• Wszystko, co dotyczy smartfonów marki Xiaomi i pochodnych (Redmi, POCO) oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy smartfonów marki Xiaomi i pochodnych (Redmi, POCO) oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: Dział poświęcony w całości na produkty firmy Xiaomi.
 #1188112  autor: baton
 20 lut 2025, 08:21
Dlaczego nie działa wificalling w NJU na kartę?
Przeszedłem z innej sieci do NJU na kartę (19 PLN)
Wcześniej VoiceOverWifi działało mi z moim operatorem
Mój telefon jest na liście obsługiwanych
www.njumobile.pl/oferta/wificalling twierdzi że w PL TAK działą, poza NIE. O co chodzi? Kwestia skonfigurowania APN innego niż domyślny Orange?

Próbowałem wymusić kodem USSD: *#*#869434#*#* VoWIFI ale to nie działa, jakie jest rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 09:24 przez Remington, łącznie zmieniany 1 raz.
 #1188116  autor: Remington
 20 lut 2025, 09:21
0. Nie nabijaj postów jeden pod drugim. Od tego jest edycja.

1. Jaki model telefonu?

2. Zapewne nie był kupiony od Orange?

3. Czy włączając WiFi Calling w ustawieniach przynajmniej raz wyskoczył regulamin Orange/nju?

4. Jak widzisz status rejestracji w IMS w Informacje o telefonie (możesz to uruchomić za pomocą np. aplikacji Netmonster)?

5. Czy jesteś w kraju? Podaj najlepiej IP (wystarczy bez cyfr po trzeciej kropce).

Najlepszy do testu byłby iPhone - włożyć kartę, aktywować WiFi Calling i zobaczyć czy działa.
 #1188125  autor: baton
 20 lut 2025, 10:58
Lecimy: Xiaomi Note 10 Pro xiaomi.eu. Jestem w PL, moje IP wifi jest publiczne Polskie stałe, niezmienne od długiego czasu. Tel. nie brendowany Orange kupiony na wolnym rynku. Brak widoczności opcji Tak/Nie VoWifi w tel.

VoWifi do wczoraj działało na tym telefonie i pod tym wifi (ustawienia widoczna opcja: TAK, ikonka VoWifi podczas dzwonienia: Tak) jak byłem w sieci Play. Dziś przeniósł się i aktywował numer w NJu na kartę (taryfa 19 PLN). VoWifi nie działa więc nie mogłem zobaczyć regulaminu Status informacji IMS "Nie mozna rozmawiać przez Wifi". Inaczej: byłem w Play: VoWifi chodziło bez zastrzeżeń, przechodząc do NJU nie działa. Korzystam z oryginalnym APN Nju jakie dostałem z kartą SIM.

.Infolinia NJU twierdzi że VoWifi nie działa w Polsce i za granicą w Nju na kartę, ale działa raczej wtedy kiedy ma się abonament. Regulamin NJU i FAQ na stronie NJU mówi co innego: w PL ma działać, za granicą NIE. Utworzone zgłoszenie techniczne w NJU nie przyniosło rozwiązania. Co dalej?
 #1188126  autor: Remington
 20 lut 2025, 11:05
baton pisze:
xiaomi.eu.

Zachciało Ci się udziwnień, to masz tego efekt.
baton pisze:
Brak widoczności opcji Tak/Nie VoWifi w tel.

A to jest koronny dowód i reszta informacji okazała się nieistotna - masz wersję systemu, która nie współpracuje oficjalnie z tym operatorem.

Oprócz powrotu do oryginalnego firmware, jedyny ratunek to Shizuku i Pixel IMS, ale dla Xiaomi jest jakaś specjalna instrukcja jak z nich skorzystać.

Co do WiFi Calling w Orange/nju na kartę - dostępne jest tylko z polskiego IP, ale nie ma to wpływu na widoczność przełącznika, a jedynie fakt, że telefon z zagranicznego IP się nie loguje do tej usługi.
 #1188128  autor: baton
 20 lut 2025, 11:26
@Remington tak przyjacielu masz rację. Oficjalna lista NJU wificalling stwierdza że mój telefon Xiaomi Note 10 Pro Android 13 NIE MA obsługi VoWifi w NJU (pomimo obsługi VoLTE), źródło: https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2 ... alling.pdf . Jednakże mój telefon i Xiaomi.eu OBSŁUGUJE VoWifi będąc w Play jeszcze wczoraj miałem to aktywne, była opcja [Tak/Nie]. Xiaomi.eu to firmware Xiaomi Global usprawniony i podrasowany firmware z wyciętymi reklamami i śmieciami oraz posiada załączone wszystkie moduły podnoszące jego skuteczność w sieci , w tym GSM/LTE. Obsługuje VoWifi Play, nie obsługuje VoWifi Orange/NJU? Podejrzane?

Wificalling powinna być dostępna w PL w każdej ofercie. Źródło: https://www.njumobile.pl/oferta/wificalling treść "Usługa Wi-Fi Calling za granicą dostępna jest tylko dla Klientów nju na abonament i nju subskrypcja" . Co do wątku zagranicznego: wydaje się że to można prosto obejść za granicą, wystarczy połączyć się poprzez wifi z polskim VPN.

@Remington nie chciałbym wracać z powrotem do Play, czy jest jeszcze jakaś opcja którą mógłbym wykorzystać/uruchomić?
 #1188131  autor: Remington
 20 lut 2025, 11:39
Liście Orange nie wierz - bardzo możliwe, że by to działało bez problemu na oryginalnym firmware.

Przełącznik to tylko kwestia systemu, więc spróbuj tego co zaproponowałem - aplikacji Shizuku i Pixel IMS, poczytaj w necie jak ich użyć dla Xiaomi (choć może na nieoryginalnym systemie używa się ich bez żadnych tricków).
 #1188135  autor: baton
 20 lut 2025, 12:08
@Remington Dziękuję za sugestie, już o tym czytam. Jest to ułomność z adb bo za każdym restartem smartfona trzeba robić od nowa. Ponadto wykonałem tez kod:
*121*22*01#
który odpowiedział info: "Usługa niedostępna w Twoim planie taryfowym"
Wygląda jakby operator blokował, nie telefon

Napotkałem też taką instrukcję na podstawie tego co mi zasugerowałeś ale dotyczy to innego telefonu: https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-d ... light/true . LInk prowadzi do strony nasz.orange.pl komentarza z 2023 o nazwie "Konfiguracja Wifi calling w Pixel 8 Pro / 7 Pro". W skrócie wygląda na to, że tworzymy ukryty APN IMS na telefonie który dotyczy wyłącznie VoWifi i jest wówczas obsługiwany je WifiCalling. W Play jak pamiętam były widoczne 2 pukty Apn w Nju jest 1.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 12:16 przez baton, łącznie zmieniany 1 raz.
 #1188137  autor: Remington
 20 lut 2025, 12:13
ADB i tych aplikacji używasz tylko raz do aktywowania przełącznika WiFi Calling i to zostaje do czasu większych aktualizacji systemu. Restart jedynie spowoduje zamknięcie furtki do tego co i tak już zrobiłeś.

Brak przełącznika nie ma nic wspólnego z dostępnością usługi u operatora, lecz z tym co ma zapisane system. Kodem USSD przełącznika nie uwidocznisz.

Instrukcji poszukaj najlepiej na YouTube. Na pewno na stronie autora którejś z tych aplikacji widziałem poradnik jak ich używać na stockowym Xiaomi. Możliwe, że na tej wersji jaką masz zadziała to jak dla innych producentów, bez kombinacji.
 #1188173  autor: baton
 20 lut 2025, 23:03
@Remington Dzięki! Rozwiązałeś mój problem, z którym nie poradzili sobie konsultanci NJU. Mimo że mój telefon nie jest oficjalnie wspierany, uruchomiłem VoWiFi – rozmowy działają po WiFi nawet w trybie samolotowym.

Wystarczyło 15 minut i poradnik: https://github.com/kyujin-cho/pixel-vol ... ADME.en.md. Działa na każdym Androidzie bez roota i odblokowania bootloadera, przez ADB (USB lub WiFi). Potrzebne aplikacje:
Shizuku (Google Play) – uruchamia mikroserwer ADB
Pixel IMS (GitHub) – dodaje ukryty APN, przełącznik VoWiFi/VoLTE do menu + ikona

Najnowsza wersja Pixel IMS obsługuje więcej opcji niż pokazane w poradniku na zrzutach ekranu. Przypuszczalnie na YouTube hasło: "Shizuku + Pixel IMS". Po wykonaniu procedury można odinstalować 2 aplikacje i restartować smartfona do woli. Podobno Androidy 14, 15 nowsze od mojego (13) mają już wprowadzoną poprawkę Orange/Nju. Lista dostępności NJU i VoLTE/VoWifi opiera się najprawd. na wersji Androida które powinny być na Twoim telefonie, a nie na możliwościach telefonu i tego co sobie zaktualizowałeś naprawdę. Szacunek dla kolegi!
 #1188174  autor: Remington
 20 lut 2025, 23:20
Cieszę się, bo nie byłem taki pewny sukcesu, gdy podsuwałem Ci rozwiązanie - nie dla każdego operatora ten sposób działał, widocznie system nie wszystkie konfiguracje ma zaszyte.

Remington pisze:ADB i tych aplikacji używasz tylko raz do aktywowania przełącznika WiFi Calling i to zostaje do czasu większych aktualizacji systemu

To niestety muszę sprostować, bo nie ma reguły. Mam do czynienia z dwiema Motorolami z Androidem 14 - G34 i G84. W przypadku tej pierwszej to co włączyłem w Pixel IMS trzyma i żadna aktualizacja (a są one co około miesiąc) nie nadpisuje tego, może zmiana na 15-tkę dopieo to wyłączy. Za to w drugiej trzeba te wszystkie opcje aktywować ponownie po każdej nawet najmniejszej aktualizacji.

P.S. Orange potrafi odcinać dostęp do WiFi Calling gdy telefon im się nie podoba - jeśli tak by się stało, to poznasz to po tym, że przełącznik zostanie, ale nie dojdzie do zalogowania. Jeśli przez kilka dni Ci podziała, to powinno już pozostać.