• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #193298  autor: sabled
 17 cze 2007, 09:00
Mam okazję wymiany (bez dopłaty) z K800i na N73. Mam pytanie co zyskuję (poza symbianem) i co tracę wymieniając się?

#193307  autor: adiq1033
 17 cze 2007, 09:54
Co tracisz ? Najlepszą lampe błyskową wbudowaną w telefon komórkowy, mocniejszą baterie.

Co zyskujesz ? Możliwości systemu operacyjnego, filmy w lepszej rozdzielczości i formacie, napis NOKIA :mrgreen:

Skoro nic nie dopłacasz, warto się wymienić, m.in. z tego punktu widzenia :
anglik pisze:napewno stowke albo dwie jestes do przodu :-D

#193312  autor: Filip
 17 cze 2007, 10:09
Pytanie tylko czy on jest "komórkowym kamerzystą" i czy N73 ma sim locka,jest nowa a jak używana to w jakim stanie,bo trafi mu się taki egzemplarz jak tobie adiq i co to wtedy będzie? Jak jesteś sabled zadowolony to myślę że nie warto się zamieniać,chyba że bardzo Cię do tego symbiana ciągnie albo zamień 6300 taka moja sugestia,bo z tego co się orientuje to z SE jesteś zadowolony. Tam lampa błyskowa to wiesz jeszcze pół biedy chyba że telefonu używasz jako normalnego aparatu,ale ta bateria jest dosyć mocnym punktem k800i.

#193320  autor: adiq1033
 17 cze 2007, 10:19
Gruby pisze:...jest nowa a jak używana to w jakim stanie,bo trafi mu się taki egzemplarz jak tobie adiq i co to wtedy będzie?
Nie strasz go ! :mrgreen:

Po zakupie SX, Nokie wyłączyłem i schowałem do pudełka :-D

#193321  autor: yagi
 17 cze 2007, 10:19
W razie zamiany przygotuj sie tez ze wszystkie operacje na Symbianie trwaja ok. 2 razy dluzej niz na K800...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#193322  autor: adiq1033
 17 cze 2007, 10:21
yagi pisze:W razie zamiany przygotuj sie tez ze wszystkie operacje na Symbianie trwaja ok. 2 razy dluzej niz na K800...
Opóźnienie we włączaniu aplikacji ( wychodzenia z nich ) trwa ok. 2-4 sekund. Nie jest tak źle, można się przyzwyczaić. Mi to różnicy nie robi, dlatego mam trzy telefony z OS'em.

#193334  autor: aga
 17 cze 2007, 10:59
adiq1033 pisze:Opóźnienie we włączaniu aplikacji ( wychodzenia z nich ) trwa ok. 2-4 sekund. Nie jest tak źle, można się przyzwyczaić. Mi to różnicy nie robi, dlatego mam trzy telefony z OS'em.
A mnie to czekanie po każdym wciśnięciu przycisku na tyle wkurzało, że zamieniłam N73 na 6300.

#193344  autor: Matthew
 17 cze 2007, 11:37
Ja bym się zamienił!

Napiszę, podobnie jak adiq133.

Tracisz lepszą lampę błyskową.

Zyskujesz dużo większy wyświetlacz. Jak porównasz oba ze sobą, zauważysz wielką różnicę. Sony Ericsson K800i ma "tylko" :) 2"cale, a Nokia 2,4"cala. Poza tym np. mi (nie wiem jak tobie!) Nokia bardziej podoba mi się wizualnie. Jesteś też dwie stówki, jak napisał adiq do przodu. :P

#193349  autor: adiq1033
 17 cze 2007, 11:52
W razie niezadowolenie, bez problemu powrócisz do SE ( wkońcu masz dodatkowe 200 zł w kieszeni ).

#193352  autor: piotrz
 17 cze 2007, 12:01
yagi pisze:W razie zamiany przygotuj sie tez ze wszystkie operacje na Symbianie trwaja ok. 2 razy dluzej niz na K800...
wszystko zależy od tematu i włączonych aplikacji :) duży temat potrafi spowodować że telefon będzie dorównywał sdzybkością mojemu sx1... :roll: więc szybkość to raczej nieduży minus n73
a tak w ogóle- zyskujesz wielozadaniowość (prawdziwą a nie taką, że tylko kilka aplikacji można zminimalizować) no i większą moc obliczeniową- gg i mp3 w k800 jest niemożliwe praktycznie, a w n73 nie ma z tym problemów.

k800 jest lepiej wykonany, ma wygodniejszą klawke no i wiadomo- mp3 i aparat jest nie do pokonania :-) szczególnie przy sterownikach mp3 z w850 :-)

#193419  autor: Filip
 17 cze 2007, 15:46
piotrz jak gg i mp3 jest niemożliwe? albo Cię nie rozumiem albo coś jest nie tak bo ja na K750i mam włączony odtwarzacz i aplikacje niekoniecznie gg i telefon jakoś normalnie chodzi... po tym co tu wszyscy napisaliście to jednak bateria i jakoś wykonania na plus k800i jest mocnym argumentem. Ale poczekajmy aż się sam sabled wypowie.

#193471  autor: dechomenon
 17 cze 2007, 18:37
a czy sabled myślał może nad tym w jakim celu będzie używał telefonu? BO jeśli chcesz profesjonalny kombajn multimedialny to bierz N73, dla mnie znów telefon zyskał po tym jak 2 dni temu wgrałem TomTom6 i dodałem sobie mapę fotoradarów, knajp, stacji benzynowych i wiele wiele innych dodatków! Teraz tylko moduł i w drogę. w K800i też można mieć nawigacja ale naviexpert która niestety jest płatna z miesiączną lub roczną opłatą. K800i kręci fatalne filmiki to jest porażka, a zdjęcia są porównywalne dopiero w nocy znaczącą przewagę ma SE, też stałem przed dylematem jaki telefon wybrać mając 3 SE wcześniej..jednak wybór padł na N73......

#193668  autor: sabled
 18 cze 2007, 10:53
Postanowiłem. Nie wymieniam. Wczoraj wziąłem "na testy" eNkę i mogę powiedzieć tylko tyle że ma lepszy wyświetlacz (większy). Gorsze jest to że wolno działa, ma słabszą baterię i niewygodne dla mnie klawisze. Jeżeli chodzi o możliwości Symbiana (np. nawigacja i przeglądanie dokumentów) to mnie to wogóle nie kręci z tego względu że mam jeszcze MDA Compact'a i nie jest mi potrzebne kolejne urządzenie wielofunkcyjne.