DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1182449  autor: Scarff
 08 lis 2024, 21:10
Witam.
Mam bardzo nietypowy problem z którym nikt inny chyba się nie spotkał (szukałem postów na ten temat ale nic takiego nie znalazłem).

Mianowicie mam problemy z agregacją w play na konkretnym nadajniku, gdy włączę jakąkolwiek agregację, czy to b3+b20 czy b1+b3, to na początku robi to co ma robić, czyli zwiększa prędkość, ale później, czasem po minucie, czasem po 10 godzinach, prędkość spada do 1-2 mb, a upload i ping zostaje bez zmian (według mnie bardzo nietypowe zachowanie), testowałem to na dwóch kartach i dwóch routerach. Po restarcie wszystko wraca do normy więc to nie wina przeciążenia nadajnika. A gdy wyłączę kompletnie agregację to ten problem nigdy nie występuje jednakże fajnie byłoby korzystać z możliwości agregacji jeżeli widzę że poprawia ona prędkość internetu.

Bardzo chciałbym się dowiedzieć co jest problemem w tej sytuacji. Najgorsze jest to że tylko play jest dostępny w mojej lokalizacji. :( (nadajnik play WEJ3301)
 #1182453  autor: mariokpnc
 08 lis 2024, 22:18
Agregacje włączasz sam komponując zestaw pasm? Co jeśli zostawisz urządzenie w trybie defaultowym? No i jaki to modem?
 #1182454  autor: Scarff
 08 lis 2024, 22:26
mam tylko opcje wymuszania pasm albo tryb auto. dzieje się to na obu trybach, testowane na zte mf258k i nokia 4g05-b oraz kartach sim na abonament i nowy starter.

na zte widać że gdy prędkość spada to modulacja zmienia się z qam64 na qpsk i nie zmienia się aż do restartu.
 #1182601  autor: mariokpnc
 11 lis 2024, 20:41
Tutaj bez logów z BTSa niestety ciężko powiedzieć gdzie jest problem. Z modemu do stacji wysyłany jest parametr CQI, który wskazuje jakość kanału „odczuwana” przez modem. Nie wiem jednak czy jesteś w stanie jakoś takie logi wyciągnąć z niego.
Jeśli CQI raportowane przez modem do stacji się nie zmienia a modulacja spada, to znaczy że po stronie BTSa jest problem, bugi się zdarzają.
Ale żeby nie było zbyt prosto to stacja przy wyborze modulacji patrzy również na ilość retransmisji tych samych pakietów jakie musiała do użytkownika zrobić. Tak zwany stosunek NACK/ACK. Jeśli dużo jest retransmisji to może w routerze coś nie działa. Ale wchodzimy tutaj we wróżenie z fusów, bez logow to się nic nie dowiemy.