Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 8 lip 2018, o 12:06

bed napisał(a):No to bardzo jesteś do tyłu z informacjami. Większość kraju ma 10 z 15 MHz przeznaczone na L2100, a pozostała część została na U2100.
Czyli będzie 15MHz na lte2100 w przyszłości? Tak samo lte1800 15MHz? Zabiorą gsm1800?
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1274
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 8 lip 2018, o 12:25

Kiedyś może, ale na razie nie mogą sobie na to pozwolić - muszą pomieścić gdzieś ruch głosowy, a do tego jest U900 i U2100. Samo U900 raczej nie da rady i trzeba czekać na silne rozpowszechnienie VoLTE.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1722
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Monsoon » 9 lip 2018, o 00:09

Prawdopodobnie ruszyła już stacja w miejscowości:
Przegonia ID: BLG0501
oraz gotowa jest stacja
Machliny ID: DRA1301

Obie na masztach własnych 3 sektory
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Monsoon » 9 lip 2018, o 00:20

Już niedługo szykują się problemy z zasięgiem dla PLAY i Orange w nadmorskiej miejscowości Sinaożęty (między Kołobrzegiem a Ustroniem). Ośrodek idzie do rozbiórki w
jego miejsce będzie apartamentowiec i nie wiadomo czy stacje zostaną na nim postawione.
PS. Stacja fioletowych na wypasie dawała radę z zasięgiem i transferami :)
Pomarańczowi trochę słabiej zwłaszcza na plaży. 2 sektory chyba brak LTE800
Zieloni bardzo słabo w mieście super na plaży.

Obrazek
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 9 lip 2018, o 09:43

@Monsoon - witam w okolicy :-). Patrzac na ilosc stacji większy problem (w calej okolicy) będzie w Play niż N! (zostanie im tylko jedna stacja w Ustroniach na Górnej 16, gdzie jest też N!, podczas gdy N! będzie mialo jeszcze 2). Stacji w Kukinach nie liczę (za daleko).
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 673
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez doktor » 9 lip 2018, o 11:31

Stacja w Tyczynie RZE3813 działa od kilku dni, od postawienia do odpalenia minęło około 3 msc
[url]http://www.speedtest.net/android/3988151262.png[/url]
LTE1800+LTE800

[url]http://www.speedtest.net/result/7193051599.png[/url]
GPON w domu
doktor
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 441
Dołączył(a): 22 lis 2005, o 11:44
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 3
Model telefonu: LG G3
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 9 lip 2018, o 21:15

Krótkie testy Play z Ustronia Morskiego - 200 m od jedynej stacji w miejscowości - ul. Górna:

Obrazek

Od dołu - L2100, L1800, L2600, L800, U900, U2100, agregacja B7+B3+B20

Pasma zasiegowe mocno wysycone.
Ostatnio edytowano 9 lip 2018, o 21:21 przez tomi81, łącznie edytowano 1 raz
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 673
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 9 lip 2018, o 21:18

Z Ustronia Morskiego :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4610
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 9 lip 2018, o 21:22

kozien70 napisał(a):Z Ustronia Morskiego :-)


Dzięki - poprawione :oops:
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 673
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pbbablin » 9 lip 2018, o 21:25

https://ibb.co/bUBEjy Czy te nadajniki na BTS byłej Ery będą Play czy T-mobile...?
pbbablin
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 190
Dołączył(a): 2 maja 2014, o 21:41
Lokalizacja: Oborniki
Pochwały: 1

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 9 lip 2018, o 21:27

@tomi81 - będzie bardzo słabo, jak Sianożęty pójdą pod kilof. A z tego co widać, to za niedługo.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4610
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 9 lip 2018, o 21:34

Dokładnie - N! nawet po likwidacji Sianożęt będzie miał w samym Ustroniu 3 stacje w pełni wyposażone, Plus 2 z L1800+ L900 (jak dodadzą na Kościuszki) + ewentualnie kiedy L2600, zaś Play pozostanie z 1 stacją. Oby wzięli na to poprawkę bo na 1 stacji daleko nie zajadą...
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 673
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 9 lip 2018, o 21:36

Może Plus ich wpuści, ostatnio Play ich wpuścił na swój maszt w Gąskach, jakieś 10km od Ustronia Morskiego.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4138
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez WellDone » 9 lip 2018, o 21:37

Czy to możliwe, żeby kiedyś PLAY skonfigurował sieć tak, że jak wypada z LTE Playa to przełącza do LTE w roamingu Plusa lub LTE Orange? Przeważnie najpierw wpada w 3G :/
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 308
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 11 lip 2018, o 23:14

doktor napisał(a):Stacja w Tyczynie RZE3813 działa od kilku dni, od postawienia do odpalenia minęło około 3 msc
Będę jechał tamtędy w sobotę to sprawdzę. A wiesz co konkretnie na niej odpalili?
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 65
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości