rozmawiałęm przez Nokie 6610 nawet z garażu :D Nie wiesz może w których miejscach BTSy ma ulokowane PTK Centertel?

Gdzie można znaleźć takie informacje?

#106475  autor: Pawrzes
 18 wrz 2006, 20:30
No cóż... Orange w Bochni to - ul. Campi - komin kopalni soli i ul. Konfederatów Barskich - dach szkoły. Te informacje znajdziesz m.in. na http://malopolska.btsearch.org

Pozdrawiam

#106493  autor: szejkspir
 18 wrz 2006, 21:31
Pawrzes pisze:No cóż... Orange w Bochni to - ul. Campi - komin kopalni soli i ul. Konfederatów Barskich - dach szkoły. Te informacje znajdziesz m.in. na http://malopolska.btsearch.org
Dzięki za stronke :D Świetna :mrgreen: Tylko dlaczego u mnie jest taki a nie inny zasięg, Orange w porządku a reszta kiepsko? Dzięk i za pomoc :-)

#106577  autor: zik
 19 wrz 2006, 08:54
może Orange "łapie" Ci z np.Moszczenicy lub N.Wiśnicza? A jakie masz cell info?
Jak ci odpiszą z ery to wrzuć tu. Chociaż podejrzewam, że będzie to bełkot, że Era zapewnia zasięg w/g ich mapek, że w "niedługim" czasie uruchomią nowy nadajnik itp

#106657  autor: prezeswk
 19 wrz 2006, 14:11
tomico pisze:Heh dzisiaj wszyscy narzekają na zasięg operatorów, napisz reklamacje, może kiedyś postawią ci btsa.
Czasem Ci ktorzy w poniedzialek pisza pisma z reklamacja ze wzgledu na zasieg, we wtorek protestuja przeciwko budowie stacji. Ot taka rzeczywistosc. Stad Opy wola czasem zwiekszyc pojemnosc istniejacych juz stacji (czasem tego nie widac - zwlaszcza, ze nie kazdy ma net monitor i jesli nie wymieniaja (dostawiaja) anten), niz isc w nowe lokalizacje.
Ja mam podobna sytuacje w Orangutanie w Poznaniu, gdzie kilka osiedli mieszkaniowych wisi na jednym BTSie (co prawda dualnym, nie ma EDGE, i czesto ma kodowanie FR - zeby bylo pojemniej), ale poziom sygnalu jest kiepski. W jednej czesci mieszkania w zasadzie nie da sie rozmawiac, a tel. o ile nie jest w doniczce na parapecie co kilkadziesiat sekund traci zasieg. Na zlozone reklamacje Orangutan odpisal smsem, ze w 2006 roku nie planuja rozbudowy istniejacej infrastruktury w moim rejonie, ani budowy nowej stacji.

#106761  autor: szejkspir
 19 wrz 2006, 19:28
zik pisze:może Orange "łapie" Ci z np.Moszczenicy lub N.Wiśnicza? A jakie masz cell info?
Jak ci odpiszą z ery to wrzuć tu. Chociaż podejrzewam, że będzie to bełkot, że Era zapewnia zasięg w/g ich mapek, że w "niedługim" czasie uruchomią nowy nadajnik itp
Wyświetla mi "Brzesko". A w Erze wyświetla mi naprawdę różnie: "Jasień", "Nowy Wiśnicz", "Pogórze Bocheńskie" :|

#106823  autor: zik
 19 wrz 2006, 21:16
chyba wyświetla "BRZESKO"? a nie "Brzesko" , może sygnał Orange jest z btsa w Kiebło Łazowskie gmina Brzesko - maszt Centertela ( http://malopolska.btsearch.org ) ? Dlatego CI BRZESKO?