Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 25 cze 2018, o 11:06

W Lublinie w T-M od piątku leży VoWIFI u was także?
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 60
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 11:29

Nie wiem, czy od piątku, ale sprawdzałem dziś i zgadza się: VoWiFi T-mobile u mnie "leży".
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4613
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 25 cze 2018, o 11:32

Warszawa - mi działa :? od rana kilka rozmów. Do tego akurat dziś specjalnie włączyłem i korzystam co nie jest zawsze oczywiste w moim przypadku.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3650
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 12:08

@Mixiorek - japko czy android?
Zrobiłem restart telefonu i bez zmian, VoWiFi magenty nie działa. AP WiFi nie mogę zrestartować, AP-ki to firmowa infrastruktura... Ale na tym samym WiFi, tym samym telefonie na drugiej karcie VoWiFi pomarańczy działa OK.
Zrobiłem również trick z wyłączeniem i włączeniem samego połączenia WiFi w telefonie przy aktywnej opcji VoWiFi. Niedawno to pomagało na problemy z magentowym VoWiFi, dziś już nie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4613
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 25 cze 2018, o 12:33

S8. Nie wiem czy może ewentualnie mieć znaczenie ale od wczoraj terminal ma wymuszone 2G (sprawdzam co tam słychać w eterze i robię logi). Zobacz co będzie jak wymusisz to pasmo, tak z ciekawości.
Restartowałem VoWiFi i sam terminal. Usługa wraca i działa.

Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3650
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 13:43

Kraków i Kielce działają, ale właśnie miałem wczoraj pytać czy nie ma awarii bo widziałem post na FB że w Bydgoszczy również nie działa.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 13:48

Może usterka zależy nie tyle od lokalizacji, co od numeru.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4613
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 13:52

Być może u znajomej na innym telefonie też działa. Ale nie mam jak sprawdzić w miastach, w których nie działa. Wiem, że jak wcześniej były problemy to czasem zależało to od lokalizacji, a czasem od numeru.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 25 cze 2018, o 14:04

Dzwoniłem i potwierdzają awarię. Nie znam skali ale dotyczy napewno ios'a, nie mam androida z tą funkcją aby sprawdzić. Przekładałem simki w 2 jabolach i na fioletowych kartach wskakuje od razu. Więc coś schrzanili po raz setny w tym roku.
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 60
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 14:06

A te osoby, które zglaszały tutaj jeszcze problem mają androida czy iOS? Ja sprawdzałem tylko na androidzie i tu jak na ten moment działa.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 14:07

U mnie nie działa na Galaxy S9+
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4613
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 14:09

Czyli problem nie dotyczy tylko iOS ale też androida. Ciekawe czy posypie się dalej czy już nie? I w ogóle ile trzeba będzie czekać na naprawę.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 25 cze 2018, o 16:09

Pytanie nie kiedy naprawią ale na ile :) Bo na razie napraw więcej niż dni bezproblemowego działania.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 60
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 16:49

Ostatnio działało bez większych problemów. Zresztą teraz też u niektórych działa normalnie.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 25 cze 2018, o 17:02

Od marca odkąd w firmie przenieśliśmy cześć numerów do TM nie nazwałbym tej usługi dopracowaną w ich wydaniu.

Na początku nie działało dniami. Później działało ale z przerwami. Teraz znowu leży. A minęły dopiero dwa miesiące kontraktów.

Wcześniej już wspominałem te numery były w Play i od początku wprowadzenia tej usługi nie przypominam sobie żeby był jakiś problem. Było odpal i zapomnij.

Dlatego dalsza migracja numerów została zatrzymana. Zostają u fioletowych na kolejny okres umowy. Szkoda.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 60
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości