Strona 2 z 2

Re: Telefon dla seniora z HD Voice

Post:12 mar 2019, 13:22
autor: LukaszHDI
Trochę ekstremalnych warunków i się poddał. Znowu mój H4 zaczął coś odwalać z SMSami i dlatego go zmieniłem. One z wyglądu są spoko niby wszystko ok ale jednak Nokia przyjemniejsza w obsłudze. Nie wiem tylko jak długo ta klapka wytrzyma u mnie, bo to pierwszy mój telefon który nie ma stałej obudowy :D Czekaj to 3310 2G nie ma notatnika?

Klawiatura fakt nic specjalnego, gdyby klawisze miału górę lekko zaokrągloną to by było o wiele lepiej a taka jest zbyt płaska (chociaż kiedyś pisałem na Sagemie my511X który miał jeszcze gorszą klawiaturę).
Czarnej listy nie znalazłem chyba że jest zaszyta gdzieś głęboko w ustawieniach. Jak z tą aktualizacją to nie wiem ja mam swoją około miesiąca, czyli od lutego(jak cena spadła do 269zł).
230 na razie tylko wygląd odświeżyli - tzn. kolory zmienili
szczerze myślałem że na MWC zabłysnął jakimś ciekawym klasykiem a tu klops jedynie 210 - która jak dla mnie jest zubożoną 3310 ( lub 216 po zmianach i bez przedniej kamery) - niby zawsze coś ale jednak to nie to czego oczekiwałem po tej firmie.
MyPhone coś na KaiOS pokazał za ponad 350zł

Dziś dopiero zobaczyłem Twój temat o 8110 :lol:

Re: Telefon dla seniora z HD Voice

Post:12 mar 2019, 19:00
autor: sa
Rzeczywiście tu nokia 230 albo 216 jak hd voice nie jest niezbędne powinno wystarczyć. do rozmów i smsów w sam raz ,do neta raczej nie polecam...zwłaszcza na noki 230 bo ten lubi krzyczeć: brak pamięci"..Co prawda można się ratować regularnie po każdej sesji usuwając ciasteczka i historię opery mini i powinno raczej działać, ale z modelem 230 net działa dziwnie.
Zgodzę się nokie nawet na s30+ są przyjemniejsze w obsłudze niż inne softy,a miałam w rękach jakieś maxcomy i hamera 1 i nie tylko, i softy w tych telefonach mnie osobiście nie zachwyciły obsługa zresztą też. :roll:
Choć akurat mnie soft od kaiosa jak najbardziej pasuje i będę w przyszłości polować na telefon z tym systemem.
Tak ,nokia 3310 2g 2017 ma notatnik :D ale jak napisała w poprzednim poście to był eksperyment, a poważnie notatnik ma tylko 100 znaczków i czasami muszę notatkę dzielić na części co mnie lekko denerwuje,a tworząc na karcie pamięci folder i jako jego nazwę wpisując tekst niepojętym cudem ograniczeń ilości znaczków już brak,a aby odczytać całość wystarcza wejść w opcje-szczegóły :wink: .Wiem to pokrętne nieco ale ....działa. :wink:
No to teraz wiem że jednak nie zdecyduję się na alliweva bo sypiące się klawiatury to nie jest to..
A propo noki 81104g klawiatura jest za mała i się dziwnie moim zdaniem ugina czasami mam wrażenie ze te "klocki" tj klawiatura polecą...jak korzysta się z topczpada to trudno nie trafić palcami na tą klawiaturę,próbowałam na tym telefonie zagrać w snaka i wymiękłam ten topczpad to mały dramat. Moim zdaniem źle jest to rozwiązane ,i budowa klawiszy i ich wielkość, w końcu ten telefon jest długi,i ogólnie mogli to lepiej dopracować. Technologicznie telefon ok ale obudowa... za przekombinowana jest wizualnie i ciężko się korzysta.
A propo aktualicazji wejdź w ustawienia i sprawdź czy nie masz aktualizacji z tego co kojarzę była wersja 12 coś tam może jest już wyższa wersja?I aktualizacje pobiera się w nokiach łatwo a i instalacje raczej nie są problemem bo po pobraniu instalacja jest praktycznie automatyczna wystarczy tylko zatwierdzać instrukcje i czekać na restar itp. Kilka razy aktualizowałam nokię 113 i 206 i i moje śp. SE tą metodą i wiem że jest proste i bezproblemowa byleby pakiet neta był dostępny :D Sprawdź czy masz bo raczej wątpię by w sklepie aktualizację ktoś z telefonami robił, takie rzeczy robi użytkownik sam.
Sprawdziłam tą nową nokię 210 powinni pisać raczej 210 2019 bo model 210 istnieje od lat, ale tamten ma w nazwie dla odróżnienia Asha 210 :wink: I faktycznie wyglada ten model że to 216 w nowej ładnej obudowie odmiennej od 216, ale soft wizualnie zmodyfikowany(ładne kolory)ale i tak pewnie prawie ten sam może jakieś poprawiki zainstalowali? No ale przynajmniej dostała usb 2,0 a nie usb1,1 jak 216. Tylko ten aparat foto ,czy zabrakło matryc na chociaż 1,3 megapixela?I co ciekawe ma procesor mediateka który nominalnie aparat foto do 2 megapixeli obsłuży i nawet dobrej jakości 1,3 dałby radę ale widać ....matryc zabrakło.
A swoją drogą na mojej noki 3310 2g udało mi się kilka gier java zainstalować i nawet zadziałały :D co prawda potem przy niektórych pojawił się komunikat że "brak pamięci" ale mam 2 tetrisy i jeszcze jednego snaka który działa o niebo lepiej od fabrycznego snake .A co ciekawe najbardziej pozytywnie zaskoczył mnie ...internet bo bez problemu da się na noki 3310 2g oglądać filmiki z you tuba bez zawieszek przycinania, mulenia itp.Aż szkoda że opera mini 8 za duża jest na ten model bo by świetnie działała. :roll: ale opera mini 4,4 od biedy daje radę...
Co do telefonów na kaios to nie był myphone tylko maxcom za 350 ale i tak różnica niewielka patrząc na zdjęcia to soft wygląda podobnie do tego z noki 8110 4g tylko klawiatura i topczpad wizualnie o niebo lepsze.

Re: Telefon dla seniora z HD Voice

Post:13 mar 2019, 12:46
autor: LukaszHDI
A już rozumiem, myślałem że może w najnowszej 3310 wywalili notatnik a to taki trik.
W 8110 większa klawiatura by się nie zmieściła bez powiększenia telefonu - po bokach są dość głębokie szyny klapki, w dół też jest minimalny odstęp aby klawisze w ostatnim rzędzie dało się naciskać - telefon duży a głupi(czytaj nieergonomiczny)
co do aktualizacji to przeczytaniu Twojego posta, pogrzebałem w ustawieniach i zaktualizowałem z 12 na 13 - pochłonęło to prawie 26MB - wizualnie zmieniła się ikonka aplikacji YouTube i dostałem Twittera - ale najważniejsze że internet ożył trochę - nieco szybciej się przewija i wreszcie kursor może zejść na sam dół ekranu żeby wyłączyć powiadomienia :)

Jak będzie 210 w sklepie to na bank ją zobaczę. Ja nie mam pojęcia, zaczynamy 2 dekadę XXI w. a oni nadal VGA władowali, jakby kogoś zbawiło gdyby ten telefon był 10zł droższy a miał większa matrycę. jakość zdjęć/wideo taka jak 8110 już może być - robi lepsze fotki od niektórych smartfonów - np: Alcatela 1 z 5MPx którego miałem wątpliwą przyjemność używać (w sumie bardziej męczyć się z nim) przez 2 tygodnie. Niby ten Android GO miał być taki super lekki że byle kalkulator z biedronki go pociągnie - a ja po zainstalowaniu kilku prostych aplikacji miałem problem z napisaniem SMS tak go muliło.
Możliwe że MaxCom - dla mnie to jeden pies często się mi mylą.

Re: Telefon dla seniora z HD Voice

Post:24 mar 2019, 12:40
autor: Nikita_Bennet
reasumując jesteśmy po części w czarnej dupie jeżeli szukamy prostego klawiszowca dla osoby starszej co ma poniszczone ręce (dlatego klawiszowiec).
Tym bardziej jeżeli szukamy telefonu tylko do dzwonienia i kilku smsów na miesiąc. No i jakby miał wsparcie VolLTE bo jednak to jest przyszłość.
A i żeby dało się go wpiąć w Wifi tylko takiej gdzie jest stałe DHCP a nie wszystko na automacie bo nie będę przestawiał sieci żeby każdy mógł z niej korzystać (WoWIFI i akutalizacja softu).

Re: Telefon dla seniora z HD Voice

Post:15 kwie 2019, 10:45
autor: madret
Witam
właśnie też potrzebuję takiego telefonu i to jest naprawdę spory problem żeby coś wybrać, to znaczy nic sensownego nie ma na rynku.
Wstępnie zdecydowałem się nad Allview H4 Join, tylko Allview co to w ogóle za firma, bo nigdy nie słyszałem i boje się, że się wpakuje w jakieś badziewie?
Pod uwagę jeszcze biorę Nokię 3310 3G, ale wolałbym coś innego.
Ciekawe są modele Xiaomi Qin1s oraz ZMI Z1, ale niestety niedostępne w Polsce a menu tylko po angielsju albo chińsku.
Tak więc podsumowując czy warto H4 Join?

Re: Telefon dla seniora z HD Voice

Post:16 kwie 2019, 12:58
autor: LukaszHDI
Używałem go przez kilka miesięcy aż zaczęły się kabarety z SMSami dziać i szczerze to taki sobie telefon, nic nadzwyczajnego ale w sumie za cenę 150zł czego się więcej spodziewać. Dla starszej osoby może być trochę ciężki do ogarnięcia. 3310 to kolejny wynalazek którego używałem i w sumie to jeszcze ułomniejsze było od H4. Czy HD-Voice jest konieczne? Bo bez tego można coś znaleźć.

Re: Telefon dla seniora z HD Voice

Post:16 kwie 2019, 14:26
autor: madret
HD-Voice może niekoniecznie, ale dobrze by było, żeby obsługiwał sieć 3G.